- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Ok, Danjel1199 razumem šta je suština onoga o čemu govoriš. Upravo sam ti u prethodnom postu i ukazao na neke stvari koje si naveo ovde sa aspekta Svetog Pisma kao otkrivene volje Božije. Sveto Pismo ukazuje na Boga koji je nama ljudima u pisanoj formi otkrio svoju volju a samim tim i pravila življenja, našu sudbinu, poredak svega stvorenog, istoriju greha, šta je greh, kako se odupreti grehu itd...Ako Pismo prihvatimo kao otkrivenu volju Božiju onda na osnovu toga možemo uvideti šta je to što je ispravno a šta je to što je pogrešno jer od našeg stava prema ovim stvarima zavisi i naša večna sudbina. Biblijska vera jeste pokornost volji Božijoj. Ta pokornost podrazumeva promenu života i življenje prema načelima Božijeg otkrivenja u Pismu. Bog nas menja i daje nam snage da živimo prema tim načelima. Promena života je posledica Božije intervencije u našem životu a ne našeg samousavršavanja. Ta promena je dakle proizvod natprirodne intervencije i Bog nas oblikuje onako kako On to želi. Dakle i oblikovanje našeg karaktera je po volji Božijoj tj .On nas vodi i rukovodi našim životima. Dobra dela naša treba da proisteknu na na osnovu našeg ljudskog i logičkog razmišljanja i usmeravanja nego ona proističu iz Božijeg vođstva svakodnevno u našim životima i Njegovog usmeravanja u tom pravcu. To je svakodnevna pokornost Bogu i traženje da nam On pokaže šta od nas želi svakog dana. Tu je ključna razlika između predstave o tome šta je dobro prema ljudskim merilima i šta je dobro prema načelima Božijeg vođstva svakog dana u našem životu. Zato samo činjenje dobrih dela ne može da nas izbavi i usavrši već samo činjenje dela koja Bog od nas svakodnevno traži. To su "dobra dela". Evo daću ti konkretan primer: Recimo hoću nekome da učinim nešto dobro. I sad kada razmislim na prvu loptu to dobro može da bude recimo nešto da mu kupim da ga obradujem i time mu pokažem hrišćansku dobrotu. To je samo po sebi dobro delo. Međutim, Bog mi otkrije šta toj osobi je stvarno potrebno. Meni se učini pak da to nije nešto što će ga obradovati čak šta više učini mi se da će ga to možda rastužiti. Ali Bog želi da učinim "dobro" koje On želi. To što Bog kaže i otkrije je stvarno dobro a ne ono što meni logički i na prvi pogled se čini da je najbolje. I tako onda dobro delo će biti ono što će možda tu osobu rastužiti a ne ono što će je obradovati jer će ta osoba dobiti neku pouku za svoj život što će proizvesti u njoj za posledicu spasenje. Bog zna najbolje šta je dobro u datom momentu za svakog čoveka. I tako ono dobro koje sam ja zamislio je zapravo nešto loše a ono što se meni učinilo da loše zapravo je najbolje. E to je "činjenje dobrih dela" tj. ono što Bog želi u datom trenutku a ne ono što se meni čini da je dobro u datom trenutku. Tako da izvor mojih dela treba da bude u Božijoj volji otkrivenoj u Bibliji i svakodnevnom životu a ne u nekom na prvi pogled logičnom postupku. To naravno ne isključuje da činim i dobro koje se lako može uočiti ali predanje Bogu podrazumeva pre svega svakodnevno pokoravanje i Božije vođstvo kako bi činili u svakom trenutku ono što je najbolje. To najbolje nije ono što mi smatramo kao najbolje nego ono na šta nas Bog uputi. Tako da kada si navodio kako će i Budista i Hinduista učiniti "dobro delo" to možda jeste u našim očima dobro delo ali ono može da ne potiče iz Božanskog otkrivenja u životu tog čoveka i takvo delo samo po sebi je bezvredno u Božijim očima. Nije ga Bog inspirisao već naša logika u datom momentu.
Zato Biblijska religija ne poznaje našu improvizaciju dobrih dela kao u drugim religijama već dobra dela koja proističu iz svakodnevnog predanja i iz otkrivene volje Božije u Svetom Pismu. Takođe to podrazumeva da je Bog nepogrešiv i da je Njegovo otkrivenje nepogrešivo.
Pozdrav.
Zato Biblijska religija ne poznaje našu improvizaciju dobrih dela kao u drugim religijama već dobra dela koja proističu iz svakodnevnog predanja i iz otkrivene volje Božije u Svetom Pismu. Takođe to podrazumeva da je Bog nepogrešiv i da je Njegovo otkrivenje nepogrešivo.
Pozdrav.