VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Ovaj deo teksta iz Markovog jevandjelja 7 poglavlje si izvadio iz konteksta..
Da vdimo sta kaze ceo tekst:
"I skupiše se oko njega fariseji i neki od književnika koji bijahu došli iz Jerusalima..
I vidjevši neke od učenika njegovijeh da nečistijem, to jest neumivenijem, rukama jedu hljeb, ukoriše ih.
Jer fariseji i svi Jevreji ne jedu dok ne umiju ruku do lakata, držeći se onoga što im je ostalo od starijeh;
I kad dođu s pazara, ne jedu dok se ne umiju; i još mnogo ima što su primili te drže: peru čaše i žbanove i kotlove i klupe.
A potom pitahu ga fariseji i književnici: zašto učenici tvoji ne žive kao što nam je ostalo od starijeh, nego jedu hljeb neumivenijem rukama?
A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene.
No zaludu me poštuju učeći naukama, zapovijestima ljudskijem.
Jer ostaviste zapovijesti Božije, a držite običaje ljudske, pranje žbanova i čaša; i druga mnoga takova činite.
I reče im: dobro ukidate zapovijest Božiju da svoj običaj sačuvate.....
I kad dođe od naroda u kuću pitahu ga učenici njegovi za priču.
I reče im: zar ste i vi tako nerazumni? Ne razumijete li da što god u čovjeka spolja ulazi ne može ga opoganiti?
Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.
Još reče: što izlazi iz čovjeka ono pogani čovjeka;
Jer iznutra iz srca ljudskoga izlaze misli zle, preljube, kurvarstva, ubistva,
Krađe, lakomstva, pakosti, zloće, lukavstvo, sramote, zlo oko, huljenje na Boga, ponos, bezumlje.
Sva ova zla iznutra izlaze, i pogane čovjeka" ( Marko 7. 1 - 23 ).
Dakle, ovaj tekst nema veze sa raspravom o vrsti jela.
Jevreji su prigovorili Isusu i ucenicima sto ne peru ruke pre jela, jer je to bio njihov verski obicaj pitanje ji su sami uveli - smatrajuci da jedenje prljavim rukama cini jelo duhogno necistim pa time coveka.
Tada Isus odgovara da ne cini necistim jedenje prljavim rukama, vec zle misli koje dolaze iz srca.
A to u vezi Ellen White je savet sta je bolje.
Sto ne znaci da oni koji jedu cisto meso nece uci u carstvo nebesko.
Da vdimo sta kaze ceo tekst:
"I skupiše se oko njega fariseji i neki od književnika koji bijahu došli iz Jerusalima..
I vidjevši neke od učenika njegovijeh da nečistijem, to jest neumivenijem, rukama jedu hljeb, ukoriše ih.
Jer fariseji i svi Jevreji ne jedu dok ne umiju ruku do lakata, držeći se onoga što im je ostalo od starijeh;
I kad dođu s pazara, ne jedu dok se ne umiju; i još mnogo ima što su primili te drže: peru čaše i žbanove i kotlove i klupe.
A potom pitahu ga fariseji i književnici: zašto učenici tvoji ne žive kao što nam je ostalo od starijeh, nego jedu hljeb neumivenijem rukama?
A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene.
No zaludu me poštuju učeći naukama, zapovijestima ljudskijem.
Jer ostaviste zapovijesti Božije, a držite običaje ljudske, pranje žbanova i čaša; i druga mnoga takova činite.
I reče im: dobro ukidate zapovijest Božiju da svoj običaj sačuvate.....
I kad dođe od naroda u kuću pitahu ga učenici njegovi za priču.
I reče im: zar ste i vi tako nerazumni? Ne razumijete li da što god u čovjeka spolja ulazi ne može ga opoganiti?
Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.
Još reče: što izlazi iz čovjeka ono pogani čovjeka;
Jer iznutra iz srca ljudskoga izlaze misli zle, preljube, kurvarstva, ubistva,
Krađe, lakomstva, pakosti, zloće, lukavstvo, sramote, zlo oko, huljenje na Boga, ponos, bezumlje.
Sva ova zla iznutra izlaze, i pogane čovjeka" ( Marko 7. 1 - 23 ).
Dakle, ovaj tekst nema veze sa raspravom o vrsti jela.
Jevreji su prigovorili Isusu i ucenicima sto ne peru ruke pre jela, jer je to bio njihov verski obicaj pitanje ji su sami uveli - smatrajuci da jedenje prljavim rukama cini jelo duhogno necistim pa time coveka.
Tada Isus odgovara da ne cini necistim jedenje prljavim rukama, vec zle misli koje dolaze iz srca.
A to u vezi Ellen White je savet sta je bolje.
Sto ne znaci da oni koji jedu cisto meso nece uci u carstvo nebesko.
Poslednja izmena: