Vaš stav o staroj srpskoj paganskoj veri?

Moj stav je

  • Narodno praznoverje koje treba iskoreniti

    Votes: 7 46,7%
  • Deo nacionalnog identiteta vrednog poštovanja

    Votes: 7 46,7%
  • Verujem u Svetovida i Peruna,ali više volim Hrista

    Votes: 1 6,7%
  • Stara vera je superiornija od Hrišćanstva

    Votes: 0 0,0%

  • Total voters
    15
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Šta je netačno? Da pravoslavlje nije hrišćanstvo? Elaboriraj to malo.
morali bi eseji da se ovde pisu a ja bas nisam raspolozan za to.Evo ti samo par primera:zadusnice(kut mrtvih),farbanje jaja(kult plodnosti boginje Istar).paljenje badnjaka(pomaganje da se malo sunce rodi,jer je jos hladno animistiki kult slovena) i da ne nabrajam i objasnjavam jos puno toga,poput paljenja sveca,krstavnja male dece,zarezivanje drveta,litije,slave...kao sto rekoh proceprkaj malo po netu i nacices sve ovo o cemu govorim pa ako nije tacno ti me slobodno dematuj.Ali NICEGA od toga nema u Bibliji da su ostavili prvi hriscani,apostoli sa Hristom
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa, pogledaj malo citat na koji daješ odgovor. Ja sam te pitao sasvim nešto drugo. Pitao sam, smatraš li da pravoslavlje nije hrišćanstvo? A ti mi odgovarš o farbanju jaja, badnjacima, zadušnicama... Hoćeš da kažeš da su sve to paganski običaji prenijeti u pravoslavlje. Ok. ja to ne sporim. A ne bih, niti imam namjeru da sa tobom raspravljam o biblijskom i savremenom hrišćanstvu. Nisam kompententan za to.
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Ja sam ti dao primere koje trebas sagledati kroz Bibliju(ako zelis),jer jedino hriscanstvo onakvo kakvo je dato u Bibliji,tako da ostalo ne mogu zvati hriscanstvom,mogu otpalim hriscanstvom,a kada nesto otpadne onda vise nije to to.Prosto receno DA Pravolsavnje ne smatram hriscanstvom.
 
Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
73
Cao, pa ne trebamo nijednu veru hriscansku da smatramo hriscanskom jer ni kod jednog naroda u evropi ne postoji iskonsko hriscanstvo. Kod svih naroda se "hriscanstvo" ili bar ono sto nam se prodaje kao hriscanstvo, pomesalo sa paganskim obicajima. Samo hriscanstvo i isus jesu paganski jer predstavljaju maskirana bozanstva i kultove obozavanja daleko pre godine 0. Ne kazem da isus nije bio. Mislim da ono sto citamo u bibliji o njemu vrlo okrnjeno sa jedne i puno dodatog sa druge strane. Tu se samo stopilo jedna paganska vera sa drugom. A hriscane su rimljani pobili, neznam sta je ovo danas, los surogat.
 
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Kada sam bila mala, sve pravoslavne praznike sam provodila u pravom starosrpskom ( paganskom ) duhu, jer me baba tako učila, i jer je ona to radila, a ja gledala i stvarno uživala kao dijete. Sjećam se svih praznika kao da ih danas gledam, velikim, začuđeni,dječiji očima. Božić Bata, kada od uzbuđenja nisammoglada spavam, i kada sam jedva čekala da ustanem da vidim šta mi je stavio u cipelicu . Materice, očevi, kada smo vezivali roditeljei dobijali poklone za " odriješenje ". Kada smo nosioce Badnjaka zasipali žitom,kada smo bacali orahe u ćoškove soba, kada smo tražili novac u pogači, kada smo farbali tzv. jevrejska jaja za Vaskrs, koja su specijalitet stare , srpske kuhinje, koji sam ja donijela u zapušćele crnogorske krajeve i svi od mene i dan današnji uzimaju recept ( mogu i forumaši na pp ). Smatram da se vjera tako bolje " upije " đetetu od malih nogu i da dijete tako srcem zavoli Boga. Sada kao matora to gledam sasvim drugačije, meni ne trebaju nikakvi paganski rituali , ali moja đeca sva srećna dočekuju Badnjake, Vaskršnja jaja i neka im, ne treba im to malo radosti oduzimati.
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Lijepo je kad covjek zna o sebi. I o onome sto cini.
O paganima ocito se ne zna mnogo, ali sa stanovista monoteizma paganstvo je ravno katastrofi, izvor svakog zlocina.
Ukoliko su u pitanju narodni obicaju zavisi i u koju svrhu se cine. Ako je na dobro, na radost sebi i okolini, onda je u redu.
 
Natrag
Top