Wimbledone 2016

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Federer: Ova leđa su mi donela 88 titula
Švajcarski teniser Rodžer Federer rekao je pred početak Vimbldona da je zbog gluposti 2016. drugačija od očekivanog.

1001607568576ff236cff41542078066_w640.jpg

Getty images
Federer je po završetku Australijan opena povredio koleno igrajući se sa decom. Zbog toga je morao na operaciju od koje se brzo oporavio, ali su ga zatim zadesili novi problemi – povreda leđa i virus.

Zbog toga je propustio nekoliko velikih turnira, uključujući i Rolan Garos, ali će na Vimbldonu pokušati da stigne do 18. Gren slema u karijeri.

Operacija?

„Bio sam veoma, veoma tužan, jer sam mislio da ću imati sreće da završim karijeru bez bilo kakve operacije. Cela prošla godina je bila dobra. Bio sam sjajan na Australijan openu. Osećao sam se odlično tokom celog turnira. Sve što sam imao je bilo malo štucanje u Brizbejnu kada sam bio bolestan. Došao sam u Australiju, pomislio sam da je dobro ponovo. I onda je Novak jednostavno odigrao sjajno polufinale. Držao sam se, možda sam mogao da izborim peti set. Posle toga se sve promenilo. Sledećeg dana sam napravio glupav pokret i sezona je poptuno drugačija od očekivanog. Kada sam saznao da moram na operaciju prihvatio sam to. Međutim, kada je operacija došla na red rastužio sam se. Tek tada sam shvatio kako će sve izgledati. Uvek sam pokušavao da izbegnem operacije jer sam uvek osećao da to ne bi trebalo da radim kao profesionalni sportista. Ne želim da ulazim u detalje, ali pokidao sam meniskus u kolenu. Operacija je bila jednostavna. Moj oporavak je bio dobar i brz. Ali, ponovo nisma imao sreće jer sam povredio leđa pred Madrid, razboleo sam se u Majamiju i tako dalje.“

Da li te frustrira povreda leđa koja se vraća?

„Gledajte, ova leđa su mi donela 88 titula, tako da se ne žalim. To je frustrirajuće jer remeti kompletnu mehaniku tela.“

Šta misliš o odustajanju mnogih sportista sa Olimpijskih igara?

„To je individualna stvar. Ja nikada nisam razmišljao o svojoj odluci. Znam da ću igrati. Daću sve od sebe da budem tamo. Za mene, Olimpijske igre su uvek bile velika stvar. Bez obzira na poene. Staviću sprej protiv komaraca na telo. Preduzeću mere predostrožnosti.“

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Rodžer, Endi i ekipa kao Novak: Ne propuštamo Rio!
Strahovi od virusa zika naterali su mnoge popularne golfere da odustanu od Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, ali teniska elita nije uplašena.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Prvi igrač sveta Novak Đoković govorio je da je "nezamislivo" otkazivanje igara, ali da prati situaciju.

"I dalje nameravam da idem na Olimpijske igre. To se neće menjati", rekao je Đoković.

Aktuelni olimpijski šampion Endi Marej rekao je danas na Vimbldonu da mu se nisu promenili planovi da igra.

Rodžer Federer takođe je kazao da ne menja planove.

"Staviću sprej za komarce na telo i preduzeti neophodne mere predostrožnosti", rekao je osvajač srebrne medalje sa Igara pre četiri godine i osvajač dva zlata 2008.

"Ne plašim se zike. Definitivno idem u Rio", rekla je Čehinja Petra Kvitova, dvostruka šampionka na Vimbldonu.

Rafael Nadal je u februaru igrao na turniru u Riju i kazao je da će ići na igre ako bude spreman.

Pobednica Rolan Garosa Garbinje Mugurusa nije obaveštena o virusu, ali se ne brine.

"Ne znam šta je zaista zika, ali sam sigurna da se Igre ne bi održavale da je virus ozbiljna pretnja", rekla je Špankinja.

Bolest koju prenose komarci povezivana je sa teškim kongenitalnim oštećenjima kod novorođenčadi majki sa virusom, ali je Kvitova kazala da su Olimpijske igre značajnije nego rizik.

"Redovno dobijam novosti od lekara Češke, ali ne čitam ih baš sve. Nema šanse da propustim Igre, one su za mene kao još jedan grend slem", rekla je Kviova.

Federer je otac četvoro dece i on je kazao da poštuje odluke golfera kao što su Rori Mekilroj i Čarl Švarcel da ne idu u Rio zbog zike. Adam Skot, Lui Ustojzen i Grejem Mekdauel nisu naveli tačno ziku kao uzrok svog odustajanja.

"Nikad nisam dovodio u pitanje svoju odluku. Znam da ću igrati. Daću sve od sebe da budem tamo. Olimpijske igre su za mene uvek bila velika stvar, bez obzira da li donose ATP bodove i gde se održavaju", rekao je Federer.

Marej je u februaru postao otac. On je uvek bio pozitivno nastrojen oko Rija, ali je kazao da uvek dobija novosti od lekara i da sluša njihove savete.

"Lekari u teniskom savezu Britanije rade ovde 35-40 godina i misle da je Rio prilično bezbedan i da ćemo biti u redu. Sigurno ćemo još jednom razgovarati kada se Vimbldon završi", rekao je Marej.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Mari: Novakov ritern znamo, a sada je popravio i voleje
Drugi teniser sveta Endi Mari govorio je o načinu igranja protiv najvećih rivala – Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Mari je istakao da je protiv ostalih članova ‘velike četvorke’ izuzetno teško igrati jer nemaju slabosti ili ih sjajno kriju.

“Novak je mnogo napredovao kada su voleji u pitanju, ali Rodžer i Rafa su dvojica sjajnih igrača na mreži. Đokovićev ritern je neverovatno dobar i u mečevima protiv tih igrača svako sve radi sjajno. Ne postoji mnogo slabosti koje možete da eksploatišete, potrebno je vreme kako biste shvatili šta je nekome slabija strana. Ako postoji, oni pokušavaju da je sakriju”, rekao je Mari.

Nije nepoznanica da razliku u mečevima najboljih tenisera donosi mentalna jačina i stabilnost.

“Kada je 1:1 u prvom setu, lako možete stići do 5:5, ali kada je 6:6, onda se povećava nivo stresa i nervoza počinje da se pojavljuje”, dodao je Britanac.

Endi ističe da se trudi da iz svakog meča sa najvećim rivalima izvuče pouke.

“Uživam u izazovima. Protiv nekih igrača možete da se izvučete ako ne igrate dobro, ali u mečevima protiv najboljih, oni će koristiti svaku slabost. Ipak, to su susreti iz kojih možete mnogo da naučite jer ti momci igraju sjajan tenis – defanzivno i ofanzivno”, zaključio je Mari.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Kirjos: Ako zapnem, mogu da osvojim Vimbldon
Australijski teniser Nik Kirjos pun je samopouzdanja pred početak Vimbldona, trećeg Gren slema.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Kirjos važi za igrača koji voli da igra na travnatoj podlozi, a može se reći da je 2014. godine došao na veliku scenu fantastičnim trijumfom nad Rafaelom Nadalom u četvrtom kolu.

Zbog svih uspeha na ovoj podlozi veruje da može i to titule.

„To je sjajno. Ako se pogledaju statistike i prethodni rezultati, očigledno je da na Vimbldonu imam najveću šansu da odem daleko. Ukoliko ’zapnem’ kada treba, postoji šansa da osvojim Gren slem“, rekao je Kirjos.

Uprkos tome što je trenutno 18. igrač na ATP listi, postavljen je za 15. nosioca na terenima Ol Ingland klaba, prema formuli koju čelnici Vimbldona koriste od 2001. godine.

„Biti jedan od 16 nosilaca znači da ne mogu da se sastanem sa najboljim igračima sve do četvrte runde, to je ogromna prednost i prvi put sam u takvoj poziciji u karijeri. Izuzetno je uzbudljivo“, dodao je Australijanac.

Ipak, priprema za najveći turnir u ’belom sportu’ nije bila dobra.

„Iako sam izgubio u prvoj rundi Kvinsa prošle nedelje, osećam da mogu da igram veoma dobro“, zaključio je Kirjos.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Vavrinka: Valjda ću uraditi nešto veliko
Švajcarski teniser Stanislas Vavrinka nada se da će ove godine ostvariti značajan rezultat na Vimbldonu.

Foto: Getty Images
Vavrinka, osvajač Rolan Garosa prošle godine, poslednje dve sezone je zaustavljan u četvrtfinalu na Ol Ingland Klabu.

"Poslednje dve godine igram svoj najbolji tenis na travi. Znam da mogu još bolje, nadam se da ću ove godine uraditi nešto veliko", rekao je Vavrinka.

Zbog toga je odlučio da dovede posebnog savetnika za sezonu na travi, Ričarda Krajičeka.

"Doneo je svoje iskustvo, nekoliko stvari sa tehničke strane. Zanimljivo mi je raditi s njim. Dosta smo pričali o tome kako može da se igra na travi, o taktici, šta je dobro raditi, na šta se prvo koncentrisati", rekao je Vavrinka.

Švajcarac će na startu Vimbldona igrati protiv Tejlora Frica.

Vimbldon počinje 27. juna, a finale je na programu 10. jula.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Beker i Đoković, ko je kome više pomogao?
Kada se 2013. godine Boris Beker priključio trenerskom timu Novaka Đokovića, niko nije očekivao da će to trajati duže od nekoliko meseci.

Foto: Getty Images
Iako nekada najbolji teniser sveta i višestruki osvajač Vimbldona, Beker nakon igračke karijere nije ostavio utisak čoveka koji može na bilo koji način doprineti napretku nekog drugog tenisera.

Međutim, Đoković je u međuvremenu ostvario skor 187-17 (91,7% pobeda) osvojivši 24 titule, od čega šest Gren slemova.

"Nisam ja bitan. Vrlo sam jasan u vezi s tim. Ja volim da pričam, bio samo novinar nakon teniske karijere na televiziji, ali Novak je taj koji je važan. Njegovo je vreme da zasija", rekao jeBeker za Njujork Tajms.

Teško je odrediti koliko je Beker doprineo Đokovićevom uspehu s obzirom da je i pre njega imao dominantne sezone, poput 2011, ali su na vrhunskom nivou često preusdna upravo minimalna, teško vidljiva poboljšanja.

"Dali su sebi vremena da osete jedan drugog i to je ispalo dobro. Mislim da Boris sjajno razume Novakovu ličnost i njegov ego, to ne mogu svi", rekao je bivši trener Lejtona Hjuita Rodžer Rašid.

Beker je već pokušavao da bude trener nakon što je okončao karijeru, ali se nije "pronašao", zbog čega su mnogi bili i toliko skeptični kada je došao u Đokovićev tim.

"Mislim da sam mnogo bolji trener sada u 48. godini nego kada sam imao 38 jer sam tada i dalje ja bio u centru pažnje. Sada, kada su mi deca starija (četvoro), sazreo sam malo i ja u svemu. Mislim da mi je to dalo neku prednost u radu sa Novakom. Moj nastariji sin ima 23 godine, a Novaku je 29, nije to mnogo velika razlika", ističe Beker.

Iako se njegov doprinos toliko ne primeti, on je tu, čak i na taktičkom nivou.

"Mislim da je Boris dodatno doprineo već postojećoj Novakovoj brzoj igri, reakciji i sposobnosti da Novak forsira više igru sa osnovne linije. I dalje postavlja nove izazove Novaku da se razvija, a ne da se zadovolji brojem jedan. Novak ne čeka da se nešto dogodi, on to ostvari, kontroliše ishod pun samopouzdanja", dodaje Rašid.

Beker je u svoje vreme bio poznat kao veoma ofanzivan igrač, što mu je donelo tri titule na Vimbldonu i prvo ATP mesto 1991. Imao je i sjajan servis, još jedan segment igre koji je unapredio kod Đokovića.

"Boris je osvojio šest Gren slem titula, zbog toga najbolje zna kako je nositi se sa tim pritiskom",rekao je Novakov dugogodišnji glavni trener Marjan Vajda, koji je u vreme početka dominacije Nemca bio 34. igrač sveta.

Iako i Beker i Đoković odlično govore engleski, često komuniciraju i na nemačkom.

"Nemački koristimo posebno kada smo sami u svlačionici. Mnogo pomaže to što ga interesuju i druge stvari osim tenisa. Politika, ekonomija, različiti sportovi, nikad nije dosadno. Retko kada ponavljamo neku temu. Pomaže mnogo što govori mnogo jezika. Kada razgovaraš sa nekim drugim igračem posle 10-15 minuta shvatiš da je to dugo. Ali kada pričaš s njim nema kraja., Vrlo je širokog shvatanja, želi da uči, bude bolji, mislim da se hranimo jedan drugim na taj način", kaže Beker.

Još jedna tačka povezuje Bekera i Đokovića, a to je nacionalna opsesija.

"Mislim da mi je mnogo pomoglo što sam kao tinejdžer morao da se izborim sa Nemačkom. Njegova veza sa Srbijom je slična. Dok to ne iskusiš ne možeš znati kroz šta prolazi kada ode kući. Ja to vrlo dobro znam", ističe Nemac.

Njihova saradnja nije doprinela samo Đokovićevom napretku, već je od nje profitirao i Beker.

"Sport je uvek bio deo mog života, ali penzija uvek mora doći, a s njom i nošenje odela. Ne toliko kravate, ali odela moram da nosim. Prolaziš kroz različite stvari i iskustva, ali ja sam u srcu sportista. Volim ovaj sport, volim druge sportove, volim da sam u društvu sportista. To me osvežava, to je dobro za moju dušu, za moje telo. Imam 48 godina ali se osećam kao da mi je 28 godina, jer sam opet na terenu za treninge. Sarađujem sa trenerima s kojima sam igrao, to je sjajan osećaj", kaže Beker.

Što se tiče njegovih rivala, Ivan Lendl je trener Novakovog najvećeg konkurenta Endija Marija, dok je savetnik Miloša Raonića tokom sezone na travi Džon Mekinro.

"Sjajno je videti Džona u svlačionici i na Centralnom terenu. Njegovo znanje o igri je ogromno. siguran sam da će unaprediti Miloša u mnogo segmenata", smatra Beker.

Mekinro je svojevremeno bio trener Bekeru, 1993, a potom su obojica radili kao komentatori, u čemu se Amerikanac mnogo bolje snašao.

"Svako je bolji u nečemu. Nisam slušao Borisa kako komentariše na nemačkom, možda je drugačije nego na engleskom što mu je svakako mnogo teže. Moguće da nešto što vidi ne uspe da prenese zbog jezika", smatra Mekinro.

Ipak, s njim je Đoković postao prvi teniser od Roda Lejvera koji je vezao titule na sva četiri Gren slema.

"Mislim da ga je rad sa Novakom vratio u život. Kada mu se telo raspalo i radio druge stvari, mislim da je dobio veliku satisfakciju što je deo ovoga. Kada su tek počeli s radom niko nije bio siguran u to, ali se ispostavilo kao dobitna kombinacija. Moram pohvaliti Borisa, odlično radi s Đokovićem", zaključio je Mekinro.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Novak, Rodžer, Endi, Stan: Ko je najbolje prošao?
Pitanje iz naslova obično se postavlja posle žrebanja za Gren slem turnire, a sada odgovor nije lak.

508035638576d373ca3716788774839_w640.jpg

Getty Images
Utisak je da je najprohodniji put Endija Marija, ni Federerova putanja nije baš puna ’mina’.

Novaku Đokoviću zapao je verovatno najteži rival za četvrtfinale, a Stan Vavrinka od starta će morati da bude na oprezu.

I četvrtina
276637058576d373dcdaf2741802399_w640.jpg

Prva runda donosi Novaku Đokoviću sudar sa Džejmsom Vordom, domaćim teniserom koji je prošle godine dogurao do trećeg kola i tu ispao tek u petom setu od Pospišila.

Ipak, najbolji rezultat karijere nije dodatno nadgradio, a u Štutgartu i na Kvinsu ostvario je samo jednu pobedu. S obzirom da će to biti Novakov prvi zvanični meč na travi ove sezone, dobro je da Vord daje ritma i da igra s osnovne linije, pa će Đoković moći da se navikne na uslove.

I drugo kolo moglo bi da dones sudar sa domaćim igračem, Kajlom Edmundom – on je u solidnoj formi ove sezone, došao je do četvrtfinala na Kvinsu i trenutno drži najbolji rang u karijeri (68. mesto). Đoković je bio bolji od Edmunda u Majamiju ove godine.

Prema projekciji, Sem Kveri biće Novakov protivnik u trećem kolu, ali i Lukaš Rosol i Tomaž Beluči tražiće svoju šansu. Rosol ima lepa sećanja na 2012. godinu i pobedu nad Nadalom, a i tip je igrača kojeg najbolji inspirišu, malo je nedostajalo da izbaci Vavrinku na startu Rolan Garosa.

David Ferer potencijalni je rival u osmini finala, ali njemu je na putu specijalista za travu Nikolas Mai, kao i Filip Kolšrajber, koji takođe voli da igra na travi više od Ferera.

Sa Nemcem je Novak lako izašao na kraj na startu prošlogodišnjeg Vimbldona, Ferera je dobijao na najvećim turnirima i kada je Španac bio u zenitu, dok je Maija dva puta savladao na tvrdoj podlozi (2012. na Australijan openu izgubio je ukupno dva gema).

1536180552576d373f090dc995640201_w640.jpg

Getty Images

Đoković je dobio verovatno najteži žreb za četvrtfinale – Miloša Raonića, polufinalistu od pre dve godine na Vimbldonu i čoveka koji je bio na korak do finala ovogodišnjeg Australijan opena.

Kanađanin rođen u Podgorici pridodao je svom timu Džona Mekinroa i ta saradnja mogla bi da donese rezultate – Raonić je unapredio igru na mreži, servis mu je verovatno najbolji na Turu, a i utisak je da ima više samopouzdanja u duelu sa najboljima uprkos tome što je nedavno ’ispustio’ Marija u finalu Kvinsa.

Znak pitanja jeste fizičko stanje jer Miloša često muče povrede, tako je bilo i ove sezone, pa nije uspeo da uhvati pravi kontinuitet posle odličnog Australijan opena. Trava mu jeste omiljena podloga, ali nosioci na putu do Novaka nisu baš najlakši na svetu – Sok, pa Anderson ili Gofan.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Sok – Gulbis, Kveri – Rosol.

Tu je još: Nikola Almagro nije dozvolio da ga povrede oteraju u penziju i sada je 46. na svetu. Doduše, trava nikada nije bila njegov fah, a sada igra sa Dutrom Silvom na startu.

Nepoznato ime: Britanac Aleksander Vord ima 26 godina i jedan meč u karijeri na ATP turu, a do sada je četiri puta gubio u prvom kolu kvalifikacija za Vimbldon, da bi mu sada dali ’specijalnu pozivnicu’ za glavni žreb. Igra sa Gofanom na startu.

Druga četvrtina
199653981576d37411eff2273717610_w640.jpg

Getty Images

Predvodi je Rodžer Federer, sedmostruki šampion i finalista iz prethodne dve sezone, ali nad njegovom formom stoji veliki znak pitanja – telo ga je mučilo ove sezone, propustio je i Rolan Garos između ostalog, a na travi je na pripremnim turnirima dva puta poražen u polufinalu, od Tima i Zvereva.

Ipak, Vimbldon je Federerova druga kuća, a dve nedelje sasvim dovoljan period da se forma i pozitivne senzacije povrate.

Levoruki Gvido Pelja rival je na startu – igrač sličnog profila bio je na korak do pobede nad Federerom 2010. godine (Alehandro Falja), a u drugom kolu čekaće ga verovatno Ričardas Berankis, Litvanac koji je prošle godine igrao pet setova sa Marinom Čilićem.

Ipak, to nisu rivali kojih bi Rodžer trebalo da se plaši, a to nije ni oscilacijama skloni Aleksandr Dolgopolov, projektovani suparnik u trećoj rundi.

U osmini finala Federera će verovatno čekati prvi ozbiljniji ispit, ali teško je predvideti ko bi mogao da dođe do tog duela – Simon, Monfis, Šardi i Dimitrov kandidati su za to mesto.

592800983576d374180dc3203575740_w640.jpg

Getty Images

Kei Nišikori čeka u četvrtfinalu, ali Japanac već tradicionalno razočarava na najvećim turnirima i trava mu nije najdraža podloga. Žreb za start mu nije lak, Sem Grot je vlasnik najbržeg servisa u istoriji, ali za razliku od prošle godine, u slaboj je formi i izgubio je u kvalifikacijama i u Notingemu i na Kvinsu.

Drugo kolo ne bi trebalo da bude problem, a u trećem kolu ga očekuje Kuevas, mada se Žil Miler mnogo lagodnije od njega oseća na travi i prolaz Luksemburžanina do trećeg kola ne bi bio iznenađenje.

Čilić ili Karlović najverovatnije čekaju Keija u osmini finala, obojica su igrali drugu nedelju na Vimbldonu i jasno je da Japanca čeka trnovit put do eventualnog okršaja sa Federerom.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Karlović – Ćorić, Monfis – Šardi.

Tu je još: Naš Janko Tipsarević pokušava da se vrati u Top 100 do kraja godine, ali nije imao mnogo sreće sa žrebom, na startu će se sastati sa Žilom Simonom.

Treća četvrtina
833813628576d3742ad7b5351155769_w640.jpg

Getty Images

Prošle godine u ovo doba igrao je juniorski turnir, a sada će se u prvom kolu seniorskog 18-godišnji Tejlor Fric, sastati sa Stanom Vavrinkom. Tipičan je predstavnik američke škole – oslanja se uglavnom na servis i forhend, ali Fric pokazuje i naznake da bi mogao da bude nešto više od tog tipa igrača.

Vavrinka je angažovao Krajičeka, šampiona Vimbldona iz 1996, da mu pomogne da napokon prođe četvrtfinale na Vimbldonu, a posle tinejdžera iz SAD, čeka ga verovatno okršaj sa Del Potrom, koji bi u nekim drugim okolnostima bio prava poslastica.

Zamislite da je Del Potro bio na vrhuncu kada je Vavrinka doživeo renesansu na pragu četvrte decenije života – sigurno bismo gledali njihove mečeve u kasnijim fazama Slemova, ali zbog povreda Argentinca to nećemo dočekati.

Lukas Pui je u trećem kolu na Vavrinkinom putu, utisak je da je zalutao među nosioce, mada je odigrao nekoliko dobrih mečeva ove sezone.

Projekcija dalje kaže Bautista Agut ili Tomić – Španac nije baš ljubitelj trave, a u Tomića se čovek ne može pouzdati, mada mu stil igre sa mnogo slajsa i dobrim servisom pogoduje travi, uostalom igrao je četvrtfinale 2011. godine.

1142248408576d3743554f1212430067_w640.jpg

Getty Images

Četvrtfinale bi moglo da donese Vavrinki okršaj sa sopstvenim dvojnikom – Dominik Tim ima vrlo sličan stil igre i ove sezone je u konstantnom napretku.

Igra dobro na svim podlogama, to je potvrdio titulom u Štutgartu, ali žreb ga nije mazio jer već na startu ide na Florijana Majera, specijalistu za travu koji se vratio na teren posle povrede.

Nedavno u Haleu Majer je pobedio Tima, kojem je doduše malo i nestalo energije jer je odigrao najviše mečeva na ATP turu ove godine.

Do osmine finala ne bi trebalo da bude problema za Tima, a tamo će ga verovatno čekati ili Tomaš Berdih ili Aleksander Zverev, 18-godišnji Nemac koji pokazuje da ga je Toni Nadal s razlogom označio kao budućeg broja jedan.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Tim – F. Majer, Tomić – Verdasko, Vavrinka – Fric.

Veterani: Mnogo je starijih igrača u ovom delu žreba – Južni, Matje, Tursunov, videćemo može li neki od njih da iznenadi.

Četvrta četvrtina
1682553408576d3744475fc609224385_w640.jpg

Getty Images

Endi Mari, šampion iz 2013. godine, do osmine finala teško da će se i oznojiti, jedino ako Benoa Per prvo dogura do treće runde turnira koji najviše mrzi, a onda i tu uspe da održi kontinuitet igre kao nikad u karijeri.

Ipak, osmina finala mogla bi da donese potencijalno jedan od najzanimljivijih mečeva na turniru – sudar Marija i Nika Kirjosa. Australijanac, koji je pre dve godine dogurao do četvrtfinala na Vimbldonu, prethodno mora da eliminiše Štepaneka, zatim Lajovića ili Dastina Brauna, a onda verovatno i Felisijana Lopesa.

Jasno je da mu neće biti lako – dvojica specijalista za travu i Lopes koji takođe ima oruđa za igru na zelenoj podlozi.

Škot je osokoljen obnovom saradnje sa Ivanom Lendlom i sudar sa Kirjosom bio bi mu prvi pravi test, a u četvrtfinalu projektovani protivnik mu je Rišar Gaske.

Francuz je držao Endija na konopcima u Parizu, ali nije uspeo da ga dokrajči u drugom setu i posle je lako izgubio. Sada će se sastati na podlozi koju obojica više vole od šljake, a Gaske je dva od tri svoja Gren slem polufinala igrao na Vimbldonu.

1628749214576d3744dcd1a466632178_w640.jpg

Getty Images

Poslednje baš prošle godine kada je u spektakularnom duelu izbacio Vavrinku u četvrtfinalu.

Gaske će i sada biti favorit za prolaz u četvrtfinale – na putu mu je naš Viktor Troicki, zatim i tek oporavljeni Conga ili Izner koji se ne kreće baš dobro na travi i samo je dva puta došao do treće runde.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Izner – Bagdatis, Kirjos – Štepanek, Fonjini – Delbonis.

Tu su još: Dvojica srpskih tenisera – Dušan Lajović igra sa Dastinom Braunom, dok Troicki na startu ima kvalifikanta. Pre eventualnog sudara s Gaskeom u trećoj rundi, mogao bi da se sastane sa Pospišilom, koji ga je prošle godine sprečio da se prvi put u karijeri plasira u Gren slem četvrtfinale.

Uvek zanimljivo ime: Injigo Servantes kreće u novu bitku s vetrenjačama, na startu će pokušati da iznenadi Congu.

Saša Ozmo

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
"Ja bih se polomio, a Novak kao Plastic Man"
Novak Đoković dominira svetskim tenisom iz četiri razloga – ima najbolji ritern, sjajno servira, prvi napada i mentalno je najjači.

Spomenuti razlozi navedeni su u analizi uglednog britanskog lista "Gardijan".

Ovu tvrdnju kao uvertiru za Vimbldon gde Đoković želi četvrtu, a treću uzastopnu titulu, izneli su teniski analitičar Kreg O'Šenesi i nekadašnji francuski teniser Anri Lekont.

"Đoković ima najbolji bekhend ritern na svetu. Tu sve počinje. On pokušava da riternom negira efekat servisa. Obično, onaj koji je na servisu, ima dva udarca prednosti, dok traje efekat servisa. Kada servirate, ne želite da dođete do četvrtog udarca, jer su onda podjednake šanse i to što ste servirali nema poentu. A protiv Đokovića, sa takvim riternom, imate sreće ako imate jedan udarac prednosti. Zapravo, često se njegovi protivnici brane posle servisa", smatra O'Šenesi.

On navodi da je u Đokovićem servisu najvažnija preciznost.

"Ako biste postavili kutiju za loptice na teren i ako možete da birate jednog igrača koji će je pogoditi – to bi do sada bio Rodžer Federer. Ipak, verujem da je to sada Đoković".

Kako smatra O'Šenesi, Đoković skoro uvek prvi krene u napad i 70 odsto poena završava u četiri udarca.

"Skoro 20 odsto između pet i osam udaraca, dok 10 odsto poena osvaja posle devet ili više udaraca. Đokovićevaa statistika je baš takva. Na Australijan openu 2015, 69 odsto njegovih poena došlo je posle četiri ili manje udaraca... Kada su duže razmene, on trči, elastičan je i njegova odbrana je dobra, ali ogroman deo poena osvaja u prva četiri udarca, najviše zahvaljujući preciznosti", smatra O'Šenesi.

O Đokovićevoj mentalnoj snazi govorio je Lekont, uz ocenu da je srpski teniser 'jedan jedini' u ovom momentu i da je njegov uspon krenuo posle osvajanja Dejvis kupa 2010. godine.

"Siguran sam da je život bio komplikovan i težak za njega i njegovu porodicu. Prošao je mnogo teških, užasnih stvari i sada može da uživa u životu. Za njega – ako pobedi, odlično, ali ako izgubi nije 'smak sveta'. Srećan je svojim životom, odlično poznaje svoje telo, mentalno je jak i može da se opusti", rekao je Lekont.

Prema njegovim rečima trenutno ne postoji bolje pripremljen igrač od Đokovića

"Način na koji on trenira, nove tehnike, fleksibilniji je od ostalih. Pre se govorili da su potrebni mišići, snaga... Sada je situacija drugačija – moraš da budeš spreman, da reaguješ brzo, budeš lagan, fleksibilan... On to može, jedini fleksibilniji od njega je možda "Plastic Man" (strip junak Plastični čovek) Kada vidim kako prokliza na terenu, pomislim kako bih se ja polomio. Ali, on je neverovatan", zaključio je Lekont.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Krunićeva u glavnom žrebu Vimbldona
Srpska teniserka Aleksandra Krunić plasirala se u glavni žreb Vimbldona pobedom u trećem kolu kvalifikacija.

Krunićeva je u poslednjoj rundi lako izašla na kraj sa Jing-Jing Duan i slavila rezultatom 6:2, 6:4.

Aleksandra je odigrala odlično od početka do kraja – u prvom setu je dva puta oduzela servis protivnici, dok joj je u drugom dovoljan bio jedan brejk za trijumf posle manje od 80 minuta.

23-godišnja reprezentativka Srbije još jednom je pokazala da voli da igra na travi, a prošle godine je zabeležila svoj najbolji rezultat na terenima Ol Ingland klaba, kada je stigla do trećeg kola.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Ana sa kvalifikantkinjom, JJ sa Fegele
Najbolja teniserka Srbije Ana Ivanović igraće u prvom kolu Vimbldona protiv kvalifikantkinje, odlučeno je žrebom u Londonu.

744624860576d0ab37b85c110196694_w640.jpg

Beta/AP
U glavom žrebu se od srpskih teniserki nalazi i Jelena Janković koja je u istoj polovini žreba, a na startu će odmeriti snage sa Stefani Fegele iz Švajcarske, trenutno 101. teniserkom sveta.

U glavom žrebu bi mogla da se nađe i Aleksandra Krunić koja u petak igra poslednje kolo kvalifikacija protiv Kineskinje Jing-Jing Duan.

Najbolja teniserka sveta Serena Vilijams na startu igra sa kvalifikantkinjom, a u četvrtfinalu bi mogla da je sačeka Roberta Vinči.

Sa druge strane, druga igračica planete Garbinje Mugurusa, šampionka Rolan Garosa, otvara nastup u Londonu protiv Kamile Đorđi iz Italije.

Natrag