Zablude protestantizma

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Cvrc Milojka!nema odghovora na argumente kao i uvek,dobar post nema sta bravo Helsing,mada licimeri nece ga ni citati a kamoli dati neku diskusiju.
Jasno se vidi ko zeli da vlada svetom iz tvog posta,i bilo kakva diskusija vodi samo u slepu ulicu.

Hvala ti za post.najvise mi se svidja ovaj deo:

CILJ-UNIŠTENJE CRKVE

U svom 43 biltenu piše francuski Veliki Orijent: >>Slobodno zidarstvo kako ga mi shvaćamo nadilazi (transcendira) katoličku Crkvu<<.
U masonskom (slobodno-zidarskom) načinu izražavanja riječi transcendirati, transmutirati, transfigurirati itd. označuju uvijek isto, naime, integrirati.
Prema ovoj izjavi Velikog Orijenta, masonerija je dakle ona koja transcendentira i prekoračuje granicu u smjeru katoličke Crkve, koju misli podčiniti i integrirati u sebe.
Ovu tvrdnju potkrepljujem citiranjem riječi koje Voltaireu piše Fridrik II, član Zlatnog i Ružinog Križa.
<<Ja sam opazio, a i drugi su toga mnijenja, da zavedeni puk najčvršće uz vjeru ondje pristaje, gdje ima samostana i redovnika. Mi moramo dakle početi uništavanjem ili bar umanjivanjem broja samostana, tih ognjišta fanatizma. (…) Najprije moramo odstraniti one, koji razpiruju oganj fanatizma u puku.
Kad popusti revnost, pasti će ciena biskupima, pa će vladari moći s njima učiniti, što ih bude volja.>>
Voltaire mu odgovara: <<Tvoja osnova da podkopamo kršćansku vjeru maknuvši redovnike, vrlo je mudra.
Kada se odstrane redovnici, onda neće nitko više braniti bludnje.>>
U istoj knjizi od samih se masona ističe sljedeće: <<Nuždno je, da muževi, koji upravljaju državama, ili postanu naša braća, ili izgube vlast. (…)Slobodna zidarija(…) nastoji da njezini ljudi dodju u sve javne urede, u zakonodavno tielo i najviša mjesta.>> Zatim: <<Mi moramo profani sviet pripraviti, da prigrli naša načela.
Ja smatram pučku školu za temeljni kamen naše sgrade. Za discipliniranje djece ne treba nadnaravnog autoriteta (vjere), koji otima čovjeku dostojanstvo(!!), zato se mora odstraniti.>>
<<Naš konačni cilj je cilj Voltairea i Francuske revolucije – potpuno uništenje katoličanstva i konačno kršćanstva.(…) Papa, tko god da je, neće nikad ući u tajno društvo.
Dužnost je stoga Tajnog Društva da napravi prvi korak prema Crkvi i Papi s ciljem da ih oboje porazi.
Posao kojeg se laćamo nije od jednog dana,mjeseca ni godine.(…)Ono za čim težimo,ono što očekujemo(…)je papa prema našim potrebama (…) S takvim ćemo marširati puno sigurnije jurišajući na Crkvu, nego sa svim knjižicama naše francuske i engleske braće. (…) Vjerujemo da ćemo se ipak dočepati ovog vrhovnog cilja svojih nastojanja.(…)>>

Mitterand.jpg

Jacques François Mitterand
Veliki meštar Velikog istoka Francuske Jacques Mitterand je rekao: <<Mi se ne zadovoljavamo time da budemo unutar naših hramova tajna Republika; mi smo u isto vrijeme Protu-Crkva.>>
Masonska infiltracija u katoličkoj Crkvi toliko je napredovala, što se tiče ideologije i personala, da masonski taktičari imaju sve razloge da vjeruju kako su blizu svog glavnog cilja,tj. da uskoro može jedan mason visokog reda, iz kardinalskog zbora, zauzeti papinsku stolicu.
Tu akciju svjetske masonerije,koja je dugi niz godina s velikom rafiniranošću pripremana, prati s velikom pozornošću skup onih koji se bave katoličkom gnoziologijom (fenomenologija gnoze, specijalno neognoze).
Otkrića, do kojih su oni došli, priopćena su biskupima,kao i onima koji su se za tu akciju interesirali.
Ali, čini se da je došlo vrijeme da se javno istupi te da se i ostali katolički kler upozori na opasnost koja s te strane prijeti crkvi.
Ovaj pokušaj otežava gotovo zaprepašćujuće nepoznavanje neognoze, od strane katoličkog klera, kao i njihova nezainteresiranost za djela protucrkve, a to je masonstvo…kako je to ustanovilo moderno gnoziološko istraživanje.
Čini se kao da smo previdjeli da protivnik, koga ne možemo nazvati pravim imenom, ima neslućene prednosti; međutim, potrebno mu je samo skinuti masku s lica pa da se spriječi da se, posredstvom progresizma i drugim pokušajima infiltrira u teologiju, liturgiju, dušobrižništvo,religioznu pedagogiku,crkvenu umjetnost itd.
Gnoziološka su istraživanja dokazala, da progresizam ne samo da radi u skladu s masonskim ciljevima, nego da i njime dijelom upravljaju neki teolozi i svećenici po naredbi masona s kojima su povezani, a dijelom njihovi labilni sljedbenici, koji to čine u neznanju, ali s velikom predanošću, što je često tolerirano od nadpastira, koji su u sličnu toleranciju zaveli i katoličke svećenike i laike.
Ono što se, počevši od mudrovanja korifeja u teologiji pa sve do takozvanih APO-kapelana, u svoje vrijeme tako glasno i drzovito pokretalo, nije bilo ništa drugo nego žaljenja vrijedna zloupotreba običnog puka po masonskim ložama i po njihovim idejama.
Kao izrazite modele za studije te vrste imamo danas Nizozemsku i bečku nadbiskupiju, ali to nisu jedina središta u sveopćoj Crkvi u koje je prodrla masonska infiltracija. Ta infiltracija doseže sve do Vatikana i time do najviših crkvenih proglasa; više puta se moglo ustanoviti da su neki proglasi morali biti demantirani, a neki, koji nisu demantirani, nemoguće je da bi poticali od Sv.Oca.
U tom masonskom planiranju djeluje tzv, progresizam kao prijeko potreban trojanski konj u Božjem Gradu.
Slijepe i neuke pristaše neognoze slave ritual masonske <<gozbe ljubavi>>; zamjenjuju neke izvorne kršćanske molitve ili ih miješaju s nekim objavama neognostičkog novog humanizma, glasno izjavljujući da su pripravni žrtvovati svećenički celibat panseksualizmu koji nameću masoni, a da nemaju pojma odakle vjetar puše i koja je svrha svemu tome.

Pozdrav od Gere.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Gero, ne čitam o masoneriji i nisam najbolje upućena u sve to, ali ono što znam je da u Zakoniku kanonskog prava (Katoličke Crkve) stoji zapisano:»I dalje nepromijenjen ostaje negativan sud Crkve glede masonskih udruženja, jer su se njihova načela uvijek smatrala nespojivima s naukom Katoličke Crkve i stoga je upisivanje u njih i dalje zabranjeno. Vjernici koji pripadaju masonskim udruženjima nalaze se u stanju teškoga grijeha i ne mogu pristupiti svetoj pričesti.«

I taj stav se ne mijenja.

P. s. Zahvaljujem mojim dragim čestitarima za mojih 1000 postova. Da niste tako dobra ekipa, ne bih tako dugo ni ostala s vama.:give_r:

Uz temu zablude protestantizma...nedavno sa pročitala kako protestanti odgovaraju na prigovor o velikom broju protestanskih denominacija i sekta. Oni kažu: mi smo se razgranali...

Tim stavom se ne izražava ljubav prema Gospodinu niti traži slava Božja, nego ljudska. Sve to šaroliko tumačenje Božje Riječi postaje kao takmičenje i nadmetanje tko je u pravu,
Druga stvar, prostestanti ne priznaju mistiku, ni mistične milosti, a to je veliki osiromašenje za vjernički život. Božja Riječ ako nije moljena, razmatrana (meditirana) tj, ako nije u srce ušla, ostaje na farizeskoj razini.

Učlanjen(a)
04.07.2013
Poruka
60
Gero, ne čitam o masoneriji i nisam najbolje upućena u sve to, ali ono što znam je da u Zakoniku kanonskog prava (Katoličke Crkve) stoji zapisano:»I dalje nepromijenjen ostaje negativan sud Crkve glede masonskih udruženja, jer su se njihova načela uvijek smatrala nespojivima s naukom Katoličke Crkve i stoga je upisivanje u njih i dalje zabranjeno. Vjernici koji pripadaju masonskim udruženjima nalaze se u stanju teškoga grijeha i ne mogu pristupiti svetoj pričesti.«

I taj stav se ne mijenja.

Vidi ovo? xD Vatkan napravio zakon protiv samog sebe axaxaxaxa da su napisali Iluminati pa da razumem
Posto imamo popularnu zabludu da Iluminati vladaju svetom onda naravno korisni idioti proturaju preko interneta da je rec o satanskoj organizaciji i pozivaju se na nekog Vajshaupta itd itd. Vec u samom pokusaju objasnjena postoji jedna kontradikcija, Vajshaupt je jedan red Iluminata koji je bio para-masonski red osnovan kao Ateisticki, sto je i logicno za 18. Vek enciklopediste i rusenje uticaja Katolicke Crkve u Evropi i rusenje Jezuita kao najcrnjeg dela Vatikana posle toliko vekova. Kako neko ko je bio Ateista a njihov jedini pokusaj osvajanja vlasti je bio Francuska revolucija, kako sad od jednom Ateisti postase satanisti? Dakle po sustini svog ucenja pravi Iluminati su Gnostici a kad dodju na odredjene stepene Iluminati vise nisu organizovani kao loza. Dakle vrhovi Iluminata su duhovni alhemicari, oni rade sami kad dodju na odredjene nivoe, niti ih interesuje da imaju tajna drustva, da budu satanisti, da kidnapuju decu, da cerece na oltarima itd. Sve je to jedan velika manipulacija vatikana i vatikanske obavestajne sluzbe, eto koliko je vatikan sa njegovom obavestajnom sluzbom opasan

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ricudou, otrcane floskule. :D
Još jedna od zabluda protestanskih fanatika: ocrnjivati Katoličku Crkvu, Vatikan, Papu isusovce...da bi se oni pokazali u ljepšem svijetlu. Haha, isusovci su im posebno "omiljeli" jer su Božjom pomoći i vlastitim umom spriječili širenje protestanskih sljedbi.

Učlanjen(a)
04.07.2013
Poruka
60
Ricudou, otrcane floskule. :D
Još jedna od zabluda protestanskih fanatika: ocrnjivati Katoličku Crkvu, Vatikan, Papu isusovce...da bi se oni pokazali u ljepšem svijetlu. Haha, isusovci su im posebno "omiljeli" jer su Božjom pomoći i vlastitim umom spriječili širenje protestanskih sljedbi.

Ma xaxaxaxa 100% svi smo mi u zabludi samo ti nisi, sta cemo mi jadni da radimo ovako u zabludi? Ja stvarno ne znam nisam Protestant tako da izgleda da sam u zabludi nekih drugih xD

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
nisam Protestant...

Nisi ti ni pravoslavac.;)
A nisi ni pročitao uvodne postove da bi znao o čemu se ovdje radi.
Da ponovimo:

Pravoslavno objašnjenje protestantskog Učenja

Da li su Protestanti izgubljeni?

Od mog obračenja iz Protestantizma u Pravoslavlje, primetio sam opšte iznenađenje onih koji su rođeni u Pravoslavlju, da se Protestanti mogu konvertovati. To nije zato što su nesigurni u svoju veru, nego zato što su se đudili da je moguće probiti to neprobojno Protestantsko insistiranje da su "u krivu". Ono što sam ja shvatio je da večina Pravoslavaca ima ograničeno znanje i shvatanje šta je to Protestantizam, i odakle crpi svoje korene. Vrlo često se dešava, kada Pravoslavni vernik diskutuje sa Protestantom da iako koriste iste reči, obično nisu u stanju da se razumeju, zato što govore različitim teološkim jezikom. Drugim rečima kazano, nemaju zajedničku teološku osnovu da bi diskutovali o razlikama. Kada se uzme u obzir preko 30,000 različitih protestantskih pokreta koji postoje (sa jedinom zajedničkom tvrdnjom - da samo oni razumeju Bibliju na pravi način), potpuno možemo da razumemo zbunjenost Pravoslavaca.

Najzastrašujuća karakteristika Protestantizma jeste njena mnogobrojna različitost i kontradikcija. Baš kao mitološka Hidra, njene mnogobrojne glave se stalno umnožavaju, i iako vredi tragati i boriti se protiv mnogobrojnih jeresi individualno, to ipak nije pravi ključ za pobedu. Da bi se razumela jedinstvena učenja svake sekte, potrebno je znanje istorijata i razvoja Protestantizma uopšte, istraživanja u oblasti svake glavne protestantske teologije, bogosluženja, itd... kao i dodatno obrazovanje vezano za moderne trendove kao što su liberalizam i emocionalizam. Čak i sa svim tim znanjem, nije realno za očèekivati da se može držati korak sa novim sektama koje se pojavljuju svakodnevno. Ipak, sve te razne grupe i sekte mogu da se okarakterišu sa generalnom kategorijom zvanom - Protestantizam.

Sve Protestantske grupe veruju da su upravo one istinski razumele Bibliju. Iako se između sebe ne slažu u tumačenju Biblije, ipak se slažu da tumačenje treba da se obavlja po principu “uradi sam”. Ako im se uspe objasniti zašto je takav individualistički princip poguban, i koji je pravi način da se pristupi proućavanju Svetog Pisma, onda će bilo koji Protestant, bilo koje sekte, razumeti zašto je Crkveno Predanje neophodna komponenta u hodu ka istini.

Problemi Sa Doktrinom Samo Sveto Pismo ( Sola Scriptura )

Pogrešne pretpostavke često vode ka pogrešnim zaključcima. Protestanti koji su spremni da istinski razumeju trenutno stanje u protestantskom svetu, moraju da se zapitaju: Zašto (ako je Protestantizam i doktrina Sola Scriptura od Boga dana) je došlo do toga da postoji preko 30,000 različitih sekti koje ne mogu da se usaglase o osnovnim aspektima Biblije, ili čak i to šta zapravo znači biti Hrišćanin ? Zašto (ako je Biblija sama dovoljna, a bez Predanja) Baptista, Jehovin Svedok, Adventista i Metodista svi odreda tvrde da veruju u ono što piše u Bibliji, ali ne mogu da se dogovore o tome šta nas Biblija uči ? Nažalost, večina Protestanata su spremni za ovako tužno stanje da optuže skoro sve drugo, samo ne suštinski problem. Doktrina Sola Scriptura je zapravo temelj Protestantizma, i sumnjati u nju je ravno odbacivanju Boga. Meðutim, Bog reče: “Svako drvo dobro rodove dobre rađa, a zlo drvo rodove zle rađa” (Mat. 7,17). Ako ćemo da ocenjujemo Solu Scripturu prema plodovima koje je donela, ne preostaje nam drugo nego da: “Svako dakle drvo koje ne rađa roda dobra, sijeku i u oganj bacaju” (Mat. 7,19).

Svako može da tumaèi Sveto Pismo bez pomoći Crkve?
Ovo je mišljenje koje se pojavilo kada su Reformatori počeli da zagovaraju doktrinu Sola Scriptura (samo Sveto Pismo). Način razmišljanja je u suštini bio da je Sveto Pismo dovoljno jednostavno i očigledno, tako da bilo ko može da ga razume ako ga čita sam. I zbog toga je odbačeno mišljenje da je neophodna pomoć Crkve u njegovom razumevanju.

Protestantske Individualne Interpretacije i Tumačenja
Od najranijih dana Reformacije, Protestanti su suoèeni sa èinjenicom da tumaèenja Biblije individualno, vode ka nemoguænosti slaganja oko osnovnih pitanja doktrina. Još za života Martina Lutera, nastale su mnoge grupe koje su tvrdile da veruju “samo u Bibliju”, ali su se među sobom prepirale i nisu mogle složiti oko tumačenja iste. Kada su se Anabaptisti suprostavili Luteranima u mnogim ključnim tačkama vere, Luterani su ih masakrirali na hiljade. Tu je bio kraj proglašenog “prava individue da tumaèi Sveto Pismo kako zna i ume”. I pored očiglednih posledica kobne doktrine Sola Scriptura, a ne želećæi da priznaju poraz pred papom, Protestanti su umesto toga zaključili da je stvarni problem u onim grupama sa kojima se ne slazu u tumačenjima. Drugim reèima kazano, svaka druga sekta a nikako njihova, mora da ne èita i interpretira Bibliju na pravi način. I smislili su određeni broj pristupa u rešavanju problema. Međutim, još uvek nije pronađen pristup koji bi sprečio beskrajno umnožavanje sekti, a kamoli reverzni proces koji bi sveo broj protestantskih sekti na jednu. Najpopularniji pristupi koji su do sada isprobani.

Tumačimo Bibliju na literalni (bukvalni) način jer je sadržaj jasan

Sveti Duh pomaže da se Biblija tumači korektno
Opšti je trend za večinu protestantskih denominacija je da umanjuju razlike i da u “ime ljubavi”, razlike više “nisu važne”. Veruje se da svaka sekta poseduje “deo Istine”, ali nijedna “celu Istinu”. I tako je nastao pan-ekumenizam. Moderni Protestanti veruju da ukoliko se želi znati “cela Istina”, svaka grupa mora da ubaci svoj deo istine u zajednièki lonac, i bingo !!! Cela Istina će se pojaviti.
Jasni delovi Svetog Pisma æe pomoći u razjašnjavanju nejasnih, itd.

Ali, Sveti Augustin u svojoj besedi na temu kako tumačiti Sveto Pismo više govori o tome kakva osoba koja izučćava Sveto Pismo treba da bude, nego koje intelektualne sposobnosti treba da poseduje:
  • Da voli Gospoda svim srcem svojim, i odbaci sav ponos
  • Da bude motivisana da istražuje volju Božju kroz veru i poniznost
  • Da ima srce obuzeto pobožnošću, pročišæenog uma, bez straha
  • Da ne traži nista drugo doli zajednicu sa Hristom
  • Da je gladna i žedna pravednosti
  • Da je milosrdna i puna ljubavi
Sa ovako postavljenim standardima, nećemo imati problema da prihvatimo upustva i korekcije u tumačenju Svetog Pisma, bilo Svetih Otaca Crkve, bilo sveštenika Crkve. I nećemo uobraziti da smo sposobniji i pametniji u tumačenjima Božjih reći nego što su oni.

Ukoliko Protestanti misle da je ovakav pristup arogantan ili naivan, neka prvo razmisle o aroganciji i naivnosti protestantskih naučnika koji sebe smatraju kvalifikovanim da ponište ili potpuno ignorišu dve hiljade godina Hrišćanstva. Da li posedovanje titule “doktora nauka” znači da dotična osoba ima veći uvid u Tajne Božje, nego li zajednički uvid miliona vernika, Svetih Otaca i Majki, onih koji su verno služili Crkvu – telo Božje, koji su izdržali strahote mučenistva i stradanja za veru i Hrista ? Da li se Hrišćanstvo sastoji u studijama naučnika, ili u krstu koji svako nosi da bi na kraju na njemu bio razapet ? Arogancija pripada onima koji uopste ni ne pokušavaju da nauće šta Sveto Predanje znači i predstavlja, odluče da znaju bolje i da su oni ti koji su nakon 2000 godina Hrišćanstva došli da nauče druge značenju Svetog Pisma.

(John Whiteford)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ceo problem vezan za reformaciju i ono sto se kasnije iz nje izrodilo je taj, da Bog nije zeleo da se iz te prvobitne ideje reformacije izrodi mnostvo razlicitih Hriscanskih pravaca i denominacija.
Bog je jednostavno zeleo da kroz reformaciju i reformatore ljudima vrati svetlost jevandjeoske istine koja je bila pokrivena srednjevekovnom tamom crkvenih dogmi i zabrana koje se ticu verske slobode.

Reformacija je moze se tako reci bila radjanje svetlosti posle vekovnog perioda mracnjastva, i ona je trebala da raste i da se razvija do vremena kada je Bog podigao narod kome je poverio misiju da ovu istinu objavi svetu.

Dakle, protestantizam odnosno mnostvo razlicitih pravaca i denominacija, jeste nastao na temelju reformacije, ali to nije bila Bozja volja, vec da svet spoznavsi istinu bude ujedinjen u toj istini, sto se nije dogodilo, vec podele medju samim protestantima.

Bog danas ima svoju crkvu koja ima istinu, i ona ce uskoro u sili Duha Svetoga biti objavljena celom svetu, i svet biti okupan slavom Bozjom gde ce se u jednom danu mnostvo ljudi obracati Bogu, kao sto je to bilo u vremenu pedesetnice.

Učlanjen(a)
04.07.2013
Poruka
60
Nisi ti ni pravoslavac.;)
A nisi ni pročitao uvodne postove da bi znao o čemu se ovdje radi.

Ja sam se samo nadovezao na tvoj post o Masonima
Reci mi molim te sta sam ja onda? Nisam Protestant i kazes da nisam Pravoslavac nisam Katolic (ne daj Boze) nisam Musliman nisam Budista nisam Ateista. Posto si ti vidim strucna da pricas ono sto nisam, onda si strucna i da azes ono sto jesam. Znaci ako sam ja Pravoslavac po tebi nisam dobar Pravoslavac zato sto govorim lose o instituciji koja porobljava duse (vatikan)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Problem je sto svi vi tumacite istoriju na svoj nacin, i jurivaka i isabeleta, pa i ostali. Niko objektivno ne sagledava stvari nego kako vama odgovara. Svako ko je realan i poznaje istoriju ce razumeti da je misija rane crkve bila obracanje pagana u hriscanstvo i da je prilikom tog procesa doslo do ulaska velikog broja naroda, koji su samo naizgled odbacili svoje mnogobozacke obicaje. Da bi im olaksala prelazak u hriscanstvo, crkva je tu cinila i kompromise pa je cesto mnogobozacke obicaje preuzimala kao svoje dajuci im hriscansko tumacenje.Poznato nam je i pokrstavanje citavih naroda i cesto se desavalo da kad car prihvati veru onda je i narod bio duzan to da ucini..(stoga Isabeleta tvoja tvrdnja da je trad. hriscanstvo zadrzalo svoju izvornost nije tacna)..
Jednostavno ono sto vi tvrdite suprotno je istoriji koju poznajemo, a vredja i zdrav razum..
Postoji mnostvo paganskih obreda u tradiciji...

Tako na primer tradiciju koju isabeleta zagovara kao nesto jednako biblijskom otkrivenju, imamo farbanje jaja za uskrs. Ova praksa ima svoje poreklo iz paganskih obicaja.. Edvard Dejvis, u svojoj knjizi "Mitologija i obredi" pise da su stari Druidi svuda nosili jaja sa sobom, posto je to sveta amajlija njihovog idolopoklonickog reda. Jaja su svetinja kod mnogih drevnih civilizacija i sastavni deo religijskih ceremonija starih Egipcana i naroda sa Bliskog istoka.Venus Istar izlegla se iz misticnog vavilonskog jajeta koje je palo sa neba u reku Eufrat. Ofarbana jaja predstavljala su sveti uskrsnji prinos u Egiptu. Isti obicaj odrzao se do danasnjeg dana u Kini i Evropi. Uskrs ili prolece slavio se u cast preporoda neba i zemlje.Na engleskom se Uskrs kaze "Easter". Ljudi ciji je to maternji jezik su navedeni da misle kako ta rec znaci "vaskrsenje Hristovo"! "Easter" je malo izmenjena engleska verzija za ime stare asirsko - vavilonske boginje Istar koja potice iz drevne teutonske mitologije, u kojoj je poznata kao "Ostern". Fenicani su je zvali Astarte, a u srpskom prevodu Starog Zaveta ova paganska boginja se spominje pod imenom "Astarota". Astarota (Istar) je mitoloska supruga boga sunca - Vala.
Dakle, postoje obicaji vezani za Uskrs koje ne nalazimo u Bibliji (npr. uskrsnja jaja, zecevi..). Ti obicaji takodje poticu iz paganstva. Obelezavanje Uskrsa zapravo je pocelo davno posle rodjenja, smrti i vaskrsenja Isusa Hrista! Obicaji vezani za Uskrs poticu od prolecnih paganskih svetkovina u vezi kulta plodnosti. Mnogi paganski narodi verovali su da bozanstvo plodnosti umire svake zime i ponovo se radja na prolece. Uporedo sa tim je umiralo i ponovo se radjalo sunce kao simbol zivota. Odatle potice i jelka koja se kiti za novu godinu itd..
Posto su paganski narodi vec odrzavali svetkovine u cast smrti i vaskrsenja svog bozanstva, prilikom formalnog primanja hriscanstva mnogi od njih su zadrzali svoje paganske obicaje koje su sada primenjivali na smrt i vaskrsenje Isusa Hrista.
Postoje mnoge slicnosti izmedju nekadasnjih paganskih obicaja i danasnjih obicaja u vezi Uskrsa. Uoci prolecne ravnodnevice, paganski narodi su pocinjali post, kao sto i hriscani danas poste 40 dana pre Uskrsa. Neki pagani bi isekli drvo, odneli ga u hram, obesili na njega figuru mladog boga i pevali zalosne pesme zbog njegove smrti. Hriscani danas pevaju zalosne pesme na Veliki petak.
Ocigledno je da slavljenje Uskrsa, datum tog praznika i mnogi obicaji vezani sa njim nemaju nikakve veze sa biblijskim hrisccanstvom, vec poticu iz paganstva.
Kako se dogodilo to da u hriscanstvo udju paganski obicaji? Same hriscanske vodje su ohrabrivale preinacavanje paganskih obicaja u hriscanske da bi se praznovernim obracenicima iz paganstva olaksao prelazak u novu veru! Tako su "obracenici" zadrzali svoje stare obicaje i samo im promenili imena. Nasi preci primili su hriscanstvo a da nisu stekli nikakva sustinska znanja o Isusu Hristu i religiji koju je On utemeljio. Ideja je bila da se paganski obicaji postepeno potiskuju, ali dogodilo se obrnuto. Stavise, hriscani su obelezavali zimske svetkovine na isti nacin kao pagani - uz gozbe, pijancenje itd..

Isti je slucaj i sa ''badnjakom''. Obicaje oko Badnjeg dana Srbi su nasledili od svojih predaka i jos uvek ih odrzavaju. Za badnjak se sece grana hrasta, koji je kod Slovena oduvek bio sveto drvo. Vezuje se za slovensko bozanstvo Svetovida.
Badnji dan je pun rituala i simbolike, zivopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodicnim kultom i kultom ognjista.
Narodni obicaji oko Badnjeg dana su veoma stari i do danas se mnogo obicaja izgubilo ili zaboravilo. U razlicitim krajevima, obicaji se razlikuju u nekim elementima, a danas su prilagodjeni zivotu u gradu.
Lozenje badnjaka je u vezi sa ognjem i ognjistem. To je sredisnji element simbolike radjanja novog sunca jer je i Badnji dan odmah posle kratkodnevnice..
Zasto ljudi, koji za sebe veruju da su hriscani, farbaju jaja za Uskrs, zasto pale badnjak? Da li to cine pod pretpostavkom da Biblija nalaze ili zapoveda takav obicaj? U Novom Zavetu nema ni spomena o farbanju jaja za Uskrs i badnjaku! Izvesno je da Hristos nije uveo takav obicaj. Apostoli i prvi hriscani nisu cinili ista sto bi licilo na takvu praksu. Zasto onda upraznjavati takav obicaj u danasnje vreme? Zasto slediti paganizam, dok istovremeno pokusavate sebe da ubedite da ste hriscanin?

Ako nepristrasno proucite hriscansku istoriju i njen razvitak, uvidecete da ima bezbroj paganskih obicaja koje rani hriscani nisu praktikovali.. Navescu samo neke: ,,brojanice(koriste se i u budizmu), citanje molitve i njeno neprestano ponavljanje(podseca na meditativnu mantru),paljenje sveca u crkvi(pagansko),koriscenje tamjana(koriste se u budizmu i dr. religijama), postovanje Bogorodice(postoji povezanost sa Izidom, boginjom majkom),Bozic(poreklo i datum paganski, 25.decembar - dan rodjenja boga sunca), nedelja(''dies solis'' dan slavljenja boga sunca),Hristos se cesto na slikama predstavlja kao sunce, polozaj ruku svetaca na ikonama(poreklo verovatno vuce iz budizma), slikanje oreola na ikonama(takodje pagansko, predstavlja sunce),izgled krsta u crkvi(cesto je paganski..poznat je kukasti krst kao budisticki simbol). itd...
Da ne pricam suvise..Ima toga mnogo, ali nadam se da cete biti posteni pa malo kriticki razmotriti istoriju, a ne pricati napamet...

E da, jos da iskoristim priliku da Isabeleti cestitam 1000. post . SRECAN TI 1000 POST ! :bfghb:

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Problem je sto svi vi tumacite istoriju na svoj nacin, i jurivaka i isabeleta, pa i ostali. Niko objektivno ne sagledava stvari nego kako vama odgovara. Svako ko je realan i poznaje istoriju ce razumeti da je misija rane crkve bila obracanje pagana u hriscanstvo i da je prilikom tog procesa doslo do ulaska velikog broja naroda, koji su samo naizgled odbacili svoje mnogobozacke obicaje. Da bi im olaksala prelazak u hriscanstvo, crkva je tu cinila i kompromise pa je cesto mnogobozacke obicaje preuzimala kao svoje dajuci im hriscansko tumacenje.Poznato nam je i pokrstavanje citavih naroda i cesto se desavalo da kad car prihvati veru onda je i narod bio duzan to da ucini..(stoga Isabeleta tvoja tvrdnja da je trad. hriscanstvo zadrzalo svoju izvornost nije tacna)..
Jednostavno ono sto vi tvrdite suprotno je istoriji koju poznajemo, a vredja i zdrav razum..
Postoji mnostvo paganskih obreda u tradiciji...

Tako na primer tradiciju koju isabeleta zagovara kao nesto jednako biblijskom otkrivenju, imamo farbanje jaja za uskrs. Ova praksa ima svoje poreklo iz paganskih obicaja.. Edvard Dejvis, u svojoj knjizi "Mitologija i obredi" pise da su stari Druidi svuda nosili jaja sa sobom, posto je to sveta amajlija njihovog idolopoklonickog reda. Jaja su svetinja kod mnogih drevnih civilizacija i sastavni deo religijskih ceremonija starih Egipcana i naroda sa Bliskog istoka.Venus Istar izlegla se iz misticnog vavilonskog jajeta koje je palo sa neba u reku Eufrat. Ofarbana jaja predstavljala su sveti uskrsnji prinos u Egiptu. Isti obicaj odrzao se do danasnjeg dana u Kini i Evropi. Uskrs ili prolece slavio se u cast preporoda neba i zemlje.Na engleskom se Uskrs kaze "Easter". Ljudi ciji je to maternji jezik su navedeni da misle kako ta rec znaci "vaskrsenje Hristovo"! "Easter" je malo izmenjena engleska verzija za ime stare asirsko - vavilonske boginje Istar koja potice iz drevne teutonske mitologije, u kojoj je poznata kao "Ostern". Fenicani su je zvali Astarte, a u srpskom prevodu Starog Zaveta ova paganska boginja se spominje pod imenom "Astarota". Astarota (Istar) je mitoloska supruga boga sunca - Vala.
Dakle, postoje obicaji vezani za Uskrs koje ne nalazimo u Bibliji (npr. uskrsnja jaja, zecevi..). Ti obicaji takodje poticu iz paganstva. Obelezavanje Uskrsa zapravo je pocelo davno posle rodjenja, smrti i vaskrsenja Isusa Hrista! Obicaji vezani za Uskrs poticu od prolecnih paganskih svetkovina u vezi kulta plodnosti. Mnogi paganski narodi verovali su da bozanstvo plodnosti umire svake zime i ponovo se radja na prolece. Uporedo sa tim je umiralo i ponovo se radjalo sunce kao simbol zivota. Odatle potice i jelka koja se kiti za novu godinu itd..
Posto su paganski narodi vec odrzavali svetkovine u cast smrti i vaskrsenja svog bozanstva, prilikom formalnog primanja hriscanstva mnogi od njih su zadrzali svoje paganske obicaje koje su sada primenjivali na smrt i vaskrsenje Isusa Hrista.
Postoje mnoge slicnosti izmedju nekadasnjih paganskih obicaja i danasnjih obicaja u vezi Uskrsa. Uoci prolecne ravnodnevice, paganski narodi su pocinjali post, kao sto i hriscani danas poste 40 dana pre Uskrsa. Neki pagani bi isekli drvo, odneli ga u hram, obesili na njega figuru mladog boga i pevali zalosne pesme zbog njegove smrti. Hriscani danas pevaju zalosne pesme na Veliki petak.
Ocigledno je da slavljenje Uskrsa, datum tog praznika i mnogi obicaji vezani sa njim nemaju nikakve veze sa biblijskim hrisccanstvom, vec poticu iz paganstva.
Kako se dogodilo to da u hriscanstvo udju paganski obicaji? Same hriscanske vodje su ohrabrivale preinacavanje paganskih obicaja u hriscanske da bi se praznovernim obracenicima iz paganstva olaksao prelazak u novu veru! Tako su "obracenici" zadrzali svoje stare obicaje i samo im promenili imena. Nasi preci primili su hriscanstvo a da nisu stekli nikakva sustinska znanja o Isusu Hristu i religiji koju je On utemeljio. Ideja je bila da se paganski obicaji postepeno potiskuju, ali dogodilo se obrnuto. Stavise, hriscani su obelezavali zimske svetkovine na isti nacin kao pagani - uz gozbe, pijancenje itd..

Isti je slucaj i sa ''badnjakom''. Obicaje oko Badnjeg dana Srbi su nasledili od svojih predaka i jos uvek ih odrzavaju. Za badnjak se sece grana hrasta, koji je kod Slovena oduvek bio sveto drvo. Vezuje se za slovensko bozanstvo Svetovida.
Badnji dan je pun rituala i simbolike, zivopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodicnim kultom i kultom ognjista.
Narodni obicaji oko Badnjeg dana su veoma stari i do danas se mnogo obicaja izgubilo ili zaboravilo. U razlicitim krajevima, obicaji se razlikuju u nekim elementima, a danas su prilagodjeni zivotu u gradu.
Lozenje badnjaka je u vezi sa ognjem i ognjistem. To je sredisnji element simbolike radjanja novog sunca jer je i Badnji dan odmah posle kratkodnevnice..
Zasto ljudi, koji za sebe veruju da su hriscani, farbaju jaja za Uskrs, zasto pale badnjak? Da li to cine pod pretpostavkom da Biblija nalaze ili zapoveda takav obicaj? U Novom Zavetu nema ni spomena o farbanju jaja za Uskrs i badnjaku! Izvesno je da Hristos nije uveo takav obicaj. Apostoli i prvi hriscani nisu cinili ista sto bi licilo na takvu praksu. Zasto onda upraznjavati takav obicaj u danasnje vreme? Zasto slediti paganizam, dok istovremeno pokusavate sebe da ubedite da ste hriscanin?

Ako nepristrasno proucite hriscansku istoriju i njen razvitak, uvidecete da ima bezbroj paganskih obicaja koje rani hriscani nisu praktikovali.. Navescu samo neke: ,,brojanice(koriste se i u budizmu), citanje molitve i njeno neprestano ponavljanje(podseca na meditativnu mantru),paljenje sveca u crkvi(pagansko),koriscenje tamjana(koriste se u budizmu i dr. religijama), postovanje Bogorodice(postoji povezanost sa Izidom, boginjom majkom),Bozic(poreklo i datum paganski, 25.decembar - dan rodjenja boga sunca), nedelja(''dies solis'' dan slavljenja boga sunca),Hristos se cesto na slikama predstavlja kao sunce, polozaj ruku svetaca na ikonama(poreklo verovatno vuce iz budizma), slikanje oreola na ikonama(takodje pagansko, predstavlja sunce),izgled krsta u crkvi(cesto je paganski..poznat je kukasti krst kao budisticki simbol). itd...
Da ne pricam suvise..Ima toga mnogo, ali nadam se da cete biti posteni pa malo kriticki razmotriti istoriju, a ne pricati napamet...

E da, jos da iskoristim priliku da Isabeleti cestitam 1000. post . SRECAN TI 1000 POST ! :bfghb:

mire000,
prvo, kada u svoje postove ubacuješ tuđe tekstve, kopirane sa drugih sajtova, elementarna etika nalaže da to staviš bar pod navodnike, jer ovako dovodiš u zabludu sve, predstavljajući tuđe misli kao svoje. Pravilnik foruma je po tom pitanju jasan - to se ne dozvoljava, jer je to kršenje autorskih prava.

Drugo, nikada nigdje nisam govorio da u hrišćanstvu nema elmenata paganizma, naprotiv, na mnogo mjesta sam to tvrdio. Posebno sam to ilustrovao primjerom krsne slave kod pravoslavnih Srba. I rano hrišćanstvo je pravilo kompromise sa paganima da bi ih lakše privolilo da prihvate novu vjeru. Ništa tu nema sporno. Ono što je sporno jesu pokušaji protestanata da zbog toga hrišćansku crkvu u cjelini proglašavaju netradicionalnom. To je nonsens! Sve ono što je u ranom i kasnijem hrišćanstvu prihvaćeno iz paganizma i to je posalo njegova tradicija. Uostalnom, današnja nauka to tako i definiše, pa zbog toga katoličanstvo i pravoslavlje i naziva tradicinalnom crkvom.

Poslednja izmena:
Natrag