Ok, pretpostavljam da si katolik, a poznato je da Papa podržava teoriju evolucije. Pa pretpostavljam da su upravo ti katolički sveštenici održali taj čas o evoluciji. Treba da znaš da se danas za novac sve predaje, "samo me ti plati dovoljno i ima i homoseksualizam da ti predajem". Ne želim da iznosim svoje mišljenje o Papi i njegovom uticaju, da me ne bi pogrešno shvatila. A ne znam ni kako ti gledaš na sve to.
Odmah da ti kažem, ne bi da se poteže ni katoličanstvo, ni pravoslavstvo, ni ijedna vjera ponaosob. Mene zanima čemu sraz između Vjere i evolucije općenito.
Naravno da se iznose poznati primjeri, ja sam navela katoličkog svećenika. Ne zato šta je katolički, već zato šta sam vidjela čovjeka i pravog vjernika i pravog naučnika. I bilo mi je jako drago.
Nadalje, ne bi ni uplićanje kakvih nategnutih teorija urote. Nema potrebe. Znamo to, činjenica je da gledano iz jednog kuta, para pokreće i obrće svijet. A i da postoji elita ljudi koji barataju tom parom, pa tako posredno i svijetom. Isto je tako činjenica da se to događa svugdje, i kod mene, a i kod tebe. Ako ćeš to potezat, nemoj stati, izvedi do kraja i za ono oko sebe, ko ja sada.
I nije ni točno ni lijepo radit takve analogije.
No, hajde da se mi ne bavimo da li evolucija ide uz religiju, već da li je evolucija uopšte moguća, da li išta ukazuje na to, da li ima i jedan jedini dokaz za to...Evo, ti iznesi smao jedan jedini dokaz za koji smatraš da potvrđuje evoluciju, dakle, samo jedan.
Što se tiče kreacionizma, (nemoj da me protumačiš kao nekog ko želi raspravu, već baš suprotno, želim da zajedno dođemo do istine), ..da li možeš navesti konkretno šta ti smeta kod kreacionizma, tj. koji deo ne obuhvata i sl.?
Ima već rasprava o evoluciji i kreacionizmu. Mnogo dobrih podataka je navedeno.
Ja mogu navesti kao dokaz evolucije jednu jedinu stvar, a koja je pokreće - mutacije. Mutacijama se stalno, neprestano mijenja svaka postojeća vrsta. Nema fiksizma.
Kod kreacionizma mi smeta od početka kriv postulat, fiksizam. Nema nigdje fiksizma, osim u našoj ljudskoj percepciji. Tu je koristan za djelovanje.
Nema statike nigdje. U nama i svom svijetu stalno titraju čestice, razmjenjuju energiju, preobražavaju se u druge.
Sve je razvoj i dinamika, sve stalno postaje nešto drugo.
Povijest je razvoj. Čovjek je razvoj za svog vijeka.
Mislim da je sav problem tog sukoba nastao radi (doduše, normalne) ljudske težnje za fiksnim, za sigurnim, za inercijom.
To je jedan dio dvostranosti čovjeka. Mi i bi, i ne bi.
Kracionizam nije ni vjera, ni nauka. Vjera vjeruje, nauka istražuje. Kreacionizam se hvata nekih rupica u evoluciji, i tih rupica se hvata i znanost sama, da ih se popuni, ali znanost to ide istinom, a kreacionizam čim bilo. Krivi se tu i vjera i nauka.
Pa ako se uzme u obzir da Sveto Pismo nema veliki značaj, onda ćemo prihvatiti i tu opciju da smo rezultat evolucije, ali ako uzmemo u obzir da je Sveto Pismo direktna objava Tvorca, nekog ko je itekako zainteresovan za nas, onda evolucija tu nema šta da traži. Sveto Pismo jednostavno tvrdi da je Bog direktno stvorio čoveka, da čovek nije nastao od životinje, to ne samo da Sveto Pismo kaže, to kaže nauka! Ne mogu ti u par reči objasniti da je to suludo i pomisliti. Dakle, ja smatram da je Sveto Pismo Božja objava, i da je svaka reč u njemu tačna, i da se svaka reč može odbraniti na logičan način. Od mnogo ljudi ćeš čuti da je Sveto Pismo samo produkt ljudske mašte, ali ti ljudi nisu nikada testirali to Sveto Pismo, jer da ga neko testira ne bi mogao demantovati postojanje Boga, i svega što je u njemu(Svetom Pismu) napisamo. Neko će pak reći da je Sveto Pismo puno simbolika, i da se može tumačiti na razne načine, ali to nije uopšte tačno...ono što je zapisano to znači, ako se kaže da je Bog stvorio čoveka, onda je Bog stvorio čoveka, nema tu dalje šta da se kaže.
Neću kritizirat Sveto Pismo. Ima ljudi šta to rade, pa koga zanima, ima gdje potražit.
Ja ću ti reć samo da postoje bitne razlike između Starog i Novog zavjeta. Bilo je "oko za oko, zub za zub", pa je došao Isus i rekao da se ljube vlastiti neprijatelji.
Nemam šta dalje reć o tome. To su promjene i razlike šta živote znače.
Bibliju su pisali ljudi, i to u više navrata, teologija dan danas istražuje povijest Biblije.
Pa su je prepisivali, pa su je i sami tumačili ti isti ljudi. Tako da iz Biblije treba čitat ono šta je bitno, a to je Bog, Čovjek, Ljubav.
A simbolike ima mnogo, to sami svećenici govore. To ne znači da se Biblija može tumačit kako ti drago,
principi su isti, sve bitno je isto. A simbolika bi imala da pouči.
To šta neki ljudi upravo iz simbolike najviše izvlače, krivo je i manipulativno. I ti ljudi su samo ljudi, svi smo mi samo ljudi, imaju i oni svoje interese, ma bili i njima plemeniti, a kamo li oni prizemniji. Ovde izgleda želiš bit naivan, a na drugim mjestima ne.
Evolucija samo otvara nova vrata nemorala, nova vrata izgovora za ljudsku sebičnost, pohlepnost, mržnju i td.
Opet kažem, hajde da prvo utvrdimo da li postoji bilo kakav dokaz u prilog evolucije, pa onda da tretiramo ova pitanja.
Ja bi ti rekla da se već jednom prestane za zla svijeta okrivljavat il Bog (kod ljudi koji ne znaju šta bi sa svojom slobodnom voljom, i ne uspijevaju bit životni, a nisu religiozni) il Sotona (kod istog tipa ljudi, samo su ovi religiozni). Ljudi ljudima rade stvari po vlastitoj volji i izboru, kako je i ostavljeno.
A najviše se treba krivit (i time popravljat i razvijat) samog sebe. Samo time će se nešto promijenit.
Evolucija je dar znanja, a čovjek sa darovanim radi šta radi. Od znanja se ne može pobjeći, niti bi trebalo. Znanje treba da koristi.
Da piše, ali to nema nikakve veze sa evolucijom. Bog je stvorio životinje zbog lepšeg ambijenta, mislim da ćeš se složiti, i te životinje nisu bile stvorene da bi se međusobno prožderavale, već da su svi složni,..prožderavanje među životinjama se dogodilo nakod pada čoveka, dakle, padom čoveka u greh se sve promenilo. A Bog nas obaveštava da će u skoroj budućnosti jagnjad i lavovi zajedno spavati, što je za evolucioniste nezamislivo, i potpuno se kosi sa celim konceptom evolucionizma. Takođe, životinje nisu namenjene da nam budu hrana, mi smo biljojedi, to vidimo iz Biblijskog konteksta, a i nauka to potvrđuje...ali u ekstremnim sitacijama možemo se hraniti životinjskim proizvodima.
Ako pratiš trenutna dešavanja u svetu, možeš videti da se taj trenutak gde će "divlje" životinje biti zajedno jako približio, i da ćemo mi biti svedoci toga.- ne govori se o budućem raju, već o dešavanjima na planeti zemlji, pre Hristovog dolaska.
Iskreno, pojma nemam zašto je Bog stvorio životinje. Svakako su čudo za sebe, poput svega!
Jest i ljepše s njima, al dublje značenje ima život drukčiji od našega.
Različitosti su ono šta najviše uči o nekom smislu. Sličnosti su tek početak definicije nečega, a različitosti pravo duboko razumijevanje.
Npr. lakše ti je bit čovjek prema svojoj porodici, nego prema strancu, a kamo li neprijatelju. A svi su oni tvoja ljudska braća. I svaki taj različit odnos ima da te nečemu pouči o tebi, o drugome, o Čovjeku. Ima da dijelite skupa Život.
I nije mene briga šta će kakav evolucionist reć na to o životinjama, šta me se to tiče. Mene zanima šta na to ima reć općenito čovjek, i to živ i slobodan i dobar čovjek.
Naravno, slažem se, trebamo pre svega krenuti od sebe...ali i pomoći svojoj braći i sestrama.
Lepo je što te zanima nauka. Zato i želim da izvučemo zajedno neke naučne činjenice. Treba tumačiti onaj domen koji nam je dohvatiljiv, domen koji možemo dokučiti, ja mislim da postoji mnogo toga što možemo dokučiti da bi kvalitetno živeli.
Kroz evoluciju ne možeš videti mnogo Boga, možeš ga ti stvarati, ali kroz drugi ugao gledanja, Biblijski ugao, ne možeš a da Ga ne primetiš.
Ja mislim da vidiš Boga, ako ga vidiš, u baš svemu oko sebe! I da baš tako i treba bit.
Da Bog bude u tebi, u drugome, i u svemu.
Inače, ako to ne osjećaš, zalud ti knjiga, ma bila i sveta. Tada Sveto Pismo više nije život i istina, već prašina stoljeća šta se samo čita i čuva ko kakva lijepa statua, bez sudjelovanja i razumijevanja.
To je onda samo izjava, kao - ja eto vjerujem. I šta to znači, čega je to obrana? A živiš li vjeru?
Pa zar nisi i ti sam za sebe i sebi tumačio Boga kroz Biblijski ugao? Bez obzira misliš li dogmatski ili ne, morao si i dogmu promisliti. Nije ti upisana u jednom trenu u tvoje biće. Sam si je, kroz procese i spoznaje i osjećanja, sebi i od sebe upisao, ako si je upisao.
I tu si Boga morao posredno vidjeti, jer sve šta je kroz misao, to je posredno. Teologija je jako posredna, jako mnogo ispitiva i tumači. Tako ide sa spoznajom.
Sve tako gledaš i tumačiš, i dobro i zlo, i lijepo i ružno. I mislim da tako i treba. Ne moraš ti vidjet "moju" ljepotu ni istinu, ni ja "tvoju". U tome i je stvar, razumijevanju i mirenju ljudi, najrazličitijih ljudi, koji imaju zajedničku jednu jedinu bitnu stvar - da su ljudi. Ono jedino bitno je svima isto.
I to se previđa, mnogo se i strašno i sasvim besmisleno previđa, od naših sitnih nijansi, sitnih mišljenja i uvjerenja. Postoji samo jedno veliko uvjerenje, uvjerenje ljubavi i života, čovječnosti.
Ovo drugo, ako dođe, dobro i lijepo dođe.