Win 7 32bit 3.5GB Usable

Učlanjen(a)
03.01.2016
Poruka
178
E ovako posto sam gledao nisam nasao slicnu temu, mozda je u sklopu neke druge. Pa da pitam nekoga ko je malo cesljao u vezi 32 bit.
Zanima me samo sta mu preciznije znaci 4.00 GB (3.50 GB Usable-Upotrebljivo) Kod mene!
Da li je to neki fake, samo prikaz a da ustvari koristi svih 4GB jer kako moze gasiti delove na RAM-u...Sta je sa ostalih 500Mb da li ih koristi negde? Da li moze da se ima problema zbog toga. Jednom drugu sam instalirao sistem 32bita kod njega pokazuje 4.00 GB (2.90 GB) sto sam i prvi put video.

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.202
E ovako posto sam gledao nisam nasao slicnu temu, mozda je u sklopu neke druge. Pa da pitam nekoga ko je malo cesljao u vezi 32 bit.
Zanima me samo sta mu preciznije znaci 4.00 GB (3.50 GB Usable-Upotrebljivo) Kod mene!
Da li je to neki fake, samo prikaz a da ustvari koristi svih 4GB jer kako moze gasiti delove na RAM-u...Sta je sa ostalih 500Mb da li ih koristi negde? Da li moze da se ima problema zbog toga. Jednom drugu sam instalirao sistem 32bita kod njega pokazuje 4.00 GB (2.90 GB) sto sam i prvi put video.

Da ne pametujem puno. Evo link gdje je sve objašnjeno.

Kod:
http://www.makeuseof.com/tag/difference-32-bit-64-bit-windows/

Mada je i ovdje bilo dosta priče o tome.

Učlanjen(a)
03.01.2016
Poruka
178
Da znam engleski perfekt ne bi pitao...Ovo sam pitao da mi kaze neko ko zna, tj. ko je citao. Nisam nasao, ako znas gde je pisano daj mi link.
  • Inace ne znam koliko si citao ovo sto si mi poslao, sad sam prelistao cisto da bacim oko...ni tu ne pise ono sto sam ja pitao! ;)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.397
Da znam engleski perfekt ne bi pitao...Ovo sam pitao da mi kaze neko ko zna, tj. ko je citao. Nisam nasao, ako znas gde je pisano daj mi link.

• Inace ne znam koliko si citao ovo sto si mi poslao, sad sam prelistao cisto da bacim oko...ni tu ne pise ono sto sam ja pitao! ;)
Sam OS za svoje resurse uzima taj procenat memorije,a 64bit-ni malo vise.

Učlanjen(a)
03.01.2016
Poruka
178
Sam OS za svoje resurse uzima taj procenat memorije,a 64bit-ni malo vise.
Znaci onda nije strasno sto mi tu pokazuje 3.50GB. 500 mb je otislo u te resurse :) ako sam te dobro razumeo.
Ali 64bit-ni nece da pokaze koliko uzima, on pokazuje 4 GB i to je to.
Bitno da npr.ako startujes neku igricu ili ne znam ni ja sta, a trazi ti da imas 4gb rama da ustvari ocita tih 4gb pravih, da ne pravi problem jer pise da ima 3.50. :)

Ne,nikakav problem.
Odlicno ako je tako. :D hvala na savetu.

Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
32bitna arhitektura ne mzoe da koristi vise od oko 3.6 Gb ram memorije. Tako da u ovom slucaju bi bolji izbor bio 64bitni sistem(mada sa druge strane, 64bitni malo vise zauzima memorije pa dodje na slicno, a ako koristite i neke programe koji dodju u 32 i 64 verziji, i pokrecu se na startu, moze 64bitni i losiji izbor da bude za ovaj slucaj). Verovatno ima na wikipedia ili recimo na microsoftovom sajtu detaljnije objasnjeno, o limitima 32bitnih i 64bitnih sistema na srpskom jeziku...

Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
32-bitna arhitektura može da ADRESIRA maksimalno 4GB memorije (2^32 adresa).
Ono što sistem prikazuje kao iskoristivo se odnosi na RAM koji se može adresirati, a ostatak otpada na adresiranje video memorije (grafička) i drugih resursa (svi uređaji uglavnom imaju i neke opsege adresa koji se tretiraju kao memorija).

Danas praktično retko koja grafička ima ispod pola GB memorije, a ako imate grafičku sa 1GB, 32-bitni sistem neće moći da vidi preko 3GB RAM-a, uglavnom oko 2.75GB i sl., jer MATIČNA PLOČA svojim resursima uglavnom oduzme oko 256MB, nekada više ili manje, zavisi od tipa ploče, pa računica za npr. slučaj grafičke sa 1GB video memorije izgleda:
4GB - 256MB - 1GB = 2.75GB.​

Takođe, ako imate ploču koja ne podržava više od 4GB memorije, nema mnogo smisla ni stavljati 4GB memorije i 64-bitni OS, bolje je menjati ploču, ili čak ceo komplet (ploča + CPU + RAM) ili čak ceo računar (u slučaju da niste posebno kupili neko dobro kućište i sl.).
Ja još uvek imam ploču sa LGA775 podnožjem za CPU (sasvim OK za ono što mi treba, menjao sam par puta procesor, i sad je neki C2d na 2.93GHz), i problem zamene samo ploče je što ima samo par modela u ponudi sa tim podnožjem koji podržavaju 8GB (jer se odavno ne prave procesori za to podnožje), i te ploče traže DDR3 memoriju, tako da bih morao da promenim i memoriju, plus jedan model koji sam našao košta oko 8500 din.
Za cenu te ploče i novu memoriju (kako bih zadržao CPU) mogu maltene da kupim ceo komplet (nov CPU, ploču i 8GB RAM-a), ili da eventualno malo doplatim za novi CPU, a onda, kad se malo pogleda, bolje uzeti celu konfiguraciju, a ovu koristiti kao rezervni komp (prodaja se ne isplati, jer je cena takvih konfiguracija oko 50-60e, a koje su sasvim OK za većinu stvari, osim neku ozbiljnu grafiku tipa dizajna i sl. ili za igranje), ko ima manju decu dati njima, itd.

Dakle, ako imate problema sa time da stavite u računar više od 4GB memorije, menjajte ceo računaru, i dobro pazite kakvu kupujte konfiguraciju, ili komponente ako uzimate u delovima, jer ima dosta ploča koje imaju ograničenje 8GB, pa ćete sutra opet imati problem povećanja memorije.

Učlanjen(a)
03.01.2016
Poruka
178
Lepo napisano. :) Trenutno ne treba vise od 8GB rama. Moja ploca podrzava toliko imam 4 i nikad mi se nije desavalo da pravi problem, a za nekih 15 godina kad bude trebalo 32GB tada ce valjda i biti novih kompova koji ce dolaziti sa takvom konfiguracijom u toj nekoj ceni koji danas kompovi dolaze.
Hteo bi da dodam, moja graficka je 1GB, a ram 4GB. A stoji mi 3.5GB usable. Kod drugara je 2GB graficka a stoji mu 2.5GB

Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Malo su popravili kod kasnijih nadogradnji (updates), ne adresira se cela video memorija iz sistema, već samo onaj deo kome pristupa sistem, a ostatak video memorije koji grafička koristi interno (bez da ga vidi Windows) za obradu, proračune, itd., sistem ne uzima u obzir (tj. ne adresira u onih 4GB, pošto taj deo vidi samo procesor grafičke). Koliki će biti taj deo, zavisi od same grafičke i količine memorije koju poseduje (za 1GB može biti dovoljno 256BM vidljivo za sistem, dok za 2GB video memorije grafička sistemu prikazuje 0.5GB ili čak 1GB).

Ovo ne treba mešati sa onim što se vidi u "Properties" grafičke, jer su to podaci koje drajver očitava iz BIOS-a grafičke, i nema veze sa onim što vidi Windows, odnosno matična ploča.

Natrag