Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
-Ja sa ne slažem,pa te molim da na toj temi ponoviš "lažna učenja" i "paganske ovičaje" i to ovdje,a da ih nema ni jedna Protestantska Crkva.
U nekim stvarima se slazemo u nekim ne, pogotovo u vezi toga da Bog ne ponistava svoj zavet, to je suprotno Bibliji, o apostolskom kontinuitetu, te o pojedincima koji naucavaju lazne nauke u okviru crkve i zive nemoralno, problem nisu oni, vec zvanicno ucenje crkve, koje je pogresno.. ali necu ti odgovarati ovde da nam ne bi brisali postove...
Hvala na pozivu da posetim Zadar, rado bih dosao ali nemam para za letovanje, to mi trenutno nije moguce, mozda jednom dodjem..Inace svi moji sa majcine strane su katolici...
Sto se tice protestanata, mormoni, jehovini svedoci koji su te posetili i nisu protestanti, j.S. smatraju bibliju izmenjenom, ne veruju da je Isus Bog, dok mormoni smatraju bibliju falsifikovanom(za njih ne vazi sola scriptura), pa ih ne mozemo svrstavati u protestante...
-Sve si rekao,onda se slazeš da nije ni trebalo biti odvajanja,jer sve to ionako ima oduvijek u Katoličkoj Crkvi.A sam znaš da je Isus molio da svi budu jedno,znajući budućnost punu ratova i mržnje,onih koji se odvajaju...
Slazem se da nije trebalo biti podele, vec je crkvu trebalo reformisati, ali buduci da su se crkve zapadna i istocna podelile, onda ne cudi sto je doslo do daljeg cepanja unutar hriscanstva.. A kako neko moze dolaziti u crkvu, i sedeti tamo, kada se sa 90% nauke ne slaze, ja ne bih mogao, to je licemerno?
Sve su one čekale jednog zaručnika,da bi se za njega udale?
Ne,prijatelju.To Isus nije govorio,niti je propagiramo bigamiju.U Izraelu su djevice bile kao danas djeveruše.
Mozda si u pravu, ali zaboravljas da je u jevreja dozvoljena bigamija, tj. da imaju vise zena...
Što se tiče zabluda Protestantizma,po meni je najveće osakaćivanje kanona Biblije,ignoriranje naučiteljstva i tradicije.
Iz toga su,proizašle sve nevjere i razlike između Katoličkog i njihovog nauka.
Tako su sebe doveli u zabludu shvaćanja zagrobnog života...
Nisu kadri ispravno rezonirati ulogu i status Marije...
Osaktili su se od darova sakramenata...
Negiranje živog Krista u kruhu i vinu...
Uhhh...previše je tu implikacija,previše...
Mislim da si pogodio srz problema, i ovo sto si naveo za razliku od Isabelete, koja navodi i bezbroj ostalih nevaznih sitnica, i odnose se na minorne protestantske zajednice, ovo su najvaznija pitanja:
*Zagrobni zivot
*Euharistija
*Odbacivanje ikona
*Status Marije
*Trojstvo(ako cemo o jehovnim svedocima)
*Ispovedanje svesteniku
*Krstavanje dece
*Molitva svecima
Mislim da sam sve naveo...
Ostale stvari poput:
-Svestenstva (sve ozbiljne protestantske zajednice imaju svestenike, pastore)
-Neke imaju i zene za pastore (to nisu ozbiljne zajednice)
-Neke prihvataju homoseksualce za svestenike (nisu vredni rasprave)
-Nemaju lepo izgradjene crkve u skladu sa kanonom (crkva nije gradjevina)
-Negiraju sakramentalnost braka (sve ozbiljne zajednice ga prihvataju)
-Sakrament bolesnickog pomazanja (neke ga imaju neke ne)
-Kontracepcija (vecina ih ne dopusta)
-Pobacaj kao opcija (ko to dozvoljava??)
-Utelovljenje (ja nisam nasao koja zajednica to odbacuje?)
-Devicansko zacece (nisam nasao zajednicu koja to negira)
-Istocni greh (ozbiljne prot. zajednice ga ne negiraju)
-Hristovo uskrsnuce tela (sve zajednice uce to sem J.S)
-Postojanje djavola (ja nisam nasao zajednicu koja uci suprotno ovome)
-Cuda (odbacuju ih verovatno samo J.S.)
-Fascinacija krajem sveta (nije vredno rasprave)..
-Neki imaju proroke(imaju ih i tradicionalne)
Smatram da su sve gore navedene stvari minorne, nevazne, u odnosu na glavne, kojima se trebamo pozabaviti...
Mene licno zanima zagrobni zivot, pa bi voleo da mi objasnis koji to stihovi u bibliji ukazuju da je ljudska dusa besmrtna?
Poslednja izmena: