Voćne salate i kupovi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Voćna salata

1 kg mešanog voća (jabuke, pomorandže, banane, grejpfurt) -
100g suvog grožđa - 100g šećera u prahu - sok od 1 limuna - 1 dcl
trešnjevaće - 100g badema - 50g šećera u kristalu - 1/4 l slatke
pavlake

Očistie voče i isitnite ga na kockice. Dodajte suvo grožđe, šećer
u prahu, sok od limuna i trešnjevaču. Lagano izmešajte.
Odozgo stavite ulupanu, zaslađenu slatku pavlaku.
Bademe iseckajte i propržite na kristal-šećeru. Ohladite, isitnite
griliaš i pospite preko slatke pavlake.
Služite hladnu salatu.

Vojislav-Voki Kostić - "Gastronomski dnevnik"



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Engleski kup

Engleski kup

engleski-kup.jpg


Potrebno:
4 dl mleka, 1 štapić vanile, 4 žumanceta, 100gr šećera, 40gr brašna, 500gr slatke pavlake, 150gr prah šećera, sok 1 pomorandže, 1 čašica likera od pomorandže, 24 piškote, 400gr marmelade od malina, 6 breskvi iz kompota, 2 kašike seckanih lešnika, kakao, 12 kandiranih trešanja
.

Priprema:
Stavite mleko da provri sa štapićem vanile koji ste rasekli po dužini. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno. Dodajte i mleko s vanilom i stavite na slabu vatru na desetak minuta da se zgusne. Sklonite krem s ringle i ostavite da se ohladi. Povremeno promešajte. U međuvremenu, umutite pavlaku s šećerom u prahu u čvrsti sneg i ostavite u frižideru da se stegne. Pomešajte sok od pomorandže s likerom i u to umačite piškote, pa s njima obložite zidove i dno providne činije za krem. Vodite računa da piškote ne natopite previše. Potom sipajte naizmenično slojeve marmelade, spremljenog krema, komadiće breskve iz kompota, seckanih lešnika i natopljenih piškota. Završite slojem ohlađene umućene pavlake. Ostavite da odstoji par sati na hladnom, pa potom odozgo pospite kakao i ukrasite kandiranim trešnjicama ili nekim drugim voćem.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Voćna salata od dinje

Voćna salata od dinje

72971_thumbcalifornianfruitsalad_f.jpg


Sastojci:


2 manje dinje,
1/2 manje lubenice,
450 g jagoda,
4 grančice metvice


Preliv:
6 kašika orahovog ulja,
1 kašika belog vinskog sirćeta,

1 kašika svežeg limunovog soka,
2 kašike seckane metvice

Priprema:

Prepolovite dinje i očistite ih od semenki. Posebnom kašikom za sladoled izdubite meso dinja, ostavljajući tanki sloj da održi koru čvrstom.

Istom kašikom za sladoled izdubite meso lubenice i nožem ga očistite od semenki. U posebnoj činiji izmešajte kuglice dinje i lubenice sa očišćenim i prepolovljenim jagodama.

Polovinama dinja sa spoljne strane odsecite zaobljeni vrh da bi čvrsto stajale na tanjiru. Nožem reckavo isecite gornju ivicu kore a dinju zatim ispunite mešavinom dinje, lubenice i jagoda.

Zatim pripremite preliv: na laganoj vatri zagrejte orahovo ulje, limunov sok i vinsko sirće. Uklonite sa ringle i dodajte seckanu metvicu. Topli preliv sipajte preko voćne salate, a ukrasite je grančicama metvice i odmah poslužite.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Letnja

Letnja

letnja-velika_620x0.jpg

Za 4 osobe: manja lubenica od oko 2-3 kg, manja dinja, pomorandža, 4 zrele smokve, po 100 g malina, borovnica, kupina, 1 dl likera od pomorandže, grančica-dve sveže nane i 3 kašike šećera.

Lubenici horizontalno odsecite "kapicu". Kašikom za sladoled vadite "meso" sve dok lubenicu sasvim ne izdubite. Ostalo voće operite i u većoj posudi pomešajte sa kuglama od lubenice. Dodajte meso od dinje koje takođe vadite kašikom za sladoled. Sipajte sok od pomorandže koji ste pomešali s 2-3 kašike šećera i 1 dl likera od pomorandže. Sve pažljivo promešajte i sipajte u izdubljenu koru od lubenice. Odozgo ukrasite korom od pomorandže isečenom na tračice i listićima nane.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sa šumskim voćem

Sa šumskim voćem

sa-sumskim-vocem.jpg

Za 6 osoba: 100 g šumskih jagoda, 100 g kupina, 100 g malina, 100 g borovnica, 100 g crvenih i 100 g belih ribizli, pola limuna, paket piškota, dve grančice sveže nane, 2 dl slatke pavlake, pola kesice vanilin šećera i 2 kašike šećera u prahu.

Od svakog voća odvojte po kašičicu, sve zajedno izmiksajte, sipajte sok od pola limuna, 2 kašike šećera u prahu i vanilin šećer i mešajte dok se šećer sasvim ne otopi. Preostalo voće naizmenično sipajte sloj po sloj u staklenu činiju. Preko svakog sloja sipajte malo pripremljenog preliva, prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. Neposredno pre serviranja umutite šlag od slatke pavlake, sipajte ga preko ohlađenog voća, ukrasite listićima nane i služite sa piškotama.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Carska

Carska

carska.jpg

Za 4 osobe: 2 banane, jabuka, 2 kivija, 3 koluta ananasa iz konzerve, 200 g kupina, limun, manja dinja, 2 kesice krem sladoleda, 2 pomorandže, 2 kašike meda, 2 kašike šećera, 1 dl ruma, 50 g badema i čokoladni biskviti.

Sladoled pripremite prema uputstvu na kesici i ostavite da odstoji u zamrzivaču. Banane oljuštite, odmah ih prelijte limunovim sokom, iseckajte na kolutiće i sipajte u veću posudu za salatu. Dodajte ostalo oprano, očišćeno i iseckano voće, osim jedne pomorandže. Prelijte sokom od preostale pomorandže, dodajte šećer i rum, promešajte i do serviranja čuvajte u frižideru. Ohlađenu voćnu salatu podelite u četiri staklene činije, odozgo sipajte kuglu-dve sladoleda, prelijte medom, po vrhu pospite iseckanim bademima i servirajte sa čokoladnim biskvitima.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sa toplim prelivom

Sa toplim prelivom

sa-toplim-prelivom.jpg

Za 4 osobe: 250 g malina, jedan grozd, 2 banane, manja dinja, 3 pomorandže, 1 l slatkog crnog vina, 100 g suvog grožđa, 100 g očiščenig badema i šećer.

Osim malina, ostalo voće operite, ocedite, isecite na kockice i stavite u veću posudu. Suvo grožđe potopite u crno vino na 60 minuta. Nabubrelo suvo grožđe ocedite, pomešajte sa ostalim voćem i ostavite sa strane. Preostalo vino sipajte u šerpu i kuvajte dok do pola ne ispari. Dodajte krupno iseckane bademe i kuvajte još 5 minuta. Šupljom kašikom vadite ohlađeno voće i rasporedite ga u četiri staklene posude. Odozgo rasporedite maline, pospite šećerom i toplim prelivom od vina i badema i servirajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Voćni paketić

Voćni paketić

vocni-paketici-od-smokava.jpg

Za 4 osobe: 4 velike zrele zelene i 4 crne smokve, 200 g svežih ili smrznutih borovnica, 1 dl ruma, 300 g očišćenih badema, limun i 2 kašike smeđeg šećera.

Ukoliko koristite smrznute borovnice otopite ih na sobnoj temperaturi. Smokve operite i prepolovite, a limun isecite na kriške. U teflonski tiganj stavite bademe isečene na listiće, dodajte kašiku smeđeg šećera i pržite na jakoj temperaturi da se bademi karamelizuju. Na radnoj površini raširite dva velika lista aluminijumske folije. U sredinu svakog od njih rasporedite zelene i crne smokve, kriške limuna i borovnice. Odozgo sipajte karamelizovane listiće badema, pospite preostalim šećerom i poprskajte rumom. Listove folije zatvorite, položite ih u pleh i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Smokve u sosu od ribizli

Smokve u sosu od ribizli

smokve-u-sosu-od-ribizla.jpg

Za 4 osobe: 8 zrelih smokava, 150 g ribizli, 4 žumanca, kašika šlaga od slatke pavlake, 1 dl crnog desertnog vina i 50 g šećera.

Smokve isecite na kriške i ređajte po dnu vatrostalne posude. U posebnoj činiji penasto umutite žumanca, vino i 2 kašike šećera. Kada dobijete penastu masu kuvajte uz stalno mešanje do vrenja. Smanjite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Ovako dobijen krem sipajte preko smokava i pecite 2-3 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni da se kolač zarumeni. Za to vreme izmiksajte ribizle sa šećerom. Pečene smokve rasporedite na tanjire, prelijte sosom od ribizli i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jesenja voćna salata

Jesenja voćna salata

20-salata1.jpg


Za 4 osobe potrebno je:
500 g grožđa po izboru, 500 g dunja, 100 g oraha, 2 kašike soka od grejpfruta, 2 kašike slatke pavlake.

U tiganju ispecite orahe i isecite ih na komade. Dunje oljuštite i isecite na kocke, pa u većoj činiji pomešajte sa grožđem i orasima. U manjoj posudi pomešajte sok od grejpfruta i slatku pavlaku, prelijte preko salate i dobro promešajte. Ukoliko volite pikantan ukus, u salatu možete da dodate malo svežeg bibera.

(Novosti)




 
Natrag
Top