Kada sam bila mala, sve pravoslavne praznike sam provodila u pravom starosrpskom ( paganskom ) duhu, jer me baba tako učila, i jer je ona to radila, a ja gledala i stvarno uživala kao dijete. Sjećam se svih praznika kao da ih danas gledam, velikim, začuđeni,dječiji očima. Božić Bata, kada od uzbuđenja nisammoglada spavam, i kada sam jedva čekala da ustanem da vidim šta mi je stavio u cipelicu . Materice, očevi, kada smo vezivali roditeljei dobijali poklone za " odriješenje ". Kada smo nosioce Badnjaka zasipali žitom,kada smo bacali orahe u ćoškove soba, kada smo tražili novac u pogači, kada smo farbali tzv. jevrejska jaja za Vaskrs, koja su specijalitet stare , srpske kuhinje, koji sam ja donijela u zapušćele crnogorske krajeve i svi od mene i dan današnji uzimaju recept ( mogu i forumaši na pp ). Smatram da se vjera tako bolje " upije " đetetu od malih nogu i da dijete tako srcem zavoli Boga. Sada kao matora to gledam sasvim drugačije, meni ne trebaju nikakvi paganski rituali , ali moja đeca sva srećna dočekuju Badnjake, Vaskršnja jaja i neka im, ne treba im to malo radosti oduzimati.