Uskršnji praznici – prilika za ukrašavanje jaja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
20 saveta za farbanje jaja

20 saveta za farbanje jaja

tempere-1.jpg

BILO DA jaja farbaju prirodnim ili veštačkim bojama, svake godine uoči Uskrsa domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase uskršnja jaja. Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo još nekoliko interesantnih, koji mogu da učine da za ovogodišnji trud dobijete sve pohvale vaših najmilijih.

1. MRAMORNA JAJA - Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

2. GUMICE za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

3. OBLICI - Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

4. DŽAK - Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

5. TRADICIJA - Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

6. ULJE - U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

7. MRVICE - Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.

8. ŠLJOKICE - Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.

9. KREP PAPIR - Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i iseći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu... jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

10. BRZO I LAKO - U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv.

11. IZGREBANO JAJE - Ako se jaje ne farba ravnomerno, negde boja uhvati jače a negde manje, izvadite ga iz farbe i žicom za sudove ili nožem izgrebite još malo ljusku i vratite u istu ili neku svetliju boju.

12. BUBAMARA – Ofarbati jaja u željenu boju, najbolje crvenu. Umutiti jedno belance viljuškom i četkicom praviti tufne na ofarbanom jajetu. Uvaljati u mak.

13. KANAP dužine 30 cm potopiti u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotati oko jajeta u raznim pravcima. Uzeti drugi kanap, namočiti u drugu boju i ponoviti postupak onoliko puta koliko nijansi želite da dobijete na jajima.

14. ČIPKA – jaja skuvati, obmotati najbolje najlon čipkom, dobro je zategnuti preko jaja ali ne previše da ne pukne, i spustiti u pripremljenu boju.

15. JAJA NA PARI - Tvrdo skuvana jaja ocediti od vode. U širu posudu sipajte oko 2 - 3 cm vode, na šerpu staviti cediljku, đevđir ili neku sličnu rešetku. U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe u prahu za jaja pa sve dobro zatvoriti krpom da para ne može da izađe iz posude. Kuvati na umerenoj vatri 10-ak minuta i dobićete neobično našarana jaja.

16. TEMPERA - Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo, tako da voda bude samo blago zamućena. Još topla jaja uroniti u ovaj rastvor. Kada se osuše oslikati ih motivima po želji temperama.

17. ZRNEVLJE - Kuvana jaja mogu se premazati lepkom ili belancetom i uvaljati u kombinaciju pšenice, pirinča, I drugog zrnevlja. Preko toga može da se naprska zlatni ili neki drugi lak.

18. VOŠTANE BOJE - Skuvana jaja iscrtati voštanim bojama pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.

19. SVILA – isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Šaru lepo namestiti jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Voditi računa da se štampana strana tkanine okrene prema jajetu. Čvrsto umotati u gazu, staru jastučnicu ili sličnu pamučnu tkaninu, vezati gumicom. Kuvati 20 minuta u vodi u koju su dodate tri kašike sirćeta.

20.STIKERI – već ofarbana jaja možete ukrasiti manjim stikerima, najbolje onima sa štrasom.

SAVETI ZA POČETNIKE

* Svežinu jaja možete da proverite ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža.

* Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta. U slučaju da se to ipak desi, belance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske. Drugi recept je da se u vodu stavi so, i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže, oko 25 – 30 minuta.

* Ako želite da jaja lako oljuštite, čim ih skuvate uronite ih u hladnu vodu.

* Pre farbanja jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpicom namočenom u sirćetu.

* Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina. Čak i parče slanine može da se koristi za ovu namenu.

PRIRODNE BOJE

ŽUTA – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže.
NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka.
CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice.
SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj.
PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa.
ZELENA – listovi spanaća, kopriva.
BORDO – sušeni cvetovi kantariona.

IZDUVAVANJE JAJETA

Jaje probušiti tankom čiodom prvo sa gornje a zatim i sa donje strane. Vrhom noža oprezno povećajte ove rupe. Iglom za pletenje probušite belu pokožicu u jajetu i plastičnim špricom ubacite vazduh u jaje. Pod pritiskom jaje će iscureti na drugu stranu. Ljusku oprati spolja i iznutra i ostaviti da se osuši.

DEKORATIVNA JAJA

Obareno i oljušteno jaje staviti u posudu sa narendanom cveklom u koju je dodata kašika limunovog soka. Ostaviti jaje da odstoji najmanje šest sati. Važno je da jaje bude u potpunosti prekriveno pireom od cvekle. Može se koristiti sirova cvekla ali i ona iz tegle. Vrlo dekorativno izgleda na tanjiru za predjelo.

Izvor: Bilje i zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Uskršnje priče: Uskrs – običaji i verovanja

Uskršnje priče: Uskrs – običaji i verovanja

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, dan Hristovog vaskrsnuća. Saznajte više o običajima i verovanjima koji se vezuju za njega.

news_11927.jpg

Kod vernika, koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru, Uskrs se naziva i Vaskrs. Vuk Karadžić, u svom “Rječniku”, za glavni naziv ovog praznika je uzeo Vaskrsenije, ali pominje i druge nazive – Vaskrsenje, Uskrs, Vazam, Veligdan. U njegovoj zbirci poslovica, u jednoj se sreće prvi navedeni naziv, a u dve – Uskrs. Danas se sve češće u Srbiji ovaj praznik naziva i Vaskrs. Kod drugih slovenskih naroda postoje različiti nazivi ovog praznika. Kod Rusa – Pasha, Paska (od gr. Pasha, što dolazi iz st. jevrejskog pesah „prolaz“), kod Belorusa – Vjalikdzen†, Ukrajinaca Velykden†; kod Poljaka – Wielkanoc, Čeha – Velikonoce, kod Slovenaca – Velika noč (u Beloj Krajini vuzem, na Krasu -Vazam), kod Bugara i Makedonaca, kao i u narodnim govorima istočne Srbije – Velikden.


Nedelja u kojoj pada Uskrs naziva se Velika ili Strasna nedelja. Naziv „strasna“ dolazi od st.slov. strast† u značenju „stradanje, tuga“ (iz *stradt-t†). U toku Uskršnje nedelje „carska vrata“ na oltaru u pravoslavnim hramovima, severna i južna, ne zatvaraju se. U Rusiji, svako je mogao na Uskrs da priđe zvoniku i da zvoni. Zvuk zvona simbolizuje glas Božji. Smatralo se dokle se čuje udar zvona dotle je i granica do koje može doći svako zlo usmereno na ljude.

Uskrs je pokretni praznik. Prema odluci Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, 325. g. obeležava se svake godine u prvu nedelju posle prolećne ravnodnevice, u vreme punog meseca i uz zabranu da se ne poklopi sa praznovanjem jevrejske Pashe. On može najranije pasti 4. aprila (pre Blagovesti), a najkasnije 8. maja (posle Đurđevdana). Na Šestom vaseljenskom saboru (630. g.) određeno je da se post prekida u ponoć između Velike subote i Uskrsa, kada se i u svakoj hrišćanskoj crkvi objavljuje vest da je Hristos vaskrsao. Deo hrišćanskih pravoslavnih crkava (među njima
srpska i ruska) datum obeležavanja Uskrsa računa po julijanskom kalendaru, kako je to određeno odlukom Nikejskog sabora. Ostale hrišćanske crkve (katolici, protestanti, deo pravoslavnih crkava itd.) obeležavaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru.

Što se samog Uskrsa tiče, nije puno verskih običaja vezano za njega, kao što je vezano za Božić ili Đurđevdan, pre svega zato što je ovo pokretni praznik. Drugi razlog je idejne prirode. Po svoj prilici Sloveni pre pokrštavanja nisu imali pojmove za raj i pakao. Svakome je bio zagarantovan odlazak njegove duše na onaj svet i prisajedinjenje dušama svojih predaka. Postojala je i neka vrsta jedinstva živih i njihovih predaka, uz strogo kontrolisani i reglamentirani način međusobnog opštenja. Živi su, u određeno doba godine, odavali poštovanje svojim precima, a ovi su za uzvrat brinuli o njihovom blagostanju, produženju roda, rodnosti njiva i stoke i zaštite od bolesti. Na onaj svet nisu mogle da odu jedino duše pokojnika koji su za života kršili važne običajne norme, ili ako ih porodica ne sahrani na odgovarajući način. Smatralo se da duše takvih pokojnika lutaju noću od svog mrtvog tela do svog ranijeg doma, strašeći ljude i praveći im pakosti. Za Slovene božja sila je mogla biti i dobra i zla, jer je upravljala stihijama – munjom, vatrom, vodom, vetrom. Zato je lakše prihvaćen kult svetog ratnika Georgija (Đurđa), koji je mogao oterati svako zlo od stoke, sv. Ilije, jer je mogao zaštititi od groma, sv. Nikole kao starca bele brade, koji upravlja prelaskom duša preko mora na onaj svet (koga su u nekim mestima Rusije prihvatali za samog Boga) nego vera u spasenje preko sina Božjeg – Hrista.


Što se tradicije i običaja tiče – neizostavan deo je farbanje jaja.

Kako se farbaju jaja?


Običaj je da se jaja farbaju na Veliki petak. Jaja farba domaćica kuće. Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom (u kome će kuvati i farbati jaja) dodaje malo osvećene vodice, koja je osvećena u toku vaskršnjeg posta. Prvo se farbaju crvena jaja. Prvo jaje, koje se spusti u vodu i ofarba ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se “čuvarkuća”. Nekada je bio običaj da se jaja farbaju u crvenu i plavu boju. Crvena boja se dobijala kuvanjem u lukovini ili broću; a plavo-zelena boja je dobijana kuvanjem jaja u zelju. Crvena boja označava Hristovu božansku, a plava ljudsku prirodu. I zato se najčešće u te dve boje jaja farbaju. Jaja inače označavaju nešto iz čega nastaje novi život. Na ikonama Hrist do svog tela ima crvenu tkaninu, a preko nje plavi ogrtač. Bogorodica ima plavu tkaninu, a ogrnuta je u crveno. To simbolizuje Bogorodicu kao ljudsko biće ogrnuto božanskim, a Hrista kao božansko biće ogrnuto ljudskim.

Farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalina Mironosica (to je ona devojka, koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji
poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse”. Još jedan običaj vezan za Veliki petak je i odsustvo svakog radovanja. Naime, vernici tog dana ne slušaju muziku, ne predaju se ostalim radosnim sadržajima, ne vesele se, jer je Veliki petak najtužniji hrišćanski praznik (tada je razapet Isus Hrist).

Kao što je već rečeno, Uskrs uvek pada u nedelju. Što se običaja za Uskrs tiče, pa, može se reći da variraju od kraja do kraja zemlje (kao što je slučaj i sa običajima vezanim za druge praznike).


Neki od običaja su:

• Za Uskrs valja ustati rano ujutru, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu;
• Ujutru se valja umiti vodom u kojoj je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje;
• Decu valja dotaći crvenim jajetom – da budu crvena i zdrava tokom godine;
• Prvo se omrsiti vaskršnjim jajetom;
• Na Uskrs, rano ujutru ljudi su odlazili u crkve na jutrenje; U Rusiji je bio običaj da ako se neko uspava i ne dođe na jutrenje u crkvu idu po njega, polivaju ga vodom, ili ga bacaju u reku. U 17. veku, Sinod Ruske crkve je posebnim ukazom zabranio provođenje ovog običaja, koji je dovodio i do smrtnih stradanja ljudi. Posle ručka ljudi su se okupljali kod Crkve, a ako u selu nema crkve, pod zapis (sveto drvo);
• U nekim selima južnog Banata, Bačke i Srema, po ulicama gde je prolazila litija palili su vatre, ili sveće u prozorima. Vatre za Uskrs su obavezno paljene kod katolika;
• Ako Uskrs padne pre Đurđevdana nije se jelo jagnjeće meso;
• Za Uskrs se mese posebni hlebovi. U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje s umetnutim celim jajetom (kovržanjak), koje su međusobno razmenjuju sa prijateljima;
• Na dan Uskrsa se kriju jaja i slatkiši po dvorištu i kući, pa
deca
traže skrivene darove;
• Na drugi dan Uskrsa, koji se zove Pobusani ponedeljak, ide se na groblje i na svaki grob se ostavlja po jedno crveno jaje (da bi i preminuli preci uživali u vaskrsenju isusa Hrista). Ovaj dan se zove i Vodeni ponedeljak, jer tada momci i mladi ljudi polivaju vodom devojke i mlade žene. Na ovaj ponedeljak valja i ostaviti razbijeno uskršnje jaje u njivi, da njiva bude plodna. A daje se i uskršnje jaje stoci da ga pojede, da bi cele godine bila zdrava.
Na dan Uskrsa neizostavno je i kucanje ili tucanje jajima. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe. Inače, u Banatu uskršnja jaja nisu davana pastirima (ovčarima, svinjarima) da ne bi stoka bolovala u toku godine.

Kao što vidite, običaji i verovanja su razni. Ali u tome je i čar kulture i tradicije…

Izvor: 234
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Uskršnja jaja bojena svilom

Uskršnja jaja bojena svilom

Ne, uopšte vam nisu potrebni sati strpljenja za ove prelepe šare na jajima. Otkrivamo vam jednostavan metod za dobijanje najlepših uskršnjih jaja.

1.jpg

Potrebna je tkanina koja je 100% svila (možete iskoristiti staru kravatu, na primer). Što je šarenija, lepše će biti šare na jajima. Tamno plava, ljubičasta i crvena boja se obično preslikaju
najbolje.

2.jpg

Postupak:

1. Isecite komad tkanine koja je 100 posto svila dovoljno veliki da prekrije jaje. Što bolje tkanina prione za jaje, lepše će biti šare. Obmotajte je oko jaja s lica što je čvršće moguće, a da se jaje ne razbije i zavežite gumicom.

3.jpg

2. Jaja koja ste umotali u svilu, umotajte još jednom u svetlu tkaninu (opet možete da iskoristite neki stari komad garderobe ili posteljine na primer). Zavežite gumicom.

4.jpg

3.
Stavite jaja u šerpu i pekrijte ih sa bar pet centimetara vode. Dodajte malo sirćeta. Kad proključa, smanjite vatru i ostavite da se kuva još 20 minuta.

4. Ostavite jaja da se osuše na kućnoj temperaturi, pa uklonite tkaninu. Po želji možete da namažete jaja sa malo ulja za sjaj.

5.jpg

(ourbestbites.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sve u znaku Uskrsa: Dekoracija stola koja će sve oduševiti

Sve u znaku Uskrsa: Dekoracija stola koja će sve oduševiti

Uz malo mašte napravite sami dekoracije za uskršnju trpezu. Ponekad je dovoljna samo dobra ideja da bi se napravio čaroban ugođaj, zato vam predlažemo da nekoliko jednostavnih detalja koji će vaš sto učiniti neodoljivim.

1.jpg

USKRŠNJI BUKET

Evo jednog zanimljivog načina da aranžirate jaja. Od raznobojnog krep papira napravite ružice i u svaku stavite po jedno jedno jaje. Možete prilepiti i grnačice da liče na pravi cvet i staviti ih u čaše i u tanjire. Ukoliko nemate krep papir, ružice možete napraviti i od salveta u boji. U svakom slučaju, ovakav dekor ulepšaće trpezu.

2.jpg

MINI SAKSIJE

Za pravljenje ovog dekora trebaće vam malo više strpljenja kako prilikom ljušćenja jaja ne biste polomili ljusku, ali ni to neće smetati kada u njih stavite nekoliko procvetalih biljčica.

3.jpg

ROMANTIČNA JAJA

Umesto biljaka u ljuske od jaja možete da stavite raznobojne svećice koje će atmosferu učiniti romantičnom.

4.jpg

SALVETA U OBLIKU ZECA

Efektan detalj koji će biti pravi ukras na stolu. Pratite instrukcije sa video snimka i za par minuta složite salvetu tako da liči na zeca.


Izvor: Blic žena
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Simbolika boja Uskršnjih jaja

Simbolika boja Uskršnjih jaja

Uskrs je i praznik boja. Posle duge zime, odsustva svetlosti i života, vreme je da se vrati radost. Pročitajte koje je značenje boja kojima ste ofarbali Uskršnja jaja.

news_11933.jpg

CRVENO JAJE KAO SIMBOL VASKRSA

Jaje je oduvek bilo simbol rađanja, novog života. Kao simbol je postojalo jako davno, pre hrišćanske tradicije slavljenja uskrsa. Priča kaže da je Marija Magdalena ta, zahvaljujući kojoj je crveno jaje postalo simbol Hristovog vaskrsnuća.

Marija Magdalena je posle Hristovog uskrsnuća krenula da širi vest o tome i došla je do Rima. Tamo je uspela nekako da dođe do rimskog cara Tiberija i stupila je pred njega sa običnim belim jajetm u rukuma, uzvikujući: "Hrist je vaskrsao!

Tiberijus se nasmejao i rekao da je mogućnost da je Hrist vaskrsao ista, kao i da jaje u Marijinoj ruci postane crveno. Naravno, jaje je istog trenutka postalo crveno.

Po drugoj priči, Marija, majka Hristova i Marija Magdalena su stavile korpu sa jajima ispod krsta, na kome je Hrist bio razapet i njegova krv je obojila jaja u crveno. Ta jaja je Marija Magdalena odnela Tiberijusu kao simbol vaskrsnuća.

Crvena je boja Hristove krvi, simboliše njegovu žrtvu ali istovremeno i uskrsnuće i veru u novi život. U pravoslavnim zemljama obično farbanje jaja za Uskrs započinje crvenom bojom.

ZNAČENJE OSTALIH BOJA

Zelena boja je omiljena u nekim delovima Nemačke, kada je farbanje jaja u pitanju.
Zelena jaja su simbol mladosti, nade, novih početaka, proleća, sreće.

Zlatna uskršnja jaja simbolizuju božansku prirodu Isusa Hrista.

Ljubičasta boja je simbol Hristove pripadnosti kraljevskoj lozi.

Žuto i žuta jaja predstavljaju svetlost, sunčev sjaj, tako neophodan za stvaranje novog života.

Bela jaja, neobojena, samo lakirana, najviše se kombinuju sa žutim jajima i jako lepo izgledaju jedna uz druge. Inače bela jaja su simbol bezgešnosti, nevinosti i čiste duše.

Narandžasta ili ako hoćete oranž jaja predstavljaju snagu i istrajnost.

U nekim zemljama plava boja se ne smatra srećnom bojom, naročito tamne nijanse plave i izbegava se farbanje jaja u plavo, sem kada su u pitanju svetlo plave, pastelne nijanse.

(abc) 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Uskršnja jaja sa preklopljenim kružićima

Uskršnja jaja sa preklopljenim kružićima

1.jpg

Tri kružića na jajima, daje neograničeni broj različitih kombinacija farbanja jaja. Izuzteno se lako farbaju, a za decu je to neodoljiv način da iskoriste svoj stvaralački duh, koji ima svako dete.
Koristite tvrdo kuvana jaja obojena ili u prirodnoj boji. Isecite samolepljivu traku u obliku kruga. Za krugove možete koristiti i izolir papir ili solarsku samolepljivu traku. Kada budete lepili kružiće dobro ih noktom zalepite na vrhovima da boja ne bi ulazila ispod trake. Stavite jaje u boju i držite ga potopljenog po uputstvu sa ambalaže boje za jaja. Kada se jaje oboji izvadite ga iz boje i osužite krpom. Uklonite kružiće. Ako želite, možete još jednom prelepiti nove kružiće i umočiti u drugu boju.
Da biste dobili tamno jaje sa svetlo obojenim kružićima prvo isecite kvadratić od izolir papira. Unutar kvadratića isecite krug ostavljajući sa svih strana dovoljno trake da se kvadratić može nalepiti na jaje. Obojte četkicom kružiće. Kada se boja osuši, na obojne kružiće nalepite isečene kružiće od izolir papira i jaje umočite u tamnu boju za jaja. Držite jaje koliko je potrebno u boji, posle ih izvadite, osušite krpom i odlepite kružiće.

Izvor: Dnevnikbebe.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bojenje jaja samolepljivom trakom

Bojenje jaja samolepljivom trakom

1.jpg

Ovom tehnikom možete napraviti raznovrstan i divan dizajn jaja. Zato sve što imate u kući koristite kao pribor: lišće, nalepnice, samolepljivu traku, itd. Postoje razni načini dekorisanja i ukrašavnja jaja, a mi ćemo vam predložiti neke od njih.

2.jpg

Potreban pribor:

 • Jaja;
 • Samolepljiva traka;
 • Papirni ubrus;
 • Male nalepnice.
Postupak

 1. Ukoliko želite karirana jaja, počnite sa tvrdo kuvanim jajima bele ili svetlo braon boje. Isecite samolepljivu traku debljine 0,5 cm a dužine dovoljne da oblepite uzdužno celo jaje. Izlepite jaje praveći jednake trake. Na krajevima dobro noktom zalepite traku da boja ne bi ulazila ispod nje. Umočite jaje u željenu boju i držite ga potopljenog po uputstvu sa ambalaže boje za jaja. Osušite jaje krpom i sklonite trake.
 2. Prelepite nove trake horizontalno po jajima i opet potopite jaja, ali sada u drugu boju. Držite jaja u boji po uputstvu sa ambalaže boje za jaja. Osušite jaja krpom i sklonite trake.
 3. Ovakvom tehnikom možete na još mnogo različitih načina obojiti jaja. Stavite gumice oko jaja i umočite jaja u boju. Posle skinite gumice. Zalepite na jaja razne oblike, kružiće, zvezde, pravougaonike, kvadratiće, cvetove, listove, itd, koje možete naći u knjižarama ili specijalizovanim prodavnicama. Umočite jaje u boju. Posle jaja osušite i skinite nalepnice.
Izvor: Dnevnikbebe.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Svetlucava jaja

Svetlucava jaja

3.jpg

Svetlucavi prah omogućava razne načine dekorisanja jaja koja će krasiti vašu uskršnju trpezu. Mešajte razne boje praha da biste dobili lepe i različite boje. U boje dodajte srebrni ili zlatni prha da dobijete dodatni svetlucav efekat.


Potreban pribor


 • Izduvana jaja: Jaje promućkajte da se žumance razbije. Probušite jaje na jednom kraju čiodom ili iglom. Na drugom kraju, isto tako probušite jaje, ali na više mesta da napravite veću rupu. Na mestu gde je manja rupa duvajte da bi sadržina jaja iscurila na drugom kraju gde je veća rupa.
 • Svetlucav prah u raznim bojama;
 • Lepak;
 • Četkica;
 • Kašikica;
 • Činija.
  1. Kada se jaja izduvaju i osuše namažite ih lepkom. Nežno spustite jaje u činiju sa svetlucavim prahom i kašičicom (ili prstima za one odvažnije) uvaljajte jaje u prah. Izvadite jaje iz činije i ostavite na papiru da se suši sat vremena.
  2. Ovako ukrašena jaja stavite u lepu posudu i ukrasite kuću.
Izvor: Dnevnikbebe.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Šarena uskršnja jaja

Šarena uskršnja jaja

1.jpg

Ovako divno ukrašena jaja možete postaviti u držač za jaja koji ćete prethodno ukrasiti travom. Deca će uživati praveći sa vama razne šare.


Potreban pribor


 • 12 izduvanih jaja;
 • Nekoliko dubljih posuda za mešanje boja;
 • Kašike za merenje;
 • Dozer tečnosti;
 • Sirće;
 • Tečne boje za hranu, uključujući tečnu braon boju;
 • Kašika i viljuška;
 • Ulje;
 • Papirni ubrusi.
Postupak

 1. U činiju za mešanje boja stavite 3 šolje vrele vode, 2 supene kašike sirćeta i nekoliko kapi željene boje za hranu. Stavite jaje u boju i držite ga potopljenim sve dok ne dobiju željenu boju.
 2. U drugoj posudi pripremite boju koja će napraviti efekat šara. Ova boja bi trebalo da bude kontrastna nijansa od prve boje. U mešavinu boje koju ste pripremili kao prethodnu dodajte jednu supenu kašiku ulja. Viljuškom mešajte boju dok ulje ne počne da pravi vrtlog.
 3. Kada se napravi vrtlog od ulja ubacite jaje u boju i vrtite ga da pokupi boju i ulje sa površine. Izvadite jaje i nežno ga osušite papirnim ubrusom.
 4. Možete praviti razne kombinacije boja. Uživajte i zabavljajte se.
Izvor: Snevnikbebe.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jaja ukrašena listovima i cvetovima

Jaja ukrašena listovima i cvetovima

1.jpg

Motivi sa listovima i cvetovima daju jajima bogat i kompleksan izgled. Možet ekoristiti koje god želite nijanse boja za jaja i time praviti svoje izvrsne kombinacije. Jednostavno se boje samo vam trebaju nalepnice raznih oblika i raznovrsne nijanse boja, a maštu sigurno imate. U svakom slučaju, pustite decu da vam pomognu i odluče se za boje i oblike.

Potreban materijal:


 • Tvrdo kuvana jaja;
 • Izolir papir;
 • Crvena i zelena boja za hranu;
 • Sirće;
 • Papirni ubrusi;
 • Sekač za papir u obliku listova i cvetova;
Postupak:

2.jpg

Korak 1:
Šablonom za listove isecite izolir papir. Zalepite isečene oblike na jaje i noktom dobro zalepite sve krajeve da se ne podliva boja. Oblike koristite samo jednom.

3.jpg

Korak 2:
Napravite boju za jaja: u jednu šolju vrele vode dodajte jednu supenu kašiku sirćeta i do 20 kapi crvene boje za hranu. Promešajte mešavinu. Potopite jaje u boju i držite ga u njoj sve dok ne dobijte željenu boju na jajetu. Osušite jaje papirnim ubrusom i odlepite oblike od izolir papira.

4.jpg

Korak 3:
Sada na jaje zalepite izolir papir u obliku lišća. Potopite jaje u zelenu boju koju ste isto tako napravili kao i crvenu. Držite jaje dok ne dobije željenu boju i posle ga osušite papirnim ubrusom. Skinite nalepnice i ukrasite uskršnju korpu ovim divnim šarenim jajima.

5.jpg

Korak 4


6_zpse60e9565.jpg


Korak 5


Izvor: Dnevnikbebe.com

 
Natrag
Top