Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
23.07.2009
Poruka
33
nova skola udjbenici za prva 4 razreda osnovne skole

Dali mozete da postavite linkove koji rade. nova skola udjbenici za prva 4 razreda osnovne skole.
Hvala
 
Učlanjen(a)
21.08.2012
Poruka
1
Molim vas

Zdravo zovem se Stefan iz Beograda sam.Imam 13 godina i ostavila me je nastavnica na polaganje ,dala mi je zadatke ,al moji roditelji nemaju tolko para da placaju privatne casove,ako bi neko mogo da mi objasni ova 2 zadatka ili da uradi.
3x-2y=7
x+y=1

x na kvadrat -8 x + 16
__________________
xy - 4y

Hvala unapred
 
Član
Učlanjen(a)
01.05.2011
Poruka
2
I zaboravio sam kako se to radi, ali mislim da ovako ide prva :

3x-2y=7 / pomnoženo (-1/3)
x+y=1
___________________________
-x+2/3y= -7/3
x+y=1
_____________
5/3y= -10/3 / pomnoženo sa 3
x+y=1
___________________________________
5y=-10
y=-10/5
________
y= -2

Uvrsti y u drugu jednačinu i dobit ćeš X.

x+y=1
______
x+(-2)=1
________
x-2=1
________
x=1+2
________
x=3

Mislim da je tako prvi zadatak nisam siguran, provjeri s nekim.
To se radi u prvom srednje i zaboravio sam, možda čak i u osnovnoj sam to radio. Kao da mi je kad trebalo, ali eto sjećam se nešto malo.

Uglavnom štimaš sebi jednačine, da u jednoj izbaciš X ili Y iz igre kako bi dobio čisto X ili Y, odnosno da bi dobio sam jedan rezultat, te uvrstio dobiveni rezultat u drugi, i dobio rješenje drugog X ili Y u zavisnosti šta si izabrao. Uglavnom, pomnoži/podijeli bilo koju jednačinu sa bilo kojim brojem, s tim da kad sabereš te dvije jednačine, u jednoj jednačini dobiješ samo X = -2 primjer, tako da bih ga mogao uvrstiti u drugu jednačinu i dobio traženo Y.
Traži "Sistem linearnih jednacina sa dve nepoznate" na google. Tu ti je nešto objašnjeno, mislim da je to to.

"Dakle poanta, i kljuc rjesavanja Gausovom metodom eliminacije, je da se u danom sistemu jednacina:

jedna jednacina ( u nasem slucaju, i najcesce, prva) u mislima pomnozi s , i pomnozena pribroji drugoj, pri cemu dolazi do ELIMINACIJE nepoznate ( u nasem slucaju x), te se lako cita rjesenje druge nepoznate (y).
A onda je lako uvrstiti vrijednost izracunate nepoznate y u prvu jednacinu i izracunati preostalu nepoznatu x.
"
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
14.09.2012
Poruka
1
Pozdrav svim forumašima.Ukratko,hteo bih da me uputite gde mogu naći kontrolne zadatke Edukine za matematiku,srpski i prirodu i društvo.Hvala.Pozdrav
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2012
Poruka
1
Pozdrav svima.Da li imaju negde na netu Edukini testovi kao i testovi izdavacke kuce Atos.Pozdrav
 
Član
Učlanjen(a)
23.11.2011
Poruka
2
Cao, molim Vas ako neko ima sastav na temu lik hajduk Veljka Petrovica.. Hvala unapred
 
Član
Učlanjen(a)
06.10.2012
Poruka
5
Hajduk Veljko Petrović je jedan od najpoznatijih srpskih junaka iz Prvog srpskog ustanka. Bio je izuzetno hrabar i o njegovoj hrabrosti i junaštvu napisano je mnogo pesama.
Veljko je bio mršav i visok čovek. Imao je smeđu kosu i male brkove. Njegovi obrazi su bili suvi i duguljasti, nos kukičast, a usta široka. Još kao dečak razlikovao se od svojih vršnjaka. Draži mu je bio lov na divlje svinje i slušanje priča starijih od igre sa svojim drugovima. Često je molio starije da mu pričaju priče o srpskim junacima i njihovim bitkama sa Turcima. Maštao je o tome da i on kad poraste postane poznati srpski junak. Pored priča o junacima obožavao je muziku, igru i pesmu. Njegov nemirni duh rano ga je odveo u hajduke. Nije se plašio Turaka i rado je išao u boj sa njima. Svaki put pre odlaska u bitku zvao je muzičare da mu sviraju i da ga pesmom isprate, a posle bitke voleo je da uz muziku pije i dugo se veseli. Veljko je bio hrabar i pomalo neobičan. Bio je prek i svojeglav i često je dolazio u sukob sa svojim starešinama. Zbog svog ponašanja brzo je postao popularan i omiljen među srpskim narodom. Devojke su ga volele i maštale o njemu, a on je svu svoju ljubav poklonio Čučuk Stani, svojoj drugoj ženi. Stana mu je bila slična i pratla ga je svuda, čak i kada je išao u boj sa Turcima.
Iako je bio svojeglav i neposlušan starešine srpskih četa su u Veljka imale najviše poverenja. Zvali su ga kad je bilo najteže, a on nikada nije izbegavao bitku. O njegovoj hrabrosti svi su znali i često su ponavljali njegove reči: "Glavu dajem, Krajinu ne dajem!". Hajduk Veljko je bio i ostao jedan od najvećih srpskih junaka.
nadam se da ti ovo moze pomoci :D
 
Top