Vijetnam

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zaliv zmajeva

Zaliv zmajeva

Čudo prirode - Veličanstveni zaliv Ha Long sa 2.000 ostrva, pećinama i plutajućim selima, jedinstvena je atrakcija u Vijetnamu

1.jpg

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Vijetnama, koja je odnedavno i na listi novih svetskih čuda, smestila se u severnom delu zemlje u provinciji Kvang Nin. Reč je o jednom od najvećih prirodnih čuda na svetu, veličanstvenom zalivu koji pripada gradu Ha Long.

Zaliv Ha Long smestio se uz obalu dugu 120 kilometara. Glavno obeležje Ha Longa je oko 2.000 ostrva raznih veličina i oblika, od kojih se većina uzdiže gotovo uspravno od površine mora. Vrhovi ostrva prekriveni su gustom džunglom, a većina je nenaseljena i u potpunosti prepuštena divljini.

2.jpg

Naziv Ha Long u doslovnom prevodu znači „zaliv u koji sleću zmajevi". Legenda koja kruži Vijetnamom kaže da su bogovi poslali zmajeve s neba da bi pomogli lokalnom stanovništvu u odbrani od neprijatelja. Zmajevi su na neprijatelje pljuvali dragulje i žad, koji su se pretvorili u ostrva i tako stvorili prirodnu odbrambenu tvrđavu. Lokalno stanovništvo uspelo je da sačuva svoju zemlju i stvori današnji Vijetnam.

Neka od ovih krečnjačkih ostrva su šuplja i u njima se nalaze ogromne pećine. Jedna od najpopularnijih je Hang Dau Go, ili pećina drvenih kolaca. Reč je o velikoj špilji koja ima tri dvorane.

3.jpg

Pećina drvenih kolaca

Svoje neobično ime duguje činjenici da su u trećoj dvorani u 13. veku bili sakriveni oštri koci od bambusa, koje je vijetnamski narodni heroj i ratni general Tran Hung Dao zakucao u dno reke Bah Dang da bi uništio neprijateljsku mongolsku flotu.Turistima je draga i pećina Hang Sung Sot (pećina iznenađenja). Iznenađenje čeka u njenoj drugoj odaji, gde se smestila ni više ni manje nego ružičasta stena u obliku muškog polnog organa, delo majke prirode

4.jpg

Tu je i Hang Trong ili pećina bubnjeva, u kojoj je prilično vetrovito i vetar koji duva između stalaktita i stalagmita proizvodi zvuk nalik na bubnjanje.
Na nekim od ostrva smestila su se jezera. Tako ostrvo Dau Be ima čak šest zatvorenih jezera. Uz neka ostrva nadovezuju se plutajuća ribarska sela, koja su posebna atrakcija.

Izvor: Press




 
Natrag
Top