Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Vec duze vrijeme imam problem sa vlagom na prozorima ("KISA PO STAKLIMA"). Kuca je napravljena prije par godina, sve je uradjeno poprilicno dobro, uradjen je i stiropor sa vana. Dobio sam prozore od prijatelja koji su iz Njemacke od drveta i aluminijuma,dupla stakla, stvar je u tome sto on ima iste prozore i sve je ok, kod mene je takodje u gornjem spratu ista stolarija i sve je ok, medjutim u prizemlju je druga prica ,voda je po prozorima ,umoran sam od toga, ne znam sta da radim, imam dvije ventilacije koje sam stavio u dimnjak jer ga ne koristim, medjutim i to ne pomaze. Pomozite na savjetima ,puno sam zahvalan!
Staklo
Staklo je najvažnija komponenta prozora jer zauzima najveću njegovu površinu. Savremene prozore krasi izolaciono staklo sastavljeno iz dve staklene ploče koje su spojene organskim lepkom između kojih je distancioni okvir. Suv vazduh ili gas argon ispunjava prostor između dva stakla kako bi se sprečila kondenzacija unutar stakla.
Staklo mora zadovoljiti visok kriterijum
Visoki standardi koji su postavljeni u građevinarstvu u pogledu energetske efikasnosti su i doveli do stalnog usavršavanja i rada na poboljšanju karakteristika svih građevinskih elemenata. Nije teško zaključiti da ugrađeno neadekvatno staklo na najkvalitetnijem prozoru mora stvarati energetske gubitke. Kao najveća površina svakog prozora, staklo mora biti deo kvalitetnog izolacionog proizvoda kako bi se postigli maksimalni rezultati. Danas nije dovoljno da staklo jedino bude idealno energetski efikasno, odnosno da anulira energetske gubitke, već mora da zadovolji niz drugih zahteva i omogući:
Vrste stakla
- maksimalno propuštanje sunčeve svetlosti
- reprodukciju boja
- termičku izolaciju
- estetiku i
- u nekim slučajevima sigurnost.
IZO staklo se sastoji od dve staklene površine koje su spojene zaptivačem i distancionim ramom. Prostor između popunjava vazduh ili neki od inertnih gasova, najčešće argon. Korišćenjem IZO stakla dobijamo pojačanu toplotnu zaštitu.
LOW - E staklo je ekološko staklo koje značajno smanjuje toplotne gubitke, a samim tim i količinu utrošenih energenata i stepen emisije štetnih gasova. U procesu proizvodnje stakla na njegovu površinu se nanosi oksid gvožđa u jednom ili više slojeva i kao krajnji proizvod dobija se niskoemisiono staklo.
FLOT staklo je dobilo naziv po najčešće korišćenom načinu njihove proizvodnje koja se primenjuje danas. Ovo staklo odlikuje prozirnost i bistrina, kao i idealno ravne površine.
STOPSOL (FLOT + sloj za refleksiju) predstavlja staklo koje se koristi za kontrolu energije. Zimi ova stakla su idealni rešenje, ali problem nastaje leti kada dolazi do pregrevanja prostorija. Iz tog razloga je najbolje koristiti stakla sa reflektujućim slojem, odnosno stakla za kontrolu energije.
PARSOL (FLOT bojeno u masi) je staklo kojem se u procesu proizvodnje dodaje boja. Veoma zastupljeno u automobilskoj industriji, industriji nameštaja i građevinarstvu.
Kupac mora biti upoznat vrstama stakla i njihovim karakteristikama
Pri zameni starih prozora kupac mora poznavati niz detalja kako bi izabrao najbolji i odgovarajući proizvod za sebe. Možda ne morate znati kompletan proces proizvodnje pojedinog stakla, ali svakako se, pre kupovine, morate upoznati sa vrstama stakla koje se nalaze u ponudi. U zavisnosti od Vaših zahteva, u pogledu sigurnosti, estetike i energetske efikasnosti Vaš prozor možete i dodatno ulepšati birajući dekorativna stakla. Ali kvalitet stakla i njegova potpuna funkcionalnost moraju biti na prvom mestu.