Voćne salate i kupovi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kup od sezonskog voća

KUP OD SEZONSKOG VOĆA

1.jpg

POTREBNO JE
po kugla sladoleda od banane, kajsije i breskve, 150 g sezonskog voća po izboru, 2 kašike likera od breskve, 1 kašika šećera u prahu
ZA DEKORACIJU umućena slatka pavlaka, voćni sirup po izboru, dekorativni keksić
ZA 1 kg SLADOLEDA 660 ml punomasnog mleka, 160 g šećera, 200 ml slatke pavlake, pola kašičice meda, kašičica kukuruznog skroba, 200 g očišćenih banana, 150 g očišćenih kajsija, 150 g očišćenih breskvi

PRIPREMA

Za sladoled pomešajte pavlaku s mlekom i skuvajte. U posebnoj posudi pomešajte šećer, med i skrob i, neprekidno muteći, dodajte ključalo mleko i pavlaku. Dobro izmešajte i vratite u šerpu u kojoj su se kuvali. Neprekidno mešajući, kuvajte još dva minuta, ali vodite računa da ne provri. Masu preručite u drugu posudu i snažno mešajte još deset minuta. Razlijte u tri činije, pa u svaku dodajte po jednu vrstu očišćenog i izgnječenog voća.
Za kup u dubljem sudu izmešajte najmanje četiri vrste sitno iseckanog voća. Pospite šećerom u prahu i prelijte likerom od breskve. U staklenu čašu prvo stavite naseckano voće, a zatim tri kugle sladoleda različitih ukusa. Prelijte voćnim sirupom i ukrasite po želji.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tri oraha

TRI ORAHA

2.jpg

POTREBNO JE
kugla sladoleda od oraha, kugla sladoleda od lešnika, kugla sladoleda od badema, 3–4 kašike preliva od karamela
ZA DEKORACIJU šlag, preliv od čokolade, orasi, vafl štapići
ZA 1 kg SLADOLEDA OD ORAHA 650 ml punomasnog mleka, 150 ml slatke pavlake, 6 žumanaca, 170 g šećera, kašičica kukuruznog skroba, 70 g glukoze ili meda, 70 g oraha
ZA 1 kg SLADOLEDA OD LEŠNIKA 660 ml punomasnog mleka, 130 g šećera, 200 ml slatke pavlake, 4 žumanceta, kašičica kukuruznog skroba, 70 g glukoze, 80 g pečenih lešnika, 50 g šećera u prahu, 30 g čokolade za kuvanje

PRIPREMA

Za sladoled od oraha karamelizujte 80 grama šećera, dodajte orahe, pa razlijte na nauljenu površinu. Kada se ohladi, izmrvite. Žumanca umutite sa šećerom. Pomešajte mleko, slatku pavlaku i glukozu i kuvajte na laganoj vatri. Kada proključa, sipajte preko umućenih žumanaca. Masu vratite u šerpu i kuvajte uz mešanje još dva minuta, ali pazite da ne provri. Kada sklonite s vatre, mešajte mikserom da se što pre ohladi. Dodajte izmrvljene orahe neposredno pre vađenja sladoleda iz aparata ili kada ga promešate. Za sladoled od lešnika sitno sameljite lešnike i dodajte šećer u prahu. Dobijenu smesu prosejte, dodajte otopljenu čokoladu i sve sjedinite. Od ostalih sastojaka pripremite kremasti sladoled kao za sladoled od oraha, pa nekoliko kašika tople smese dodajte lešnicima i čokoladi. Vratite u lonac sa smesom od jaja i mleka i izmešajte. Na dno čaše za kup sipajte dve kašike karamel preliva, zatim po kuglu sladoleda od oraha, lešnika i badema i odozgo opet preliv od čokolade. Ukrasite orasima.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Melba kup

MELBA KUP

3.jpg

POTREBNO JE
3 kugle sladoleda od vanile, velika, oljuštena breskva, pola štapića vanile, 50 g kristal šećera, 2 kašike želea ili džema od malina
ZA DEKORACIJU prepečeni listići badema i kašika želea ili džema od malina

PRIPREMA

Breskvu oljuštite, presecite na pola i izvadite košticu. Pospite polovine šećerom, stavite u šerpu, dodajte vanilu i prelijte vodom. Pustite da voda provri i kuvajte dva-tri minuta, pa ostavite da se breskve potpuno ohlade u svom sirupu. U široku čašu stavite dve kugle sladoleda od vanile i preko svake kugle stavite dobro oceđenu polovinu breskve, i to presečenom stranom nadole. Breskve prelijte želeom od malina, pa odozgo stavite treću kuglu sladoleda. Ponovo prelijte želeom od malina i pospite listićima prepečenog badema.


(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Letnja voćna salata

LETNJA VOĆNA SALATA

1.jpg

POTREBNO JE

500 g zrele lubenice
400 g zrele dinje
5–6 nektarina
šećer

PRIPREMA
Izvadite kuglice lubenice i dinje modlom za sladoled, a nektarine isecite na tanke kriške, te ih dobro ohladite. U činije za služenje složite kuglice lubenice i dinje, pa ukrasite kriškama nektarina. Na kraju pospite šećerom.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voće u aspiku

Voće u aspiku

1.jpg

Za 6 osoba: od šest do osam bresaka, 200 g malina, 1 l mineralne vode, 4 g listića želea, limun, kašika osušenih cvetova hibiskusa, 2 kašike meda i grančica sveže nane.

Breskve oljuštite, izvadite im koštice i iseckajte na komadiće. Mineralnu vodu kuvajte do vrenja i čim proključa isključite ringlu, zatim dodajte limunov sok i cvetove hibiskusa, ostavite da odstoje 5 minuta i procedite. Dodajte otopljene i oceđene listiće želatina i med, promešajte i ponovo kuvajte do vrenja. Kada tečnost proključa, posle minut-dva sklonite s ringle. Sloj ovako dobijenog želea sipajte na dno dubokog četvrtastog suda i ostavite da se malo ohladi. Prekrijte mešavinom bresaka i malina i prelijte novim slojem želea. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Čuvajte najmanje 12 sati u frižideru. Ohlađenu poslasticu pažljivo preručite na poslužavnik, ukrasite malinama i listićima nane i servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dupli žele

Q1fjskW.jpg


Za 5 osoba: 300 g svežeg ili smrznutog crvenog voća (maline, jagode, ribizle), 160 g želatina u prahu, 550 g grčkog jogurta, kašičica ekstrakta vanile, 6 listova želatina i 3 kašičice belog sirupa.

-Želatin u prahu pripremite prema uputstvu na pakovanju, prohladite, sipajte 3/4 u dekorativne čaše, dodajte voće, pa nalijte ostatak. Čaše malo ukosite i ostavite u frižideru da se žele sasvim stegne. Listove želatina omekšajte u hladnoj vodi, ocedite i zagrejte na umerenoj temperaturi. Jogurt umutite sa sirupom i ekstraktom vanile, postepeno dodajte u zagrejani želatin, sipajte u čaše sa voćnim želeom, ukrasite listićem nane i servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Banana i borovnice

9cAwFjl.jpg


Sastojci za 4 osobe: 300 g svežih ili smrznutih borovnica, 2 banane, 500 g grčkog jogurta, kesica vanilin šećera i 2 kašike tečnog meda.

Smrznute borovnice odmrznite i ocedite, a ukoliko koristite sveže, očistite i operite. Banane oljuštite i isecite na tanke kolutove. Voće stavite u blender, dodajte grčki jogurt, vanilin šećera i dve kašike meda, pa sve dobro izmiksajte. Voćni pire sipajte u čaše, po ukusu možete staviti nekoliko kockica leda, ukrasite listićem nane i odmah servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krem od nane i limuna

TPr5nd1.jpg


Za 4 osobe: 125 g malina, 6 grančica nane, sok od pola limuna, 3 kašike šećera, 400 g neslanog krem sira, kesica vanilin šećera, 8 kašika sirupa od nane, 150 g slatke pavlake i kesica šlag fiksa.

Maline očistite, operite i ocedite. Grančice nane operite, protresite, iskidajte listiće sa četiri stabljike i što sitnije iseckajte. Kašiku šećera izmešajte sa seckanom nanom. U posudu stavite krem sir, dve kašike šećera, limunov sok, vanilin šećer, četiri kašike sirupa od nane i umutite gust krem. Mikserom umutite slatku pavlaku, umešajte šlag fiks i sjedinite sa smesom od nane i limuna. U čaše naizmenično sipajte krem i preostale četiri kašike sirupa od nane, ukrasite malinama, listićem nane i pre serviranja ohladite u frižideru.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hrskava kajpirinja

kMIz3Oq.jpg


Potrebno je: 5 limeta, 300 g grčkog jogurta, 150 g smeđeg šećera, 4 kašike meda, 3 lista želatina i 150 g slatke pavlake.

Limete oljuštite, iscedite sok, koru isecite na tanke trake, skuvajte u vreloj, a zatim ohladite u ledenoj vodi. U posudi zagrejte 50 g šećera i 50 ml vode, dodajte trake limete i kuvajte na srednjoj temperaturi pet minuta. Sklonite s ringle, izvadite korice, ohladite na masnom papiru, pomešajte sa ostatkom šećera i kratko izmiksajte. Želatin omekšajte u hladnoj vodi, a u drugoj posudi izmešajte jogurt, sok od limete i med. Na umerenoj temperaturi zagrejte oceđene listove želatina, postepeno sipajte smesu od jogurta i stalno mešajte da se ne naprave grudvice. Sklonite s ringle, prohladite i umešajte šlag od slatke pavlake. U čaše naizmenično ređajte po dve kašike krema od limete i malo karamelizirane mlevene korice, ukrasite kolutom limete i servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jagode začinjene vanilom

uL1lVq6.jpg


Za 6 osoba: 12 piškota, 550 ml slatke pavlake, 150 g džema od jagoda, 3 žumanceta, 50 g šećera, pola kašičice ekstrakta vanile, kašika šećera u prahu, 4 kašike likera po ukusu, 2 jagode i kašika listića badema.

Piškote izdrobite na manje komade, rasporedite u staklene dekorativne činije i poprskajte likerom. U posudi zagrejte 300 ml slatke pavlake, a zatim postepeno dodajte žumanca izmešana sa šećerom i ekstraktom vanile. Smanjite temperaturu i nastavite da mutite mikserom dok krema ne postane gusta. Posudu sklonite s ringle i ohladite, povremeno promešajte. Jagode očistite, operite i prepolovite, listiće badema ispecite u tiganju bez masnoće, a od ostatka pavlake umutite šlag. Preko piškota rasporedite nekoliko kašika džema od jagoda, vanilin krema i šlaga, pospite šećerom u prahu, ukrasite prepolovljenim jagodama i listićima badema.

(Novosti)
 
Natrag
Top