I zaboravio sam kako se to radi, ali mislim da ovako ide prva :
3x-2y=7 / pomnoženo (-1/3)
x+y=1
5/3y= -10/3 / pomnoženo sa 3
x+y=1
y= -2
Uvrsti y u drugu jednačinu i dobit ćeš X.
x+y=1
______
x+(-2)=1
________
x-2=1
________
x=1+2
________
x=3
Mislim da je tako prvi zadatak nisam siguran, provjeri s nekim.
To se radi u prvom srednje i zaboravio sam, možda čak i u osnovnoj sam to radio. Kao da mi je kad trebalo, ali eto sjećam se nešto malo.
Uglavnom štimaš sebi jednačine, da u jednoj izbaciš X ili Y iz igre kako bi dobio čisto X ili Y, odnosno da bi dobio sam jedan rezultat, te uvrstio dobiveni rezultat u drugi, i dobio rješenje drugog X ili Y u zavisnosti šta si izabrao. Uglavnom, pomnoži/podijeli bilo koju jednačinu sa bilo kojim brojem, s tim da kad sabereš te dvije jednačine, u jednoj jednačini dobiješ samo X = -2 primjer, tako da bih ga mogao uvrstiti u drugu jednačinu i dobio traženo Y.
Traži "
Sistem linearnih jednacina sa dve nepoznate" na google. Tu ti je nešto objašnjeno, mislim da je to to.
"Dakle poanta, i kljuc rjesavanja Gausovom metodom eliminacije, je da se u danom sistemu jednacina:
jedna jednacina ( u nasem slucaju, i najcesce, prva) u mislima pomnozi s , i pomnozena pribroji drugoj, pri cemu dolazi do ELIMINACIJE nepoznate ( u nasem slucaju x), te se lako cita rjesenje druge nepoznate (y).
A onda je lako uvrstiti vrijednost izracunate nepoznate y u prvu jednacinu i izracunati preostalu nepoznatu x."