US Open 2016

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Crtice iz Njujorka
145755569857cd26e506fea375802441_w640.jpg

Getty Images

- Gulbis, Jelena Ostapenko, Kristaps Porzingis, ti – svi ste koloritne ličnosti. Šta je to sa Letoncima, svi ste šarmantni? Tako je glasilo pitanje postavljeno Anastasiji Sevastovoj. “U Letoniji kada izgubite, svi kažu: ’Toliko si loš’, a kada pobedite onda je: ’Toliko si dobar’. Ne znam zašto smo takvi, možda zato što živimo do velike zemlje Rusije, a mi smo mali. Srčani smo, borbeni i uvek dajemo sve od sebe“. Zvuči mi ovde nešto poznato...

- Izlazim iz toaleta, prolazim pored čoveka... Da li je ili nije? Otkud on? A opet, nisam lud, video sam ga milion puta. Jeste, bio je to Raul Gonsales Blanko – zamolilo sam ga za dva minuta vremena, bio je vrlo ljubazan, ali je odbio. Došao je da bodri Rafaela Nadala, bio je vrlo strastven, što naročito cenim kod tih slavnih koji dođu i zapravo gledaju tenis, ali nije mu doneo sreću.

- Luka Puj kaže da mu je pobeda nad Đokovićem u setu koji su igrali na treningu pred Vimbldon dala samopouzdanje. “Ne znam o čemu govori – koliko se ja sećam, pobedio sam u taj brejku“, rekao je Novak uz širok osmeh i dodao da se šali.

Getty Images

- Na današnji dan: Godine 1959. na US openu debitovao je Artur Eš i izgubio je od 21-godišnjeg Roda Lejvera; U borbi tinejdžerki pre 1999. tada 17-godišnja Serena Vilijams savladala je godinu dana mlađu Kim Klajsters u trećem kolu sa 4:6, 6:2, 7:5; Godine 1993. Mats Vilander pobedio je Mikaela Pernforsa u meču koji je završen u 2.26 ujutru, što je i do danas najkasnije završen meč na US openu. Posle su Šveđanina pitali da li je ikada igrao do tako kasno, a on je odgovorio: “Igrao šta?“

- Kako dani prolaze, lakše je utvrditi neke navike u restoranu za igrače – Nišikori je sada jeo neko testo nalik na pirošku, Monfis je uživao u pasti, a Pjotra Voznijackog već nekoliko puta viđam sa sladoledom – proveo je Karolinin otac i nekoliko minuta u razgovoru sa Marjanom Vajdom, na čijem meniju je bio suši.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Halep za B92: Uvek mi je u glavi da predstavljam Rumuniju
Godine 2014. probila se na veliku scenu, bila je vicešampionka na Rolan Garosu i igrala je polufinale na Vimbldonu.

119623577557cc37a0184df458551350_w640.jpg
Od tada je Simona Halep konstantno u užem vrhu WTA tura, prošlu godinu završila je na drugoj poziciji, a trenutno je peta.

Posle slabog početka sezone Rumunka je došla sebi, osvojila je titule u Madridu, Bukureštu i Montrealu, ali izostao je pravi rezultat na Slemovima – najviše je dogurala na Vimbldonu, do četvrtfinala u kojem je izgubila od Anželik Kerber.

“Ne znam tačno šta mi je potrebno za Gren slem trofej, još ne poznajem taj osećaj, ali ono što mogu da kažem jeste da sada već imam dovoljno iskustva da dođem do završnice najveih turnira i do titule. Ali ne znam da li će se to u ovom životu desiti – možda ove godine, možda sledeće... To jeste moj san, nadam se da ću uspeti da izborim novo finale i u njemu ću dati sve što je u mojoj moći, radujem se tome“, počinje 24-godišnja Halep priču za B92.

Getty Images

Simona Halep (168cm, 60 kg)

• - Najdraži udarac joj je servis, voli da igra na svim podlogama
  • - Teniski uzori bili su joj Žistin Enan i Rodžer Federer
  • - Uživa u muzici, filmovima, kao i rukometu
  • - Omiljeno jelo, piće i grad: Pasta, đus, Pariz
  • - U karijeri je osvojila 14 titula i zaradila više od 12,5 milona dolara

Od početka godine Simonu sve vreme na turnirima prati Daren Kejhil, koji je svojevremeno radio sa Agasijem, Hjuitom, Marijem...

“Pre svega, trener mora da me razume kao ličnost jer sam vrlo emotivna. Potreban mi je neko ko veruje u mene kao igračicu, ali i da smo na istoj talasnoj dužini kada je u pitanju pogled na tenis. Takođe, veoma je važno da lako mogu da razumem ono što želi da mi saopšti, ono što želi da radim na terenu. Daren je izvanredan u svemu tome, tako da naš odnos teče glatko“, zadovoljna je Halep sadašnjim aranžmanom.

Na pitanje koji su joj najveći trijumf i najteži poraz u dosadašnjoj karijeri, Simona nije razmišljala ni trenutak:

“Najveća pobeda definitivno jeste trijumf nad Serenom Vilijams u Singapuru, a najteže mi je pao poraz od Marije Šarapove u finalu Rolan Garosa. Ipak, posle sam se trudila da pogledam samo pozitivne strane, to je recept za oporavak – bilo mi je to ipak prvo Slem finale. Provodila sam vreme sa porodicom i prijateljima, bilo nam je lepo, tako da sam na kraju prebolela taj poraz“.

U kompleksu Flašing Medouza Rumunka je često nasmejana, iako na terenu deluje ozbiljno, a na konferencijama ponekad mrzovoljno.

“Zabavljam se sa svojim prijateljima, opuštena sam i prijaju mi šale. Trenutno sam na turniru koji mi veoma prija – u suštini, trudim se da budem normalna i da uživam i kada sam na terenu i kada imam slobodno vreme“.

Za kraj, pitali smo Simonu koliko joj znači to što predstavlja svoju zemlju – ona je najbolja teniserka u istoriji Rumunije i prva zvezda tamošnjeg tenisa posle Ilije Nastasea.

“Uvek mi je u glavi, pored imena uvek stoji ’Rumunija’ i znam da se borim pod zastavom svoje zemlje. Naravno, igram za sebe i ovo je ipak moj posao, ne mogu da kažem da je samo zadovoljstvo, ali uživam u njemu i to me čini opuštenom“, zaključila je Halep za B92.

Prošle godine u Njujorku Simona je igrala u polufinalu, a sada je uspešno prošla prva tri kola, uz težak meč sa Timeom Baboš, pa se u osmini finala sastaje sa Karlom Suares Navaro.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Novakov scenario za 2016, biser iz Dubrovnika, Nik i Ajla
Novak Đoković odigraće teniski meč. Jeste, sada je i to vest jer je poslednji okršaj završio još u ponedeljak.

Getty Images
Posle dve predaje (Veseli pre početka meča, Južni na 2:4 u prvom), Novak se u subotu spremao na terenu za trening broj jedan – tribine su ponovo bile pune, a sparing partner bio mu je Tejlor Fric, jedan od najperspektivnijih Amerikanaca i nekadašnji prvi junior sveta.

Još na konferenciji u petak videlo se da je Novak raspoloženiji, a sada je trening bio lakšeg intenziteta, pa se nije moglo mnogo zaključiti – ipak, onih šest gemova sa Južnim obećavaju da će Đoković biti u svojoj pravoj koži u duelu sa Kajlom Edmundom.

To je suparnik kojeg je Novak priželjkivao, ali 21-godišnjak će biti rasterećen i pun samopouzdanja posle pobeda nad Gaskeom i Iznerom.

“Edmund je probio led u poslednjih šest meseci, odigrao je fantastično u Dejvis kupu – gledao sam ga, imao je nekoliko četvrtfinala ATP turnira, vrlo je mlad, ali deluje kao da je stasao i sazreo kao igrač jer poseduje snažan servis i vrlo dobar forhend, a uz to se dobro i kreće“.

67756247157cb77a1b7363051056160_w640.jpg

Meč sa Monfisom 2005. godine (Getty Images)

Novak je u Njujorku dvostruki šampion i čovek koji je poslednji put ispao pre polufinala još 2006. godine – godine brzo lete, a srpski teniser i dalje se seća svoje premijere u Velikoj Jabuci.

“Prvi put samo došao kao junior i to nije bilo baš fenomenalno iskustvo. Trebalo je na Flašing Medouzu da igram prvo kolo, ali bilo je kišovito nekoliko dana, tako da su nas pomerili u neki klub na sat odavde – dvorana, potpuno drugačija podloga“, kaže Novak.

Debitantski nastup u seniorskoj konkurenciji imao je 2005. godine – stigao je do trećeg kola i izgubio od Fernanda Verdaska u pet setova.

“Odigrao sam nekoliko izvanrednih mečeva, posebno mi je u ostao pamćenju meč u pet setova s Monfisom, trajao je skoro pet sati. Da, sećam se upečatljivih trenutaka iz prvog dela karijere koji su mi otvorili put za ono što je sledilo“, dodaje Đoković.

Getty Images

Razgovor o tome poterao me je da se setim Novakovih mečeva na US openu na kojima smo najviše nerava izgubili – 2007. i drugo kolo sa Štepanekom, meč u kojem je odigrano samo dva gema manje od maksimuma, još tada je Novak pokazao tendeciju da težak meč u ranoj fazi obično znači ulazak u samu završnicu turnira.

Zatim mučenje s Robredom po jakom suncu godinu dana kasnije, a nije prijao ni spomenuti meč sa Monfisom iz 2005, kada se Novak još mučio sa zdravljem i kada je Francuz dao ne baš korektne izjave posle meča.

Poraz od Federera, poraz od Federera, poraz od Federera, tako su se završavale 2007, 2008. i 2009, a onda je usledio meč koji je bio jedna od prekretnica u Novakovoj karijeri. Došle su i dve titule, proklinanje vetra u meču sa Marijem i dva puta naklon pred zasluženo boljim Nadalom – uglavnom, svašta proživesmo, a čekamo Đokovića da napiše scenario za još jednu epizodu serije koja se emituje duže od decenije.

Getty Images

Došao mi je tako drug u posetu tokom turnira u Umagu 2006. godine, gledao sam meč Vavrinke i Volandrija, pa je usledilo logično pitanje da li sam normalan. “Što, mlada nada i specijalista za šljaku“, odgovorio sam – jesam se šalio, ali ostaje činjenica da sam zavaljen u kauč gledao taj meč.

Toliki je stepen moje zaluđenosti za tenis i sa te pozicije mogu da konstatujem da mi je subota u Njujorku izgledala prilično siromašno. Prevario sam se.

Dobili smo najinteresantniji meč dosadašnjeg ženskog dela turnira – Halep je bila na ivici poraza u meču sa Timeom Baboš, ali je ipak uspela da se izvuče i da nam omogući da još malo gledamo njenu pametnu igru u kojoj tako mudro gradi poene. Sada je doduše zapala u negativnost, igrala po inerciji i zato je mnogo grešila, što je samo još jedan dokaz koliko za Simonin stil igre mozak mora da bude uključen sve vreme.

Ana Konjuh prvi put u karijeri prošla je u osminu finala na Gren slem turniru, ali posle pobede nad Varvarom Lepčenko nije mnogo slavila – devojka iz Dubrovnika ima šampionski mentalitet i zna da je tek na početku puta, uverićete se u to čitajući intervju jednog od narednih dana.

Sledi joj duel sa Agnješkom Radvanjskom, protiv koje je imala tri meč lopte na Vimbldonu, da bi na kraju iskrenula skočni zglob, predala i onda još pauzirala mesec dana. Bila bi poetska pravda da u ponedeljak Ana pobedi.

“Imala sam tri meč lopte, sva tri puta loptu na forhend i sva tri puta sam promašila. Nadam se da ću sada iskoristiti šansu ako mi se ukaže“, smirena je Konjuh.

Getty Images

Endi Mari odabrao je savršen trenutak za svoj loš dan – Paolo Lorenci jednostavno nikako ne može da ga ugrozi, pa nije bilo objektivne neizvesnosti ni kada je izjednačio na 1-1 u setovima. Čudna tehnika servisa i forhenda, nijedno pravo oružje, pravo je čudo kako je Italijan (Bred Gilbert dobro je primetio da Lorenci pomalo liči na Stiva Bušemija) uopšte toliko dugo odolevao – u stvari nije čudno, bio je to jedan od onih Endijevih duela kada mu nije ni do čega i kada se često ni ne spusti u kolenima za udarac.

Šlag na torti bio je između Vavrinke i Dana Evansa – treći i četvrti set bili su spektakularni, obojica su se trudili da uvuku publiku što više u meč, a nije im ni bilo teško i uskoro je na ’Armstrongu’ nastala prava ludnica.

“Don’t say ’come on“, rekao je Vavrinka Evansu, koji je često proslavljao dobre poene kojih je bilo na pretek, odigrao je nekoliko edbergovskih voleja. Posle su se inatili jedan drugom, Britanac je viknuo ’Allez’, a Stan ’Come on’.

“Hajde, Stan, bolji si od ovog lika“, čulo se iz gledališta, na šta je Evans podigao palac naviše ironično odobravajući, a nekoliko minuta kasnije okrenuo se i glasno opomenuo Vavrinkine navijače da ne budu tako glasni.

Iako se činilo da mu je pažnja rasuta, Evans je igrao kao u transu – izvlačio se na forhend i pogađao, pronalazio je dubinu na drugim servisima, što je uz spomenute voleje bilo dovoljno da dođe nadomak pobede.

Međutim, na meč lopti u taj brejku četvrtog seta Vavrinka je stisnuo petlju, krenuo napred i odigrao maestralan stop-volej. Osvojio je ubrzo taj brejk za erupciju na Armstrongu, a svakome ko imalo prati tenis, bilo je jasno da je meč 99% odlučen – 4:6, 6:3, 6:7 (6-8), 7:6 (10-8), 6:2.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Letonka nastavila san, a Voznijacki seriju
Danska teniserka Karolina Voznijacki i Anastasija Sevastova iz Letonije igraće u četvrtfinalu ovogodišnjeg US opena.

EPA/ANDREW GOMBERT
Voznijacki je nastavila seriju pobeda i odličnom partijom eliminisala domaću teniserku Medison Kiz, rezultatom 6:3, 6:4.

Karolina, koja je prvi put od januara vezala tri trijumfa, ostvarila je i četvrti za 80 minuta, pošto je tokom čitavog meča sa Amerikankom imala kontrolu.

U prvom setu bilo joj je dovoljno da jednom oduzme servis protivnici, a jedino što je Kiz uspela da uradi u drugom jeste da vrati izgubljeni brejk na startu. Ipak, već u sledećem je ponovo popustila i nekada prva igračica sveta je rutinski privela meč kraju.

Ona će se u borbi za polufinale sastati sa Sevastovom, koja igra Grend slem karijere – trenutno 48. igračica na WTA listi, koja je u drugoj rundi eliminisala Garbinje Mugurusu, u dva seta trijumfovala je nad Džoanom Kontom (6:4, 7:5).

26-godišnja devojka iz Liepaje prvi put je stigla do druge nedelje na nekom od četiri najveća turnira, najviše zahvaljujući tome što je bila koncentrisanija u svojim prilikama. Šest puta je oduzimala servis britanskoj nadi, pet puta pretrpela brejk i zaršila posao za nešto više od 100 minuta.

Voznijacki i Sevastova do sada su se sastale samo jednom, bilo je to 2011. godine na Australijan openu, kada je Dankinja slavila sa 6:3, 6:4.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Velika promena u tenisu kreće od US opena! (VIDEO)
US open biće prvi zvanični turnir na kojem će biti testiran sistem merenja vremena između poena pod nazivom „Service clock“.

Photo by Al Bello/Getty Images
Na poslednjem Grend slemu u sezoni biće mereno vreme, ali za početak, samo u drugoj nedelji na mečevima u juniorskoj konkurenciji.

Prema pravilima određeno je da muškarci između poena imaju 25 sekundi, pet više od žena, ali je redovan slučaj da se ono prekrši.

To je posebno izraženo posle dugih poena, kada teniseri i teniserke ne mogu da se spreme za sledeći poen za manje od pola minuta.

„Dok neki misle da je neočekivano, mi vidimo ovaj potez kao korak ka razvitku sporta. USTA uvek gleda kako da promoviše sport. Ovo je sjajan način da se analiziraju podaci i krene dalje“, rekao je Kris Vidmajer, izvršni direktor komunikacija Teniske asocijacije Sjedinjenih Država.

Mnogi igrači već su komentarisali promenu koja će uslediti – Džon Izner rekao je da će mu „Service clock“ samo smetati, Rodžer Federer napomenuo da bi njegova primena trebalo da bude fleksibilna, u odnosu na dužinu poena, dok je Endi Mari istakao da bi sudije trebalo da prvo napomenu igračima da su prekoračili dozvoljeno vreme.

Ne treba biti previše pametan i reći da će novo pravilo najviše smetati Rafaelu Nadalu.

[raw]
<blockquote class="twitter-video" data-lang="en"><p lang="und" dir="ltr">Ovako izgleda service clock u tenisu. Za sada samo na juniorskom <a href="https://twitter.com/hashtag/USOpen?src=hash">#USOpen</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/OzmouJabuci?src=hash">#OzmouJabuci</a> <a href="https://t.co/HVCAePFWJP">pic.twitter.com/HVCAePFWJP</a></p>&mdash; Saša Ozmo (@ozmo_sasa) <a href="https://twitter.com/ozmo_sasa/status/772490142762274816">September 4, 2016</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
[/raw]

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Mari "počistio" Dimitrova
Endi Mari ubedljivo je savladao Grigora Dimitrova 6:1, 6:2, 6:2 i plasirao se u četvrtfinale US Opena.

Foto: Getty images
Britanac je pokazao potpuno drugo lice u odnosu na meč sa Paolom Lorencijem u prethodnom kolu i pokazao da nije u krizi u Njujorku.

Dominatnim servisom koji je išao i do 225 kilometara na čas, te moćnim udarcima, Mari je brzo slomio rivala dobivši devet od prvih deset gemova na meču.

"Igrao sam izuzetno dobro. Taktički sam odigrao dobro, napravio tek nekoliko neiznuđenih grešaka i pravio dosta problema Grigoru", rekao je Mari.

Četvrtfinale US Opena:
Novak Đoković (1) – Žo-Vilfred Conga (9)
Gael Monfis (10) – Luka Puj (24)
Stanislas Vavrinka (3) – Huan Martin del Potro (WC)
Endi Mari (2) – Kei Nišikori (6)

Nakon što je Bugarin konačno uspeo da obuzda Marijev servis i napravi brejk, odmah gubi svoj servis duplom servis greškom.

Uprkos dominaciji Mari nije popuštao s pritiskom, nastavio je da razbija rivala snažnim udarcima i ranim brejkom uz dva spasena prelomio i treći set.

Sjajnog Škota nije omela ni rasprava za glavnim sudijom Karlosom Ramosom zbog kretanja publike tokom poena, pa je meč završio za nešto više od dva sata igre.

Mari je imao 53 odsto uspešnosti prvog servisa, a najbrži mu je iznosio 225km/h.

"Mislim da sam tu uspeo samo jednom, imao sam i sreće, pa ne očekujem da to ponovim",rekao je Britanac.

Mari će u sledećem kolu igrati protiv Keija Nišikorija.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Novak poželeo, organizatori ispunili: Sa Congom od 02.30h
Najbolji teniser sveta Novak Đoković ponadao se da će protiv Žo-Vilfrida Conge igrati uveče po lokalnom vremenu, a ta želja mu se ispunila.

Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Četvrtfinalni duel Đokovića i Conge na US openu stavljen je kao drugi u večernjem programu na stadionu ’Artur Eš’ i neće početi pre 02.30 po našem vremenu.

Pre njih dvojice, u noći između utorka i srede igraće Karolina Voznijacki i Anastasija Sevastova.

U dnevnom terminu program od 18 časova otvaraju Roberta Vinči i Andželik Kerber, dok će posle njih na najveći stadion na svetu izaći Luka Puj i Gael Monfis.

Đoković i Conga igrali su do sada 21 put, a Novak vodi sa 15-6 u pobedama. Poslednji put su se sastali sredinom marta na Mastersu u Indijan Velsu, kada je Đoković slavio u dva taj brejka.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Del Potro ispisao istoriju US opena
Huan Martin del Potro postao je najniže rangirani teniser koji je stigao do četvrtfinala US opena još od Džimija Konorsa 1991. godine.

Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA
Del Potro je prošao u četvrtfinale pošto mu je Austrijanac Dominik Tim zbog povrede kolena sredinom drugog seta predao meč.

"Nikad nije lepo kad pobediš kada ti protivnik preda meč. Dominiku želim brz oporavak, pred njim je sjajna budućnost", rekao je Del Potro.

Argentinac je trenutno 142. teniser sveta, dok je Džimi Konors 1991. godine bio na 174. mestu.

Del Potro u poslednje vreme igra kao u najboljim danima. On zbog povrede nije učestvovao na US openu od 2013. godine, a u Njujork je stigao sa srebrnom medaljom sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Zbog sjajnog povratka na teren posle duge borbe s povredom, Del Potro je postao ljubimac navijača u Njujorku.

Argnetinski teniser će se u četvrtfinalu sastati sa Stanom Vavrinkom koji je razbio Ilju Marčenka.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Radvanjska: Zašto su zatvorili krov?
Poljska teniserka Agnješka Radvanjska ljuta je na organizatore na US Openu posle eliminacije.

Foto: EPA/ANDREW GOMBERT
Četvrta nositeljka neočekivano je eliminisana od 18-godišnje Hrvatice Ane Konjuh sa 6:4, 6:4.

Radvanjska je istakla da je bila prespora i da nije mogla da uradi ništa što je želela, ali je ipak istakla jednu posebnu stvar koja ju je "omela".

"Rekli su da je krov zatvoren zbog rizika od kiše, ali uvek postoji rizik od kiše, zar ne? Ne znam šta bi se dogodilo da je krov bio otvoren. Zaista ne znam zašto su ga zatvorili", rekla je Radvanjska.

S druge strane, Konuh je nastavila svoju bajku u Njujorku jer je joj je do USO najveći uspeh bilo treće kolo na GS.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Novak i Simona u epizodi “kako sa medijima“
“Mrzim da predajem, htela sam da budem na terenu što je duže moguće, ali mislim da bih pala u nesvest od bola posle jednog gema u trećem setu“.

Foto: B92/SO
Tako je Olga Danilović odgovorila na pitanje zašto ranije nije ’bacila peškir’ u meču sa Paulom Arijas Manjon jer se od starta videlo da se jedva kreće.

Naša mlada nada povredila se još u Montrealu (“trčala sam, poskočila i nabila sam nogu“), a bol se sa leđa prabacio u kuk. Uz svakodnevne dvočasovne posete fizioterapeutu, Olga je u Kanadi stigla do finala, ali je cenu platila na US openu.

“Kajem se, ali kajala bih se da sam se povukla i tamo. Možda sam dvaput u životu predala, ali sada nisam mogla da izdržim. Još na 2:2 u prvom setu pokazala sam mami da me boli. Počela sam dobro, ako uopšte može tako da se kaže – servirala sam asove sa zemlje i ritern me je služio, a videlo se da je ona nervozna, pa je i grešila ono što inače ne greši“, kaže Olga i dodaje:

“Imala sam i meč loptu, ali meni su oči već početkom drugog seta bile pune suza od bola, počelo je da mi se vrti u glavi. Jedan gem sam pokušala da odigram maksimalno, taj bol nije bio normalan“.

Getty Images

Danilovićevoj se od svih Gren slem turnira najviše dopada upravo US open, planira u budućnosti da doda svom timu i fizioterapeuta, a kada nije na takmičenjima, najveći deo vremena provodi u Novom Sadu radeći sa svojim trenerom Tatjanom Ječmenicom.

“Pošto sam agresivna teniserka, mnogo radim na servisu, na tome da stojim blizu osovne linije i na loptama kojima preuzimam inicijativu – recimo, iz dijagonale prelazim u paralelu i slično“.

A čijem stilu igre bi Olga želela da bude najpribližnija?

“Kerber i Azarenka – imam ’Kvitovin’ servis, ali ne vidim se kao teniserku sličnu njoj“.

Ukoliko sve bude kako treba, Danilovićeva će za dve nedelje igrati na fjučersu od 25.000 u Podgorici, kaže da ne može da izdrži da ne igra tenis – sa takvim stavom, uz potencijal koji poseduje, budite sigurni da ćete je u skoroj budućnosti gledati na TV ekranima.

Getty Images

Serena Vilijams nastavlja da ruši rekorde – sada je zabeležila 308. Gren slem pobedu i prestigla je Rodžera Federera.

“Definitivno nisam mislila da ću i dalje igrati u ovim godinama, a sada ne vidim zašto bih prestajala“, kaže Serena, koja uskoro puni 35 godina, “Uživam u svakom trenutku, obaram rekorde za koje nisam ni zala da postoje ili nisam mislila da je moguće oboriti ih“.

U prva četiri kola Serena se suočila sa samo jednom brejk loptom i deluje kao da je ništa ne može zaustaviti. Međutim, tako je delovalo i prošle godine, pa se desila Roberta Vinči.

Sledeća prepreka jeste Simona Halep, koja može da parira Sereni u slučaju da Amerikanka ne bude igrala najbolje što može.

Getty Images

Imao sam privilegiju da uradim intervju sa Rumunkom, jednom od teniserki koje najviše volim da gledam – sedela je u bašti za igrače i bila je lepo raspoložena. Obično vrhunski teniseri odbijaju takve pozive za intervju ’na bum’, ali nisam imao šta da izgubim.

Mislio sam da sam do sada čuo manje-više sve odgovore kada tražim razgovor, ali izgleda da nisam.

Simona je sedela sa jednom ženom, a kada sam zamolio za intervju, obe su istovremeno rekle: “Zašto?“ Očekivao sam da će pristati, da neće pristati, da će reći “hajde kasnije“ (čitaj: nikad), ali “zašto“ nisam predvideo.

“Zato što si peta teniserka na svetu“, bio je to instinktivan i jedini logičan odgovor. Simona se nasmejala, a žena do nje još je bila sumnjičava: “Kako da znamo da si novinar?“

“Ne bih ni smeo da budem ovde da nisam“, rekoh i pokazah akreditaciju, a Halep je još i pre toga pokazala da želi da priča i da je sve u redu. Razgovarali smo pet minuta, žena je na trećem htela da prekine intervju, ali ju je Simona rukom odvratila od toga – hvala joj,

114985462557ce1e58a15b8831117150_w640.jpg

Getty Images

A odnos sa medijima bio je jedna od tema o kojoj smo razgovarali sa Novakom Đokovićem – na početku karijere Novak je bio otvoreniji, posle je malo zaokrenuo ka diplomatiji, a o tome smo govorili i u prošlogodišnjem intervjuu u Parizu.

“Naravno, bitno je imati svest o onome što ti izlazi iz usta. Kao javna ličnost, moram dvaput da izmerim pre nego što isečem. Imao sam situacija u prošlosti u kojima sam se opekao, ponekad previše naprasno i impulsivno iznesem svoje mišljeje, evo ove godine mi se to desilo u Indijan Velsu (u vezi sa nagradnim fondovima za muškarce i žene), čak i posle svih ovih godina iskustva...“, rekao je Novak i dodao:

“Svako ima specifičan odnos sa medijima – ja sve vas gledam kao deo ovog sveta u kojem sam i ja, gledam vas kao ljude i kao kolege na neki način, a ne kao neprijatelje, protivnike koji mogu da mi unište karijeru. Mislim da svi zajedno radimo u harmoniji, a kada imamo takav odnos, onda sam nekada i previše iskren, tako sam vaspitan, pa posle to može da se izvuče iz konteksta. Te lekcije sam naučio, i dalje radim treninge i obuke sa stručnjacima za odnose s javnošću, ali generalno smatram da je važno da čovek kaže šta misli i da ima stav u životu“.

Getty Images

Endi Mari otresao je loš dan iz meča sa Lorencijem i ’razbio’ je Dimitrova prepustivši mu samo pet gemova, a Bugarin je posle meča našao strpljenja i neko vreme davao autograme. “Igrao si sjajno“, kazao mu je jedan klinac. Kanda je malo preterao...

Tim je predao Del Potru zbog povrede kolena, rutinske pobede ostvarili su Nišikori nad Karlovićem i Vavrinka nad Marčenkom, a u jedinom dramatičnom meču Karolina Pliškova je u taj brejku trećeg seta eliminisana Venus Vilijams – Čehinja je bila i sedma na WTA listi, a nikada do sada nije prošla treće kolo Gren slem turnira.

To možda jeste bio jedini dramatičan meč, ali kulminacija dana svakako je trijumf 18-godišnje Ane Konjuh nad Agnješkom Radvanjskom (6:4, 6:4) u poslednjem meču večeri. Precizno, sigurno, pametno, efektno – Ana je dokazala sebi da je sposobna za takvu partiju, vrhunsku sa svakog aspekta i meč je završila sa 38 vinera i 27 neiznuđenih grešaka.

“Prvi put u karijeri igrala sam na Artur Ešu i očekivala sam da budem nervozna, ali uopšte nisam bila. Ušla sam u meč normalno, znala sam da zatvoren krov više odgovara meni nego njoj, uspela sam da ostanem fokusirana sve vreme i da iskoristim prilike, za razliku od Vimbldona, pa sam srećna što sam nešto naučila iz tog duela. Nadam se da ću nastaviti ovako“, kaže Ana

Natrag