Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Pa upravo je to srednjovjek. religijski sistem proizvodio, lažnu moralnost, spoljnu, ali sistem nije mogao da promijeni srce isti su sistemi i ateistički kao komunizam itd.
Pa jeste pogrešan jer je stvarao licemjerstvo spoljnu pobožnost.
Pa katolički sistem se i nije držao slova, nego magije. Kao ni pravosl. a silom su ljude navodili na morralnost ali lažnu.
Naravno da ima jer se ljudi onda okreću ateizmu što je posljedica predrasuda i generalizacije.
Znam ja ovo hvala Bogu bolje od tebe sigurno.
Pa može jer navodi ljude na lažnu moralnost koja je produkt straha od kazne.
Samo u slobodi je istinsko mjerilo pobožnosti. I Biblija to zagovara.
Pa i sami Bog nam daje slobodnu volju da griješimo. Zato je svaki diktatorski sistem (komunizam, teokratije, itd) u osnovi sotonistički.
Bog uvjek šalje svoju riječ, preko koje nas upozorava na posljedice grijeha, ali nas ne prisiljava da odaberemo Njegov put. Zato je On rekao:
"Svedočim vam danas nebom i zemljom, da sam stavio pred vas život i smrt, blagoslov i prokletstvo; zato IZABERI život da budeš živ ti i seme tvoje!" (Ponovljeni Zakon 30:19)
Mire ja ću hvala Bogu da svoje dokažem BIBLIJOM, čitaj dobro BIBLIJOM.
i NJIH SAM SPOMENUO.
Naravno da je i sistem problem koji navodi ljude na to. Nije samo sistem ali jeste i sistem.
Pa taj sistem je proizvodio fanatizam. Navodio ljude na to.
Sistem koji je Bog uspostavio ljudi su iskvarili što se posebno vidi u NZ.
Nema čak ni naznaka tog sistema, nemoj bezveze da pričaš, razg. sa razumnim sagovornikom koji traži primjer i dokaze. Konkretne.
Čak su i katolički teolozi priznali da je protest. sistem mnogo bolji rod dao nego njihov.
Teokratija je samo za one koji izaberu Boga.
Reformacija je unapredila narode koji su je usvojili, omogućavajući im da osnuju slobodne institucije, dok katolicizam vodi do despotizma ili anarhije, a često naizmenično do jednog i drugog. Demokratska vlada je prirodna vlada protestantskih naroda. Despotska vlada je u prirodi katoličkih naroda. ... Protestanti poštuju i zakon i autoritet. Katolici, nesposobni i da osnuju slobodu, i da žive bez nje, čine despotizam neophodnim... Kada zlo dostigne svoj vrhunac, zemlja oscilira između anarhije i despotizma, iscrpe svu svoju snagu u borbi nepomirljivih stranaka. ... Odakle dolazi zlo? Verujem da je uzrok sledeći. Regulisana sloboda nije moguća bez dobrog morala. ... Samo potpunim potčinjavanjem Rimu, kao što je ranije bio slučaj sa Španijom, a sada sa Tirolom, oni žive u miru. Ako pokušaju da se oslobode, oni teško mogu izbeći anarhiju." (Protestantism and Catholicism in their bearing upon the Liberty and Prosperity of Nations, By Emile De Laveleye, 1876. page 30, 31, 52,)
Što i vidi po nivou kriminala Meksika, Brazila u odnosu na Švedsku, Novi Zeland.
Po rodovima ćete se poznati.
Odgovoriću i na ostali dio tvog posta.
Tripo izvini ako sam bio malo ostriji gore u odgovoru na tvoj post.