Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zoran Erić

zoran_eric.jpg

Zoran Erić rođen je 6. oktobra 1950. godine. Studirao je u Beogradu gde i magistrira kompoziciju kod Rajičića. Majstorski kurs završava kod Lutoslavskog. Od njegovih dela izdvajaju se Iza sunčevih vrata za orkestar; Koncert za orkestar i soliste; Mirage za klavir, sintisajzer, elektronski klavir i orkestar; balet Banović Strahinja; Senario za dva violončela, Off za kontrabas i gudače, Cartoon za gudače i čembalo i ciklus Slike haosa.

Velika crvena mrlja Jupitera, Slike haosa I
Zvučni modeli su zapisani kao jednostavne melodijsko-harmonsko-ritmičke ideje na osnovu kojih treba improvizovati. One su istovremeno desupstancijalizovani relikti baroknih čembalističkih figuracija, ali i onomatopeje afektivnih radnji, udaranja, brzog govora, vikanja. Zaleđene krhotine baroknih čembalizama zvuče kao kvocanje Kuprenovih pilića u space shuttle-u. Kompozitor traži improvizaciju ali često i samo varijantno ponavljanje. Dozvoljava promenu registara i povremeno arpeđiranje vertikale. On ima zamisao da će modeli ponavljanjem, umnožavanjem i istovremenim izvođenjem u različitim varijantama međusobnog preklapanja ostvariti željenu zvučnu sliku.

Abnormalni udarci Dogona, Slike haosa II
Delo posvećeno i inspirisano Dogonima koji žive u Maliju i veruju da potiču sa zvezde Sirius B.

Helijum u maloj kutiji, Slike haosa III
Ovde je muzika kao helijum. Prvi stav je osno simetričan dok drugi stav funkcioniše na principu reintegracije krhotina muz materijala. Karakteriše ga veliki broj početaka i nedovršenost.

Nisam govorio, Slike haosa IV
Tekst je kombinacija kratkih slogova,nerazumljivih do kraja. Izgovorene reči nemaju smisla. Pred sam kraj kompozicije razotkriva se smisao. Narator izgovara prve razumljive reči ’Ovo je stabilan haos’ i muzika od tog momenta prelazi u drugi plan. Destrukcija komunikacije, samoizolacija, a na kraju smo ritualno spaseni od najorganskije smrti, smrti od samoće.

Oberon koncert, Slike haosa V
Kompozicioni postupak je prepoznatljivo Erićev. Ritmičko-melodijske fakture se nadovezuju, nadograđuju u vremenu i čine oscilirajuće ostinatne strukture. Tako definisane zvučne slike se ponavljaju, variraju I sučeljavaju. Kolorizam je ispotenciran. Duh Šekspirovog komada vlada ovom Erićevom muzikom punom vedrine, elemenata groteske, fantastike, entuzijazma, vere u pozitivne moći čoveka čiju sudbinu usmeravaju dobri vilenjaci.

Izvor: Muzička centrala



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zoran Erić

Zoran Erić
(6. oktobar 1950, Beograd) kompozitor je savremene klasične muzike, redovni profesor pri Katedri za kompoziciju i orkestraciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Držao je međunarodne majstorske kurseve po pozivu na Guildhall School of Music and Drama u Londonu i Iresia u Atini. Bio je prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu od 2000. do 2004. godine.

Biografija

Zoran Erić je muzičko školovanje započeo u najranijem detinjstvu. Svirao je klavir i violinu, a diplomirao i magistrirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi S. Rajičića. Usavršavao se kraće vreme na Orfovom institutu u Salcburgu i na majstorskom kursu V. Lutoslavskog u Grožnjanu. Erićev opus obuhvata dva baleta, dela za hor, orkestar, solističku i kamernu muziku sa i bez žive elektronike na kom polju je aktivan i kao izvođač. Dela su mu izvodili ugledni domaći i inostrani izvođači u gotovo svim zemljama Evrope, SAD, Kini i Australiji.


Nagrade

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja (dvostruki laureat Mokranjčeve nagrade, Oktobarska nagrada grada Beograda, dvostruki dobitnik Zlatne mimoze za filmsku muziku, YUSTAT Grand Prix za pozorišnu muziku, Sterijina nagrada, Velika zlatna medalja Univerziteta umetnosti u Beogradu, Konjovićeva nagrada).


Najznačajnija dela


  • Senario za dva violončela
  • Off za kontrabas i gudače
  • Cartoon za gudače i čembalo
  • Talea Konzertstück za violinu i gudače
  • The Great Red Spot of Jupiter za ozvučeno čembalo, udaraljke i live electronics
  • The Abnormal Beats of Dogon za bas klarinet, klavir, udaraljke, usnu bas-harmoniku i live electronics
  • Helium u maloj kutiji za gudače
  • Nisam govorio za alt saksofon, usnu bas-harmoniku, glumca naratora i mešoviti hor
  • Oberon za flautu i orkestar
  • Šest scena – komentara za tri violine i simfonijski orkestar

Komponovoao je muziku za mnoge pozorišne predstave:
Medeja, Magbet, Proces, Ptice, Hamlet, Kralj Lir, Život je san, San letnje noći, Čekajući Godoa, Ruža vetrova, Simon čudotvorac, Kralj Lir, Dama s kamelijama, Banović Strahinja, Karolina Nojber, Koreni, Antigona u NY, Maksim Crnojević, Zver na mesecu, Frederik, Pogled u nebo, Egzibicionista, Galeb, Posetilac ,Mala trilogija smrti, Tvrđava
i dr.

Komponovao je muziku za filmove:

  • Ubistvo sa predumišljajem (1995.)
  • Stršljen (1998.)
  • Senke uspomena (2000.)
  • Nataša (2001.)
  • Pogled u nebo (2007.)
Izvor: Vikipedija



 
Natrag
Top