Samo bih napomenuo da kod iskljucivanja telemetry, moze doci do problema(bar tako tvrde iz MS), jer je kao basic POTREBAN za rad sistema
Pretpostavljam da se tu radi o prikupljanju podataka o nacinu koriscenja racunara, pa jedino mislim da moze da ugrozi rad Kortane, ili nekog app-a koji je zavisan od vasih licnih podataka. Takodje, postoji mogucnost da se ugrozi aktivacija, tj. licenca od besplatnog upgrade, jer je po besplatnom upgrade-u ona vezana za vas HARDWARE, pa tako ukoliko zamenite neki deo, i kasnije pozelite da uradite clean install, vas hardware nece biti prepoznat, jer nece biti u bazi. Tokom prve godine ovo nije neki problem, samo ce malo komplikovati reinstalaciju(naravno postoje i drugi nacini aktivacije). U svakom slucaju ja sam za gasenje ove opcije, jer ne zelim da drugi znaju za sta i kako koristim svoj racunar
Pa ako MS ubaci neki hardware blacklist, lako cu se vratiti na win 7, kojim sam u potpunosti zadovoljan, a pritom imam i sasvim funkcionaln Ubuntu
Sto se tice update-ova, u pro verziji imate mogucnost da vas obavesti o zakazanim restartima, i takodje na pro verziji cete dobijati samo one update-ove koji su prosli fazu testiranja na Home verzijama,
ubuduce ce se nove funkcije OS dodavati preko update-ova, pa tako mozete izbeci neku mozda i korisnu stvar, ali naravno i neki update koji bi mozda blacklistovao sistem
Inace ovo sto sam napisao je kombinacija cinjenica i pretpostavki koje meni izgledaju logicno, ne uzimajte sve zdravo za gotovo, ali imajte na umu da windows 10 nije besplatan OS, i da ukoliko ne posedujete legalnu licencu, MS nece odustati od blacklistovanja, naravno to bi bilo i neozbiljno prema korisnicima koji su platili za licencu. Automatski update-ovi, mogu biti i mera protiv piraterije, kao i telemetry. Sami odlucite kako cete dalje