Uskršnji praznici – prilika za ukrašavanje jaja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
USKRŠNjI PRAZNICI – PRILIKA ZA UKRAŠAVANjE JAJA

Boje, vosak i – puno strpljenja

22.jpg
Eva Nemček iz Kovačice malom bušilicom ukrašava ljusku tako da izgleda poput čipkeEva Nemček nas je dočekala sa pravom izložbom pačijih, guščijih, kokošijih i nojevih jaja ukrašenih raznim tehnikama. Bilo je teško reći koje je posebno, lepše, neobičnije, pa ipak za oko je zapelo jedno belo, „čipkano” jaje sa kako smo saznali preko 500 rupica, mada je rekord 1.400!
Na naše pitanje od koga je naučila sve te tehnike od voska do dekupaža Eva kaže:
– Gledala sam, čitala i prepočinjala. Nije bilo lako ali sam bila uporna. Upravo zbog toga drugima rado pomognem i dam savet, nema razloga da bilo šta krijem, pritom svako na kraju nađe svoj stil.
Rukotvorine, razne, deo su Evine svakodnevice od rane mladosti. Počela je sa vezom, kao sve devojčice u Kovačici, a onda je proširivala interesovanje i umeće. Pre 15 godina je prilikom boravka u Slovačkoj upoznala žene koje se bave ručnim radom, koji je tamo vrlo cenjen i došla na ideju da se i sama okuša u nekoj od novih tehnika. Oblikovala je i slano testo, sušila ga, bojila i lakirala, a onda je na izložbama videla jaja koja su predstavljala za Evu novi izazov.
– Šaranje voskom, lepljenje listića za ljusku pa onda farbanje, neke su od starih dobro poznatih tehnika, ali kada sam videla ljuske ukrašenje rupicama, pomislila sam – ja ovo moram da probam – kaže naša domaćica.
Nabavila je hobi-bušilicu i krenula na posao.
– Jaje ispraznim, operem, iscrtam, a onda na red dolazi bušenje. Početak je bio težak, ljuske od guščijih jaja su pucale urukama, ali nisam odustajala. Ispostavilo se da je bušilica bila loša. Kada mi je suprug Jan kupio drugu više nije bilo problema – ističe Eva uz podsećanje da je Jan Nemček naš čuveni majstor za izradu violina čijim stopama ide i njihov sin, dok se ćerka bavi modnim kreiranjem i šivenjem, a osmogodišnja unuka Martina rado pomaže svima.
Eva se do te mere izveštila u ukrašavanju ljuske jajeta bušilicom da je jednu od guščijeg jajeta ukrasila sa čak 1.400 rupica, bilo je toliko lepo da su ga ne pitajući za cenu kupili posetioci iz SAD.
– U proseku izbušim 200 do 300 rupica po jajetu, zašta mi treba otprilike četiri sata. Osim pačijih, koja su sitnija i guščijih ukrašavam i jaja od noja.Ljuska kokošijih jaja nije pogodna za bušenje, a ni tako lepa bela, pa ih obično farbam i ukrašavam dodatno nekom drugom tehnikom – objašnjava ova izuzetno darovita i uporna žena, majstor od zanata, pokazujući kako ljuske često dodatno još i oslika voskom, kontur pastom ili dekupaž tehnikom.
Osim bušenja, neka od nojevih, čija je debljina ljuske oko jedan milimetar, ukrasila je i rezbarenjem, što iziskuje puno strpljenja, koncentracije ali i snage za držanje bušilice, jer se radi satima čitavih 10 dana.
Budući da se jaja prvo isprazne, zanimalo nas je šta radi sa njima:
– Bude i po 100 do 200 jaja, kada ih ispraznim sadržaj dajem jednoj ženi koja pravi domaće rezance – odgovara.
Sve što napravi Eva fotografiše, a onda postavi na svoju fejsbuk stranu. Zbog svog hobija savladala je i rad na kompjuteru, da druge ne mora da moli za to. Zahvaljujući Internetu danas mnoge umetničke tehnike lakše uči, a fejsbuk poznanstva su se pretvorila u iskrena drugarstva.
– Na Internetu postoji strana na kojoj žene predstavljaju svoje ručne radove, tu razmenjujemo iskustva, sugerišemo šta i kako uraditi. Tako smo došle na ideju da se sretnemo. Prve godine nas je u Slovačku, u Niske Tatre, gde je zakazan susret, došlo pedeset, a ove godine na trodnevno druženje njih 127 – kaže ova domaćica, dodajući da ima veliku pomoć i podršku od supruga kome nije teško da je odmeni ni prilikom pripremanja ručka.
Pokazala nam je i čestitke napravljene na paus papiru koje su priča za sebe, baš kao i keramika koju radi tokom zime. Na izložbe, kaže, ne ide, nema potrebe jer stalnu postavku svojih rukotvorina, zajedno sa Janovim violinama, ima u vlastitom domu kroz koji organizovano ili pojedinačno prođe godišnje nekoliko hiljada posetilaca.
--------------------------------------------------------------------
Samo neka se šareni

Komadići salvete, rastopljene voštane bojice, zalapljene perlice… deca će sigurno rado pomoći
Ukrašavanje voskom je starinski način šaranja jaja, a izvodi se tako što se vosak nanosi zagrejanim perom na ljusku pre farbanja. S obzirom da vosak ne prima boju, prilikom farbanja, na jajetu ostaje belina ispod voska. Neki koriste i listiće različitih trava koje stegnu komadom najlon čarape oko jajeta i tako spuštaju u boju. Isto tako jaja mogu da budu premazana lepkom pa uvaljana u perlice. Evo i još nekih predloga Eve Nemček, koja za početak ističe da se ljuska jajeta izbeljuje u sredstvu za izbeljivanje rublja – u koje se sputi na nekoliko minuta, da bi se skinula sva prljavština i fleke

Salvet tehnika
: obojena jaja ulepšati sličicom sa salvete koja se izreže makazama tako da ostane samo tanki sloj salvete s motivom. Četkicom se tanko nanese bezbojni lepak na mesto gde će biti zalepljen komadić salvete, pažljivo stavi deo salveta, lagano prstima izravnaju ivice i ostavi da se osuši. Kada se osuši još jednom bi trebalo premazati jaje bezbojnim lakom radi zaštite.

Pored salvet tehnike na jaja se mogu dodati i „tufnice” od istopljenih voštanih bojica.

Krakle tehnika (ispucala)
: nakon prve boje (svetlije) ljuska se premaže krakle lakom (ima ga u hobi prodavnicama i knjižarama), a zatim pređe drugom bojom (tamnijom) i ostavi da se dobro osuši. Tokom sušenja boja će ispucati, na tako pripremljenu podlogu mogu se lepiti motivi sa salveta, a onda još ukrasiti uz pomoć kontur boje.


Sa voštanim bojicama
: voštane bojice izlomiti i staviti u zatvarač za flašu ili sličnu manju metalnu posudicu koja se zagreje nad plamenom. Istopljena voštana boja se na jaje nanosi čiodom koja se zabode u gumicu na vrhu olovke.


Sa kupovnom pastom:
Jedan od načina ukrašavanja je uz pomoć kontur paste raznih boja, koja može da se kupi u knjižarama.

Oni koji žele da sačuvaju jaje kao ukras mogu da ga probuše iglom sa gornje i donje strane, isprazne duvajući s gornje strane. Ljuska se zatim ukrašava bušenjem rupica malom, takozvanom hobi-bušilicom.

S. Berić
Objavljeno: 17.04.2011.
Izvor: Politika magazin
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruka
343
Uskršnje čarolije - farbanje i šaranje jajaFarbanje jaja ljuskom od crnog luka

lukovina.jpg
Farbanje jaja u lukovini je vrlo jednostavno, ali ukoliko želite ovako da ofarbate jaja, morate se toga setiti nekoliko nedelja pre uskrsa, kako bi obezbedili dovoljnu količinu ljusaka crnog luka. Ako ste se kasno setili, jednostavno zamolite prodavačicu na pijaci da vam nakupi malo više ljuski, ili kupite 1-2 kg luka - neće da se baci. Dakle, ono što nam je neophodno jeste ljuska crnog luka koju ćete poskidati sa 1-2 kg luka. Što više ljuski - intezivnija boja.
Stavite ljuske od luka u šerpu, nalijte vode, malo promešajte rukom i prospite ovu prvu vodu. Zatim sipajte toliko vode koliko će vam trebati da jaja u šerpi budu skroz potopljena. Kad prokuva, smanjite temperaturu ringle i ostavite da ključa oko 5 minuta. Nakon 5 minuta polako spuštajte i jaja u lukovinu. Jaja kuvajte po želji, ali s obzirom da su uskršnja i da neće sve vreme biti u frižideru, možda bi bilo bolje da budu tvrđe kuvana, što znači od 10-15 minuta na tišoj vatri. Nakon kuvanja, jaja treba ocediti, prohladiti i namazati krpom natoplenom uljem ili parčetom slanine (sapunjare).


Šaranje jaja voskom

vosak.jpg

Sastojci:
 • obična olovka
 • kutija pribadača s plastificiranim glavicama (može i čačkalica)
 • velika, debela sveća
 • jaja
 • boje u vrećicama (one u pigmentu, najjeftinije)
Priprema

1. Na običnu olovku nabodite pribadaču (čiodu) sa loptastim vrhom, to će biti vaš alat za pisanje jaja.
2. Upalite sveću , neka se dobro razgori i oko fitilja nakupi rastopljenog voska.
3. Umačite pribadaču u otopljeni vosak pa na vatru plamena i brzo prinosite jajetu pa pišite: crtom, potezom, tačkama, viticama... Treba malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ako je pretanak namaz, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja uvek pribadaču s voskom otopite u plamenu, to je važno!
4. Išarano jaje umačite u boje koje ste pripremili po uputstvu na vrećici (stavite po 2 boje, a vode i sirćeta prema uputstvu). Okrećite jaje. Želite li tamniju boju namačite ga u boji duže vreme.
uskrs1.jpg
uskrs2.jpg
uskrs3.jpg

5. Izvadite jaje iz boje, obrišite ga papirnatim ubrusom i prinesite ga ravno na plinski plamen – na vatru. Pazite prste! Vosak će se otapati pa ga odmah brišite papirnatim ubrusom.
6. Želite li pisanicu u dve ili više boja onda ju prvo obojite jednom bojom, osušite, šarajte voskom pa umačite u drugu boju. Tako možete puno puta i dobiti jako lepu i šarenu pisanicu.

Autor/Izvor: tanjalove, Coolinarka


Drečava jaja bez ljuske

Ovako pripremljena jaja neće vam doneti pobedu u tucanju jajima jer se ljuska skida, ali mogu poslužiti za dekoraciju uskršnje trpeze.

Sastojci:
 • Jaja (koliko god jaja želite)
 • Jestiva boja za kolače i torte
Priprema
1. Jaja skuvajte i SKINITE LJUSKU
2. U posudi (npr. šolji) rastvorite boju po uputstvu proizvođača
3. Zatim jedno po jedno OLJUŠTENO jaje sa supenom kasikom spuštajte unutra i malo pridržite, par sekundi
uskrs4.jpg
uskrs5.jpg

Jaja se fantastično farbaju, na taj način i bude jaka, efektna boja.

Autor/Izvor: MiraMartinetti, Coolinarka

Jaja - bubamara

Ovo su tufnasta jaja koja podsećaju na bubamare.

Jaja prvo ofarbati bojom kojom želite i ostaviti da se ohlade. Umutiti belance viljuškom (ne u potpunosti) i četkicom za slikanje napraviti nekoliko tufni na jajetu. Jaje se potom uvalja u posudi sa mlevenim makom. Sačekati koji minut da se belance osuši pa oduvati višak maka sa jajeta.
uskrs7.jpg
uskrs6.jpg


Jaje - pčela

Jaja ofarbati u žutu boju. Crnim lakom za nokte prefarbati uži deo jajeta (zadnjica pčele) i jednu štraftu bliže širem delu jajeta (kao na slici). Nacrtati oči i usta na široj strani jajeta.
Izrezati papirnu salvetu u obliku krila i zalepiti na vrh jajeta.
S obzirom na korišćen materijal za bojenje pčelice (lak za nokte i lepak), ova jaja se ne bi trebala jesti.
pcelica.jpgUkrašavanje jaja biljkama

Ovo je verovatno najčešći način šaranja jaja. Boja za jaja može biti kupovna (u kesicama) ili prirodna - najčešće lukovina.
aa5.jpg

Potrebno:

 • listovi biljaka - uberite listove biljaka koji vam naizgled deluju zanimljivo i za koje pretpostavite da će zanimljivo izgledati kao šara na jajetu. Radite to neposredno pre šaranja, jer ukoliko budu dugo stajali, listovi će uvenuti i biće vam teško da ih iskoristite.
 • jaja
 • najlon čarapa
Postupak:
1. Postavite list na jaje i vodeći računa da ne oštetite ili ne savijete list, obložite jaje najlon čarapom
2. zategnite čarapu sa suprotne strane jajeta i zavežite u čvor ili obmotajte koncem kraj čarape i snažno učvrstite
aa1.jpg
aa2.jpg

3. Jaja mogu biti i prethodno skuvana ili ne. Skuvana jaja potopite u posudu sa bojom i ostavite par minuta (u zavisnosti od farbe za jaja koju koristite - pogledati uputstvo za pripremu na kesici).
Ukoliko nisu kuvana, potopite čarapom umotano jaje u šerpu sa bojom i kuvajte oko 10 minuta od trenutka ključanja.
4. Kad se skuvaju, izvadite jaja, ostavite ih na papirnu podlogu ili salvet da se ocede 1 minut, a zatim makazama prosecite čarapu i izvadite jaje.
5. Skinite list biljke prstima, ili nožićem blago sastružite ako se zalepi.
aa3.jpg
aa4.jpg

6. Prohladite jaja, a zatim ih namažite krpom umočenom u ulje ili pačetom slanine.


Ukrašavanje oblicima od lepljive ili izolir trake

Potrebno:

 • skuvana jaja
 • izrezani oblici od čvršće lepljive trake (za izolaciju strujnih žica ili lepljenje paketa) na cvetiće, tačkice, kvadratiće, trougliće, srca, šta god vam padne na pamet.
 • najlon čarapa, konac
 • boja za farbanje jaja
 • ulje ili mast
Način pripreme:
Skuvati jaja, pa ih ostaviti da se malo prohlade, toliko da ih možete držati u ruci i šarati.
Izrezati trake ili neke druge oblike (tačkice, kvadratiće, trougliće, srculenca, cvetiće...) od malo čvršćeg selotejpa (kojim se lepe paketi), pa lepiti po jajetu. Preko svakog jajeta staviti tanku žensku čarapu i dobro zavezati koncem, pa spuštati jaja u boju za farbanje po želji.

Kad vidite da je jaje obojeno, skinite čarapu i komadiće selotejpa, pa premažete mekanom krpicom koju ste namočili u ulje ili mast i dobićete predivna šarena jaja.

Autor/Izvor: Angel_Guardian, Damebiraju.com

Šaranje kanapom

Potrebno:
 • kanap
 • boja za jaja - tečna (u epruveticama) ili praškasta, pripremljena tako da budu jače koncentrovana (mnogo manje vode nego što piše na uputstvu)
  sa-kanapom.jpg
 • jaja prethodno skuvana
Kanap dužine 30-tak cm potopiti u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotati oko jajeta u raznim pravcima. Po želji ponoviti ovo sa nekoliko kanapa u različitim bojama. Ostaviti da se ocedi, skinuti kanap i prosušiti. Jaje namazati nauljenom krpom ili slaninom.

izgrebano.jpg

Izgrebana jaja

Ofarbano jaje izguliti žicom za pranje posuđa, a zatim ga ponovo spustiti u posudu sa bojom. Premazati uljem.

mermerna-jaja.jpg

Mermerna jaja

Ljuske crnog luka iseći na komade. Uzeti jedno živo jaje, uviti malo u ljuske crnog luka, pa jaje umotati u foliju. Tako uvijati jaje po jaje, i kuvati u šerpi oko 12 minuta.
Kad se skuvaju, skinuti foliju i ostaviti da se hlade. Namazati uljem.


Izvor: Magazin Poslovna Žena, Damebiraju.com, Coolinarka, FamilyFun.com
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Dekoracija i farbanje jaja za uskrs

Dekoracija i farbanje jaja za uskrs

Pre nego počnete da razvijate ideje o tome kako ćete ukrasiti ovogodišnje uskršnja jaja, podelite farbanje na dve vrste: farbanje ispražnjenih jaja i fabanje jaja koja će se kasnije koristiti u ishrani. Jaja koja će se koristiti za ishranu ne bi trebalo bojiti lakovima, sprejevima niti koristiti lepak. Nasuprot tome, jaja koja su ispražnjena i koja će služiti kao dekoracija za Uskrs možete ukrasiti najrazličitijim metodama.​

kucnecarolije

Da biste israznili jaje ptrebno je da iglom izbušite dve rupice, jednu na donjoj, jednu na gornjoj strani jajeta. Rupice treba da budu prečnika 2 do 3 mm. Kada napravite rupice, jaje stavite iznad činije i duvajući u gornju rupu sadržaj jajeta ćete izbaciti kroz donju rupu. Kada ispraznite jaje, ušpricajte vodu unutra kako biste isprali ljusku. Sadržaj koji ste izbacili iz jajeta možete upotrebiti za pripremu nekog jela, zato je važno da pre pražnjenja jajeta pripremite čistu posudu. Ispražnjeno i oprano jaje nakon sušenja možete ukrašavati.

Farbanje-Jaja-Uskr%C5%A1nje-%C4%8Carolije.jpg

Ovako ispražnjene ljuske možete dekorisati nanošenjem različitih nijansi lakova ili sprejeva. Na ovaj način možete iscrtavati najrazličitije motive, ali možete napraviti jednobojna zlatna ili srebrna jaja metalitziranim sprejem. Pored lakova, za iscrtavanje najrazličitijih motiva možete koristiti vodootporne flomastere. Flomasteri su praktični za iscrtavanje tankih linija ili motiva poput srca, cvetova ili ispisivanje imena.

Farbanje-Jaja-Za-Uskrs.jpg

Ukoliko ne želite da se poigrate samo bojama, prazna uskršnja jaja možete ukrasiti cirkonima, šljokicama, čipkom ili nalepnicama. Jednobojna uskršnja jaja će izgledati savršeno ako ih obavijete satenskom mašnom i dodate poneki biser ili cirkon. Neke od ovih ukrasa možete upotrebiti i na jajima koja će se koristiti za jelo, ali ukoliko je neophodno koristiti lepak, bolje je ukrasiti ispražnjeno jaje.Prazna uskršnja jaja možete ukrasiti perlicama koje ćete nanizati na strunu a zatim oblepiti jaje njima, ili tako što ćete umočiti jaje, odnosno ljusku u lepak a zatim ga jednostavno uvaljati u perlice. Na sličan način ljusku premazanu lepkom možete ukrasiti komfetama, semenjem ili kristalima.

Uskr%C5%A1nje-%C4%8Carolije-Farbanje-Jaja.jpg

Čipku ili neki drugi motiv možete iskoristiti kao šablon po kome ćete ukrašavati jaja. Ukoliko ofarbate jednu ljusku crvenom bojom, kada se boja osuši pričvrstite čipku ili drugi šablon oko ljuske, zatim isprskajte zlatnim sprejem i uklonite čipku. Na ovaj način dobićete zlatno jaje sa šarom crvene čipke. Naravno izbor boja u potpunosti prepuštamo Vama.

Još jedan način da ukrasite jednobojna uskršnja jaja jeste da iskoristite nalepnice kojih u vreme Uskrsa ima u izobilju. Takođe možete napraviti nalepnice od papira pa jajetu dodati zekine uši, ili iscrtajte mašne i cvetiće pa njih nalepite na ljusku.

Uskr%C5%A1nje-Dekoracije-Ku%C4%87ne-%C4%8Carolije.jpg

Prazna uskršnja jaja možete poređati u korpicu kao dekorativni motiv za vreme praznika, ali ih možete okačiti satenskom trakom kao ukrase koji će oplemeniti izgled doma ili dvorišta. Takođe možete kroz rupice koje ste ranije napravili za pražnjenje jaja provući tanku mekanu žicu ili strunu pa od lepo dekorisanih ljuski napraviti venac za vrata.

Uskr%C5%A1nja-Jaja-Dekoracija-Nalepnicama.jpg

Pored toga što prazna uskršnja jaja možete bojiti i dekorisati na mnogo načina ne vodeći računa o toksičnosti preparata, ovakva jaja će duži vremenski period poslužiti kao ukras doma, možda čak i za sledeći Uskrs.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ofarbajte jaja za Uskrs: 3 neobične tehnike

Ofarbajte jaja za Uskrs: 3 neobične tehnike

Blic žena

Odustanite od klasike i ofarbajte nekoliko jaja zanimljivim tehnikama.Predlažemo vam tri različita postupka, mada i dok crtate možete da osmislite svoj autentičan način.

KALIMERO

1.jpg

POTREBNO JE
jaje, crna i bela boja „dekor mat“, narandžasta bubreća boja, crna kontur pasta (specijalizovane radnje), beli plastelin ili bela ljuska od jajeta, četkica, lak

2.jpg
Ofarbajte jaje u crno.

3.jpg
Napravite Kalimeru kapicu od plastelina ili mu nakrivite šeširić od ljuske. U svakom slučaju, kapicu zalepite, pa je prelakirajte.

4.jpg
Belu boju koristite za oči, a onda ih dovršite crnom kontur pastom. Narandžastom bubrećom bojom nacrtajte usta.

ČAROBNA ILUZIJA

5.jpg

POTREBNO JE
jaje, roze farba za jaja ili roze boja „dekor mat“, bobičasto voće – ribizla, borovnica…, žica, braon bubreća boja, beli plastelin, lak, pištolj za plastiku

5826.jpg

Razvucite plastelin u manji krug i zalepite ga na vrh. Bobičasto voće probušite žičicom, izlakirajte ga, a onda ga lagano zabadajte u plastelin, tako da se žica uopšte ne vidi.

5477.jpg

Ovoj čarobnoj igri možete da date svoj pečat. Mi vam samo dajemo početnu ideju. Na kraju voće prelijte braon bubrećom bojom kako biste dobili efekat istopljene čokolade.

LEPO KAO SAN

8258.jpg


POTERBNO JE
jaje, farba za jaja, akrilne i voštane boje, špenadla, četkica, obična olovka

Koristite drečave boje jer će vaša uskršnja činija izgledati

1689.jpg

lepše, radosnije. Ofarbajte jaje klasičnim farbama ili koristite akrilne boje.

38310.jpg

U čepu od flaše, na laganoj vatri, istopite voštanu bojicu. Mi smo odabrali belu, a vi se slobodno poigrajte. Pre no što počnete sa finalnim detaljima, običnom olovkom iscrtajte motive.

35511.jpg

Ubodite špenadlu u gumicu obične olovke i otpočnite raskošno ukrašavanje. Umočite špenadlu u otopljenu voštanu bojicu i pustite ruku da se razmahne.

Farbanje uskršnjih jaja
Običaj je da se na Veliki petak uoči Vaskrsa farbaju kokošja jaja i poklanjaju bližnjima. Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja. U nedelju kada je Hristos vaskrsao kokoške su zaista pronele crvena jaja. Prvo uskršnje jaje čuva se godinu dana - i ono se naziva čuvarkuća.
Danas se jaja ne farbaju samo u crvenu boju, postoji veliki broj veštačkih boja u koja se mogu obojiti jaja.

Saveti
Jaja bi najpre trebalo da operete u razblaženom sredstvu za pranje posuđa, kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Zatim ih na tradicionalan način možete ofarbati u tople crvene ili žute tonove u vodi u kojoj su prethodno iskuvane ljuske crnog luka, crvenog luka, cvekla, orahov list, crni slez, gospin cvet ili u soku od zove. Naravno, da bi jaja bila šarena, umesto kupovnih sličica, možete na njih preneti motive tankih listića. To ćete lako učiniti ako na jaja, pre nego što ih spustite u vodu sa farbom, prilepite ove listiće učvrstivši ih tankim najlon čarapama koje ćete čvrsto obaviti oko jaja i zavezati. Jaja nepravilno možete obmotati i ljuskama crnog luka, zavezati ih najlon čarapom ili gazom i skuvati, da biste dobili šare neverovatnih oblika.
To, međutim, nije jedini način za dobijanje šara na jajima: jaja veoma jednostavno, a veoma efektno, možete da ofarbate prema šari koju ste sami smislili najobičnijim tačkicama. Jaja najpre oblepite finim tufnicama od voska. Potom ih ofarbajte hladno umućenom bojom, a kad se osuše, odstranite vosak. Iako najjednostavnija, tačkice nisu jedina šara koju možete dobiti pomoću voska, ali to već zavisi od vaše umešnosti i kreativnosti.
Ako želite da vam jaja odišu egzotikom Dalekog istoka, možete ih oblepiti finim kineskim papirom po kome su iscrtani piktogrami. Jaja, dakle, premažite lepkom i nanesite sloj finog papira za tanke kineske salvete. Zatim na jednobojnom papiru četkicom i tušem iscrtajte željene simbole i po želji jaje obložite sa malo zlatnog papira.
Ofarbana jaja će dobiti visok sjaj i naročito intenzivne boje ako ih premažete krpom na koju ste prethodno naneli malo ulja.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Prirodne boje na jajima

Prirodne boje na jajima

Ž. P. | 22. april 2011. 14:39 | Večernje novosti

Umesto veštačkih boja za jaja koje su vrlo toksične, možete koristili prirodne kao što su to radile naše prabake

1.jpg

FARBANjE vaskršnjih jaja je ritual u kojem uživa cela porodica, posebno najmlađi članovi. Umesto veštačkih boja koje su vrlo toksične, zašto ne biste koristili prirodne poput naših prabaka?
I one izgledaju vrlo atraktivno, a lako dobijaju željenu nijansu samo uz pomoć voća, povrća ili cveća, ali ja važno da uvek dodate i kašiku sirćeta. Otprilike, na 800 g iseckanog povrća ide litar vode.

Crvena

Jaja skuvajte u vodi u koju ste dodali koren cvekle ili crvenog radiča, a možete i da ih skuvate sa ljuskama crvenog luka. U zagrejane četiri šoljice vode dodajte cveklu isečenu na komade i dve kašike sirćeta. Crvena jaja ćete dobiti i ako ih kuvate u soku od višanja, a jarkocrvenu - kuvajući ih u soku od malina.

Zelena

Kuvajte jaja zajedno sa listovima spanaća ili koprive, koji ih u zavisnosti od pigmenta boje u nijansu trave.

Ljubičasta-plava


2.jpg

U vrelu vodu dodajte vezicu ljubičica i nekoliko cvetova zumbula, kuvajte petnaestak minuta i potom dodajte jaja. Želite li jaja boje lavande, onda pomešajte šoljicu soka od grejpa i kašiku sirćeta. Plava jaja dobićete na sledeći način: iseckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine, prelijte litrom vode, prokuvajte, izvadite kupus, pa dodajte jaja. Za ljubičastu, prvo skuvajte veoma jak čaj od borovnice, pa u njemu kuvajte jaja 15 minuta na tihoj vatri.

Žuta

Za lepu žutu boju potrebne su vam ljuske oraha koje je potrebno kuvati petnaestak minuta pre nego što ubacite jaja. Ukoliko želite intenzivniju boju, dodajte kore pomorandže. Ili, isprobajte ovo: u pola litre vode stavite nekoliko kašika karija, kuvajte 30 minuta, ohladite, procedite, pa u ohlađenu vodu potopite tek skuvana jaja da odstoje jedan sat.

Braon

Tamnobraon jaja dobićete ako pomešate šoljicu jake kafe sa kašikom sirćeta, a svetlobraon kuvajući ih u crnom čaju.

3.jpg

Prugasta

Tanke pruge na površini možete da napravite ako pre kuvanja jaja obmotate gumicom.
Umesto kupovnih sličica, zalepite listove peršuna ili ruzmarina pre nego što ih uronite u vodu.

Farbanje čajem

Ako za farbanje koristite čaj (zeleni daje žutu boju, šipak sivu, crni čaj narandžasto-žutu boju), postupak je sledeći: u šoljicu stavite četiri kesice čaja i jednu kašiku sirćeta. Prelijte vrelom vodom i ostavite deset minuta da odstoji. Tek skuvano jaje potopite u šoljicu. Posle 20 minuta dobiće boju. 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ja sam ove godine koristila boje u gelu, ima ih verovatno na svakoj pijaci. Pakovane su u ampule koje se zagreju u toploj vodi, onda ih otvorite, navučete rukavicu, u šaku sipate par kapi boje i mlako jaje uvaljate u nju, a onda ostavite da se dobro osuši.
Mogu da kažem da nikad u životu to nisam uradila brže, lakše i čistije. Ništa nisam isprljala, a jaja su divna, sjajna, nije im potrebno ni dodatno mazanje uljem.
Toplo preporučujem svima. Probajte. ;)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Šarena uskršnja jaja obojena biljčicama i voćem

Šarena uskršnja jaja obojena biljčicama i voćem

Ove godine pretvorite uskršnje bojenje jaja u pravi porodični događaj koristeći prirodne boje na bazi biljaka. Osim što je zabavno i kreativno, od samog prikupljanja biljčica do farbanja, ovo je i ekološki prihvatljivo i zdravije. Bićete iznenađeni širokom paletom boja i nijansi koje se kriju u biljkama.

229852_uskrsnja-jaja_f.jpg

Jaja treba da se kuvaju u prirodnim sokovima i sa biljkama


Jestive veštačke boje mogu sadržati naftne derivate pa čak i katran. Iako neke sadrže i prirodne sastojke, mnogo su zdravije boje koje nam biljke daju. Crvena boja često sadrže karminsku kiselinu životinjskog porekla koja, iako se smatra bezopasnom, može izazvati alergije.

Korišćenjem boja na bazi biljaka možete biti 100 odsto sigurni u njihove prirodne i bezopasne sastojke. Osim toga, izbeći ćete intenzivne i neprirodne nijanse veštačkih, a poigravanjem različitim kombinacija biljaka i njihovom razmerom vaša jaja će dobiti dozu tradicionalne ljupkosti.

Svi prirodni materijali moraju se kuvati zajedno s jajima, a pošto se jaja skuvaju, ostave se u toj tečnosti preko noći (zajedno s biljnim materijalom). Posle 24 sata jaja se izvade, osuše i premažu s malo nerafinisanog suncokretovog ulja. Pošto prirodne boje za farbanje jaja nisu toliko intenzivne, koristite dosta biljnog materijala koji ih daje - na primer za 6 jaja biće vam potrebno 2-3 cvekle, 0.5 kg spanaća, 4-5 kašika kurkume, 200 g odmrznutih kupina.

U svakom slučaju, pustite mašti na volju i slobodno kombinujte ove prirodne nijanse s ukrasnim trakama, nalepnicama, gravurama i uživajte u ukrašavanju.

Biljke za farbanje

Crvena - Ljuska crvenog luka; Sok nara; Cvekla; Cvet hibiskusa
Narandžasta - Ljuska žutog luka
Žuta - Kurkuma u prahu; Kora narandže ili limuna; Šargarepa
Smeđa - Turska kafa; Ljuska ili list oraha
Zelena - Listovi španaća, blitve, zelja
Plava - Borovnice i njihov sok; Listovi crvenog kupusa; Cvet crnog sleza
Ljubičasta - Sok ili sirup kupine; Sok crnog grožđa
Ružičasta - Sok brusnice ili maline

Izvor: S media 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Šareni Uskrs: Moderne tehnike farbanja i ukrašavanja jaja


Prema našim običajima najčešće se šaraju voskom ili boje u lukovini, ali ima još mnogo načina kako da ih dekorišete. Prenosimo vam nekoliko ideja iz specijalnog izdanja "Blic žena Uskrs" koji se već nalazi na kisocima.

6278_dreamstime_4199261-pavol-kmeto_iff.jpg

Uskršnja jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliki petak, a od maštovitosti domaćice zavisi kako će ona izgledati. Prvih nekoliko jaja ofarbajte u crveno, a najlepšem dodelite status čuvarkuće. Posle toga može da krene beskonačna igra. Kombinujte tehnike, stilove, boje…

25272_stock-photo-eastern-time-2703172_iff.jpg

Obarite jaje. U posebnoj posudi istopite intenzivno roze sveću. Potom, potopite jaje u vosak.

Ostavite ga da se malo ohladi. Zatim iglom ili čačkalicom pažljivo napišite najlepše porukice za vaše voljene.
Jaje servirajte u što jednostavniju stopicu da bi došlo do izražaja. A lala u boji jajeta učiniće trenutak još čarobnijim.

25268_stock-photo-green-easter-eggs-with-shallow-focus-68887681_iff.jpg

Da biste dobili ovakav uskršnji ukras, potrebni su vam grafitna olovka i flomasteri na duvanje. Obarite jaje i obojte ga zelenim flomasterom.

Kada se osuši, grafitnom olovkom nacrtajte cvetiće ili neke druge motive, a onda ih obojte flomasterima.
Ako želite da jaje sine na stolu, premažite ga bezbojnim lakom za nokte. Mada, dobro izgleda i u mat varijanti.

25271_j_iff.jpg

Pronađite restlove najlepših tkanina, a onda skrojite delove koji mogu lepo da nalegnu na jaje. Ako vam je lakše, i salvete dolaze u obzir.
Materijal prvo zalepite na jednu, pa na drugu stranu.

Ukoliko ste se odlučili za salvete, razdvojte ih po slojevima, a onda pažljivo lepite. Na kraju vam ostaje da zalepite mašnicu na vrh jajeta.

25263_stock-photo-easter-decoration-86199574_iff.jpg

Evo dobre ideje za one koje ne vole ili ne umeju da crtaju komplikovane šare. Ofarbajte jaja u neku nežnu boju, a onda ih pametno iskombinujte s najlepšim escajgom, umetnite i poneki cvetić.


25266_stock-photo-easter-eggs-with-beautiful-pink-and-purple-crochet-decoration-68334346_if.jpg
25261_stock-photo-close-up-of-pastel-colored-easter-eggs-in-metal-holders-88920397_if.jpg

Retro je već dugo u modi. Ako niste vešti u heklanju, okrenite se improvizaciji. Pronađite parče starog heklanog stolnjaka.

Iskrojite dva dela. Prvi lepite na jednu, a drugi na drugu stranu jajeta. Na kraju milje ofarbajte flomasterima na duvanje, ima ih u gotovo svim knjižarama.

Napravite čaroliju – cvetni stolnjak, jaja u prolećnim bojama i bele tufnice… I to sve na jednom mestu.


25267_stock-photo-easter-motive-10385269_iff.jpg

Ofarbajte jaje bilo kojom bojom, ali da ona bude metalik. Dobra zamena za ove boje su sedefasti lakovi za nokte. I još samo da pronađete pravo postolje i da pogodite boju cvetića.


Izvor: Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Saveti za kuvanje jaja

Saveti za kuvanje jaja

Ofarbana kuvana jaja zauzimaju posebno mesto na uskršnjoj trpezi. Nažalost, često ih "krase" i napukla ljuska, zelenkasto žumance, ili miris sumpora. Pažljivo kuvanje i male tajne za pripremu tvrdo kuvanih jaja mogu vam pomoći da izbegnete ove pojave.

v240738p0.jpg

Kupite jaja stara oko nedelju dana
U vezi sa farbanjem jaja važi pravilo kupovine manje svežih jaja. Kada su stara nekoliko dana, jaja se lakše kuvaju i čiste. Ako pronađete samo sveža jaja, ne zaboravite da dodate pola kafene kašičice sode bikarbone u vodu za kuvanje.

Pre kuvanja jaja čuvajte van frižidera
Jaja koja su na sobnoj temperaturi sat vremena "čekala" kuvanje, neće popucati tokom barenja. Ne ostavljajte jaja van frižidera više od dva sata da se ne bi pokvarila.

Ne pravite gužvu u šerpi
Postavite jaja u posudu u koju ste prethodno sipali hladnu vodu. Ne stavljajte previše jaja da se ne bi sudarala tokom kuvanja. Neka voda polako provri. Ako želite da uštedite vreme, kuvajte u više posuda istovremeno.

Isključite plotnu i poklopite šerpu
Nakon što voda prokuva, postepeno smanjujte temperaturu, zatim skroz isključite plotnu i poklopite šerpu. Ostavite jaja oko deset minuta da se kuvaju u toploj vodi. Tako ćete izbeći mogućnost da ih prekuvate.

Pažljivo premestite jaja
Koristite rupičastu kašiku da biste preneli jaja u posudu odgovarajuće veličine, napunjenu hladnom vodom.

Dobro "lupnuti" za lakše ljuštenje
Nakon što ofarbate jaja, tokom prazničnih dana verovatno ćete se takmičiti sa ukućanima u kucanju jajima. "Takmičarsko lupkanje" će pomoći da lakše oljuštite jaja.

Ako ne farbate sva skuvana jaja, pre ljuštenja ih "lupnite" o sto, ili tanjir i stavite u posudu napunjenu vodom par minuta pre čišćenja. Voda će osloboditi ljusku i lakše ćete očistiti jaje.

Tvrdo kuvana jaja, ukrašena ili ne, mogu se čuvati u frižideru najviše nedelju dana.

(MONDO) 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ja obično kuvam jaja za Uskrs tako što ih umotam u krpu. Gledam da se ne dodiruju, nego da sloj platna bude između svaka dva, tako da kad krenu da se kuvaju, ta mala pomeranja apsorbuje krpa, a ona se ne dodiruju i ne pucaju. Naravno, jaja ne treba da budu hladna, iz frižidera, izvaditi ih veče pre kuvanja, ali to već znate.

A ovo sam pre neki dan našla na jednom od sajtova na koje redovno svraćam, nisam probala, ali ko želi, može da proba.

hardboiled-678x1024.jpg

Pola sata, na 180C.
 
Natrag
Top