Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Zdrava ishrana

  • Začetnik teme zexmon
  • Datum pokretanja
LaLaLooopsy

LaLaLooopsy

Chia je samo izvikana,laneno seme je odlicna zamena i mnogo mnogo jeftinija varijanta. Kasika dve dnevno dovoljno za dnevni unos. Ja stavljam u kefir ili smoothie.
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
Moderator
Semenke susama leče hemoroide

Semenke susama nisu samo ukusan dodatak pecivima i jelima, nego i izuzetno lekovita namirnica

29bbvjn.jpg


SEMENKE susama nisu samo ukusan dodatak pecivima i jelima, nego i izuzetno lekovita namirnica koja jača kosti i pomaže u terapiji opekotina i hemoroida.

* Ako vašem organizmu nedostaje kalcijum, dovoljno je da supenu kašiku ovog semena potopite u 0,5 dl jogurta i ostavite da prenoći. Ujutru mešavinu pojedite na prazan stomak, a postupak ponavljajte iz dana u dan, sve dok vam ne bude bolje.

* Za lečenje hemoroida sameljite kašiku susamovog semena i u to dodajte 2 kašike vode. Sve zajedno mešajte dok ne dobijete homogenu pastu, a onda dodajte kašičicu putera. Sve dobro umutite, namažite na parče tosta i pojedite. Ovaj ukusni "lek" primenjujte prema potrebi.

* Ukoliko ste se opekli prilikom pripremanja jela, pripremite sledeći čaj: dve kašike susamovog semena prelijte čašom vode, zagrejte i kuvajte nekoliko minuta. Potom procedite i ostavite da se ohladi. Umočite komad vate u u hladan čaj, pa blago prelazite preko upaljenih ili opečenih mesta više puta dnevno.

(Novosti)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
Moderator
Klice – Najzdravija Hrana

12d188.jpg


Klice sadrže mnogo enzima i klorofil koji pročišćavaju, reguliraju i revitaliziraju procese obnove svih ljudskih stanica tijela. Klice nisu samo hrana za tijelo, one potiču i obnovu živčanih stanica i rad mozga.

Možete i sami proizvesti klice uz organsko sjeme, kisik, ugljični dioksid, malo vode i sunčevu svjetlost. Klice doprinose zdravlju jer pogoduju obnovi crijevne flore i metabolizmu probave. Hranjice, zdrave i ukusne klice se mogu pripremati od sjemenki rotkvice, lana, pšenice, rikule, brokule, munga, alfa alfa, suncokreta, konoplje, cikle, radiča i soje.

Dva puta na dan je potrebno vodom ispirati klice i držati ih na prozračnom mjestu kako bi se spriječila pojava plijesni. Držati se mogu u kuhinji ili na prozoru, ali se treba izbjegavati direktan dodir sa suncem. Nakon samo 3 dana klice je moguće konzumirati, a kada proklijaju potrebno ih je spremiti u hladnjak.

Za pripremu vlastitih klica preporuča se organski uzgojeno sjeme, klice je potrebno držati na prozračnom mjestu i svakodnevno ih ispirati svježom vodom, prije konzumacije ih je potrebno isprati vodom, a ostatak spremiti u hladnjak gdje mogu biti najviše 7 dana.

Sjemenke je potrebno namakati u vodi preko noći ili nekoliko sati, a ostatak vode je potrebno prosuti, dva puta na dan je potrebno klice ispirati svježom vodom jer moraju biti vlažne. Optimalna temperatura za uzgoj je 18-30 stupnjeva, ali se ne smiju izlagati direktno na suncu.

Najviše korištene klice su Alfa Alfa jer lako klijaju i idealne su za sokove, smoothie, salate i kao dekoracija za namaze. Klijaju oko 5-6-dana.

Klice rotkve su posebno zdrave i malo su pikantnijeg okusa. Odlične su za dišne puteve kod alergijskih bolesti dišnih puteva i kod astme. Poboljšavaju probavu i reguliraju ju. Odlične su u kombinaciji s sirovim namazima i salatama, a vrijeme klijanja im je od 3 do 5 dana.

Klice konoplje su izvanredne jer su bogate vitaminima, esencijalnim aminokiselinama i proteinima, a vrijeme klijanja im je od 3 do 6 dana.

Klice lana su korisne u sirovoj prehrani, a vrijeme klijanja im je od 2 do 10 dana. Moraju se češće ispirati zbog stvaranja plijesni, a za kruh i krekere ih je najbolje koristiti već nakon prvog dana kada se pojavi prva klica.

Klice krese su aromatične i ukusne, a osim za sokove i salate su idealne za razne vrste sirovih namaza. Ova vrsta klica djeluje antibakterijski i alkalno, a odlična je i u jačanju imunološkog sustava. Najkorisnije su u zimskim mjesecima kada je organizam podložniji prehladama, a vrijeme klijanja im je od 3 do 6 dana.

Klice pšenice su jako korisna osnova i izvanredna hrana za sirovi kruh, a vrijeme klijanja im je od 2 do 5 dana. Za sirovi kruh se koriste nakon jednog dana kada se pojavi mala klica.

Klice suncokreta su bogate masnoćom i željezom, ukusne su i jako pomažu u razgradnji kolesterola. U sirovoj su prehrani osnova za krekere, namaze, kruh, kolače ili salate, a najbolje ih je dodavati djeci za doručak ili kao dodatak mueslijima. Vrijeme klijanja im je od 2 do 4 dana.

(zenskisvijet.com)
 

Top