Za Crkvu dovoljan je Bog, a za sekte morate imati “vođu i budale”

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovaj deo teksta iz Markovog jevandjelja 7 poglavlje si izvadio iz konteksta..

Da vdimo sta kaze ceo tekst:

"I skupiše se oko njega fariseji i neki od književnika koji bijahu došli iz Jerusalima..
I vidjevši neke od učenika njegovijeh da nečistijem, to jest neumivenijem, rukama jedu hljeb, ukoriše ih.
Jer fariseji i svi Jevreji ne jedu dok ne umiju ruku do lakata, držeći se onoga što im je ostalo od starijeh;
I kad dođu s pazara, ne jedu dok se ne umiju; i još mnogo ima što su primili te drže: peru čaše i žbanove i kotlove i klupe.
A potom pitahu ga fariseji i književnici: zašto učenici tvoji ne žive kao što nam je ostalo od starijeh, nego jedu hljeb neumivenijem rukama?
A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene.
No zaludu me poštuju učeći naukama, zapovijestima ljudskijem.
Jer ostaviste zapovijesti Božije, a držite običaje ljudske, pranje žbanova i čaša; i druga mnoga takova činite.
I reče im: dobro ukidate zapovijest Božiju da svoj običaj sačuvate.....
I kad dođe od naroda u kuću pitahu ga učenici njegovi za priču.
I reče im: zar ste i vi tako nerazumni? Ne razumijete li da što god u čovjeka spolja ulazi ne može ga opoganiti?
Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.
Još reče: što izlazi iz čovjeka ono pogani čovjeka;
Jer iznutra iz srca ljudskoga izlaze misli zle, preljube, kurvarstva, ubistva,
Krađe, lakomstva, pakosti, zloće, lukavstvo, sramote, zlo oko, huljenje na Boga, ponos, bezumlje.
Sva ova zla iznutra izlaze, i pogane čovjeka" ( Marko 7. 1 - 23 ).

Dakle, ovaj tekst nema veze sa raspravom o vrsti jela.

Jevreji su prigovorili Isusu i ucenicima sto ne peru ruke pre jela, jer je to bio njihov verski obicaj pitanje ji su sami uveli - smatrajuci da jedenje prljavim rukama cini jelo duhogno necistim pa time coveka.

 Tada Isus odgovara da ne cini necistim jedenje prljavim rukama, vec zle misli koje dolaze iz srca.

 A to u vezi Ellen White je savet sta je bolje.
 Sto ne znaci da oni koji jedu cisto meso nece uci u carstvo nebesko.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Bogu ne vjeruju, a proročici koja Bogu proturiječi vjaruju

"Povrće, voće i žitarice trebaju sačinjavati našu prehranu. Ni unca mesa ne smije ući u naš želudac. Jedenje mesa je neprirodno. Moramo se vratiti Božjoj izvornoj namjeri u stvaranju čovjeka." (Ellen G. White, Counsels on Diet and Foods, str. 380)

Sveti apostol Pavao: Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće. (Rim 14,2) I kao što već rekoh, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, kao ova gore samozvana proročica, neka je proklet. (Gal 1,9).

Jedenjem mesa slabe fizičke, mentalne i moralne snage. Čovjek se izgrađuje od onoga što jede. Životinjske strasti kod čovjeka rezultat su jedenja mesa, upotrebe duhana i pijenja alkoholnih pića." (Ellen G. White, Counsels on Diet and Foods, str. 268-269)

Post 18,1-8: Jahve mu se ukaza kod hrasta Mamre dok je on sjedio na ulazu u šator za dnevne žege. Podigavši oči, opazi tri čovjeka gdje stoje nedaleko od njega. Čim ih spazi, potrča s ulaza šatora njima u susret. Pade ničice na zemlju pa reče: "Gospodine moj, ako sam stekao milost u tvojim očima, nemoj mimoići svoga sluge! ... Abraham se požuri u šator k Sari pa joj reče: "Brzo! Tri mjerice najboljeg brašna! Zamijesi i prevrtu ispeci!" Zatim Abraham otrča govedima, uhvati tele, mlado i debelo, i dade ga momku da ga brže zgotovi. Poslije uzme masla, mlijeka i zgotovljeno tele pa stavi pred njih, a sam stajaše pred njima, pod stablom, dok su blagovali.

Zamislite ovu situaciju!?!?!? Sam Bog Jahve pohodi Abrahama kod njegova šatora, i tom prilikom Abraham svoga Boga ugošćuje te mu mlado i debelo tele za jelo pripravi, i Jahve to blagovaše. Pitam se i pitam vas:

- Vjerujete li naučavanju Ellen White, da jedenjem mesa slabe fizičke, mentalne i moralne snage, i da je Svemogući Bog degradirao kad je jeo meso kod Abrahama?

- Ako je Ellen White u pravu, da jedenjem mesa rastu životinjske strasti kod čovjeka, kako objašnjavate da Sveznajući, i dobri, Bog nije upozorio Abrahama, da će i on i svi ostali ljudi postajati sve sličniji životinjama od jedenja mesa!?

- Kako objašnjavate da toliki adventisti sedmog dana, dvadesetak milijuna njih ovoga časa, kao što vidite gore, odbijaju vjerovati i Bogu i Božjim apostolima i Božjim piscima o jedenju mesa, a vjeruju svojoj proročici koja se svojim izjavama suprotstavlja i izruguje i Bogu i Božjim apostolima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
 Ti sa svakim komentarom pokazujes da se tvoja i teologija tvoje crkve zasniva na vadjenju delova biblijskih tekstova iz konteksta, i njihovom potpuno pogresnom predstavljanju.

Evo jos jednog primera koji si sam dao sebi na stetu:

"Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće" (Rim 14,2)

Dakle, ti ovim izvadjenim tekstom zelis dokazati kako apostol Pavle dopusta da se sve jede, a sustina celog teksta je ljubav i pozrtvovanost a ne osuda za onoga koji gresi.

Osim toga, ovde apostol kaze "NEKO VERUJE DA SME SVE JESTI"

Izrekavsi ovo Pavle ne kaze da je to dobro i korisno, i da je to Bog dopustio.

Potom kaze "SLAB OPET JEDE SAMO POVRCE"

Pavle ovde sigurno ne misli da povrce donosi coveku slabost, vec kaze - da slab jede povrce da bi ojacao, jer povrce i biljna hrana cini da covek jaca, jer je puna vitamina.

Jedenje mesa pak slabi coveka i cini ga tromim i ucmalim.
Jer meso nema ni jednu hranjivu supstancu.

Apostol Pavle na drugom mestu kaze "DOBRO JE MESA NE JESTI I VINA NE PITI"

Dakle, stvar je potpuno jasna kada se sagleda u celini.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, stvar je potpuno jasna kada se sagleda u celini.

Je, jasna je i prosta k'o pasulj. Vidi.

Gospodin je predstavio opći plan preda mnom. Bilo mi je pokazano da će Bog svom narodu koji drži zapovijedi dati reformu za prehranu." (Ellen G. White, Counsels on Diet and Foods)

Ni unca mesa ne smije ući u naš želudac. Jedenje mesa je neprirodno. Moramo se vratiti Božjoj izvornoj namjeri u stvaranju čovjeka." (Ellen G. White, Counsels on Diet and Foods, str. 380)

"Prehrana mesnom hranom razvija animalizam. Razvoj animalizma smanjuje duhovnost, čineći um nesposobnim za razumijevanje istine." (str. 382)

Ovo gore piše Ellen White 1860-tih godina. A ovako bijaše u vrijeme Abrahama:

Post 18,1-8: Jahve mu se ukaza kod hrasta Mamre dok je on sjedio na ulazu u šator za dnevne žege. ... Abraham se požuri u šator k Sari pa joj reče: "Brzo! Tri mjerice najboljeg brašna! Zamijesi i prevrtu ispeci!" Zatim Abraham otrča govedima, uhvati tele, mlado i debelo, i dade ga momku da ga brže zgotovi. Poslije uzme masla, mlijeka i zgotovljeno tele pa stavi pred njih, a sam stajaše pred njima, pod stablom, dok su blagovali.

Kao što vidimo gore, nekih dvije i pol tisuće godina prije Krista Bog Jahve jede meso kojim ga je ugostio Abraham, a približno četiri tisuće i tristotine godina kasnije Ellen White obavještava "svoje ovce", subotare, da joj je Bog u viziji otkrio zdravstvenu reformu. I, saznajemo od Ellen White da joj je Bog otkrio da jedenje mesa slabi moralne i duhovne čovjekove snage, i da na kraju od jedenja mesa čovjek postaje sve više sličan životinji čime onda gubi i svaku priliku da se u vječnosti druži s anđelima nebeskim.

Zato ja pitam sve sljedbenike i klanjatelje Ellen White? Kako to da u vrijeme Abrahama, 4300 godina prije EGW, Bog pojma nema o štetnosti jedenja mesa. Po ovome, Bog je tolika 'truba' što se tiče znanja o štetnosti mesa, da ne samo da nije Abrahama upozorio što će mu se dogoditi nastavi li jesti meso, nego i sam Bog jede meso kojim ga je počastio Abraham?

I još pitam. Znajući da u vrijeme Abrahama Bog to nije znao, kada je Bog saznao da je jedenje mesa toliko štetno, kako je to u viziji otkrio Ellen White. I podpitanje - od koga je to Bog saznao? Da nije možda i Bog, kako je to obilato činila Ellen White, po pitanju jedenja mesa plagirao nekoga od 'ranih zdravstvenih reformatora'? :)

P.S. Bilo bi interesantno da se osim Laodikeje jave i ostali adventisti sedmog dana. Možda bi netko od njih imao i suvisao odgovor na pitanje - kako to da Bog prije više tisuća godina nije imao pojma o štetnosti jedenja mesa, i tko je Bogu rasvijetlio um i objasnio mu štetnost mesa za ljude, kako je to Bog u viziji objavio "svojoj vijesnici" Ellen White 4300 godina nakon Abrahama, kad je, vidjesmo u knjizi Postanka, i sam Bog 'žderao meso'.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tvoja teologija i nacin na koji je svedocis - su potpuna propast.

 Ti odskaces od svega zapisanog u bibliji.

A to zelis da prikrijes napadom na druge citirajuci njihove navodne pogreske.

To vidimo sve vreme.

A videli smo da su tvoja predstavljanja biblijskih tekstova potpuno pogresna, van konteksta, iseckana, jer u kontekstu tvoja teologija se rusi kao kula od karata.

Mene bi bilo sramota da iznosim takve bestidarije koje su providne kao staklo.

Ali, to je tvoja stvar.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
 Ti odskaces od svega zapisanog u bibliji.

To upravo činite vi sljedbenici i klanjatelji Ellen White. Uostalom, ti si sam ovdje tvrdio da nije sva Božja istina zapisana u Bibliji, nego da je jedan dio svoje istine Bog dao preko spisa "duha proroštva". Da me ponovo ne bi divljački napao i optužio da lažem o tebi i o adventistima sedmog dana i da sam opsjednut legijom demona, evo dokaza za ovu moju tvrdnju:

A biblija nije jedini izvor istine.
Bog svoju crkvu vodi i savetuje putem prorostva.

A evo vam sada još jedan komadić iz mozaika naučavanja Ellen White po kojemu će i Svemogući Bog završiti u paklu:

Aron i njegovi sinovi neka blaguju meso od toga ovna .... (Izl 29,32)

Nadalje, svaka žrtva prinosnica što bude pečena u peći, kao i svaka što bude zgotovljena u kotluši ili na tavi, neka pripadne svećeniku koji je prinosi (Lev 7,9)

Ali prvenče kravlje, prvenče ovčje i prvenče kozje neka se ne otkupljuje. Oni su svetinja. … Njihovo meso neka pripadne tebi; kao i grudi žrtve prikaznice i desno pleće. (Br 18,17-18)

Ovo neka bude svećenička pristojba od naroda - od onih koji žrtve prinose, bilo to goveče ili što od sitne stoke: svećeniku treba dati pleće, vilice i želudac. (Pnz 18,3)

A sada čitajte što poručuje Ellen White onima koji jedu meso:

"Ali mi kažemo da meso nije prava hrana za Božji narod. Ono čini ljudska bića životinjskim." (str. 390)

Pogledajte dobro i tri puta razmislite i upitajte se: Kamo će završiti Svemogući Bog koji Aronu određuje da jede meso, svećenicima određuje da jedu meso, prvenče kravlje, prvenče ovčje i prvenče kozje, Bog također određuje da jede Aron a i svi Aronovi nasljednici, znajući, jer tako naučava Ellen White, da će se svi oni zbog jedenja mesa pretvoriti u životinjska bića?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A evo kompletnog odgovora koji sam na to dao, sa biblijskim argumentima.

"""""Ja sam na tvoj komentar vec odgovorio.

Ne, Bog ne propagira mesozderstvo, vec je dozvolio upotrebu odredjenih vrsta mesa nakon pada prvih ljudi, jer su oni usled greha iskvarili svoj ukus i izopacili ga, pa je Bog odvojio meso koje je pogodno za ishranu od onog koje to nije.

Da je Bog propagirao mesozderstvo - on ne bi kaznio Izrailj u pustinji zato sto su trazili mesa, a nije im bila dovoljna mana koju im je Bog spustao sa neba.

Prorok Danilo ne bi onda odbio carsko jelo sa mesom, i trazio da mu se sprema varivo, sto je dovelo da bude sveziji i zdraviji od carskih zvanicnika koji su jeli meso.

Itd..

-----------------------

Obrazlozenje.

U pogledu ishrane u bibliji, osnovno pitanje koje se postavlja je to "STA JE BILA PRVOBITNA BOZJA VOLJA PRILIKOM STVARANJA?

Odgovor na ovo pitanje resava problem ishrane, odnosno daje odgovor - da li covek treba da se hrani zdravo, sto podrazumeva i da ne jede meso.

Ako citamo izvestaj o stvaranju - videcemo da je Bog u raju dao coveku iskljucivo plodove zemlje za hranu.

Nakon pada prvih ljudi Adama i Jeve - covek je iskvario svoj ukus, i poceo je da ubija zivotinje u svojstvu ishrane.

Bog je dopustio coveku manje zlo od veceg, a to je ucinio tako sto je odvojio mesa koja su za ishranu, od onoga koje je necisto i nezdravo za coveka.

Najbolji izbor za coveka je ne jesti nikakvo meso.
To je najbolje i za telesno i duhovno zdravlje.

Jer Bog od nas trazi savrsenstvo, i zivot kakav su Adam i Jeva vodili pre pada, i u pogledu ishrane"""

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A evo kompletnog odgovora koji sam na to dao, sa biblijskim argumentima.

"""""Ja sam na tvoj komentar vec odgovorio.

Ne, Bog ne propagira mesozderstvo, vec je dozvolio upotrebu odredjenih vrsta mesa nakon pada prvih ljudi, jer su oni usled greha iskvarili svoj ukus i izopacili ga, pa je Bog odvojio meso koje je pogodno za ishranu od onog koje to nije.

Da je Bog propagirao mesozderstvo - on ne bi kaznio Izrailj u pustinji zato sto su trazili mesa, a nije im bila dovoljna mana koju im je Bog spustao sa neba.

Prorok Danilo ne bi onda odbio carsko jelo sa mesom, i trazio da mu se sprema varivo, sto je dovelo da bude sveziji i zdraviji od carskih zvanicnika koji su jeli meso.

Itd..

-----------------------

Obrazlozenje.

U pogledu ishrane u bibliji, osnovno pitanje koje se postavlja je to "STA JE BILA PRVOBITNA BOZJA VOLJA PRILIKOM STVARANJA?

Odgovor na ovo pitanje resava problem ishrane, odnosno daje odgovor - da li covek treba da se hrani zdravo, sto podrazumeva i da ne jede meso.

Ako citamo izvestaj o stvaranju - videcemo da je Bog u raju dao coveku iskljucivo plodove zemlje za hranu.

Nakon pada prvih ljudi Adama i Jeve - covek je iskvario svoj ukus, i poceo je da ubija zivotinje u svojstvu ishrane.

Bog je dopustio coveku manje zlo od veceg, a to je ucinio tako sto je odvojio mesa koja su za ishranu, od onoga koje je necisto i nezdravo za coveka.

Najbolji izbor za coveka je ne jesti nikakvo meso.
To je najbolje i za telesno i duhovno zdravlje.

Jer Bog od nas trazi savrsenstvo, i zivot kakav su Adam i Jeva vodili pre pada, i u pogledu ishrane"""

A gdje su ti braća subotari, što ti oni ne dođu pomoći braniti 'proročicu' Ellen White, po čije nauku će Bog završiti u paklu. Ili, što te bar ne savjetuju da se prestaneš samosramotiti ovako mizernom apologijom "velevjesnice" Ellen White, koja Boga osudi zbog žderanja mesa i zbog toga što je ljude sokolio i da oni 'žderu' meso. Vidi:

Post 18,1-8: Jahve mu se ukaza kod hrasta Mamre dok je on sjedio na ulazu u šator za dnevne žege. ... Abraham se požuri u šator k Sari pa joj reče: "Brzo! Tri mjerice najboljeg brašna! Zamijesi i prevrtu ispeci!" Zatim Abraham otrča govedima, uhvati tele, mlado i debelo, i dade ga momku da ga brže zgotovi. Poslije uzme masla, mlijeka i zgotovljeno tele pa stavi pred njih, a sam stajaše pred njima, pod stablom, dok su blagovali.
Ali svaki put kad ti srce zaželi, možeš zaklati i jesti mesa u svim svojim gradovima, prema blagoslovu koji ti Jahve, Bog tvoj, bude davao.
(Pnz 12,15)

A sada pogledajte kako će Svemogući Bog, jer je sam žderao i druge naučio i sokolio da žderu meso, na koncu završiti. Neće završiti u kraljevstvu Božjem u društvu nebeskih anđela. Poslušajmo 'sutkinju' Ellen White:

"Nije li vrijeme da svi pokušaju odbaciti mesnu hranu? Kako mogu oni koji žele postati čisti, profinjeni i sveti, kako bi mogli imati društvo nebeskih anđela, nastaviti koristiti kao hranu bilo što što ima toliko štetnih učinaka na dušu i tijelo?" (Ellen G. White, Counsels on Diet and Foods, str. 380)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa ja sam dao odgovor zasto je Bog dopustio ljudima da jedu meso, i to ono koje je odvojio kao pogodno za hranu.

Ali ti namerno prelazis preko te biblijske istine.

Kada je Bog stvorio svet - prvi ljudi pre pada u greh nisu ubijali zivotinje za hranu.

Tek nakon pada on je dozvolio upotrebu mesa, jer su ljudi iskvarili svoj prvobitni ukus.

Ali je odvojio mesa koja su pogodna za ishranu, od onih koja su necista ili nezdrava, i koja donose bolesti.

Naravno da je Bog svojoj crkvi dao i ovu svetlost o ishrani, i savete da narod Bozji treba da ostavi meso.
Jer u raju na nebu i potom na novoj zemlji meso nece biti u upotrebi, i narod Bozji bi vec ovde trebao da se navikava na nebeski zivot.

A oni koji ovde jedu meso, to ce traziti i na nebu.

Nista Stvarnoslap ne znas.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa ja sam dao odgovor zasto je Bog dopustio ljudima da jedu meso, i to ono koje je odvojio kao pogodno za hranu.

Baš krasno. Sada si ovim gore priznanjem 'pokopao' i proročicu i svoju apologiju proročice Ellen White. Jer, ako je Bog, kako ti gore prizna, dopustio ljudima da jedu meso, onda su i Ellen White i svi drugi koji tvrdi da u kraljevstvo Božje u društvo s anđelima nebeskim ne mogu ući oni koji jedu meso, antikristovi sljedbenici i širitelji sotonskih laži.

"Nije li vrijeme da svi pokušaju odbaciti mesnu hranu? Kako mogu oni koji žele postati čisti, profinjeni i sveti, kako bi mogli imati društvo nebeskih anđela, nastaviti koristiti kao hranu bilo što što ima toliko štetnih učinaka na dušu i tijelo?" (Ellen G. White, Counsels on Diet and Foods, str. 380)

Natrag