32-bitna arhitektura može da ADRESIRA maksimalno 4GB memorije (2^32 adresa).
Ono što sistem prikazuje kao iskoristivo se odnosi na RAM koji se može adresirati, a ostatak otpada na adresiranje video memorije (grafička) i drugih resursa (svi uređaji uglavnom imaju i neke opsege adresa koji se tretiraju kao memorija).
Danas praktično retko koja grafička ima ispod pola GB memorije, a ako imate grafičku sa 1GB, 32-bitni sistem neće moći da vidi preko 3GB RAM-a, uglavnom oko 2.75GB i sl., jer MATIČNA PLOČA svojim resursima uglavnom oduzme oko 256MB, nekada više ili manje, zavisi od tipa ploče, pa računica za npr. slučaj grafičke sa 1GB video memorije izgleda:
4GB - 256MB - 1GB = 2.75GB.
Takođe, ako imate ploču koja ne podržava više od 4GB memorije, nema mnogo smisla ni stavljati 4GB memorije i 64-bitni OS, bolje je menjati ploču, ili čak ceo komplet (ploča + CPU + RAM) ili čak ceo računar (u slučaju da niste posebno kupili neko dobro kućište i sl.).
Ja još uvek imam ploču sa LGA775 podnožjem za CPU (sasvim OK za ono što mi treba, menjao sam par puta procesor, i sad je neki C2d na 2.93GHz), i problem zamene samo ploče je što ima samo par modela u ponudi sa tim podnožjem koji podržavaju 8GB (jer se odavno ne prave procesori za to podnožje), i te ploče traže DDR3 memoriju, tako da bih morao da promenim i memoriju, plus jedan model koji sam našao košta oko 8500 din.
Za cenu te ploče i novu memoriju (kako bih zadržao CPU) mogu maltene da kupim ceo komplet (nov CPU, ploču i 8GB RAM-a), ili da eventualno malo doplatim za novi CPU, a onda, kad se malo pogleda, bolje uzeti celu konfiguraciju, a ovu koristiti kao rezervni komp (prodaja se ne isplati, jer je cena takvih konfiguracija oko 50-60e, a koje su sasvim OK za većinu stvari, osim neku ozbiljnu grafiku tipa dizajna i sl. ili za igranje), ko ima manju decu dati njima, itd.
Dakle, ako imate problema sa time da stavite u računar više od 4GB memorije, menjajte ceo računaru, i dobro pazite kakvu kupujte konfiguraciju, ili komponente ako uzimate u delovima, jer ima dosta ploča koje imaju ograničenje 8GB, pa ćete sutra opet imati problem povećanja memorije.