Zašto je evolucija kamen spoticanja?

Član
Učlanjen(a)
14.04.2011
Poruka
128
Ne vidim cemu je ona kamen spoticanja,ona je ipak SAMO teorija,koja je ihaha suplja i nedosledna sa mnogo vise nedostaka naucno odrzivih.tako da nijednom ozbiljnom coveku ona ne moze biti kamen spoticanja

Pa i to je jedna vrsta mišljenja koje me zanimalo. Znači, tebi evolucija nije nikakav kamen spoticanja jer si odlučila da nećeš u nju vjerovat.

Samo ću dodat da jest naučno održiva, i da jest dio nauke. Nauku se ipak ne može tumačit svojevoljno. Zna se šta treba da se neka teorija prihvati, i koliko je vjerodostojna. Dakle, evolucija jest dio nauke, a to oće li je ko ić razumjet ili ne, ostaje na svakom pojedinom čovjeku.

Slažem se da nijednom ozbiljnom čovjeku ona to ne može bit, jer nema u njoj ništa šta ruši vjeru.

Dodato posle 36 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Jedina "korisna" mutacija za koju se hvataju evolucionisti je mutacija u genu za hemoglobin. Ova mutacija je vezana za autozomalni gen (nije na polnim hromozomima). Prema Mendelovim zakonima 1/4 ili 25% jedinki biva eliminisano iz populacije usled pojave ove mutacije. Kakva je to korisna mutacija koja dovodi do ovolikog umiranja? Možda ti znaš za neku drugu korisnu mutaciju...

Mutacije se nakupljaju tijekom dugog vremena, nema govora da će se nešto o čemu ti pričaš tako brzo dogoditi.
To je pogrešno shvaćanje. Pročitaj šta sam napisala u postu prije, koliki je udio kojih mutacija.

To šta govoriš bi išlo u strip o mutantima X-men, u stvarnost ne. Većina mutacija je diskretna u fenotipu, ne očituju se dok ih se ne nakupi dovoljno da se promijeni funkcioniranje gena kojeg su pogodile.

Svaka mutacija koja je omogućila razvoj čovjeka je korisna. Da vidiš kako je tako gledati?
Znaš li onda koliko ih je takvih? Nebrojeno.

Dalje, sve ovo što iznosiš zahteva slepo verovanje. Zašto evolucionisti ni dan danas nisu izneli samo jednu prelaznu formu koju nalazimo u fosilnom zapisu? Oni imaju svoje teorije, ali mi u praksi ništa ne vidimo od toga što oni iznose. Sve njihove teorije se zasnivaju na milijardama godina. Šta god ne mogu da objasne, odgovor je milijarda godina. Pa ako su svi fosili koji su rasprostranjeni po celoj planeti, kojih ne hvali, stari milione godina kako tvrde evolucionisti, kako je moguće da među njima ne postoji ni jedna jedina vrsta koja je promenila svoj današnji izgled? Sve foslile koje pronalazimo su ili izumrli ili su ostali istovetni do dana današnjeg. Ako nema prelaznih formi, nema ni evolucije...i glupo je dovoditi u pitanje druge stvari, a osnovnih nema.
Ne, upravo suprotno. Znaš li koliko vremena i borbi i krivog shvaćanja je trebalo da se, pred svom silom dokaza, prihvati evolucija? Te borbe koje neki ovde vode, su već milijun puta i u mnogo većem i jačem opsegu već vođene. To šta se ne zna povijest, ne opravdava neargumentirano mišljenje.

I šta su ljudi bez razumijevanja radili znanstvenicima u prošlim dobima, koji su otkrili istinu, ali vladajućim stranama ta istina nije odgovarala? Ne smijemo bit takvi ljudi.

Evoluciju niko nije htio prihvatit desetljećima, fiksizam je bio tako duboko ukorijenjen u svim slojevima, da je bilo jako teško to mijenjati. Ni znanost, ni vjera, ni neupućena javnost. To je trajalo dok se nije slomilo pod teretom dokaza. Evoluciju su priznali sami njeni dokazi.

Prelazni fosili su nađeni u tolikom broju i u toliko formi da ostaneš zapanjen kad iti uzmeš pregled.
Oni koji nedostaju su malobrojni, i nedostupni. Fosili su u slojevima Zemljine kore.
Da bi se sve našlo, trebali bi prekopat svu Zemlju.

Ima nekih rupica u prelazima, ali ono šta postoji snažno i nedvojbeno govori.
Oko nekih stvari evolucija još dvoji, naravno, ali to je ne obara.

Šta se tiče prelaznih formi, možeš se slobodno informirat, na Internetu ima dovoljno točnih podataka.

I gdje je uopće problem u prelaznim formama?

Zašto prhvatamo slepo verovanje? Zar ne možemo da budemo dovoljno pametni da verujemo samo u ono što možemo dokazati?
Tako je, to je jedino umno dosljedno. I odnosi se na sve strane.
Mislim da većina ljudi koja govori protiv evolucije nema pojma o osnovnim pojmovima u evoluciji. Ili, još gore, zna samo par stvari, i njima iskrivi čitav koncept.

Ja ne mogu pričat s nekim ko ne zna bar osnove. Inače bi ih trebala objasnit na dosta stranica, šta neću, jer vidim da to nije predmet interesa. Ako se želi smisleno pričati, mora se imat znanja.
Na Netu ima mnogo stranica gdje je ukratko i razumljivo evolucija objašnjena.
Ako se zanima za razgovor o evoluciji, trebalo bi ih pročitat.

Ja tako nemam šta pričat o povijesti Biblije jer nisam niti amaterski teolog. I zato sam i prije to odbila. Neću da samo vadim par stvari koje bi mi išle na ruku, bez da znam cijelu sliku. Ja tako učim, i mislim, i djelujem. Drugo nema spoznajnog integriteta.

Očigleno da je neka osoba pogrešno odslikala kreacionizam u tvojim očima, čim imaš pogrešno mišljenje. Kreacionizam gleda svoja posla, njega ne zanimaju teorije koje ne potkrepljuje nauka. Možda si navikla da gledaš evolucionizam vs kreacionizam, pa iz toga izvodiš zaključke. Činjenica je da postoje određene sličnosti u genima svih živih organizama, naročito medju organizmima istih filuma (ili kola) sto je i očekivano jer su organizmi stvoreni da žive u istim uslovima. Ali, razlike u genima su toliko velike da ta razlika u informaciji nikako nije mogla da nastane slučajno u prirodi. Dovoljno je da pogledaš građu mozga, tj. čeoni režanj koji predstavlja jednu trećinu mozga, za razliku od svih životinja gde je to samo nekolika procenta.
Ne, kreacionizam se sam odslikao kako jest u mojim očima. Na faksu o njemu ne učimo, niko koga znam njim se ne zanima. Ono šta sam sama pročitala, samo me je naučilo.

Da, zato i jesmo šta jesmo. Ne vidim u čemu je problem.
Razlike nastaju, stalno nastaju, i to u tolikim vrmenskim razmacima da je logično da budu veće šta je više vremena prošlo. Jednostavna logika to nalaže.

Najbolji dokaz je šta postoje sve gradacije razlike, na svim stupnjevima. Da je kako kažeš, svi organizmi bi se razlikovali u istoj mjeri.

Treba da razumeš da je greh kao epidemija, ako se odmah ne eliminiše prelazi na drugog i za treptaj oka se širi. Jedini način da se greh spreči je da se uvode smrtne kazne, svidelo se to nekom ili ne. Ali te smrtne kazne se moraju izvršavati u skladu sa Božjim zakonom. Mora jedna država odlučiti da li će poštovati Božji zakon, tj da li će ga primenivati. Ako država odluči da poštuje Božji zakon, onda se poštuje Mojsijev zakon koji je dat u prvih 5 knjiga, takozvana Tora. Nebitno da li je država Izrael, ili Srbija, Hrvatska i sl. već da li se poštuje Božji zakon. Kao što sam već rekao, Isus dolazi u državu koja je okupirana, država koja ne primenjuje Božji zakon. I Isus uči one koji Ga hoće, kako treba da se ophode u takvim uslovima. Niko ovde ne spori ljubav, slogu, harmoniju i sl. Isus je pokazao da se može živeti bez i jednog jedinog greha, tako da je svaki naš izgovor suludan i besmislen.
To jest istina, ali je sitan moral. Obuzdavat grijeh kaznom je prva stepenica morala.
Obuzdavat grijeh svojom ljudskom prirodom je puni ljudski moral.

Nije ostavljeno da čovjek bude stvar koja ne misli i ništa ne radi, već čovjek koji se bori i sam sa sobom, misli i voli. Čovjek treba da raste i razvija se u svojoj čovječnosti.

Svet se menja, ali Bog ne, On nam je obećao da će očuvati svoju pisanu Reč...sve ostalo je naša vera, tj poverenje u Njega. Kao što sam već napisao možemo testirati i videti koliko je Biblija dostojna.

Mnogo je danas ljudi koji se nisu upoznali sa mnogobrojnim činjenicama, pa ih Bog čeka i svakodnevno doziva...moja je želja da makar malo doprinesem tome.
yes3

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Pa i to je jedna vrsta mišljenja koje me zanimalo. Znači, tebi evolucija nije nikakav kamen spoticanja jer si odlučila da nećeš u nju vjerovat.

Samo ću dodat da jest naučno održiva, i da jest dio nauke. Nauku se ipak ne može tumačit svojevoljno. Zna se šta treba da se neka teorija prihvati, i koliko je vjerodostojna. Dakle, evolucija jest dio nauke, a to oće li je ko ić razumjet ili ne, ostaje na svakom pojedinom čovjeku.

Slažem se da nijednom ozbiljnom čovjeku ona to ne može bit, jer nema u njoj ništa šta ruši vjeru.
Vrlo kriv zakljucak a to je da je naucno odrziva i dokazana.Da jeste ne bi bili TEORIJA,bila bi DOKAZ.Evolucioniti pred pristiskom svojih gresaka su odlucili da promene taktiku posle 100 godina i kazu da se evolicija ne bavi poreklom zivota(a mi koji smo pre 30 godina sili u skolu smo bili debili ,a jos veci debili oni koji nam predavali biologiju),nego se time bavi abiogeneza koja je mlada nauka pa za jedno 100 godina doci ce i ona do ogovora,e to je realno sagledavanje cinjenica.Moje verovanje ona ne moze da narusi ,jer ja znam da nisam nastao od majmuna,mozda se tebi svidja da si nastao do majmuna ali meni sigurno ne.

Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Mutacije se nakupljaju tijekom dugog vremena, nema govora da će se nešto o čemu ti pričaš tako brzo dogoditi.
To je pogrešno shvaćanje. Pročitaj šta sam napisala u postu prije, koliki je udio kojih mutacija.

To šta govoriš bi išlo u strip o mutantima X-men, u stvarnost ne. Većina mutacija je diskretna u fenotipu, ne očituju se dok ih se ne nakupi dovoljno da se promijeni funkcioniranje gena kojeg su pogodile.

Svaka mutacija koja je omogućila razvoj čovjeka je korisna. Da vidiš kako je tako gledati?
Znaš li onda koliko ih je takvih? Nebrojeno.
Niko ovde nije rekao da će se nešto brzo dogoditi. Hajde da napravimo jedan primer: Imamo da je kod viših organizama stopa mutacije 10 na -6, a kod bakterija 10 na -9. Recimo, imamo neki gen A. I mi sada posmatramo taj gen A koji je zadužen za determinaciju osobine koja treba da dovede do neke evolutivne novine. Verovatnoća da mutacija pogodi taj gen je, recimo, 10 na -7. (Da ne uzmemo ni jedan ni drugi ekstrem.) Znači, treba nam 10 miliona jedinki da bismo bili sigurni (to je verovatnoća, može nijedna da ne bude) i da bismo sa pouzdanošću rekli da ćemo imati mutaciju. Zamislimo da su to slonovi kojima posmatramo dužinu surle. Sad nam treba 10 miliona slonova da bismo imali mutaciju. I za sada imamo mali efekat. Pretpostavljamo, hipotetički, da je selekcija delovala i favorizovala ove mutirane slonove. Mutacije da bi dovele do nove evolutivne promene moraju biti povezane, srodne. Da bi sada mutacija pogodila isti gen, verovatnoća je 10 na -14 (verovatnoće se množe u ovom slučaju). Znači, koliko nam sada treba slonova da bi dve mutacije pogodile jedan te isti gen? Treba nam 10 hiljada milijardi slonova. To ne bi moglo da stane ovde na planeti Zemlji. Morala bi evolucija da se odvija negde u Sunčevom sistemu kako bi dovela do promene. A to su samo dve mutacije. A za jednu osobinu treba, recimo, deset. Koliko bi trebalo slonova za 10 mutacija? Ni cela galaksija ne bi bila dovoljna da nastane samo jedna evolutivna novina.

Ne, upravo suprotno. Znaš li koliko vremena i borbi i krivog shvaćanja je trebalo da se, pred svom silom dokaza, prihvati evolucija? Te borbe koje neki ovde vode, su već milijun puta i u mnogo većem i jačem opsegu već vođene. To šta se ne zna povijest, ne opravdava neargumentirano mišljenje.

I šta su ljudi bez razumijevanja radili znanstvenicima u prošlim dobima, koji su otkrili istinu, ali vladajućim stranama ta istina nije odgovarala? Ne smijemo bit takvi ljudi.

Evoluciju niko nije htio prihvatit desetljećima, fiksizam je bio tako duboko ukorijenjen u svim slojevima, da je bilo jako teško to mijenjati. Ni znanost, ni vjera, ni neupućena javnost. To je trajalo dok se nije slomilo pod teretom dokaza. Evoluciju su priznali sami njeni dokazi.
Ja bih da ostavimo po strani sve te kvazi naučnike, i da se ja i ti bavimo samo činjenicama, ne da gledamo šta većina prihvata i šta nam se nameće. Poznati su mi radovi "naučnika" koji prihvataju evoluciju...njih zanima samo plata, to što oni pričaju nema nikakvo utemeljenje...to što oni ulažu mnogo novca i toboš nešto istražuju ne govori apslolutno ništa. To su priče za naivne. Pogledaj zaključke svih najvećih naučnika ikada, Njutna, Pastera, Mendela, Faradeja, Bojla, i td i td. Naučnika koje je zanimala istina i smao istina...kakav novac, oni su znali za nešto MNOGO vrednije!

Prelazni fosili su nađeni u tolikom broju i u toliko formi da ostaneš zapanjen kad iti uzmeš pregled.
Oni koji nedostaju su malobrojni, i nedostupni. Fosili su u slojevima Zemljine kore.
Da bi se sve našlo, trebali bi prekopat svu Zemlju.

Ima nekih rupica u prelazima, ali ono šta postoji snažno i nedvojbeno govori.
Oko nekih stvari evolucija još dvoji, naravno, ali to je ne obara.

Šta se tiče prelaznih formi, možeš se slobodno informirat, na Internetu ima dovoljno točnih podataka.

I gdje je uopće problem u prelaznim formama?
Nemojmo da se igramo mačke i miša. smile3 Nema potrebe da pričamo kako ima mnogo prelaznih formi, ja tražim samo jednu jedinu. Jedino što mogu naći na internetu od "prelaznih formi" su crteži. Ali ako je to dokaz, onda ću ja tako dokazati da postoje i vanzemaljci, baš onako zeleni kako ih filmska industrija prikazuje. Dakle, potreban je fosil koji pokazuje prelazni oblik, ništa više...valjda to nije problem, jer kažeš da ima mnogo dokaza za evoluciju.

Tako je, to je jedino umno dosljedno. I odnosi se na sve strane.
Mislim da većina ljudi koja govori protiv evolucije nema pojma o osnovnim pojmovima u evoluciji. Ili, još gore, zna samo par stvari, i njima iskrivi čitav koncept.

Ja ne mogu pričat s nekim ko ne zna bar osnove. Inače bi ih trebala objasnit na dosta stranica, šta neću, jer vidim da to nije predmet interesa. Ako se želi smisleno pričati, mora se imat znanja.
Na Netu ima mnogo stranica gdje je ukratko i razumljivo evolucija objašnjena.
Ako se zanima za razgovor o evoluciji, trebalo bi ih pročitat.

Ja tako nemam šta pričat o povijesti Biblije jer nisam niti amaterski teolog. I zato sam i prije to odbila. Neću da samo vadim par stvari koje bi mi išle na ruku, bez da znam cijelu sliku. Ja tako učim, i mislim, i djelujem. Drugo nema spoznajnog integriteta.
Upravo tako. Ali ja mislim da znam dovoljno o evoluciji, i uveren sam da ona nije moguća. To sam spreman i dokazati, zato i želim da diskutujemo...ali ne da ovo ode u neku prepirku. Ako smo spremni da prihvatamo činjenice, onda neće doći do rasprave.

Ne, kreacionizam se sam odslikao kako jest u mojim očima. Na faksu o njemu ne učimo, niko koga znam njim se ne zanima. Ono šta sam sama pročitala, samo me je naučilo.

Da, zato i jesmo šta jesmo. Ne vidim u čemu je problem.
Razlike nastaju, stalno nastaju, i to u tolikim vrmenskim razmacima da je logično da budu veće šta je više vremena prošlo. Jednostavna logika to nalaže.

Najbolji dokaz je šta postoje sve gradacije razlike, na svim stupnjevima. Da je kako kažeš, svi organizmi bi se razlikovali u istoj mjeri.
Logika nalaže da čovek nije mogao nastati evoluciom. Logika nalaže da čovekov mozak nije mogao nastati od šipanzinog. Potrebno je smao detaljno nešto proučiti, ne čitati površno.

Ne vidim u čemu je problem kod ovog zadnjeg što si rekla...

Dodato posle 3 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Vrlo kriv zakljucak a to je da je naucno odrziva i dokazana.Da jeste ne bi bili TEORIJA,bila bi DOKAZ.Evolucioniti pred pristiskom svojih gresaka su odlucili da promene taktiku posle 100 godina i kazu da se evolicija ne bavi poreklom zivota(a mi koji smo pre 30 godina sili u skolu smo bili debili ,a jos veci debili oni koji nam predavali biologiju),nego se time bavi abiogeneza koja je mlada nauka pa za jedno 100 godina doci ce i ona do ogovora,e to je realno sagledavanje cinjenica.
Lepo si ovo (primetila) rekla.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
14.04.2011
Poruka
128
Niko ovde nije rekao da će se nešto brzo dogoditi. Hajde da napravimo jedan primer: Imamo da je kod viših organizama stopa mutacije 10 na -6, a kod bakterija 10 na -9.

Imaš sasvim krive podatke. Suludo krive. A stranica na kojoj si ih našao je wacko2!

Ja ću se sad pravit da pojma nemam o evoluciji.
Pa ću reć, to bi mogla bit neistina, i kako da ja to istinito vidim? Pa ću reć, idem naučit kako mogu sama zaključivat.
Ako želiš sam učit o evoluciji, a misliš da je kakva laž, predlažem ti da prvo nešto naučiš o ALATIMA KOJIMA SE SLUŽI, A KOJI NEMAJU VEZE S EVOLUCIJOM, a to su same za sebe osnove genetike, i morfologije, anatomije. Prije svega, genetike. Nije jako zahtjevno, i manje vremena će ti trebat za to nego za iščitavanje beskonačnog niza pseudoznanstvenih besmislica koje si počeo čitati.
Ako želiš istinu, ako je doista hoćeš, za nju se treba pomučit.
Znači, genetika.

Da znaš osnove genetike, znao bi da je stopa mutacija kod čovjeka u prosjeku 175 mutacija po diploidnom genomu po jednoj generaciji. Ne treba dalje govorit.

Znači, koliko nam sada treba slonova da bi dve mutacije pogodile jedan te isti gen? Treba nam 10 hiljada milijardi slonova. To ne bi moglo da stane ovde na planeti Zemlji. Morala bi evolucija da se odvija negde u Sunčevom sistemu kako bi dovela do promene. A to su samo dve mutacije. A za jednu osobinu treba, recimo, deset. Koliko bi trebalo slonova za 10 mutacija? Ni cela galaksija ne bi bila dovoljna da nastane samo jedna evolutivna novina.
Sasvim krivo razmišljanje, ne znam otkud si ga preuzeo.
Duhovito, doduše :). I sasvim krivo.

Ispraviću ti još nešto ovde - ne treba da se dogode dvije iste mutacije, ta zašto?
Dosta je jedna, pa da se razmnožavanjem prenese dalje, pa od tog potomka dalje, pa opet.

Ne može se pričat ako se ne znaju osnove, a bojim se da je to ovde slučaj. Ako te zanima, treba učit sve.

Ja bih da ostavimo po strani sve te kvazi naučnike, i da se ja i ti bavimo samo činjenicama, ne da gledamo šta većina prihvata i šta nam se nameće. Poznati su mi radovi "naučnika" koji prihvataju evoluciju...njih zanima samo plata, to što oni pričaju nema nikakvo utemeljenje...to što oni ulažu mnogo novca i toboš nešto istražuju ne govori apslolutno ništa. To su priče za naivne. Pogledaj zaključke svih najvećih naučnika ikada, Njutna, Pastera, Mendela, Faradeja, Bojla, i td i td. Naučnika koje je zanimala istina i smao istina...kakav novac, oni su znali za nešto MNOGO vrednije!
Nemoj iskrivljavat stvari. Opet neki tajanstveni novac. Znaš li ti koliko danas zarađuje prosječan znanstvenik koji se bavi evolucijom? Jad i bijedu u odnosu na npr. kibernetičare, istaknute biokemičare, medicinare... To su čestiti ljudi s integritetom. Šta rade predano i mukotrpno.
Ne izvodi zaključke za koje nemaš niti indiciju, a kamoli dokaz. Nije ni točno ni pristojno.

Naučnik koji je otkrio evoluciju je jako patio od strane svakoga, nanesene su mu mnoge nepravde, jako se zločesto i zlobno s njim postupalo! Kao i sa svim znanstvenicima koji su otkrili nešto šta se kosilo s neznanjem/interesima/čistom gluposti vladajućih.

Nemoj govorit u ime takvih znanstvenika, mislim da ih niti ne shvaćaš. Ne s pozicije na kojoj sad jesi. Ja neću da ispravljam ni tvoju ni ičiju poziciju. To je tvoja stvar.

Nemojmo da se igramo mačke i miša. Nema potrebe da pričamo kako ima mnogo prelaznih formi, ja tražim samo jednu jedinu. Jedino što mogu naći na internetu od "prelaznih formi" su crteži. Ali ako je to dokaz, onda ću ja tako dokazati da postoje i vanzemaljci, baš onako zeleni kako ih filmska industrija prikazuje. Dakle, potreban je fosil koji pokazuje prelazni oblik, ništa više...valjda to nije problem, jer kažeš da ima mnogo dokaza za evoluciju.
Ovo je jako smiješno! :) Ako te stvarno zanima, kontaktiraj koji muzej koji čuva neki fosil, pa se informiraj.

Upravo tako. Ali ja mislim da znam dovoljno o evoluciji, i uveren sam da ona nije moguća. To sam spreman i dokazati, zato i želim da diskutujemo...ali ne da ovo ode u neku prepirku. Ako smo spremni da prihvatamo činjenice, onda neće doći do rasprave.
Iz ovog šta sam vidjela, konstatiram bez ikakvih drugih konotacija osim količine znanja, ne znaš o evoluciji skoro ništa, iz ovog šta si napisao. A bolje bi bilo da ne znaš ništa, tad bi bilo mjesta za pravo znanje.
S tobom bi ja mogla pričat o vjeri, izgleda mi da tu dosta znaš. O evoluciji pričat, kako vidim, ovde nema smisla.

Pozdrav svim vjernicima i ljudima dobre volje!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Kad smo vec kod evolucije,pitanje samo za evolucioniste!!!
sta je pre nastalo ovca ili svinja?i sta mislite o prelaznoj "vrsti" od ovce u svinju?,da li je ovo nova vrsta zivotinja?
Sad mislim da ce se postaviti slike
ovco-svinja1.jpgovco-svinja2.jpg Stvorena je nova vrsta zivotinja,evolucijom....
Od ovce do svinje....
:D

Član
Učlanjen(a)
29.03.2011
Poruka
26
Ја мислим да није еволуција камен спотицања него религија. Невероватно је да данас
људи верују у исто оно што су веровали људи пре неколико хиљада година. Као да је
време стало и да се није дошло ни до каквих сазнања о човеку и његовом окружењу.
Ако се човек у ''пребиблијским временима'' плашио када загрми и веровао да неко одозго
пуста кишу - то се може разумети и схватити. И ако је човек у ''библијско доба'' веровао
да је неко створио Земљу и Небо и све остало - и то је разумљиво и схватљиво. Али да
то исто верује и човек у данашње време - е, то ми је баш несхватљиво.

Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Imaš sasvim krive podatke. Suludo krive. A stranica na kojoj si ih našao je wacko2!

Ja ću se sad pravit da pojma nemam o evoluciji.
Pa ću reć, to bi mogla bit neistina, i kako da ja to istinito vidim? Pa ću reć, idem naučit kako mogu sama zaključivat.
Ako želiš sam učit o evoluciji, a misliš da je kakva laž, predlažem ti da prvo nešto naučiš o ALATIMA KOJIMA SE SLUŽI, A KOJI NEMAJU VEZE S EVOLUCIJOM, a to su same za sebe osnove genetike, i morfologije, anatomije. Prije svega, genetike. Nije jako zahtjevno, i manje vremena će ti trebat za to nego za iščitavanje beskonačnog niza pseudoznanstvenih besmislica koje si počeo čitati.
Ako želiš istinu, ako je doista hoćeš, za nju se treba pomučit.
Znači, genetika.

Da znaš osnove genetike, znao bi da je stopa mutacija kod čovjeka u prosjeku 175 mutacija po diploidnom genomu po jednoj generaciji. Ne treba dalje govorit.
Pa sad, pitanje je ko ovde barata krivim podacima... No da mi ne bi gatali, hajde da vidimo šta je uzrok tih mutacija? Da li zahvaljujući njima čovek, kao i ostali živi svet napreduje, ili nazaduje, tj. daj da vidimo već jednom prelazni oblik koji je uzrok mutacije?

Sasvim krivo razmišljanje, ne znam otkud si ga preuzeo.
Duhovito, doduše :). I sasvim krivo.

Ispraviću ti još nešto ovde - ne treba da se dogode dvije iste mutacije, ta zašto?
Dosta je jedna, pa da se razmnožavanjem prenese dalje, pa od tog potomka dalje, pa opet.

Ne može se pričat ako se ne znaju osnove, a bojim se da je to ovde slučaj. Ako te zanima, treba učit sve.
Da, upravo tako, potrebno je poznavati osnove.
Veliki rad Gregora Mendela o genetici objavljen je u isto vreme kada i Darwinovo "poreklo vrsta", ali ga je Darwin ignorisao kao i većina naučnika iz tog vremena. Darwin je zastupao tezu da kada na ćelijama u tkivima utiče sredina, da se formiraju nasledne jedinice ("gemule"). Ove "gemule" su, verovalo se, bile nošene u polne klice, a potom prenošene na potomstvo. Međutim, mi danas znamo da nasleđe kontrolišu geni koji se nalaze samo u polnim ćelijama (jajne ćelije i spermatozoidi). Samo su promene u polnim ćelijama nasledne. Ne formira se takva stvar kao što je "gemula", i stečene osobine se ne nasleđuju. Ali opet kažem, da bi nešto ovakvo branili, morate potezati dokazima, pre svega prelaznim formama kojih nigde nema.

Nemoj iskrivljavat stvari. Opet neki tajanstveni novac. Znaš li ti koliko danas zarađuje prosječan znanstvenik koji se bavi evolucijom? Jad i bijedu u odnosu na npr. kibernetičare, istaknute biokemičare, medicinare... To su čestiti ljudi s integritetom. Šta rade predano i mukotrpno.
Ne izvodi zaključke za koje nemaš niti indiciju, a kamoli dokaz. Nije ni točno ni pristojno.

Naučnik koji je otkrio evoluciju je jako patio od strane svakoga, nanesene su mu mnoge nepravde, jako se zločesto i zlobno s njim postupalo! Kao i sa svim znanstvenicima koji su otkrili nešto šta se kosilo s neznanjem/interesima/čistom gluposti vladajućih.

Nemoj govorit u ime takvih znanstvenika, mislim da ih niti ne shvaćaš. Ne s pozicije na kojoj sad jesi. Ja neću da ispravljam ni tvoju ni ičiju poziciju. To je tvoja stvar.
Da, da..vrlo su ugroženi. "Naučnici" u Cernu sigurno nemaju šta da jedu, plate im kasne, čudno što ne okrenu na štrajk. Televizija nema šta da prikazuje o evoluciji, nemamju dovoljno materijala jer se u evoluciju nimalo ne ulaže. wacko2
Pa pogledaj kroz istoriju koji ljudi su najgore prolazili od strane većine...to su vernici.

Ovo je jako smiješno! :) Ako te stvarno zanima, kontaktiraj koji muzej koji čuva neki fosil, pa se informiraj.
Bilo bi lepo da me uputiš na lokaciju muzeja, i da mi kažeš šta mogu da vidim. :)

Iz ovog šta sam vidjela, konstatiram bez ikakvih drugih konotacija osim količine znanja, ne znaš o evoluciji skoro ništa, iz ovog šta si napisao. A bolje bi bilo da ne znaš ništa, tad bi bilo mjesta za pravo znanje.
S tobom bi ja mogla pričat o vjeri, izgleda mi da tu dosta znaš. O evoluciji pričat, kako vidim, ovde nema smisla.

Pozdrav svim vjernicima i ljudima dobre volje! ;)
Pa tek smo dotakli genetiku, valjda evolucija ima još nešto da pokaže. ;)
Pozdrav i tebi!

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Za Miomira
Slazem se sa tobom Miomire
evolucija nije kamen spoticanja,ona je ogromna ljudska glupost.,jer je lakse u nju poverovati,nego u religiju koja se zaklinje u Isusa Hrista,a potom ide i ubija sledbenike iste ili drugih religija,vara,laze ,krade....,zaista je religija kamen spoticanja.
Ali Isus je dao znake raspoznavanja lazne od prave.
Pripadnici prave religije imaju dobra dela,za razliku od sektasa,Ti sektasi nastali su jos u vreme Isusa Hrista,ali su se namnozili u vreme cezara Konstantina koji ih je onako,kao pogani nehriscanin sazvao na sastanak i odredio kako ce se ponasati.I dan danas cela planeta ima problema zbog takvih fundamentolskih zaglupljivanja.Srecom pa su posle tolikih godina priznali da je zemlja okrugla,da im je zao zverstva inkvizicije ucinjena od Konstantina pa naovamo itd,itd....
Zaista je religijski fundamentolizam najveca prepreka za normalni zivot svih ljudi na zemlji.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ovde se ništa nije promenilo , ovi verujući i dalje lupetaju , a za to nalaze utehu da će im Bog takva laprdanja oprostiti, jer eto brane ga.
Vrlo kriv zakljucak a to je da je naucno odrziva i dokazana.Da jeste ne bi bili TEORIJA,bila bi DOKAZ.Evolucioniti pred pristiskom svojih gresaka su odlucili da promene taktiku posle 100 godina i kazu da se evolicija ne bavi poreklom zivota(a mi koji smo pre 30 godina sili u skolu smo bili debili ,a jos veci debili oni koji nam predavali biologiju),nego se time bavi abiogeneza koja je mlada nauka pa za jedno 100 godina doci ce i ona do ogovora,e to je realno sagledavanje cinjenica.Moje verovanje ona ne moze da narusi ,jer ja znam da nisam nastao od majmuna,mozda se tebi svidja da si nastao do majmuna ali meni sigurno ne.
Naučna teorija je najviši oblik naučnog saznanja , viši oblik i od naučnih zakona , tačnije naučne teorije se sastoje od naučnih zakona kada su prirodne nauke u pitanju.
Što se tiče evolucije i stvaranja , naravno da sama evoluciona teorija ne odbacuje kreacionističku mogućnost stvaranja univerzuma, međutim ona negira , tj. pobija bukvalno shvatanje (tumačenje) biblije. Takvo tumačenje je apsurdno samo po sebi, treba samo pogledati koliko kontradiktornosti sadrži biblija.

Za RIS-a BG, Koliko se sećam Isus Hrist je predstavljan kao jagnje , u religijskim predstavama ljudi su vekovima odlazili na poklonjeje jagnjetu , no sad vidimo da je zahvaljujući RIS-u mutirao u prasoliku ovcu , Eeee, ni verujući nisu kao što su nekad bili , šprdaju se sa svetim stvarima.
Prva slika je predstava Isusa u obliku jagnjeta kako se vekovima prikazivala
Druga slika predstavlja RiS-ovog mutiranog Isusa ovco-svinju

jagnje.jpgjagnje--svinja-2.jpg

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Evo malo pogledajte iz 7 delova,vrlo lepo objassnjavanje evolucije da ona NIJE nauka vec VEROVANJE

Poslednja izmena od urednika:
Natrag