Zahtevi, Saveti, Rezervni delovi, Pomoć

Član
Učlanjen(a)
17.03.2011
Poruka
8
[HIDE-REPLY][/HIDE-REPLY][HIDE-REPLY][/HIDE-REPLY]
Moglo bi biti ovo
Throttle_body.jpg


Body throtle na engleskom. Ima neke veze sa uzimanjem vazduha i sa senzorima za temperaturu. Ne znam bas lepo da objasnim, al kazu da je cest problem na 307.
Idem ovih dana kod majstora, pa cu da mu kazem za ovo. promenio sam do sad par majstora i niko ne moze da mi kaze sta je tacno problem. s tim sto su mi rekli da neki senzor prekida, ali da nije on uzrok mog problema.
 
Član
Učlanjen(a)
17.03.2011
Poruka
8
Moglo bi biti ovo
Throttle_body.jpg


Body throtle na engleskom. Ima neke veze sa uzimanjem vazduha i sa senzorima za temperaturu. Ne znam bas lepo da objasnim, al kazu da je cest problem na 307.
Ovo je leptir klapna karburatora , tako mi majstor rece. i cest je problem kod benzinaca, moj auto je dizel, tako da i dalje tragam za resenjem
 
Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.084
Treba mi user manual za Golf 6 2010 po mogucnosti na srpskom ili hrvatskom jeziku. Moze i engleski ili njemacki ako nema na nasem.
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Malo edukacije

KAKO DODATI FREON U KLIMA UREĐAJ U VOZILU​


ožnja tokom vrelih letnjih meseci je nepodnošljiva ako klima uređaj u vozilu ne radi kako treba.

Vrućina ne samo da smeta i da deluje frustrirajuće na vozača i putnike, nego može da utiče i na bezbednost vožnje.

Ima više razloga za nepravilan rad klima uređaja, a jedan od najčešćih je curenje i nedovoljna količina rashladnog sredstva – freona u sistemu.

U ovom tekstu vam pokazujemo kako da sami dodate freon u vaš klima uređaj.

dodavanje freona u klima uredjaj u vozilu


PRINCIP RADA KLIMA UREĐAJA

Prvo da vidimo kako radi sistem za klimatizaciju u vozilima.

Klima uređaj kod većine vozila se sastoji od spoljne i unutrašnje jedinice koje pretvaraju rashladno sredstvo (najčešće se radi o freonu) iz gasovitog u tečno agregatno stanje, pri čemu se oslobađa hladnoća.

Najvažniji deo sistema je kompresor koji se nalazi u spoljnoj jedinici. On vrši pritisak na rashladno sredstvo kako bi se ono iz gasovitog stanja pretvorio u tečno.

Kada rashladno sredstvo postane tečnost ide u isparivač (rashladni prostor) gde hladi vazduh.

Nakon toga, rashladno sredstvo se vraća u prvobitno gasovito stanje, a hladniji vazduh pomoću ventilatora se raspršuje u unutrašnjost vozila.

Ovaj sistem ne može pravilno da funkcioniše ako u njemu ima previše ili premalo rashladnog sredstva. Zato njegova količina i sposobnost za hlađenje mora redovno da se proverava.

Kada primetite da klima uređaj ne hladi dobro, prvo što treba da uradite je da proverite da li je nivo freona ispod normalnog nivoa. Ako utvrdite da ga nema dovoljno, morate da ga dopunite.PRIPREMNE AKTIVNOSTI

 • Proverite dokumentaciju kako biste tačno odredili koju vrstu freona koristi klima uređaj u vašem vozilu.
 • Prilikom punjenja morate strogo da poštujete uputstva i da se potrudite da ceo proces što brže završite.
 • Tokom dodavanja freona pazite da ne dodirujete delove motora i creva koja su pod visokim pritiskom i mogu da budu veoma vrući.
 • Stavite zaštitne nočare na oči kako biste izbegli povrede.


PROVERA KOMPRESORA

Pre nego što krenete u akciju, proverite da li je nizak nivo freona stvarni razlog zaštovaš klima uređaj ne radi punim kapacitetom. Možda je problem u kompresoru:

 • Startujte motor automobila, uključite klima uređaj i podesite ventilator na maksimum.
 • Potražite kompresor koji je spojen na motor crevom na donjem otvoru za punjenje sa strane. Utvrdite da li se njegov srednji deo okreće.
 • Kompresor radi ispravno ako se ovaj deo okreće, ali ako to nije slučaj, nastavite sa dodavanjem približno polovine limenke freona u sistem za hlađenje.
 • Ako se problem i dalje bude javljao, odvezite vaše vozilo mehaničaru, jer to može biti znak složenijeg problema koji traži stručnu ekspertizu.


DODAVANJE FREONA

Za pravilno dodavanje freona treba pratiti ove korake:

 • Nakon što otvorite haubu automobila, treba da pronađete otvor za punjenje na rezervoaru klima uređaja.
 • On izgleda kao mala metalna cev sa gumenim crevom na oba kraja. Otvor za punjenje na vrhu ima plastični poklopac.Ako ipak ne možete da se snađete, pogledajte u dokumentaciju vašeg vozila.
 • Povežite dozer na limenci freona sa otvorom za punjenje klima uređaja
 • Čvrsto uhvatite konektor dozera i podignite njegovu spoljnu čauru.
 • Stisnite okidač na dozeru kako biste uklonili sve tragove vazduha iz creva koje povezuje dozer sa otvorom za punjenje.
 • Gurnite konektor do otvora za punjenje na rezervoaru dok još uvek pritiskate okidač.
 • Freon treba ravnomerno da teče u rezervoar klima uređaja kako bi se smanjile šanse da vazduh ili vlaga dospeju u njega.
 • Pre nego što počnete sa punnjenjem još jednom proverite da li je konektor pravilno postavljen na otvoru za punjenje.
 • Počnite sa punjenjem tako što ćete držati okidač oko 10 sekundi.
 • Pustite da se pritisak freona stabilizuje trideset sekundi, a zatim proverite vrednost pritiska koju prikazuje merač. Proverite trenutnu temperaturu vazduha kako bi mogli da odredite raspon pritiska u klima uređaju koji ciljate. Ovaj pritisak je merilo količine freona u sistemu.
 • Podaci o maksimalnom i minimalnom očitavanju pritiska za različite temperature vazduha su uključeni u tabelu koja se isporučuje sa freonom
 • Nakon prestanka punjenja treba sačekati nekoliko minuta pa ponovo izmeriti pritisak.
 • Pritisak treba da se meri samo dok kompresor radi, kada nije uključen mogu da se dobiju netačni pdoaci.
 • Ceo postupak treba da se ponavlja sve dok se ne dobije željeni pritisak.
 • Kada se dobiju potrebne vrednosti, uklonite konektor dozera iz otvora za punjenje i vratite zaštitni poklopac rezervoara.
 • Ako se u toku punjenja posuda freona isprazni, zamenite je tako što ćete je okrenuti naopačke i zatim izvaditi. Pričvrstite novu posudu prateći iste korake koje smo opisali.
Kada završite punjenje uključite klima uređaj i proverite da li se hlađenje vratilo u normalu.

Ako ste sve uradili kako treba, nećete morati da proveravate nivo freona narednih šest meseci pa i čitavu godinu.Tekst je prenesen sa sajta autorenta

 
Natrag
Top