Vitamini

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vitamini C i E za snažnije mišiće u starosti

Mondo



Uzimanje poznatih antioksidanata - vitamina C i E - kroz ishranu može da se dovede u vezu sa snagom mišića, pokazalo je jedno američko istraživanje sprovedeno na starijim osobama.

"Mišićna snaga je u stvari marker starenja. Počinje da se smanjuje kad je čovek u četrdesetim godinama, ali dramatično opada posle šezdesete", objašnjava dr En Njuman sa Pitsburškog iniverziteta, rukovodilac istraživanja, a prenosi Rojters.

Opadanje mišićne snage predstavlja rizičan faktor, jer može da izazove preteranu krhkost i umanji fizičku sposobnost starih ljudi, naglašava dr Njujmen.

Američki tim je studiju obavio na preko 2.000 muškaraca i žena sedamdesetih godina, koji su anketirani o svojim dugoročnim navikama u ishrani. Na početku i na kraju studije, koja je trajala dve godine, ispitanicima je izmerena snaga stiska ruke.

Utvrđeno je da uzimanje znatnijih količina vitamina C i E kroz ishranu ima veoma povoljno dejstvo na snagu mišića, ali nije jasno da li to čine sami vitamini, ili su oni samo pokazatelji zdrave ishrane - bogate voćem i povrćem, koja blagotovorno deluje na mišiće.

Prosečan dnevni unos vitamina C kod ispitanika bio je 144, a vitamina E 11 miligrama. Pitsburški stručnjaci naglašavaju da je unos vitamina E bio u proseku nešto niži od poželjnog, pa zato starije osobe treba naročito da paze da konzumiraju hranu bogatu tim vitaminom.

Tim iz Pitsburga upozorava starije ljude da, podstaknuti njihovim nalazima, ne počnu da uzimaju visoke doze sintetičkog vitamina C i E, napominjujći da su klinička istraživanja pokazala da to ne samo da nije korisno, nego je potencijalno i štetno.

U ranijim istraživanjima dr Njuman i njen tim su utvrdili da je za očuvanje mišićne snage u starijim godinama važna i fizička aktivnost i unos proteina. Sada ovaj tim pokušava da odredi optimalan nivo fizičke aktivnosti i idealnu ishranu za očuvanje mišićne snage u starosti.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vitamini koji ženama život čine lakšim

Vitamini koji ženama život čine lakšim

T Portal 02.03.2010 10:20



Umorni ste? Nedostaje vam energije? Situacija bi se s dolaskom proleća još više mogla pogoršati jer tada mnoge ljude uhvati i proletnji umor.

Tome su osobito podložne žene. Vrijeme je da vratite energiju i osigurate si dovoljan unos vitamina u organizam
Nije lako biti suvremena žena.
Balansiranje između posla te obitelji i doma uzima svoj danak. Sve je više žena umorno i letargično. Tomu pridonose i hormonalne promjene koje se događaju u vrijeme menstruacije, ali i u doba menopauze. Dobra je vijest da se energija može vratiti, a tu u pomoć priskaču vitamini. Ipak, treba znati koje vitamine uzimati i čemu služe.

Vitamin B


Voće je sjajan izvor vitamina


Ovo je vitamin koji je ženama najpotrebniji. Uzimanje vitamina B-6, B-12 i folne kiseline zajamčeno podiže energiju. To su vitamini koji omogućuju bolje funkcioniranje mozga, a štite i živce. Upravo zbog toga ublažit će djelovanje stresa na organizam. Vitamin B odgovoran je i za bolji rast kose, a tomu pomažu i magnezij te silicij. Dakle, kompleks B vitamina za žene je imperativ.

Gvožđe
Tijekom menstrualnog ciklusa žene gube mnogo krvi, a to zna dovesti do manjka gvožđa u organizmu i anemije. Ako se stalno osjećate umorno i nedostaje vam energije, vrlo vjerojatno je razlog taj što nemate dovoljno željeza. Stručnjaci preporučuju uzimanje kapsula gvožđa, a možete ga unijeti i hranom. Najviše gvožđa ima u jajima, tofuu, mesu, špinatu i mahunarkama. Dobro je uzimati i vitamin C koji poboljšava apsorpciju gvožđa. Žene u menopauzi prije uzimanja gvožđa svakako trebaju napraviti pretrage.

Kalcij

Većina je žena svjesna da je njihovu organizmu kalcij iznimno potreban. S godinama u organizmu ima sve manje kalcija, a to može prouzročiti probleme s kostima. Žene često pogađa osteoporoza upravo zbog nedostatka kalcija. Dakle, ako želite djelovati preventivno, nastojte unositi što više kalcija u organizam, ali i magnezija. Postoje brojni dodaci prehrani koji to sadržavaju, a možete kalcij unositi i putem hrane. Najviše ga ima u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Masne kiseline
Ribe poput tune, lososa i haringe sadržavaju omega-3 masne kiseline. Takve su kiseline ključne u prevenciji srčanih bolesti, artritisa, ali i karcinoma. Osim toga, ženama s godinama pada razina estrogena u organizmu, što može dovesti do srčanih bolesti. Stoga je ključno da si osigurate dovoljne količine omega-3 masnih kiselina. Možete ih unositi i kao kapsule ili putem prehrane.

Vitamin D

Sunce je najbolji izvor vitamina D. Međutim, s godinama tijelo žene sve teže upija taj vitamin iz sunca. Budući da je riječ o vitaminu koje tijelo iznimno treba, valja ga unositi na druge načine. Postoji u kapsulama, a ima ga, naravno, i u hrani, i to osobito u plavoj i bijeloj ribi te mlijeku. Kako ne biste imale zdravstvenih tegoba, svakako si osigurajte dovoljne količine vitamina D.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vitamini gube svojstva posle otvaranja

04. 03. 2010. 16:14h| Vestionline

Vitamini gube svojstva posle otvaranja

Vitamini u flašici gube svoja svojstva samo nedelju dana nakon što su otvoreni, a stručnjaci kažu da je razlog za to što im ljudsko okruženje ne odgovara.

39551_vitamins1_f.jpg


Nakon što otvorite bočicu vitamina, oni gube svoja vrednosna svojstva bez obzira na to gde ih čuvate. Supstance koje sadrže vitamini mogu da nepovratno propadnu nakon što se bočica otvori i u nju uđe vazduh.

Prema savetu stručnjaka, vitamine treba držati u veoma mračnim prostorijama. "Ako nisu pravilno spakovani, vitamini neće imati onu funkciju koju od njih očekujemo",

tvrdi profesorka Liza Mauer koja je radila na istraživanju.

Otvaranje i zatvaranje flašice menja atmosferu unutar bočice i menja svojstva vitamina koja u tom slučaju neće postići željeni efekat.

Ipak, stručnjaci kažu da nije reč o velikim promenama, ali ako želite da ih sačuvate držite ih na tamnim mestima, ali ne uz druge proizvode.




 
Učlanjen(a)
24.04.2010
Poruka
5.966
Vitamini B grupe

"Stručnjaci upozoravaju da je još prerano govoriti o tome da ekstra uzimanje vitamina daje dodatnu zaštitu."

da li to znaci da je u redu ako pored onoga sto iz hrane unese, dobro i to sto pijem oligovit, beviplex i slicno ili ne treba pribegavati takvom nacinu unosenja B vitamina?
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nekad prirodnim putem ne možeš da uneseš dovoljno, tako da je sasvim ok ako pored toga piješ i vitaminske preparate.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nedostatak vitamina D ugrožava ljudsko zdravlje

Nedostatak vitamina D ugrožava ljudsko zdravlje

Vesti 06.09.2010 11:08



Britanski i kanadski naučnici su pronašli vezu između vitamina D i nekoliko gena nosilaca bolesti, što dodatno potvrđuje da nedostatak vitamina D može biti faktor rizika za dijabetes, rak, i druge bolesti.

Naučnici kažu da postoje sve brojniji dokazi da nizak nivo vitamina D, kao rezultat neadekvatne prehrane ili slabe izloženosti suncu, znatno povećava rizik od raznih vrsta bolesti, preneo je "Glas Amerike".

Nije jasno, međutim, kakvog uticaja vitamin D ima na autoimune bolesti, kao što su multipleks skleroza, juvenilni dijabetes, reumatoidni artritis, te kolorektalni karcinom i leukemiju.
Stručnjaci kažu da vitamin D deluje tako da se veže za segmente ljudskih DNA molekula uključenih u stvaranje proteina, koji pak regulišu funkcionisanje ćelija.
Kako bi identifikovali lokacije receptora vitamina D, britanski i kanadski naučnici napravili su genetsku kartu mesta hemijskih veza te identifikovali više od dve hiljade i 700 tačaka oko kojih se okupljaju receptori.

Najveći broj receptora za vitamin D pronađen je u delu ljudskog genoma koji se povezuje s autoimunim bolestima i direktno utiče na 229 gena povezanih s multipleks sklerozom, juvenilnim dijabetesom i Kronovom bolesti (bolest creva). Iz Centra Velkam trast (Welcome Trust) za ljudsku genetiku pri Univerzitetu Oksford, kažu da je moguće da je nedostatak vitamina D jedan od uzroka nekih od navedenih bolesti. "Ovi dokazi čvrsto podržavaju tu ideju, no da bi se to moglo sa sigurnošću tvrditi, morali bismo napraviti testiranja kako bismo dokazali da vitamin D uistinu sprečava razvoj ovih bolesti".
Stručnjaci predviđaju da milijardu ljudi širom sveta pati od nedostatka vitamina D, što ih svrstava u grupu s povećanim rizikom od hroničnih bolesti. Nedostatak vitamina D utiče na zdravlje i razvoj kostiju. Kod trudnica, stručnjaci kažu da vrlo niski nivoi vitamina D mogu biti smrtonosni za majku i dete pri porođaju. Jedan od vodećih uzroka nedostatka vitamina D je nedovoljna izloženost suncu.
Naučnici primećuju da je učestalost multipleks skleroze veća u zemljama daleko na severu od ekvatora, gđe su dani kraći, a sunčeva svetlost manje intenzivna. Masnije ribe, kao što su losos, haringa i pastrva, sadrže velike količine vitamina D, te konzumiranje ovih riba može pomoći u sprečavanju nedostatka vitamina D.

Međutim, istraživači sa Oksforda kažu da je i dalje vrlo teško održati adekvatne nivoe ovog mikrohranećeg sastojka, te dodaju da je verovatno neophodno - naročito za osobe svetlije boje kože - uzimati vitamin D svakodnevno u količini od dve do četiri hiljade jedinica. Neki stručnjaci preporučaju doze i do 10 hiljada jedinica dnevno.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vitamini B grupe

Vitamini grupe B za metabolizam i zdravlje

Krstarica 16.02.2011 14:03



Kada se govori o vitaminima grupe B, misli se na osam sličnih ali i različitih vitamina važnih za naše zdravnje.

Vitamini grupe B međusobno se razlikuju po hemijskom sastavu, a podstiču metabolizam, održavaju zdravlje kože, mišićni tonus, poboljšavaju rad imunog sistema, povoljno utiču na nervni sistem, podstiču deobu ćelija i nastanak crvenih krvnih zrnaca.

Koji vitamini spadaju u grupu B?


U ovu grupu spadaju sledeći vitamini sa svojim nazivima i oznakama:

  • biotin (vitamin B7 ili vitamin H)
  • komalamin (vitamin B12)
  • nijacin (vitamin B3)
  • pantotenska kiselina (vitamin B5)
  • piridoksin (vitamin B6)
  • riboflavin (vitamin B2)
  • tiamin (vitamin B1)
  • folna kiselina (vitamin B9)
Višak ovih vitamina iz organizma se lako izlučuje kroz mokraću.

Gde se nalaze vitamini B?


Vitamina grupe B ima najviše u sledećim namirnicama:


  • badem
  • banana
  • boranija
  • brokoli
  • grašak
  • dinja
  • živinsko meso
  • iznutrice
  • integralne žitarice
  • jaja
  • kikiriki
  • krompir
  • kukuruz
  • lisnato povrće
  • mahunarke
  • meso
  • mleko
  • mlečni proizvodi (jogurt, sir, pavlaka, kačkavalj...)
  • orasi
  • paprika
  • pasulj
  • pečurke
  • pirinač
  • pivski kvasac
  • riba
  • soja
  • smokva
  • tikva
  • hleb i pecivo od integralnih žitarica
  • džigerica
  • šargarepa
  • špargle
Lekovitost vitamina B

Pomenuta grupa vitamina lekovito deluje kod sledećih bolesti i tegoba, tj. sprečava komplikacije kod ovih stanja:

  • akne
  • anemija
  • anksioznost
  • bolesti srca i krvnih sudova
  • glavobolja
  • depresija
  • ekcem
  • za regeneraciju tkiva
  • impotencija
  • kožne bolesti
  • neophodan za rast i razvoj
  • neplodnost
  • pad imuniteta
  • problemi sa kožom
  • problemi sa želucem i organima za varenje
  • problemi sa metabolizmom
  • stres
Kada se uoče ovi simptomi, ipak se treba posavetovati sa lekarom kako bi se otkrili uzroci i našli najbolji načini za lečenje.
Vitamini grupe B posebno se preporučuju: trudnicama, dojiljama, starijim osobama, osobama koje dugo koriste antibiotike, za detoksikaciju organizma od alkohola...

Zaključak i upozorenje


Vitamini grupe B su veoma značajni za naše zdravlje zbog toga što pomažu organizmu u obnavljanju životnih funkcija i sprečavanju nastanka mnogih bolesti.
Obično nedostatak jednog od vitamina iz ove grupe izaziva određene tegobe, ali i upozorava da najverovatnije nedostaju i ostali vitamini iz ove grupe.
Ukoliko se potrebne količine vitamina grupe B ne unose u organizam kroz redovnu ishranu, onda se preporučuje uzimanje multivitaminskih preparata.
Vitamini grupe B nisu toksični, ali u prevelikim dozama mogu štetiti našem zdravlju.



 
Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
"Stručnjaci upozoravaju da je još prerano govoriti o tome da ekstra uzimanje vitamina daje dodatnu zaštitu."

da li to znaci da je u redu ako pored onoga sto iz hrane unese, dobro i to sto pijem oligovit, beviplex i slicno ili ne treba pribegavati takvom nacinu unosenja B vitamina?
Moj ti je savet da uzimaš vitamine iz prirodne hrane, jer su oni uravnoteženi...za razliku od tableta, gde naše telo ne zna kako da ih absorbuje. Npr. ako uzmeš previše od jedne grupe vitamina, ona će sprečiti absorbiranje i kombinovanje druge grupe vitamina. Ni na jednoj kutiji vitaminskih tableta nećeš naći da je njihov sastav uravnotežen...za razliku od prirodne hrane, gde pronalazimo sve što nam je potrebno.
Vlada SAD je zabranila da se ove tablete nazivaju "izbalansirani vitamini", jer i nisu, pa je farmaceutska industrija izmislila novi naziv "multivitamini".
Tako da ti toplo preporučujem da izbegavaš unošenje neuravnoteženih vitamina.
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruka
343
Ali VITAMIN B7 nije samo biotin, vec i holin ili vitamin H.:)
Od ostali vitamina specifican je po tome sto ima jednu rijetku sposobnost, jer prodire preko krvne -mozdane pregrade direktno u mozdane celije, gdje stvara jednu hemijsku tvar vrlo bitnu za nasu memoriju, koncetraciju... Sem toga odgovoran je za stabilizaciju secera i holesterola v krvi, vracanje prirodne boje kose....
Sta se stetnosti tice, prema tome da su vitamini B komplexa odgovorni i zaduzeni za toliko razni operacija u tijelu, tezko da moze uopste doci do nekoga zatrovanja ili bilo cega, jer i kada bi postajo visak istih, presao bi u urin ili mokracu, posto je taj vitamin "vodotopan" , topi se u vodi.
U prevelikim dozama mogu biti jedino stetni vitamin A, D, E i K, ne tope se u vodi...
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Vitamini sa dva lica

Novosti


Sve više građana želi instant zdravlje, pa u apotekama olako nabavljaju kapsule bez prethodnog saveta lekara. Uzimanje na svoju ruku može da pomogne, ali i da bude opasno




KAD god organizam „podbaci“, krene se u trku za veštačkim vitaminima. Apoteke su prepune raznoraznih preparata, kapsula, šumećih tableta i sirupa, od kojih se očekuje da ponište sve loše životne navike.
Uzimanje vitamina „na svoju ruku“ može da pomogne, ali i da bude opasno, pa i smrtonosno!

- Postalo je „normalno“ da kad se osećamo umorno, malo spavamo, a naporno radimo, i uz to jedemo neredovno, posežemo za vitaminskim dodacima u nadi da ćemo izbrisati sve zdravstvene grehove - kaže dr Jelena Gudelj Rakić, specijalista higijene Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. - Vitamini su organska jedinjenja koja čovekov organizam uglavnom nije u stanju da stvori, pa moraju da se unose hranom. Različiti vitamini imaju različite uloge. Nekada je bio stav da vitaminski dodaci nisu potrebni ukoliko se hranimo raznovrsno, međutim, danas postoje naučni dokazi o prednostima njihovog korišćenja.
Prema rečima dr Gudelj Rakić, važno je odrediti kada i koliko se unosi vitamina, jer praksa pokazuje da pojedine osobe preteruju i svakodnevno unose megadoze koje mogu biti i štetne.

- Kada se unese količina vitamina veća od one koja je organizmu potrebna, u zavisnosti od doze, mogu da se jave različite tegobe - objašnjava dr Gudelj Rakić, stručnjak za ishranu. - Najčešće se ispoljava toksičnost vitamina za koje u organizmu postoje rezerve - A, D, E i K. Megadoza vitamina A kod trudnica može da izazove pobačaj, kao i mnoge deformacije ploda. Prekomerna doza vitamina D može da dovede do povraćanja, slabog apetita, mučnine, povišenog pritiska, i smanjenje funkcije paraštitnih žlezda.

Vitamin E ukoliko se unese i u 30-40 puta većoj dozi od propisane ne može da izazove trovanje, ne dovodi do mutacije i nije kancerogen. Može samo da izazove umor, mučninu, poremećaj varenja i slabost, objašnjava dr Gudelj Rakić.
Doza vitamina K veća od 500 mikrograma može da izazove alergijsku reakciju ili da dovede do poremećaja zgrušavanja krvi.

- Raznovrsnom ishranom, sa dosta voća i povrća, unosi se sve ono što je organizmu potrebno na lakši i jeftiniji način - priča dr Gudelj Rakić. - Pogrešno je verovanje da će čarobna šumeća tableta sve da reši.

Da je hrana najbolji izvor svih vitamina, smatra i dr Olika Drobnjak Tomašek, alergolog imunolog Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“
- U tabletama su manje vredni vitamini od onih koji se nalaze u prirodnom, izvornom obliku - ističe dr Drobnjak Tomašek. - Namirnice koje sadrže prirodne vitamine su najbolje.

DOBRI ZA OPORAVAK
- Vitamini se preporučuju kada se oporavljamo od bolesti, u slučajevima pojačane fizičke aktivnosti, kao i kod profesionalnih sportista - objašnjava dr Gudelj Rakić. - I starije osobe bi trebalo da koriste vitamine, ali sa velikim oprezom i samo uz savet lekara. Isto važi i za dečji uzrast, u kome se vitamini preporučuju u određenim fazama rasta i razvoja kao dodatak, ali tako da se tačno zna kada, koji vitamin i u kojoj dozi se daje. Novorođenčetu se daje vitamin K, kasnije vitamini D i A kao prevencija rahitisa.

ODBRANA OD INFEKCIJE
VITAMIN A je neophodan za pravilan rast svih ćelija i posebno važan za vid noću, vitamini B grupe za pravilno odvijanje mnogobrojnih metaboličkih procesa, naročito za rad i funkciju nervnog sistema, dok vitamin C (askorbinska kiselina) ima važnu ulogu u odbrani organizma od infekcije jer pospešuje baktericidni efekat belih krvnih zrnaca.

 
Natrag
Top