Zelena salata na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rukola na klasičan način

Rukola na klasičan način

1na-klasican-nacin_620x0.jpg

Za 4 osobe: 1 kg rukole, 4 inćuna iz ulja, čen belog luka, maslinovo ulje i so.

Rukolu očistite, prstima iscepkajte i preručite u posudu sa vodom u koju ste ubacili nekoliko kockica leda i ostavite da odstoji 30 minuta.

Inćune isperite, ocedite i u avanu izgnječite zajedno sa čenom belog luka. Dobijenu kremastu masu preručite u drugu činiju, dodajte ulje i snažno promešajte.

Rukolu ocedite, preručite u posudu za salatu, prelijte pripremljenim prelivom, posolite i odmah servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rukola sa karfiolom i maslinama

Rukola sa karfiolom i maslinama

1sa-karfiolom-i-maslinama.jpg

Potrebno je:
200 g rukole, 200 g cvetića karfiola, glavica crvenog luka, 20 očišćenih zelenih maslinki, struk mladog luka, 5 kašika maslinovog ulja, kašika ljutog senfa, pola kašičice šećera, limun i so.

Rukolu pripremite na klasičan način i ostavite sa strane. Na vrelom ulju propržite seckani luk, dodajte oprane i isečene cvetiće karfiola, iseckane maslinke i mladi luk isečen na kolutiće, pa sve zajedno pržite pet minuta uz stalno mešanje. Pred kraj dinstanja dodajte senf i šećer, snažno promešajte, sklonite s ringle, preručite u posudu za salatu, dodajte oceđenu rukolu, limunov sok, posolite, promešajte i servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rukola u korpicama od parmezana

Rukola u korpicama od parmezana

1.jpg

Potrebno je: 250 g rukole, 120 g struganog parmezana, 200 g šampinjona, kašika mariniranih kapara, 5 kašika ulja, 2 kašike sirćeta, pola veze peršuna i so.

Rukolu pripremite na klasičan način i ostavite sa strane. U jako zagrejan teflonski tiganj sipajte 30 g struganog parmezana, sačekajte da se rastopi i formira malu palačinku, spatulom je pažljivo okrenite na drugu stranu, pecite još minut-dva, pa preručite na tanjir. Još toplom "palačinkom" od parmezana obložite okrugli kalupčić za projice i ostavite da se hladi, odnosno stegne. Postupak ponavljajte dok ne dobijete četiri korpice od parmezana. Šampinjone isecite na kolutiće i kratko propržite na sasvim malo ulja, zajedno sa seckanim mladim lukom. Pred kraj prženja dodajte oceđene kapare, promešajte i sve preručite u činiju za salatu. Dodajte oceđenu rukolu, prelijte ostatkom ulja, dodajte dve kašike sirćeta, seckani peršun i so i sve promešajte. Ohlađene korpice izvadite iz kalupa, napunite ih pripremljenom mešavinom i servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rukola sa sardinama

Rukola sa sardinama

1sa-sardinama.jpg

Potrebno je:
200 g rukole, 20 sardina iz konzerve, 6 kašika maslinovog ulja, 2 limuna, ljuta papričica, 8 kriški integralnog hleba i 200 g mocarele.

Rukolu pripremite na klasičan način i ostavite sa strane. Sardine ocedite od ulja iz konzerve, prelijte limunovim sokom i ostavite da se u njemu mariniraju najmanje 30 minuta. Za to vreme pomešajte maslinovo ulje sa preostalim limunovim sokom, dodajte seckanu ljutu papričicu, posolite i snažno promešajte. Kriške hleba isecite na kockice, rasporedite u pleh i pecite u rerni da dobiju zlatno-žutu boju. Izvadite iz rerne, sačekajte da se ohlade i ravnomerno rasporedite u četiri staklene činije. Prelijte delom pripremljenog preliva, dodajte oceđenu rukolu i sardine, odozgo rasporedite kockice mocarele, prelijte ostatkom preliva i servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata sa slaninom i mladim krompirom

Salata sa slaninom i mladim krompirom

18Salata-sa-slaninom-i-mlad.jpg

Za 4 osobe:
glavica zelene salate, 100 g mladog spanaća, 4 šnite mesnate slanine, 8 mladih krompira, 4 veća šampinjona, čen belog luka, 50 g prženih badema, grančica majčine dušice, grančica ruzmarina, 3 kašike maslinovog ulja, kašika vinskog sirćeta, so i biber.

Mladi krompir dobro operite i sa ljuskom ga kuvajte na pari 15 minuta. Ulje pomešajte sa listićima majčine dušice, iglicama ruzmarina i belim lukom i sve izgnječite tučkom. Slaninu ispržite da postane hrskava, pa u masti koju je pustila kratko ispecite šampinjone isečene na krupne kolutove. Pečene šampinjone ređajte na upijajući papir i sačekajte da se sasvim ohlade. Obarene i ohlađene mlade krompiriće prepolovite, pomešajte sa kolutovima šampinjona, dodajte opranu i iscepkanu zelenu salatu i listiće mladog spanaća, prelijte proceđenim aromatičnim uljem koje ste pomešali sa vinskim sirćetom, posolite, promešajte i servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Koktel salata sa plavim sirom

Koktel salata sa plavim sirom

18-Koktel-salata-i-plavog-s.jpg

Za 4 osobe:
glavica zelene salate, glavica reckave zelene salate, manji koren celera, manja glavica radiča, 80 g plavog sira tipa gorgonzola, 2 veće kriške domaćeg integralnog hleba, marinirana žuta paprika, kašičica slatke mlevene paprike, limun, ulje i so.

Celer oljuštite, iseckajte na tračice i odmah prelijte mešavinom vode i limunovog soka da ne potamni. Salate operite, odvojte listove i iseckajte na trake. Hleb iseckajte na kockice i ispecite u rerni. U sredinu 4 tanjira rasporedite oceđene trake celera, odozgo sipajte mešavinu seckanih salata i pospite komadićima sira. Mariniranu papriku izmiksajte s 4 kašike ulja, posolite, dodajte slatku mlevenu papriku, snažno promešajte i prelijte preko salate. Na kraju dodajte kockice preprženog hleba.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šarena salata

Šarena salata

1.jpg

Potrebno je: glavica zelene salate, veza peršuna, 2 paradajza, 4 mlade rotkvice, zreli avokado, crveni grejpfrut, 2 struka mladog luka, komadić svežeg korena đumbira, dužine 2 cm, sok od 2 limuna, maslinovo ulje, so i biber.

Salatu operite, iseckajte na listiće i sipajte u posudu za salatu. Dodajte na kolutiće iseckane rotkvice i mladi luk. Promešajte, pa dodajte paradajz isečen na tanke kriške, kao i kriške grejpfruta koji ste prethodno oljuštili i uklonili mu gorku, belu opnu. Dodajte još i pulpu avokada, isečenu na kockice, koju ste prethodno poprskali sokom jednog limuna da ne promeni boju i na kraju sve promešajte. Preostali mladi luk iseckajte na kolutiće i izmiksajte ga zajedno sa preostalim limunovim sokom, 4 kašike ulja, kašikom seckanog peršuna, po prstohvat soli i bibera i struganim korenom đumbira koji ste prethodno oljuštili. Ovom aromatičnom mešavinom začinite salatu, promešajte i služite.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sa rukolom i limunom

Sa rukolom i limunom

3.jpg

Potrebno je:komadić korena đumbira dužine 2 cm, 2 limuna, 2 struka rukole, 2 paradajza, pola ljute papričice, limunov sok, maslinovo ulje i so.

Paradajz kuvajte minut, dva u ključaloj vodi, ocedite, sačekajte da se malo ohladi, oljuštite, iseckajte na kockice i preručite u cediljku da se ocedi. Koren đumbira oljuštite, usitnite oštrim nožem, dodajte seckanu ljutu papričicu, 3 kašike ulja, kašičicu limunovog soka i dva prstohvata soli. Energično mutite da se svi sastojci sjedine i ostavite da stoji najmanje 20 minuta. Rukolu operite, očistite i preručite u posudu za salatu. Dodajte oprane i na tanke šnite isečen limun i kockice paradajza. Prelijte oceđenim prelivom od đumbira i ljute papričice, energično promešajte i do služenja ostavite da najmanje pola sata stoji u frižideru.

(Novosti)
 
Natrag
Top