Zvucnik 8Ω 0.5w - šema napajanja i pojačala

Učlanjen(a)
07.02.2017
Poruka
9
Pre nekoliko dana crknu mi zvučnici na jednom starom laptopu koji inače koristim najviše za gledanje filmova i slušanje muzike. Pomislio sam, da, posto imam jedan zvučnik koji sam izvadio iz nekog mini radio kasetofona iskoristim kako bi napravio jedan mini zvučnik koji bi mi služio čisto da imam zvuk. Problem je što nigde ne mogu da nađem šemu za neko mini pojačalo i napajanje za tu jačinu zvučnika, a ne bih da kupujem nikakva gotova mini pojačala, već da iskoristim nesto iz ove gomile elektroničkih komponenti koje imam povađene iz starih uređaja, između ostalog i raznih konektora. Inače imam zamisao da se taj zvučnik napaja preko usb porta sa računara, a zvuk prima preko 3.5mm konektora. Mislim da bi bilo vrlo lepo od nekih stručnih elektroničara da ovde ostave takvu šema, koja može poslužiti mnogima da sami naprave neku korisnu stvar, pogotovo od zvučnika ove jačine koji se mogu naći baš svuda, u starim mini radio kastofonima, budilnicima, dečijim igračkama, fiksnim telefonima sa funkcijom spikerfona i drugih uređaja.
 
Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
40
Ako hoćeš nešto da napraviš, ubiješ vreme korisno (mislim učeći nešto novo) to nije loša ideja. Treba proguglati na temu Low Voltage Audio Power Amplifier, odaberi šta ti odgovara i šta možeš nabaviti i napred. Ja sam se tako zaludeo na lampaška pojačala i kad god imam vremena nešto ili čitam o tome ili radim na nekom "projektu" kako je to moderno reći. Evo na tvoju temu na primer LM386 za koji ima dosta šema i opisa, a koliko vidim nije skup, a nije ni komplikovano za uraditi. Pozdrav.
 
Učlanjen(a)
07.02.2017
Poruka
9
Medju ovom gomilom komponenti, pronadjoh i jedno pojacalo sa oznakom TDA2822, mislim da ce posluziti s obzirom da je u pitanju low voltage audio power amplifier. Sad je problem kako povezati sa zvucnikom, usb kablom (napajanje sa usb porta) i 3.5mm konektorom. Ovo je sema tog pojacala: https://goo.gl/LNJwSp. Imam raznih kondezatora i otpornika, imam kabal sa 3.5mm konektorom, imam samo kad bi neko ko je strucan mogao da mi nekako jednostavno nacrta neku skicu ili napise ovde kako sve to da povezem, bio bi mu mnogo zahvalan.
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Pazljivo pregledaj ove snimke i mislim da ti nece trebati nikakva sema.
Kod:
[URL="https://www.youtube.com/results?search_query=make+laptop+speaker"]Snimci[/URL]
Kad pregledas jedan snimak, skroluj na dole i pretrazi ostale.
Dok ih gledas, pauziraj i povremeno udaraj screenshotove radi kasnije analize.
 
Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
40
Citiram"Ovo je sema tog pojacala: https://goo.gl/LNJwSp." Ne to nije šema pojačala to je stranica sa tehničkim podacima . Inače Bazilik ti je postavio otprilike većinu opcija za laptop pojačalo, ali ovaj tvoj TDA 2822 traži daleko više struje od 5v sa usb porta.
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Receptoru, a gde su @Fanuc i @pera.simic da cujemo i njihovo misljenje. Ocu i ja ovo da napravim, izvuko sam iz starog kucista bas taj zvucnik za midi zvuk. I sad kad pogledam nema mi je nigde lemilica, pa da vidimo da li je ono na youtube prevara ili moze ovo bez dodatne struje. Stvarno zaniimljiva ideja, a i kolika duzina kabla sme maximalno da bude.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Ovde Fanuc. Malo sam na odmoru. Internet jedva da imam, pa cu valjda imati sta pametno da napisem iduce nedelje kad pocnem da radim.
 
Učlanjen(a)
07.02.2017
Poruka
9
ali ovaj tvoj TDA 2822 traži daleko više struje od 5v sa usb porta.

Prilicno sam siguran da ne trazi vise volti, jer je to dual low voltage power audio amplifier koji sam izvadio sa plocice od mini radio aparata koji radi na dve baterije od 1,5v. On je povezan na toj plocici odakle hocu da ga skinem, ali ne znam koje sve komponente da jos skinem zajedno sa njim i gde da povezem usb kabl (ciji napon predpostavljam treba da snizim nekim otpornikom da bude 3v),gde i kako da povezem zvucnik, a gde i kako da povezem 3.5mm konektor koji dovodi zvuk. Evo skice (nadam se da nisam zaboravio neki deo) kako je on povezan trenutno na toj plocici (izvinite sto je malo neuredno, ali ja ne znam da crtam elektricne seme sa simbolima, davno je bilo kada sam to ucio u skoli):

https://ibb.co/mP68yv
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Endokin, hehe, izgleda da si ih zbunio sa tom slikom, stvarno dobro nacrtano. :D Nema veze sacekaj mozda se neko javi, ti za to vreme moze da se igras sa mini projektima radi zeza..
semica.jpg
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Sa napajanjem od 5V i 0,5A koliko daje USB 2.0 se na zvucniku od 8 oma moze dobiti oko 250mW sinusne snage, uz pretpostavku da do zvucnika stigne sinusoida od 2 Volta amplitude tj. 4 Volta od vrha pozitivne do vrha negativne poluperiode sinusoide. Onaj jedan volt neka ostane po pola Volta izmedju kolektora i emitera na svakom od izlaznih tranzistora koji cine komplementarni par. Struja koja se vuce iz napajanja je tada 250mA sto je nekako knap da se napajaju dva kanala. Ako je ulazni signal amplitude 100mV a izlazni 2V to znaci da pojacanje treba da bude 20 maksimalno.
Takvih resenja sa integralnim kolima ima nekoliko. Vec pomenuti LM386 je lako nabaviti ako se vec ne poseduje. Tu su jos i PAM8403 i TDA7052 a sigurno ih ima jos.

Medjutim, kako Endokin zeli da se pozabavi sa komponentama koje ima, pretpostavljam da zeli da koristi tranzistore. Ako ima neki mali transformator za zvucnik iz starog dzepnog AM/FM prijemnika moze da proba najjednostavnije resenje:
amp22.gif
Ovde se uz dobar proracun otpornika i dovoljno snazan transistor i transformator moze teoretski izvuci i vise od 250mW na zvucniku.

Bez transformatora resenje bi bilo sa tri tranzistora. Prvi bi bio naponski pojacavac a druga dva komplementarni par izlaznih tranzistora kao strujno pojacanje:
amp112.gif
Ovde su navedene vrednosti otpornika za napajanje od 12V, pa bi za 5V trebalo da budu proporcionalno manje.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top