Zdravlje jetre

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
3 načina da obnovite vašu jetru

jetra_zps58ce59e3.jpg


Naša jetra je vrlo poseban organ - čak i kada je oštećena za više od 50%, ona se može u potpunosti obnoviti.
Mehanizam obnavljanja jetre još uvijek nije u potpunosti jasan.


Ali jasno je jedno - ta njezina sposobnost je ključna za naše zdravlje.


Jetra je najvažniji metabolički organ u tijelu.


Između ostalih zadataka, ima ulogu pročišćavanja krvi od toksina i otrova.


Današnji svijet je drukčiji od svijeta u kojem smo nekad živjeli. Još prije stotinu godina, sve strane tvari sa kojima se čovjek susretao, dolazile su iz biljnog svijeta.


U naše moderno doba stvorili smo tisuće novih kemijskih spojeva, koji inače ne postoje u prirodi.


Mnogi kemijski spojevi su dio naše prehrane (konzervansi, arome, boje). Druge unosimo sa lijekovima, koje mnogi od nas svakodnevno koriste.


Kemija se koristi i u kozmetici, sredstvima za čišćenje, tiskanicama, tekstilnoj industriji itd.


Sve te kemikalije svakodnevno prolaze kroz našu jetru, koja se mora nositi sa ovim teretom. U većini slučajeva naša jetre uspijeva očistiti krv od ovih toksina.


Međutim, postoje situacije kada je jetra zaista preopterećena i potrebna joj je pomoć, na primjer:

  • bolesti jetre
  • trovanje
  • pretjerano uzimanje lijekova
  • prekomjerno korištenje alkohola
  • nepravilna prehrana tokom dužeg vremena
Ljudi su oduvijek poznavali i koristili biljke, koje štite i obnavljaju jetru.


Ljekovite biljke za obnavljanje jetre


1. Sikavica (Silybum marianum)


Do sada najbolje rezultate u prevenciji i liječenju oštećenja jetre pokazala je sikavica. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin.


Silimarin je kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina itd). Oni svi zajedno sudjeluju u regeneraciji jetre i njezinoj zaštiti.


Provedena su istraživanja sa zelenom pupavkom, jednom od najotrovnijih gljiva, koja uzrokuje opasno oštećenje jetre i ubije oko 30% svojih žrtava.


U istraživanju silimarin su davali a) prije konzumiranja ove gljive i b)10 minuta nakon konzumiranja gljive. U obje grupe sikavica je pružila 100% učinkovitu zaštitu od djelovanja otrova zelene pupavke.


Silimarin je jaki antioksidant (10 puta jači od vitamina E). Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35%.


Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. Sa povećanjem razine glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva.


Na takav način konzumiranje sikavice ima kako zaštitno, tako i obnavljajuće djelovanje na našu jetru.


Doziranje:


- 70-240 mg sikavice tri puta dnevno (doziranje ovisi o snazi pojedinačnog proizvoda na tržištu)
- 140 mg silimarina tri puta dnevno


Napomena:


Naše tijelo se može naviknuti na silimarin. Zbog toga uzimajte ga 2 tjedna, pa napravite pauzu od 2 tjedna. Nakon toga možete nastaviti opet.


2.Maslačak


Jedite maslačak! Ova biljka raste u svakom vrtu. Uberite lišće maslačka, operite ga i dodajte u salatu.


Maslačak možete pronaći i u trgovinama zdrave hrane u obliku tinkture ili kapsula.


Maslačak je nevjerojatno koristan, kada je riječ o zdravlju jetre i drugih organa, povezanih sa njom.


Ova biljka se uspješno koristi u liječenju mnogih bolesti jetre - hepatitisa, upale jetre, jetrenih kamenaca, insuficijencije jetre, žutice itd.


Maslačak djeluje kao tonik na jetru i pomaže njezinoj funkciji.


Doziranje:


- 4-8 ml svježeg soka korijena maslačka (1-2 čajne žlice) jedan put dnevno
- 2-8 mg suhog korijena maslačka jedan put dnevno, u čaju
- 4-8 ml ekstrakta maslačka jedan put dnevno (razrijediti u vodi ili čaju)


3.Sladić (Glycyrrhiza glabra)


Kinezi već odavno koriste ovu biljku za liječenje jetre.


Research Group of Liver Disease i Shanxi Medical College proveli su istraživanja, koja su potvrdila da sladić neutralizira toksine u jetri.


Istraživanja također potvrđuju da sladić povećava stvaranje interferona, koji se obično koristi za liječenje hepatitisa B.


Od 1950 godine liječnici kako na Istoku tako i na Zapadu uspješno koriste glycyrrhizin - spoj, dobiven iz sladića, za liječenje hepatitisa.


U Japanu glycyrrhizin se pokazao toliko efikasnim u liječenju hepatitisa da je postao standardan dio terapije protiv ove bolesti.


Doziranje:


7-8 grama korijena sladića dnevno


Postoje i drugi načini obnavljanja jetre.


Možete koristiti alternativne metode poput akupunkture, akupresure, refleksologije, magnetne terapije, aromaterapije i homeopatije istovremeno sa ljekovitim biljkama da bi brže obnovili Vašu jetru.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Regeneracija jetre prirodnim putem

Uz pomoć gorke soli i grejpa

1_zpsd29aed04.jpg


Jetra koja slovi za glavnu laboratoriju čovekovog organizma, može da sadrži bezbroj kamenčića koje zvanična medicina ni najsavremenijim metodama ne može da otkrije. Hronični umor, iscrpljenost, problemi sa varenjem i depresijom, siva i beživotna koža prvi su znaci da je jetri potrebno čišćenje. Dr Boro Vujasin iz Novog Sada, autor projekta za unapređenje zdravlja "Ishrana budućnosti" predlaže kako da se na prirodan način regeneriše ovaj organ.

- Da bi se napravio napitak za čišćenje jetre, koji se s pravom naziva "gorki eliksir za zdrav život", potrebno je: pola čaše maslinovog ulja, jedan veliki crveni grejp i četiri kašike gorke soli. Ali, pre nego što se popije trebalo bi da se u nekoliko "koraka" pripremi organizam.

Prvo se ujutro, na prazan stomak, popiju četiri čaše od po 160 ml vode, zatim šolja čaja od aloje (prethodno zaleđenog 48 sati jer tako ima lekovitiji efekat) i urade lagane vežbe od 20 do 30 minuta. Jer, to su preduslovi da naša "fabrika života" bude u najfunkcionalnijem stanju - kaže za "Bilje i zdravlje" dr Boro Vujasin.

Oko 11 časova trebalo bi da se jede samo voće i do 14 sati pije se što više vode. Posle toga ne sme ništa ni da se jede ni pije.

- Posle 14 časova napravi se rastvor od četiri kašike gorke soli i 6 dl vode, podeli na četiri dela i stavi u frižider. U 16 časova popije se prva četvrtina. Nakon toga mogu da se isperu usta ili popije nekoliko gutljaja vode.Maslinovo ulje i grejp, od kojih se pravi eliksir, trebalo bi da se ugreju do sobne temperature. U 20 časova popijte još jednu dozu gorke soli, a do 21.30 završite sve aktivnosti i spremite se za počinak. U 21.45 pripremite smesu za čišćenje jetre: rukom iscediti grejp da se dobije bar pola šolje soka, pa u posudu sa poklopcem soku dodati pola šolje maslinovog ulja. Dobro zatvorite posudu i mućkajte dok smesa ne postane vodenasta. Ako treba idite u toalet jednom ili više puta, ali ne zaboravite da lekoviti napitak - eliksir pijete tačno u 22 časa - kaže dr Vujasin.

Napitak se, inače, pije stojeći tokom 5 minuta (slabi i stariji za 15).
- Posle ispijanju napitka odmah bi trebalo da se legne. Ako se to ne učini može да se spreči izbacivanje kamenčića iz jetre. Leži se na levom boku, a preporuka je da prozor sobe bude otvoren. Ostanite mirni 20 minuta i mislite na to što se dešava u jetri. Možda čak i osetite kako kamenčići putuju kroz kanaliće. Nećete osetiti bol, jer su zahvaljujući gorkoj soli, kanali otvoreni. Tokom noći lezite što više na levi bok i nemojte se dizati iz kreveta - savetuje naš sagovornik.
Dr Vujasin kaže da ova kura čišćenja jetre traje dva dana, pa se za sprovođenje preporučuje vikend.

- Sutradan, oko 7 časova popijte treću dozu gorke soli,a ako osetite mučninu čekajte da prođe, pa ispijte rastvor. Vratite se u krevet, pa dva sata kasnije, oko 9, uzmite poslednju dozu gorke soli. Odležite još malo u krevetu, a posle dva sata, oko 11, možete da pijete i jedete: prvo voćni sok, pola sata kasnije malo voća, a posle sat laganu hranu, na primer, bareno povrće. Do večere bi trebalo da se osećate oporavljeno - kaže dr Boro Vujasin.

Danijela Kljajić
(Bilje i zdravlje)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
10 znakova da trpi jetra

U jetri se gomila veliki broj različitih otrova koje je neophodno ukloniti detoksikacijom prirodnim metodama kako bi mogla da obavlja svoje funkcije

1_zps04e898fc.jpg


U JETRI se gomila veliki broj različitih otrova koje je neophodno ukloniti detoksikacijom prirodnim metodama kako bi mogla da obavlja svoje funkcije. Telo nam stalno šalje upozorenja da se u njemu nalazi mnogo otrova i da mu je potrebna detoksikacija. Moderan način života prepun je opasnosti koje mogu da naškode jetri.


Alkohol, pušenje, nezdrav način ishrane, stres, velika količina lekova i drugi štetni uticaji opterećuju jetru tako da ona nije u mogućnosti da obavlja redovne fiziološke funkcije (regulacija probave, nivo šećera i masti, proizvodnja belančevina, neutralizacija otrovnih supstanci). Jetra može da kompenzuje uticaj štetnih materija na organizam kroz duži vremenski period. Ipak, nakon određenog vremena može da dođe do pojave smetnji koje se retko povezuju sa poremećajem fukcije jetre. Ako imate ovih 10 simptoma pod hitno vam je potrebna detoksikacija:


* Bol ispod lopatice


* Bol u želucu nakon uzimanja masne hrane


* Sjajna stolica


* Učestale mučnine


* Svetla, bleda stolica


* Bol iznad očiju


* Napad žuči


* Gorak ukus u ustima nakon jela


* Hronični umor


* Hemoroidi ili proširene vene

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čišćenje jetre grožđicama: Efikasna metoda ruske tradicionalne medicine!

s68Irx5.jpg


Postupak čišćenja i detoksikacije jetre grožđicama je jedna od najefikasnijih metoda oporavka organizma i oslobađanja od kroničnih bolesti i toksina.

Sama zatrovanost organizma ga upravo i sprječava da uključi mehanizam samo-izlječenja, a također značajno smanjuje efikasnost lijekova i recepata prirodne medicine.

Jetra u našem organizmu ima ulogu “tvornice krvi”. Također pomaže jačanju i stimulaciji probave u organizmu. Jetra obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminira sve toksine i nečistoće iz nje.

Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lijep izgled i dobro raspoloženje.

Kako izabrati prave grožđice?

Čišćenje jetre grožđicama počnite odlaskom u kupnju – kako biste izabrali prave grožđice. Ovo je vrlo važno, jer danas naći neprskane grožđice bez dodanog sumpor dioksida – nije lako.

Ne kupujte vrlo svijetle, žućkaste grožđice. Njihova svijetla boja – je upravo rezultat tretmana sumpor-dioksidom ili, u najboljem slučaju, kršenje pravila sušenja.

Ne kupujte ni na „sjajne“ grožđice, jer su također kemijski tretirane.

Kvalitetne, organske grožđice bez kemije su bez sjaja, naborane, ne previše mekane, ali nisu ni tvrde. Zrna moraju biti očuvana, neoštećena.

Dobre grožđice moraju biti tamno smeđe ili smeđe boje (ako je u pitanju svijetla sorta grožđa – onda svijetlo smeđe boje).

Također postoji i crno suho grožđe s plavičastom nijansom, koje se dobija iz tamnih sorti vinove loze.

Idealno je ako možete pronaći grožđice s „repićima“ – jedan od glavnih pokazatelja prirodnosti suhog grožđa.

Kad ste izabrali pravo suho grožđe – možete početi s pripremom sredstva za čišćenje jetre.

Čišćenje jetre grožđicama – recept

Ujutro natopite pola čaše grožđica na 15 minuta u toploj vodi, zatim dobro isperite pod mlazom vode.

Stavite oprane grožđice u čašu i napunite je prokuhanom vodom sobne temperature do vrha. I ostavite do sljedećeg jutra.

Sljedećeg jutra, na tašte, popijte napitak i pojedite grožđice.

Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog (termofor) na desnu stranu trbuha.

Ovaj postupak se obavlja jednom tjedno tijekom mjesec dana (dakle 4 puta u mjesecu), dva puta godišnje.

Izvor: Atma/healthyfoodhouse.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dva čarobna gutljaja svakog jutra: mini koktel za čistu jetru i lice bez bora i podočnjaka

rv8zUiw.jpg


Napravite sami sebi domaći preparat od maslinovog ulja i limuna te uz pomoć tog prirodnog preparata pročistite vašu jetru.

Zdravlje jetre je jako važno za opće zdravstveno stanje organizma. Dakle, od velikog je značaja da održavate jetru zdravom. Ovaj vitalni organ ima važnu ulogu jer oslobađa naš organizam od toksina i ima važnu ulogu u pročišćavanju organizma općenito. Zdrava jetra osigurava pravilnu probavu te poboljšava zdraviji rad metabolizma.

Da bi očuvali jetru zdravom i čistom predlažemo vam ovaj prirodni i domaći preparat koji se jako jednostavno priprema.

Za pripremu ovog prirodnog lijeka potrebno je napraviti sljedeće: Pomiješajte jednu žlicu soka od limuna i jednu žlicu maslinovog ulja te popijte dobivenu mješavinu. Najbolji rezultat ćete dobiti ako ovu ljekovitu tekućinu uzimate ujutro na prazan stomak.

Nakon nekoliko dana možete već primijetiti prve rezultate, a to su vraćanje energije, vraćanje zdrave boje kože, uklanjanje podočnjaka te bolja probava. Sretno!

Izvor: Kakolijeciti.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Što manje masnoća i lekova

C11usst.jpg


Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, bolesti jetre spadaju u deset najčešćih uzroka smrti u svetu. U Srbiji su najčešće bolesti izazvane virusima C i B (B u padu zbog vakcinacije, a C u porastu zbog izuzetno skupog lečenja). Veoma su česta posledica prekomerne upotrebe alkohola, autoimunih bolesti, toksičnih oštećenja, infekcija, a ređi su metabolički poremećaji kao što su Vilsonova bolest i hemohromatoza. U porastu su oboljenja izazvana poremećajima metabolizma masti, takozvani nealkoholni steatozni hepatitis (NASH), ali i oštećenja zbog pijenja lekova (najčešće analgetika).

- Jetra je najsloženiji organ u organizmu - objašnjava za "Bilje i zdravlje" profesor dr Radoje Doder, pukovnik, načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA u Beogradu. - Obavlja niz funkcija preko ćelija, hepatocita (čine 90 odsto ukupne zapremine jetre), stvara i izlučuje žuč, reguliše metabolizam ugljenih hidrata i vrši sintezu lipida i holesterola. Takođe, sintetiše faktore koagulacije, albumine, enzime i druge belančevine, te metaboliše i detoksikuje lekove i druge štetne supstance. Jetra je ključna za očuvanje zdravlja i njeno oštećenje ima uticaj na sve organske sisteme organizma. Tokom života hrana, piće, lekovi i druge supstance prolaze kroz jetru. Sa krvlju u jetru dolaze hranljive supstance iz creva, ali i razne toksične supstance koje jetra mora da neutralizuje da ne bi došlo do oštećenja organizma, ali može doći do oštećenja jetre.

Simptomi i posledice

Naš sagovornik kaže da jetra ne boli i većina pacijenata nema nikakve simptome. Zato najčešće dolaze kad je bolest odmakla, a lečenje zahtevnije i složenije. Simptomi koji mogu ukazivati na bolest jetre su nespecifični kao što su umor, nedostatak apetita, mučnina i povraćanje kod akutnih i težih poremećaja. U virusnom, ali i alkoholnom hepatitisu, javlja se povišena temperatura. Masne stolice mogu se javiti kod nedovoljnog otpremanja žuči u creva.

Najspecifičniji simptom je žutica koja se javlja kod oštećenja hepatocita, ali i kod otežanog oticanja žuči i creva. Pacijenti imaju tamnu mokraću, a svetlu stolicu. Kod uznapredovalih oštećenja jetre javlja se poremećaj intelektualnih funkcija, smanjeni libido, gubitak apetita, bol u trbuhu, krvarenje iz varikoziteta jednjaka kod ciroze, gubitak mišićne mase, pojava tečnosti u trbuhu, crvenilo dlanova, ginekomastija. Ciroza jetre sa svim komplikacijama za posledicu može da ima oštećenje mozga, što se na kraju može završiti i komom.

Rizici i dijagnoza

Najvažnije je na vreme postaviti dijagnozu i započeti terapiju. Jetra je organ sa najvećom regenerativnom sposobnošću. Ako akutno oštećenje ne pređe u hronično, jetra se potpuno oporavi.

Na osnovu anamnestičnih podataka mogu se otkriti rizični faktori kao što je pijenje alkohola, upotreba lekova ili drugih toksičnih preparata. Za virusni hepatit rizični faktori su ubod iglom, intravenska droga, tetoviranje i ranije transfuzije krvi. Porodična anamneza može da ukaže na hemohromatozu, Vilsonovu bolest i nedostatak alfa 1 antitripsina. Prognoza teških komplikacija je lošija u starijoj populaciji jer imaju smanjenju sposobnost oporavka, kao i sposobnost tolerancije na toksične supstance. Promene u fizičkom izgledu se ne uočavaju, osim u uznapredovaloj fazi bolesti.
Laboratorijski testovi služe za procenu težine oštećenja jetre, utvrđivanja uzroka poremećaja oštećenja jetre, procenu toka bolesti i terapijskog odgovora. Najkorisniji testovi su serumske transaminaze, bilirubin i alkalna fosfataza - precizira prof. dr Radoje Doder.

Bez masti, šećera i alkohola

Preventiva se sastoji u pravilnoj ishrani, što znači izbegavati zasićene masti, šećer, kao i alkohol. Voće i povrće, grašak, boranija i žitarice su poželjni u jelovniku kako bi zaštitili jetru. Važno je održavati telesnu težinu u normalnim granicama uz svakodnevnu fizičku aktivnost. Zatim, ustanoviti jasan uzrok oštećenja, da bi mogli dati ciljanu terapiju, npr. u hepatitisu C.

Transplantacija

Prema svetskim standardima, oko 150 pacijenata u Srbiji trebalo bi da dobije novu jetru. Na osnovu usvojenih kriterijuma, pravi se lista pacijenata za presađivanje, kao i prioriteta obolelih.
- Nažalost, u našoj zemlji tek svaki sedmi ili osmi pacijent dočeka transplantaciju. Poslednjih godina broj se smanjuje. Neuspele transplatacije jetre su posledica iznuđenih operacija spasavanja života, gde zbog hitnosti ne mogu da se ispune svi uslovi za trasnplataciju. Verovatnoća preživljavanja posle inetrvencije je više od 90 odsto posle prve godine, a posle pet godina je 80 odsto. Mnogi pacijenti žive preko 25 godina nakon transplatacije - kaže profesor Doder.

- Ž. Radulović

Izvor: Biljeidravlje.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
4 prirodna napitka za čišćenje i jačanje jetre

qedyy7Q.jpg



Jetra je nakon kože drugi po veličini organ u ljudskom tijelu.
Obavlja preko 500 važnih važnih funkcija u vašem organizmu.

Među najvažnijim zadaćama jetre su:

  • čišćenje organizma od toksina
  • regulacija masnoća
  • održavanje balansa hormona
  • proizvodnja krvnih bjelančevina
  • proizvodnja žuči

Sve što unosite u tijelo hranom, inhaliranjem ili putem kože prolazi kroz jetru.
Masna, pečena, pržena hrana, alkohol, gazirani napitci, lijekovi i zagađen zrak ubrajaju se u najveće neprijatelje ovog vitalnog organa.
Svojim toksičnim djelovanjem oni oštećuju jetru i narušavaju njezinu funkcionalnost, te u konačnici negativno djeluju na cjelokupno zdravlje.
Za potpunu funkcionalnost jetre od velike je važnosti zdrav način života, koji prije svega uključuje zdravu i pravilnu ishranu, boravak na svježem zraku te upotrebu prirodnih kozmetičkih i ljekovitih preparata.
Uz to, za očuvanje zdravlja, kako cijelog organizma tako i jetre, od velike je važnosti redovito čišćenje jetre ili detoksikacija.

Pozitivni učinci detoksikacije:

  • sprječava nastanak masne jetre
  • pomaže u eliminaciji kamenčića iz jetre i žuči
  • ubrzava metabolizam
  • podiže imunitet
  • jača energiju, koncentraciju i produktivnost
  • suzbija glavobolju, depresiju, umor i pospanost
  • otklanja neugodan zadah kao i neugodan miris tijela
  • ublažava pa čak i u potpunosti suzbija alergije
  • pridonosi zdravlju i ljepoti kože
  • pospješuje gubitak suvišnih kilograma

Top namirnice za čišćenje jetre



Mnoštvo je prirodnih namirnica koje pomažu u eliminaciji toksina iz jetre, a ujedno opskrbljuju tijelo zdravim i hranjivim tvarima.

Neke od njih su:
  • jabuke
  • bademi
  • artičoke
  • avokado
  • bosiljak
  • repa
  • borovnice
  • brazilski orah
  • brokula
  • zelje
  • pšenična trava
  • korijander
  • cimet
  • brusnice
  • maslačak
  • sjemenke lana
  • komorač
  • češnjak
  • grejp
  • goji bobice
  • zeleni čaj
  • konoplja
  • kelj
  • limunska trava
  • limun
  • maslinovo ulje
  • luk
  • peršin
  • đumbir
  • ananas
  • alge
  • sezam
  • kurkuma
Pomoću ovih namirnica možete napraviti i vlastite domaće napitke, koji će poboljšati eliminaciju toksina i masti iz jetre, te pridonijeti detoksikaciji cijelog organizma.
Za vas smo pripremili četiri jednostavna recepta za detox jetre.

Recepti za čišćenje jetre


1. Zeleni čaj s bananom i limunom


Sastojci:

  • ½ šalice hladnog zelenog čaja
  • 1 banana
  • ½ limuna

Priprema:
Štapnim mikserom usitnite bananu i limun, a zatim dobivenu smjesu pomiješajte sa zelenim čajem.
Napitak popijte svježe pripremljen.

Dobrobiti:
Kombinacija zelenog čaja, limuna i banane odlična je za jačanje cijelog organizma.
Zbog svog antioksidativnog djelovanja, zeleni čaj se često koristi u mnogim detox programima.
Njegov katehin EGCG (epigalokatehin galat) je snažan antioksidans i osobito pomaže u brzom i temeljitom čišćenju jetre.
Limun također uvelike pridonosi detoksikaciji. Ovaj citrus stimulira oslobađanje enzima i pomaže da se toksini pretvore u topljivi otpad, koji se tada lako može izlučiti iz organizma.


2. Zlatna mješavina za čišćenje jetre


Sastojci:

  • ½ čajne žlice kurkume
  • komadić korijena đumbira
  • 1 limun
  • ½ šalice vode

Priprema:
U šalicu iscijedite sok limuna, zatim dodajte kurkumu, đumbir izrezan na tanke ploškice i toplu vodu.
Dobro promiješajte te ostavite nekoliko minuta da se sastojci sjedine.
Još jednom promiješajte, jer će se kurkuma nataložiti na dnu, i popijte.

Dobrobiti:
Ovo piće učinkovito pomaže u detoksikaciji. Pridonosi i prevenciji žučnih kamenaca.
Zbog visokih antioksidativnih svojstava, kurkuma je na glasu kao odličan borac protiv mnogih bolesti.
Kurkumin iz kurkume posebno blagotvorno djeluje na zdravlje jetre.
Odličan je i za ublažavanje probavnih tegoba.


3. Smoothie od borovnica za detoksikaciju


Sastojci:

  • ½ šalice borovnica
  • ¼ šalice soka od brusnica
  • 1 banana

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u blenderu, dok se ne formira homogena smjesa.
Konzumirajte svježe pripremljeno.

Dobrobiti:
Borovnice su bogate fitonutrijentima nazvanim proantocijanidini, koji su odličan antioksidant.
Stoga je ovaj jednostavan smoothie učinkovit za brzu i snažnu detoksikaciju tijela.
Borovnice također imaju antibakterijska i antivirusna svojstva što ih čini odličnim saveznicima u borbi protiv infekcija i upala.


4. Čudesna limunada od manga i đumbira


Sastojci:

  • ½ manga
  • 1 limun
  • komadić đumbira
  • korica od jednog limuna
  • 1 jušna žlica soka od agave

Priprema:
Usitnite mango, limun i đumbir, dodajte koricu organski uzgojenog limuna i sok od agave te sve navedene sastojke obradite u blenderu.
Konzumirajte svježe pripremljeno.

Dobrobiti:
Ova čudesna limunada blagotvorno će djelovati na cijeli organizam, a osobito će pomoći onima koji pate od masne jetre.
Đumbir je jedan od najpopularnijih začina sa snažnim djelovanjem u borbi protiv mnogih bolesti.
Pospješuje eliminaciju štetnih toksina, čime pridonosi zdravlju i funkcionalnosti jetre.

(Alternativa za Vas)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Znakovi da imate masnu jetru i kako da je očistite

Masna jetra je veoma učestala pojava, pogotovo kod osoba starijih od 50 godina. Ako procenat masti u jetri pređe 10 odsto, to znači da je masna i da bi trebalo nešto preduzeti. Važno je prepoznati poremećaj pre nego što prouzrokuje ozbiljno oštećenje jednog od najvažnijih organa. Jetra je centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova. Zato je moramo čuvati i održavati zdravom, jer u protivnom može povući i mnoge druge tegobe u organizmu.

10p5bue.jpg
Čajevi za čišćenje jetre

Evo kako da čistite svoju jetru i kako da je održavate zdravom i čistom:

U ranoj fazi, terapija se svodi na promenu načina ishrane i stila života. Zamašćena jetra u najvećem broju slučajeva neće dovesti do komplikacija koje su opasne po život, ali može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe.

Jetra je najveći organ u našoj trbušnoj šupljini, smeštena je sa desne strane stomaka, odmah ispod dijafragme. Kod odraslih osoba teži od 1,2 do 1,6 kilograma. Mekana je i crvenkasto-smeđe boje. Ona je riznica vitamina, minerala, korisnih šećera i masnoća koje su našem organizmu neophodne za normalno funkcionisanje.

U jetri se štetne masnoće iz ishrane pretvaraju u materije koje su nam potrebne ili se filtriraju za izbacivanje iz organizma. Međutim, ukoliko je količina masti u tom organu veća od pet odsto njegove ukupne mase, tada se radi o poremećaju poznatom kao "masna jetra". U tom slučaju dolazi do zapaljenskog procesa i moguće je uvećanje ovog organa.

Reč je o stanju koje se obično javlja između 40. i 60. godine i ne smatra se ozbiljnom bolešću. Međutim, ukoliko se steatoza jetre ne uoči na vreme, može dovesti do ozbiljnih oboljenja, poput ciroze, koja može biti opasna po život. U tom slučaju dolazi do stvaranja ožiljaka na jetri koji se, uprkos tome što se ovaj organ može regenerisati, ne mogu sanirati. Sve ovo znatno otežava obavljanje njenih najosnovnijih funkcija, što može uzrokovati razne probleme u organizmu.

Šta da izbacite iz ishrane
Najvažnije je iz ishrane izbaciti ili dobrim delom redukovati životinjske masti. Dakle, svinjska mast, kobasice, slanina, masno meso, ali i sirevi, pavlake… Trebalo bi i da prestanete i s prženjem hrane na ulju i korišćenje rafinisanih masnoća. Treba izbegavati i čipseve, krekere, torte, kolače, margarin, majonez, puter… a cigarete i alkohol definitivno izbacite što pre.

Šta treba jesti
Najvažnije namirnice koje svakako treba uvesti u ishranu jesu mahunarke - pasulj, grašak, buranija, zatim orašaste plodove - orah, lešnik, badem, pa semenke susama, suncokreta i bundeve. Možete jesti i meso, najbolje pileće i ćureće, ali bez kožice. Važno je napomenuti i da ne treba pržiti meso, kao ni krompir. Što češće treba jesti ribu spremljenu u foliji i naravno, dosta povrća.

Gujina trava i čičak za čišćenje jetre
Gujina trava smatra se najboljom saveznicom jetre jer sadrži silimarin, koji podstiče regeneraciju oštećenih ćelija tog organa, pritom štiteći one zdrave. Koristi se u lečenju kako alkoholičarske, tako i masne jetre izazvane drugim faktorima. Od njenog semena može se napraviti čaj tako štose pola kašičice semena prelije sa 2 dl hladne vode. Zagreva se do ključanja, a nakon što odstoji pola sata, procedi se i popije pre ručka.
Silimarina ima i u semenu i korenu čička, pa je čaj od te biljke takođe moćan saveznik u borbi protiv masne jetre. Pravi se tako što se jedna kašika korena prelije s 250 ml ključale vode. Pije se 2-3 puta dnevno, ali ne duže od dve nedelje.

Pijte zeleni čaj svakodnevno
Masna jetra se može lečiti i pomoću zelenog čaja. On deluje kao antioksidans i ublažava upalne procese, sprečavajući nakupljanje masti u centralnoj laboratoriji organizma. Pritom je štiti od oštećenja, a pomaže i u borbi sa suvišnim kilogramima, koji su ponekad okidač za nastanak steatoze jetre.

Ne zaboravite maslačak
Koren maslačka podstiče detoksikaciju jetre, ali i regeneraciju oštećenih ćelija, pa se takode preporučuje kada je reč o ovom zdravstvenom problemu. Čaj se priprema tako što se samelje sušeni koren biljke, pa se dve kašičice praha preliju šoljom ključale vode. Pije se tri puta dnevno.

Lečenje surutkom
Ova poznata narodna receptura je provereno delotvorna. Sve što treba da radite jeste da ispijate svaki dan od 0,5 do 1 litar surutke, najmanje mesec dana kako biste oporavili ovaj vitalni organ.

(Vestionline)
 
Učlanjen(a)
15.12.2014
Poruka
25
Kao prvo - hvala na informacijama. Ja samo da dodam moje licno iskustvo iz moje licne borbe sa masnom jetrom koju sam zaradio sa prekomernom konzumacijom alkohola tokom nekoliko godina. Kod mene je bila dijagnoza mnogo visoki Trigliceridi i masna jetra. Odmah sam skroz prestao piti alkohol a doktor mi je rekao da se ozbiljno posvetim Omega 3 riblje ulje terapijom ali da pazim da ne koristim neki bez veze brend koji sadrzi previse zive (mercury) ili nekog drugog metala u velikim procentima (kojih inace ima u ribljem mesu/ulju ali su uglavnom male kolicine koje su podnosljive za ljudski organizam). Na veliku zalost za mnoge ljude koji imaju probeleme sa jetrom, delotvorno riblje ulje (Omega 3) je mnogo skupo. Kad kazem delotvorno onda mislim na ulje koje ima visoku koncentraciju EPA i DHA(Guglajte ako neznate). Na kraju samo da kazem da mi je masna jetra simptom potpuno nestao nako otprilike godinu dana terapije sa Omega 3 ribljim uljem. Lep pozdrav i bice mi veoma drago ako ovo sto sam napisao pomogne bar jednoj dusi. Ovo cinim zato sto verujem u karmu - sve se vraca sve se placa.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako da očistite jetru

Jetra je "najzaposleniji" organ u ljudskom organizmu. Odgovorna je za proizvodnju žuči, varenje i snabdevanje krvi nutrijentima, razgradnju masti, neutralisanje svih štetnih materija

2wdx1k9.jpg


JETRA je "najzaposleniji" organ u ljudskom organizmu. Odgovorna je za proizvodnju žuči, varenje i snabdevanje krvi nutrijentima, razgradnju masti, neutralisanje svih štetnih materija... Te brojne opterećujuće uloge povremeno iziskuju i njeno čišćenje.


Narodna medicina nudi jednostavne recepte pod uslovom da je jetra zdrava. Čišćenje nije uputno jedino ako u jetri i žučnoj kesi ima kamenčića, ako osoba ima dijabetes, prehladu, grip i druge zarazne bolesti, oseća opštu slabost ili se pogoršava neka od hroničnih bolesti. Isto se odnosi i na osobe pod stresom, trudnice i majke koje doje bebu.

n Iscedite sok od 10 kg oprane i neoguljene crne rotkve. Trebalo bi da dobijete 3 l soka. Isceđeni sok čuvajte u frižideru. Preostala vlakna nakon ceđenja pomešajte sa šećerom, u odnosu kilogram vlakana sa 500 g šećera, i u to dodajte 300 g meda. Dobijenu mešavinu stavite na toplo mesto.

U početku čišćenja jetre uzimajte po kašičicu soka, sat vremena nakon svakog obroka. Dozu postepeno povećavajte do jednog decilitra. Kada sav sok popijete počnite sa dodavanjem pripremljene mešavine od vlakana u jelo, od dve do tri kašičice po obroku.

Upućeni tvrde da ovaj narodni lek, osim što pročišćava jetru, jača srce i pluća. Za vreme terapije izbegavajte masnu i ljutu hranu.

U teglu od 3 l stavite na komadiće iseckane, 3 oprane neoguljene cvekle. U to dodajte 3 kašičice pšeničnog brašna i 500 g šećera. Teglu ostavite na sobnoj temperaturi na tamnom mestu dva dana. Nakon toga u tu smesu dodajte 700 g suvog grožđa, 4 šoljice šećera i pola šoljice vode. Uz svakodnevno mešanje ostavite da sve odstoji sedam dana, a zatim sadržaj procedite.

Od mešavine bi trebalo da dobijete oko litar soka. Uzimajte po kašičicu soka 3 puta na dan, 30 minuta pre obroka. Kada ispijete svu količinu napravite tromesečnu pauzu, a onda ceo postupak ponovite, sa pauzama još 2 puta.

(Novosti)
 
Natrag
Top