Vlaga na prozorima, misterija...pomozite!!!

Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Provetravanje kroz zatvoreni prozor

Uglavnom se provetravanje vrši tako što se povremeno širom otvore prozori, ili se neki od njih stalno drži pomalo otvoren, kako se to obično kaže "na kant".
Zbog toga je u razvijenim zemljama standard za rešavanje ovog problema stolarija sa ugrađenom ventilacijom, koja je dostupna i na našem tržištu.
Kod ovog načina provetravanja, za izmenu vazduha primenjeni su neki od osnovnih principa fizike.Strujanje nastaje zbog razlike u temperaturi spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha. Ne troši se dodatna energija, ne otvara se prozor. Iz tog razloga smatra se i ekološkim načinom za provetravanje, jer doprinosi očuvanju izvora energije, a samim tim i životne sredine.
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
25
Poštovani. Vaš problem se svodi na termički proračun objekta i difuziju vodene pare kroz zidove. U slijedećem ću probati biti što jasniji o vašem problemu. Naime zrak u prostorijama ima određenu vlažnost. Prilikom prolaska zraka kroz zidove (topliji/hladniji) dolazi do pojave kapljica rose što vam je u fizici poznato kao tačka rošenja. Ako je ta tačka rošenja "pomjerena" van objekta onda nema nikakvih problema. Ako vam je tačka rošenja "pomjerena" unutar objekta onda imate pojavu kapljica na staklima ili u slučaju zidova dolazi do pojave buđi i vlage po zidovima. Obzirom da ste naveli da imate termičku izolaciju (stiropor) mislim da se "previše utoplili" objekat. Obično se termičkim proračunom bave arhitekte i u projektima se daju ti proračuni sa matematički dokazanim debljinama pojedinih slojeva. Naravno na ovim prostorima uglavnom ljudi koriste iskustva od komšije pa i gdje treba i gdje ne treba ide stiropor petica :). Daleko od toga da želim da kritikujem ali samo hoću budućim čitačima posta da skrenem pažnju da nije bez veze uveden termički proračun.
E sad kad smo kod tog famoznog termičkog proračuna, na njega utiče i svrha prostorije. Naime matematički gledajući ne treba vam ista termika za spavaću sobu i za kuhinju. Razlog tome je što u kuhinji (ili npr kupatilu) često imate već zrak prezasićen vlagom usljed kuhanja. E tu bi se trebao arhitekta poigrati sa tačkom rošenja pa vidjeti šta i kako da riješi.
Sad konkretno, u vezi vašeg problema, možda da probate da zračite prizemlje više. Ili još bolje, ako se "kiša po staklima" dešava u određenim prostorijama, probajte smanjivati grijanje tih prostorija, možda vam to pomogne.

zelim da kazem da je ovopravi odgovor i pravo objasnjenje za pojavu kondenza na staklima i zidovima. Dugo sam radio u firmi za proizvodnju i ugradnju pvc stolarije a imao sam i u stanu problem sa vlagom. Zivim u zgradi starije gradnje koja nema demit fasadu i nisam imao problem dok nisam kupio masinu za pranje i susenje vesa jer mi se rodio sin pa je bilo puno pranja i susenja u zimskom periodu. prozori su rosili a cak se i budj pojavila po zidovima. muka je trajala pet godina i sve sam pokusao a nisam resio problem. kada sam izbacio masinu i kupio samo za pranje problem je nestao. danas po nekad primetim ako se nesto duze kuva i zalijem cvece da se u toku noci u coskovima na staklima pojave jako mali tragovi rose ali jako mali. naravno sreca je i sto imam centralno grejane a ko se greje na struju i gas tesko ce se resiti vlage tokom zime,moji na selu su se grejali na struju i imali su vlagu ,kako su presli na klasican smederevac vlaga je nestala. Toliko od mene . veliki pozzz
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Prozori treba da budu kvalitetni, danas ima dosta proizvodjaca i kvalitet nije standardan, ima dosta losih proizvoda. Kondenz moze da bude manji (da se razumemo ne moze potpuno da nestane). Da bi se prepoznao kvalitetan od loseg prozora trazite garancije i ateste. Ne verujem da nacin grejanja ima velikog uticaja, ovo je cista fizika, napolju je hladno, unutra je toplo, vodena para koja je u prostoriji udodiru sa hladniim staklom na prozorima se prelazi u tecno agregatno stanje. Osim provetravanja lek je da stakla budu dupla, i da imaju dobru izloaciju da ta razlika ne bude bash velika. Kao sto rekoh, ne moze se potpuno izbeci vlaga
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Kondenzacija posle ugradnje PVC stolarije]

7016287c69bd4d08246ed4170771486d.jpeg

Sa dolaskom zimskog perioda i prvih nižih temperatura često dolazi do kondenzacije i pojave vlage na novougrađenim PVC prozorima tj. staklima, a kasnije i do pojave buđi i gljivica, a što se često laički i nepravedno vezuje za ugradnju PVC prozora. Argumenti za to su ti što te pojave nije bilo dok su tu bili stari drveni prozori. Međutim problematika kondenzacije je mnogo komplikovanija jer nekoliko kvadratnih metara prozora nikako ne može uticati na energetsku ravnotežu niti na relativnu vlažnost vazduha što je ključni uzruk pojave kondenza na staklima.

Nekoliko primera iz svakodnevnog života mogu pojasniti ovu pojavu: stakla na naočarima se odmah zamagle kad uđete iz hladnog u toplu prostoriju, ili kondenzacija stakla u kolima u zimskom periodu kad više osoba sedne u njih, za ove situacije nećete kriviti loš kvalitet ramova i stakla kao ni loš kvalitet automobila u kojem sedite. Kondenzacija stakla u kolima se rešava uključivanjem ventilacije. Slična je situacija i sa stolarijom. U svim domaćinstvima obavljanjem svakodnevnih aktivnosti nastaje vlaga koja je prirodan proces i to kuvanjem, tuširanjem, sušenjem veša, a samo disanjem jednog čovek u toku dana proizvede 2,5 l tečnosti . Isušivanje građevinskih radova u enterijeru može biti još jedan od uzročnika pojave vlage u prostorijama. Postavlja se pitanje kako da ta vlaga izađe napolje.
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Staklo je element u izradi prozora koji zauzima najveću površinu i samim tim ima najveći uticaj na toplotnu i zvučnu izolaciju stolarije. IMa vise razlicitih vrsta stakala. Galerijui kratka objasnjenja mozete pogledati ovde >>>
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Toplotna izolacija i Ug faktor IZO stakla

Toplotna izolacija stakla (Ug) odnosno prolaz toplote kroz površinu meri se u Watima po kvadratnom metru stakla za 1°K temperaturne razlike između dva prostora. Što je ovaj faktor (Ug) niži to znači da staklo ima manju toplotnu provodljivost i da bolje izoluje. Kod običnog IZO stakla 4-16-4 (flot staklo, međuprostor punjen vazduhom) Ug faktor iznosi 2,7 W/m2K. Poboljšanje toplotne izolacije postiže se stavljanjem zaštitnog sloja preko unutrašnjeg flot stakla u IZO staklu. Takva Low-e stakla imaju tanki metalni premaz koji propušta zračenja kratke talasne dužine (sunčeva svetlost), dok zračenja dugih talasnih dužina (IC zračenja) reflektuje. IZO staklo sa Low-e premazom ima Ug faktor od 1,6 W/m2K. Postoji još nekoliko načina za poboljšanje toplotno izolacionih karakteristika IZO stakla.

a) Povećanje broja i širine međuprostora – veći broj međuprostora i njihova veća širina znači i bolja izolaciona svojstva stakla. Troslojno IZO staklo ima bolji Ug faktor od dvoslojnog IZO stakla. Primer:

Flot stakla, međuprostor punjen vazduhom

IZO 4-16-4 IZO 4-10-4-10-4 IZO 4-16-4-16-4
2,7 W/m2K 2,0 W/m2K 1,8 W/m2K
Punjenje međuprostora plemenitim gasom – ukoliko se međuprostor umesto vazduhom ispuni nekim gasom kao što je argon, kripton, xenon ili SF6 toplotno izolacione karakteristike IZO Stakla se značajno poboljšavaju

Flot 4 mm + 16 mm + Low-e flot 4mm

vazduh 100% kripton 100% argon 100%
1,6 W/m2K 1,2 W/m2K 1,3 W/m2K
b) Povećanje debljine stakla – ovo je gotovo zanemarljiv faktor kada su u pitanju toplotno izolacione karakteristike stakla. Ukoliko se umesto stakla debljine 4 mm upotrebi flot staklo debljine 8 mm gotovo neće doći do promena Ug faktora

Prikaz uticaja Ug faktora na promenu temperature unutrašnje površine stakla

Flot staklo 4 mm IZO staklo 4+20+4 mm
punjeno vazduhom
IZO staklo 4+20+4 mm
Low-e punjeno argonom

Spolja -10°C Unutra 20°C Spolja -10°C Unutra 20°C Spolja -10°C Unutra 20°C
T stakla -2,3°C T stakla 9,0°C T stakla 14,0°C
Ug = 5,8 W/m2K Ug = 2,9 W/m2K Ug= 1,3 W/m2K
Zvučna izolacija IZO stakla i Rw faktor

Masa tj. debljina stakla najviše utiče na zvučno-izolacione karakteristike IZO stakla. Ukoliko se u njemu upotrebljavaju deblja (masivnija) stakla to znači i bolju zvučnu izolaciju. Indeksom Rw (Direct airborne sound insulation prema standardu EN 12758) je oznaka za zvučnu izolacija i izražava se u decibelima dB. Ovaj indeks je u koleraciji sa sposobnošću materijala da smanji nivo direktne buke.

VRSTA STAKLA Debljina stakla u mm Zvučna izolacija u dB
Flot staklo 4 30
Flot staklo 6 31
Flot staklo 10 34
IZO staklo 4+16+4 24 30
IZO staklo 8+16+4 28 35
IZO staklo 10+16+4 30 36
Laminirano staklo 44.1 uIZO 44.1+16+4 29 37
Ukoliko želite da postignete kvalitetnu toplotnu i zvučnu izolaciju kod zastakljivanja PVC ili ALU stolarije potrebno je uzeti kvalitetno IZO staklo. Izbor bi trebao svakako da bude staklo koje koristi Low-e premaz i ukoliko je potrebno dodatno obezbeđenje od buke da to bude kombinacija laminirano + flot staklo. Najoptimalniji izbor IZO stakla bila bi kombinacija 6 mm laminirano staklo | 14-16 mm međuprostor punjen plemenitim gasom (kripton, argon) | 4 mm Low-e flot staklo.

specifikacija stakla
spacifikacija stakla 2
 
Učlanjen(a)
09.10.2014
Poruka
3
Kondenzaciju smo imali u jednom stanu, bukvalno smo 2-3 puta dnevno morali da brisemo prozore i skupljamo vodu sa njih. U ovom stanu nemamo tih problema, ali je citava zgrada pod dobrom izolacijom, ne znam da li to moze da ima uticaja. Toliko je toplo da jedan prozor stalno drzimo otvoren na kant, jedino kad je bas veliki minus nocu zatvaramo. Verujem da i to imam uticaja, zato mi deluje da bi ti prozori sa ugradjenim provetravanjem mogli da budu dobro resenje. Mada ne kontam bas kako to sasvim funkcionise, ali mi ima logike da strujanje vazduha i provetravanje sprecavaju kondenzaciju.
 
Učlanjen(a)
13.11.2015
Poruka
73
A kavo je iskusto sa folijom u boji i teksturi drveta? Da lu je dugotrajna, i da li ce se vremenom odlepljivati?
 
Natrag
Top