US Open 2016

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Iz prvog reda na Novakovom treningu (FOTO)
Novak Đoković prošao je u treće kolo US opena bez borbe, ali se zagrevao za meč sa Jiržijem Veselim jer je Čeh predao meč samo dva-tri sata pre početka.

Foto: Jon Naga (@titanlight)
Srpski teniser trenirao je na terenu za treninge broj jedan u pratnji svog tima – Marjan Vajde, Borisa Bekera, Miljana Amanovića i Gebharda Filgriča, kao i Gordona Julinga, čoveka kod kojeg odseda tokom poslednjeg Gren slem turnira sezone.

Pred punim tribinama Novak se zagrevao prebacivajući sa Vajdom i Julingom (njih dvojica stajali su u dva ugla na istoj strani terena), od osnovne linije, preko mreže i smečeva, da bi se završilo servisom i riternom.

Na kraju je nekoliko srećnih gledalaca dobilo loptice, a mi smo vam spremili galeriju kako biste videli kako to izgleda.

Veliko hvala Džonu Nagi na ustupljenom materijalu,

.

.

.

.

.

.

Veliko hvala Džonu Nagi na ustupljenom materijalu,

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Raonić: Izgubio sam zbog grčeva
Miloš Raonić kao uzrok neočekivanog poraza u drugom kolu US Opena istakao je grčeve.

Foto: Getty images
Šesti nosialc u Njujorku izgubio je već na drugom stepeniku od kvalifikanta Rajana Harisona, iako je dobio prvi set.

"Bio sam svoj najveći neprijatelj. Dao sam sve od sebe, ali nije mi išlo. Telo mi to nije dopustilo. A mnogo toga me mučilo. Leva ruka. Pa desna ruka, krajem trećeg seta. Obe butine. Levi deo kuka ponekad. Nisam mogao da se krećem kako treba, na momente sam jedva držao reket. Ne mogu, iskreno, da se setim kada sam poslednji put izgubio meč zbog grčeva", rekao je Raonić.

Momak iz Podgorice je tokom četiri seta ima 18 asova, ali i čak 15 dvostrukih servis grešaka, te 62 neiznuđene greške.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Raonić: Izgubio sam zbog grčeva
Miloš Raonić kao uzrok neočekivanog poraza u drugom kolu US Opena istakao je grčeve.

Foto: Getty images
Šesti nosialc u Njujorku izgubio je već na drugom stepeniku od kvalifikanta Rajana Harisona, iako je dobio prvi set.

"Bio sam svoj najveći neprijatelj. Dao sam sve od sebe, ali nije mi išlo. Telo mi to nije dopustilo. A mnogo toga me mučilo. Leva ruka. Pa desna ruka, krajem trećeg seta. Obe butine. Levi deo kuka ponekad. Nisam mogao da se krećem kako treba, na momente sam jedva držao reket. Ne mogu, iskreno, da se setim kada sam poslednji put izgubio meč zbog grčeva", rekao je Raonić.

Momak iz Podgorice je tokom četiri seta ima 18 asova, ali i čak 15 dvostrukih servis grešaka, te 62 neiznuđene greške.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Mari: Novak deluje u redu
Drugi teniser sveta Endi Mari kaže da je normalno što Novak Đoković nije igrao na najvišem nivou u meču sa Ježijem Janovičem.

111297146557c67520b55fc770572980_w640.jpg
Getty Images
“Gledao sam početak meča, tada je Novak servirao prilično dobro i delovalo je da dobro udara loptu sa osnovne linije. Posle nije toliko dobro servirao, ali to je normalno – obično ovde dolazi sa više mečeva u nogama, obično bi dobro igrao u Sinsinatiju, iako tamo još nije uzeo titulu“; rekao je Mari.

“S obzirom na to da je rano ispao i na Olimpijskim igrama, nije igrao mnogo mečeva u prethodne tri nedelje, ali delovao mi je u redu – kretao se dobro, udarao je loptu kako treba s osnovne linije i siguran sam da će biti bolji kako turnir odmiče“, dodao je Škot.

Đoković i Mari do sada su se sastali 34 puta, a Novak vodi sa 24-10 – ove godine srpski teniser slavio je u finalima Australijan opena i Rolan Garosa, kao i u Madridu, dok je Endi jedini trijumf ostvario u Rimu.

Novak juri svoj treći trofej u Njujorku, posle 2011. i prošle godine, dok je Mari bio najbolji 2012.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Jankov Njujork, Ana na raskrsnici, Tomić i srpskohrvatski
“Najgori period bio je kada sam četiri meseca proveo u krevetu – nisam mogao da hodam ni na štakama, ni u kolicima, nikako“.

Getty Images
Uprkos tome što je u tom periodu mrzeo tenis, ljubav prema igri i želja za pomeranjem sopstvenih granica terala ga je napred i sada je Janko Tipsarević dočekao prvi krupni korak na svom putu povratka – pobedio je četvrtfinalistu Vimbldona Sema Kverija sa 3-1 u setovima.

Bio je to Jankov prvi Gren slem trijumf još od 2013. godine i prikladno je što se dogodio baš u Njujorku. Dva puta je tu igrao četvrtfinale, a oni zagriženiji sa žalom se sećaju 2012. godine – vodio je Tipsarević sa 4-1 i 0:30 u petom setu meča sa Davidom Fererom, ali nije uspeo.

Uprkos tom porazu, US open ostaje Jankov najuspešniji Gren slem turnir, a sada se to još jednom potvrdilo.

“Ključna je podloga – brži beton koji meni najviše odgovara jer mogu da koristim brz prvi servis, a do izražaja dolazi i moj ravni bekhend, koji je prodoran sa obe strane. Lopta ne ostaje visoko i bivaš nagrađen ako igraš agresivno“, objašnjava Janko.

Ohrabruje činjenica da je srpski teniser bio fizički spremniji od protivnika, što je na kraju dobrim delom i odlučilo pobednika, a bilo je očigledno i da se Janko odlično kreće i da mu je defanziva na visokom nivou.

Getty Images
Velike zasluge za to pripadaju profesoru Dušku Iliću, sa kojim Tipsarević intenzivno radi u poslednjih meseca dana.

“Radili smo i ranije u kraćim intervalima, a on mi je stalno govorio da ima plan kako da me dovede u ’tip-top’ stanje, kako on kaže i sada smo na pravom putu. Ekonomičnost u kretanju bila je moj najveći problem – ono je ranije bilo suviše na mišiće i to mi je oduzimalo mnogo energije. Vežbamo što je više moguće da budem brži i agilniji po terenu, onda ću zaista moći da stavim u funkciju forhende i bekhende“.

Profesor Ilić na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja drži predmet ’Biomehanika i motorna kontrola’, a u sportu je dvadesetak godina.

“Nije dovoljno samo gledati i reći: ’Ovako se Novak kreće, hajdemo mi tako’. Biomehanika u tenisu je nauka o korišćenju podloge u sopstvenu korist za bolje kretanje, dobar primer bilo je kretanje Nikolaja Davidenka. U poslednjih nekoliko gemova ovog meča , kada sam i ja bio vrlo umoran, već sam osetio da neke od vežbi koje radimo automatski dolaze i da se tako postavljam na terenu, što me čini posebno srećnim“.

Janko jeste izbacio nosioca, ali nagrada nije bogzna kakva, 39. teniser sveta Pablo Karenjo Busta, koji je u formi karijere, prošle nedelje osvojio je titulu u Vinston-Sejlemu. Glavno oružje Španca jeste forhend, ali Janko deluje spremno i želi da uhvati zalet.

“Imaću snage, nego šta“, odgovorio je na naše pitanje uz izraz lica koji je sugerisao da je spreman, i psihički i fizički.

Getty Images
Petoro naših na terenima, nije bilo vremena za vannastavne aktivnosti, tako da sam uglavnom jurcao s jednog igrališta na drugo ili simultano gledao u medijskoj sobi čekajući konferencije za novinare.

Dan nije počeo obećavajuće, Ana je izgubila od 89. igračice sveta Denize Alertove, u poslednje tri godine u Njujorku dobila je samo jedan meč. Prošle sezone u ovo vreme bila je sedma na svetu, a sada nije u prvih 30 – kada i kako je počeo pad?

“Imala sam nekoliko pehova – posle Dubaija, taman kada sam se zahuktala, morala sam da primim injekciju u koleno i bukvalno nisam mogla da hodam. Nisam trenirala i forma mi je pala, ali to niko nije znao jer ja ne volim da pričam o tome – ako sam na turniru, želim da dam sve od sebe“, kaže vidno utučena Ivanovićeva i dodaje:

“Kada nisi spreman, onda padne samopouzdanje – izgubila sam nekoliko mečeva koje je trebalo da dobijem. Posle Indijan Velsa i Majamija sam dosta trenirala, četiri osobe putovale su sa mnom, tako mi mnogo ovo teško pada“.

31225919357c63220ee24c372360175_w640.jpg

Getty Images
Četiri-pet puta na konferenciji Ana je ponovila da joj je krivo što se njen vredan rad ne vidi u rezultatima, ali sada je logično da se razmišlja i šta dalje. Tokom karijere Ana je sarađivala sa 11 trenera, a čini se da Najdžel Sirs u svom drugom mandatu ima najveći kredit. Ipak...

“Jesam, razmišljala sam o promenama u timu, ali prvo moram da zalečim zglob jer se opet javila upala. Počelo je na travi još, smirilo se posle, ali se pred Sinsinati opet pogoršalo – konsultovaću se sa doktorima i možda čak budem morala da idem na operaciju, ne mogu ni da spustim ruku“.

U pokušaju da locira problem u igri, Ana se konsultovala i sa psiholozima, ali kaže da to ne donosi uvek željeni ishod.

“Prilično je teško razumeti potpuno kroz šta mi prolazimo na terenu – sve se dešava u oku javnosti i to nije nimalo lako, devojke drugačije to doživljavaju“, obrazlaže Ana i kao da pokušava da pronađe adekvatne reči da odgovori na naše pitanje koje su to emocije koje je sputavaju:

“Ma koliko da dobro treniraš, mečevi su druga priča. Sada treniram tri puta više nego 2014, ali igram dosta manje mečeva i sve se menja – turnir je potpuno drugačiji osećaj i to mi se mota po glavi za vreme meča. Tu su i razna očekivanja, pritisak ’šta ako mi rang padne ili ne odbranim bodove’... Mnogo je faktora i moram malo da stanem sa strane i da vidim kako dalje“.

Getty Images
A određena pitanja sebi će postaviti i Aleksandra Krunić, koja je u duelu sa Nikol Gibs uzela samo jedan gem, da bi posle izjavila da “prvi put ne zna ni šta se desilo na terenu“.

Još imamo predstavnicu u singlu, pošto je Jelena Janković savladala Duke Marinjo – JJ je bila ushićena zbog pobede, ali više zbog toga što napokon može da igra posle brojnih problema sa povredama.

“Važno mi je da sam na terenu, a ne u ordinaciji, i da mogu da trčim i da se borim“, rekla je Jelena i dodala da mora da igra agresivno u meču druge runde sa Karlom Suares Navaro.

Getty Images
Najveću dramu priredio nam je Viktor Troicki na terenu broj 14 na kojem je atmosfera podsećala na Dejvis kup – glasniju podršku imao je Radu Albot, ali navijači Moldavca na kraju se nisu radovali, već je Viktor pokazivao stisnutu pesnicu u njihovom pravcu.

Troicki je pred novinare došao zajapuren i primetno umoran. Jesi li živ? “Jedva, preživljavam“. Nije Viktoru prvi put da je u takvoj situaciji i momentalno je prionuo na oporavak.

“Odmah posle meča sam dobro jeo – uzeo sam pastu zbog ugljenih hidrata, a izuzetno je važna i hidratacija, tj. pića za oporavak u većim količinama. Išao sam i na dugačku masažu, dosta vremena proveo sam i u istezanju, a prethodno sam bio u ledenoj kupki – ovde je ona baš hladna, ali izdržao sam 14 minuta i bolje se osećam“, objašnjava Viktor proces regeneracije mišića i dodaje:

“Još jednom ću jesti, a onda sledi ono najvažnije – san. Nadam se da ću uspeti da u kontinuitetu jer je zbog umora to nekada problem posle ovakvih mečeva. Ako uspem deset sati da odspavam, to bi bilo idealno, ali bilo bi dobro da uhvatim osam-devet sati“.

Bilo bi dobro da ih uhvatim i ja, tako da vas ostavljam uz vaš omiljeni deo – male crte ili...

Crtice iz Njujorka
53534562457c632227682b012479576_w640.jpg

Getty Images
- Kompleks Flašing Medouza odlično je povezan – npr, sa vrha stepenica kod terena na zapadnoj kapiji sasvim solidno možete da vidite šta se događa na četiri igrališta za trening, kao i na terenima 4, 5 i 6. Našavši se na tom mestu u ponedeljak, istovremeno sam gledao Nadala, Monfisa i sestre Vilijams na treningu, kao i mečeve Gaskea, Andree Petković i Beluči – Kuznjecov. Takođe, sa stepeništa Grendstenda možete da se okrenete i da gledate još dva terena.

- Ketrin Sisi Belis, Amerikanka koja je 2014. sa 15 godina pobedila Dominiku Cibulkovu, sada je ponovo u drugoj rundi. Sisi ima interesantnu rutinu – posle svakog meča izlazi opet na teren i još 30-45 minuta radi na svojoj igri. “To nema veze sa ishodom meča. Idem i treniram, osim ako ne ležim mrtva umorna na zemlji, a to se još nije desilo, tako da...“, kazala je uz osmeh malda Belis.

- Janko Tipsarević i Huan Martin del Potro iza sebe imaju duge i bolne godine, pa je i logično da se odlično razumeju. “Na treningu na Vimbldonu više smo razgovarali nego što smo igrali. Obojica smo imali po tri operacije, obojici se to desilo kad smo bili u naletu – stalno smo prekidali jedan drugoga i pričali o onome što nam je prolazilo kroz glavu, o trenucima tuge i depresije i kako nismo videli svetlo na kraju tunela“.

Getty Images
- Bernard Tomić sa Ivom Karlovićem zagrevao se za meč sa Damirom Džumhurom – i da je hteo, Bernard verovatno ne bi našao izraženiji kontrast u stilu igre. Kako je primetio jedan kolega: “U Tomićevom svetu, možda to ima smisla“. U realnom svetu izgleda da nema, Bernard je izgubio, a stigao je i da razmeni uvrede sa jednim od gledalaca.

Osim toga, Tomić je imao problema i na suprotnoj strani. “Govorili su mi negativne stvari, na mom jeziku, na srpskohrvatskom. Moja majka je Bosanka – srpski, hrvatski, bosanski, to je sve isto. Ipak, oni su mi se izvinili i čak su počeli da navijaju za mene u četvrtom setu, bilo je lepo i to videti“, objasnio je Bernard.

- Fabio Fonjini u pet setova je izbacio Tejmuraza Gabašvilija, a tokom meča Italijan se žalio na to da Rus preglasno stenje. “Čak ni Azarenka nije tako glasna“, kazao je sudiji.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Janko: Prvi put vidim sudiju u životu, nije mi bilo dobro...
Srpski teniser Janko Tipsarević kaže da nije izgubio meč sa Karenjom Bustom zbog greške sudije, ali da je Muhamed Fituhi napravio veliki propust.

Getty Images
Tipsarević je vodio sa 2-1 u setovima, gubio je sa 5:4 u četvrtom, ali je imao 0:30 na servis protivnika. Izgradio je poen i završio ga smečom, ali sudija mu ga je oduzeo jer je navodno Janko viknuo pre nego što je poen okončan.

“Ne kažem da sam izgubio zbog toga, ali mislim da bih napravio brejk na 0:40. Dodatno me je pomutila činjenica da je poen trajao jako dugo i da sam ’poginuo’ kako bih iza glave iščupao taj smeč. On je dodelio poen protivniku, rekao je da sam ja kazao ’idemo’ pre nego što je on udario loptu, što ja nikada u svojoj karijeri uradio nisam, nikad“, rekao je Tipsarević posle poraza i dodao:

“Meni nije bilo dobro, da mi se to desi u važnom trenutku posle svega što sam prošao... Pošto sam jako emotivan, zaista sam se trudio da budem miran sve vreme, da ćutim i da ne bacam reket uprkos brojnim propuštenim šansama“.

Getty Images
Tipsarević kaže da početnici ne bi trebalo da sude na terenima na kojima ne postoji ’čelendž’.

“O linijskim sudijama neću ni da govorim – oštetili su i mene i njega deset puta. Šteta je što organizatori na najveće terene stavljaju najbolje sudije. Tu postoji hok-aj, a na tom terenu sudija bukvalno treba samo da govori rezultat i da ćuti – tri čelendža po setu sasvim su dovoljni da ti budeš siguran u odluke.Videli smo šta se desilo i s Viktorom na Vimbldonu – na sporednim terenima stavljaju sudije koji su prvi put u stolici, ATP igrač sam od 19. godine, a ovog čoveka prvi put vidim... A na Armstrongu sudi žena koja sudi već mnogo godina, mislim da bi to trebalo da se promeni“.

U prva dva seta Janko je bio superioran, Busta se razigrao u trećem, a onda je Tipsarević propustio nekoliko šansi.

“On je pojačao u trećem setu – mislim da je imao malo sreće u prva tri gema trećeg seta, ispogađao je neke vinere koje mislim da ni on ne zna kako jer je video da u razmeni s osnovne linije nema šansi. Pauza zbog kiše više je meni pomogla, a u četvrtom setu propustio sam gomilu šansi“, kaže srpski teniser i dodaje:

“Najveći problem bio je moj prvi servis, koji je bio apsolutno katastrofalan. To je jedno od mojih najjačih oružja – s osnovne linije igram prihvatljivo, i forhend i bekhend, ali nemam pomoć servisa, nisam dobio jedan-dva jeftina poea tako, nego za svaki moram da giljam. To sam i radio, ali nisam iskoristio mnogo šansi. Nizak procenat prvog servisa – nije reč samo o vinerima i asovima, nego da prvi servis možeš da pratiš dobrim forhendom ili bekhendom“.

Getty Images
U četvrtom i petom setu Janko je često govorio sebi da nije dovoljno agresivan.

“Prebacivao sam sebi jer sam u prvom setu birao momenat kad da napadam, a kada da smanjim, ubijao sam mu totalno ritam. Međutim, on je od trećeg seta počeo bolje da igra, napadao je, a ja tada nisam smeo da čekam i osećao sam da sam bolji igrač od njega kada ja napadam. Nisam ja igrač za prebacivanje od 40 puta – nemam problem sa dužim poena, ali da konstantno tražim šansu za napad, a u jednom trenutku sam ušao u ’prebacivku’ bez ideje", kaže Janko I ističe ključni faktor:

"Nedostajala mi je i samo mala pomoć servisa u važnim momentima, samo malo da me pogura, to se nije desilo nijednom, a ranije sam mogao da računam na to. U dublu sam servirao za tri klase iznad. Moraću mnogo da radim na servisu, to je daleko od onga koji sam imao, ali to se, uslovno rečeno, najlakše popravlja: Uzmeš korpu i serviraš hiljadu lopti dok ga ne nađeš“.

Janko je ispustio veliku šansu i kaže da će ga poraz boleti.

“Krivo mi je, ovaj meč nisam smeo nikako da izgubim – sve je bilo na mojoj strani, bio sam i svež jer nisam igrao prošle nedelje, a on je bio umoran, mada je imao i samopouzdanja jer je osvojio prvi ATP turnir“.

Srpski teniser ima spreman i plan do kraja sezone.

“Sankt Peterburg, Šenžen, Tokio, Šangaj, Moskva, pa ćemo videti, zavisi od mesta na ATP listi, imam još pet turnira na ’zaštićeni renking’ koje planiram da iskoristim“, zaključio je Tipsarević

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Ostao samo Novak: Porazi Troickog i Jelene
Posle Janka Tipsarevića, i Viktor Troicki i Jelena Janković okončali su učešće u drugom kolu US opena.

Getty Images
Troicki je izgubio od mladog domaćeg tenisera Džereda Donaldsona sa 7:5, 6:3, 6:3, dok je Jankovićeva izgubila od Karle Suares Navaro sa 6:1, 6:4.

Dug meč u prvom kolu sa Albotom ostavio je traga na Viktoru, koji se mučio sa žuljevima i nije mogao da parira motivisanom Amerikancu, koji je imao veliku podršku publike. Troicki je doduše poveo sa 3:1, Donaldson se brzo vratio, da bi potom u 12. gemu prelomio prvi set.

Drugi set nije bio neizvestan, ali je u trećem Troicki propustio tri brejk šanse pre nego što je pretpreo brejk u šestom gemu.

Viktor u Njujorku i Meburnu nikada nije došao do četvrtog kola za razliku od Rolan Garosa i Vimbldona, a ovo mu je peti put da je na US openu zaustavljen na jednoj od prve dve prepreke.

Jelena je finalistkinja iz 2008. godine, ali ove sezone mnogo se muči sa povredama, nije imala nijednu pravu pripremu za US open i to se videlo u duelu sa Suares Navaro.

Prvi set Špankinja je rešila u svoju korist vrlo lako, Jankovićeva je u drugom zaigrala agresivnije, ali joj je nedostajalo samopouzdanja u prelomnim momentia, pa je Suares Navaro uspela u dva seta da reši meč.

Jeleni sada sledi turneja po Aziji, a zatim i pripreme za novu sezonu u kojoj bi trebalo da krene ’od nule’.

Jedini srpski predstavnik u singlu na US openu sada je Novak Đoković, koji u petak igra sa Mihailom Južnim u trećem kolu – taj duel treći je po redu na stadionu Artur Eš, oko 20.30 po srednjoevropskom vremenu.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Kiša, prekid, katastrofa sudije...Janko ispustio 2-0 i ispao
Srpski teniser Janko Tipsarević nije uspeo da se plasira u treće kolo US opena, pošto je poražen od Pabla Karenja Buste u pet setova.

Photo by Elsa/Getty Images
U meču koji je na više od dva i po sata prekinut zbog kiše, u kojem je sudija katastrofalno oštetio Tipsarevića, Janko je vodio 2-0, ali je poražen rezultatom 3:6, 4:6, 6:1, 6:4, 6:4.

Duel Tipsarevića i Karenja Buste kasnio je oko 60 minuta zbog kiše, da bi posle skoro tri seta ponovo prekinut i pauza je trajala dva i po sata.

Srpski igrač je odlično počeo – u svakom od prva dva seta je rano pravio brejkove i čuvao ih do kraja, ali je u trećem naglo pao i Španac je ekspresno smanjio.

Možda i odlučujuči deo igre bio je početak četvrtog seta kada je Tipsa dva puta ispustio prednost brejka, pa je usledio preokret. Međutim, u desetom gemu, pri vođstvu Karenja Buste sa 5:4, sudija je oduzeo već dobijeni poen našem predstavniku i onemogućio ga stigne do tri vezane brejk šanse.

Kako je objasnio, poen nije bio završen (prerano radovanje), pošto loptica nije dva puta odskočila, a Karenjo Busta je uspeo da uzvrati. I bez ponovljenog snimka bilo je jasno da je glavni arbitar oštetio Tipsarevića jer Španac nikako nije mogao da bekhend pošalje u teren.

I pored toga šansa je propuštena u odlučujućem delu igre – kod 4:3 Tipsarević nije realizovao dve brejk lopte i ubrzo je usledio poraz, nakon kojeg je odbio da se rukuje sa sudijom u stolici.

Ovo je bio prvi međusobni duel Janka i Pabla, a Španac će u sledećoj rundi igrati sa Dominikom Timom, koji je opravdao ulogu favorita protiv Ričardasa Berankisa – 6:4, 6:3, 6:2.

Tok meča:

U prvih nekoliko gemova nije bilo previše uzbuđenja – serveri su sigurno osvajali poene, sve do četvrtog gema. Početni udarac imao je Karenjo Busta, ali je Janko dobro čitao servise i ostajao u poenu. Kod 15:15 je upisao viner, potom je rival napravio grešku, a kada je ubacio lopticu u mrežu, na semaforu je pisalo 3:1.

Srpski igrač ekspresno je materijalizovao stečenu prednost. Izgubio je samo jedan poen i brzo došao do 4:1 u prvom setu.

Janko je odlično kontrolisao ritam poena i u gotovo svakom gemu na servis protivnika pretio brejkom. Stizao je do izjednačenja, ali mu protivnik nije dozvoljavao nove brejk šanse. Posebno impresivan bio je bekhend kojim je ostajao u poenu, a kada je situacija dozvoljavala, napadao po paraleli. Sitne probleme imao je u devetom gemu, ali se servisom izvukao i dobio prvi set – 6:3.

Slična situacija kao u prvom desila se i u drugom setu, pošto je Janko Tipsarević došao do brejka prednosti u ranoj fazi. Ovoga puta igrao se četvrti gem, a posle 0:30 bilo je jasno da će se Pablo teško izvući iz problema. Dobio je jedan poen, ali je onda napravio dve greške za prvi brejk – 2:1.

Tipsarevićev bekhend je i dalje fantastično funkcionisao, pošto je otvarao bekhend dijagonalama, a paralelama i drop šotovima miksovao završni udarac. Sigurno je servirao i došao blizu osvajanja drugog seta (4:2).

Do kraja seta Karenjo Busta nije bio ni blizu da zapreti Janku, pa je nekada sedmi igrač sveta posle nešto manje od 80 minuta došao na set do treće runde – 6:4.

Posle dobijenog drugog seta Tipsarević se emotivno ispraznio, iako se očekivalo da bude u boljoj poziciji od protivnika. Pravio je velike greške, a posle dva dobra riterna Karenja Buste, suočio se sa brejk loptom. Već kod prve je popustio i Španac je poveo 0:2.

Janko je bio potpuno van ritma, neke loptice izlazile su po dva-tri metra u aut, što je momak sa druge strane mreže i te kako koristio. Treći set potrajao je nešto više od 20 minuta i već tada je Pablo bio blizu smanjena u setovima – 0:5.

Tada je meč prekinut zbog kiše i igrači su napustili teren.

Posle više od dva i po sata pauze meč je nastavljen, Tipsarević je uspeo da smanji, ali je Karenjo Busta lako osvojio još jedan gem i smanjio u setovima – 1:6.

Četvrti deo igre počeo je baš onako kako je Janko poželeo – sigurno je odservirao, a onda sačekao pad koncentracije kod protivnika. Brzo je došao od 0:40 i tri vezane šanse. Prvu je Španac neutralisao, ali je već drugu Srbin iskoristio i napravio brejk.

Međutim, ono što mu je polazilo za rukom u ranijoj fazi meča, sada nije. Karenjo Busta je nekoliko bio odličan na osnovnoj liniji, Tipsarević je na 0:30 dve loptice ubacio u mrežu za ribrejk – 2:1.

Nije mnogo trebalo Janku da ponovo dođe do dva gema viška, iskoristio je jedinu priliku u četvrtom gemu, ali je opet posustao. Vodio je 30:0 u gemu u kojem je servirao, dozvolio greškama rivalu da se vrati, a kod šanse za ribrejk, momak iz Hihona je odigrao odličnu kontru i smanjio na 3:2.

Ovoga puta 25-godišnjak nije dozvolio da se nađe u zaostatku – izjednačio je, a onda treći put u nizu oduzeo servis Tipsareviću. Tu prednost je održao do kraja seta i izjednačio na 2-2 (4:6).

Međutim, poslednji gem u četvrtom setu trebalo je da traje duže, pošto je sudija napravio veliku grešku i oduzeo osvojeni poen Tipsareviću i onemogućio ga da dođe do tri vezane brejk šanse.

Ovakav ishod očekivano je uticao na srpskog igrača koji je već na startu dozvolio da pretrpi brejk, iako je vodio u gemu. Kada je Španac potvrdio vođstvo, činilo se da nas čeka brzi kraj, ali tako nije mislio momak iz Beograda. Proradio je srpski inat, počela je furiozna serija i za tren oka na semaforu je pisalo 3:2.

Pri rezultatu 4:3 imao je dve vezane prilike da napravi brejk – prvu je Pablo neutralisao sjajnim drop šotom, ali je kod druge Janko izbacio lagan forhend i olakšao posao protivniku. 25-godišnjak se izvukao na 4:4, a onda dobio šansu da napadne.

Tipsarević je prestao da se kreće, broj grešaka se povećao, što je rezultiralo gubitkom novog brejka, ovoga puta u najgorem trenutku. Pablo Karenjo Busta je posle više od 3 sata i 20 minuta došao u priliku da servira za meč.

To je učinio i do duela sa Dominikom Timom došao rezultatom 3:6, 4:6, 6:1, 6:4, 6:4.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Jelena: Padam i mentalno kada fizički nisam na nivou
Srpska teniserka Jelena Janković kaže da je iza nje zdravstveno vrlo teška sezona i da ne može da pruži svoj maksimum.

Getty Images
“Imala sam dve rupture u ramenu i nekada se jednostavno udržavam, plašim se da udarim punom snagom, a za protivnice na visokom nivou potrebno je da mogu dugo da igram na visokom nivou. Frustrirajuće je što znam da sam neke stvari mogla da uradim, a sada ne mogu, lopte mi idu sporije“, rekla je Jankovićeva.

Jelena je u drugom kolu US opena izgubila od Karle Suares Navaro sa 6:1, 6:4.

“U prvom setu mi je koncentracija lutala, nisam mogla da se povežem, možda je i dugo čekanje zbog kiše otežalo posao, svima je. U drugom setu sam se malo povezala, počela sam da igram bolje, ali u ključnim trenucima nedostaje mi samopouzdanja. Kada fizički nisam na nivou, onda padnem i na mentalnom planu. Znam da telo ne može da mi izdrži, da ne mogu da trčim kao Inače I automatski nemam plan B ako mi neki udarci ne funkcionišu“.

Jankovićeva kaže da joj nedostaje kontuinitet i dodaje:

“Nisam igrala na Olimpijskim igrama, ni u Montrealu, ni u Sinsinatiju, propustila sam mnogo turnira na kojima inače igram dobro i koje volim. Sezona se bliži kraju, a ja sam sada srećna i zadovoljna samo što sam zdrava i što uopšte mogu da igram, uživam u tome. Želim da završim sezonu najbolje što mogu, a onda dobro da se spremim za sledeću“.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Delpo siguran, Fereru maraton sa Fonjinijem
Huan Martin del Potro nastavlja sa odličnim igrama, pa je prošao u trće kolo US opena bez izgubljenog seta.

145235356457c90aa199b77114424191_w640.jpg
Getty images
U drugoj rundi savladao je domaćeg favorita Stiva Džonsona sa 7:6, 6:3, 6:2.

Delpo je otpor rivala slomio u taj-brejku prvog seta koji je dobio sa 7:5, a u nastavku je rutinski odradio posao.

Njega u trećem kolu očekuje duel sa veteranom Davidom Fererom koji je još jednom pokazao ono što pokazuje tokom cele karijere. Bio je uporan, borben, nije odustajao protiv Fabija Fonjinija i na kraju je slavio sa 6:0, 4:6, 5:7, 6:1, 6:4.

Ilija Marčenko pobedio je Damira Džumhura sa laganih 6:2, 6:4, 6:4 i u trećem kolu će igrati protiv Nika Kirjosa koji je takođe rutinski u tri seta savladao Orasija Sebaljosa.

Ivo Karlović je izbacio Donalda Janga sa 6:4, 7:6, 6:4, a treći nosilac Stan Vavrinka imao je određenih problema sa Italijanom Đanesijem, ali je ipak pobedio u tri seta – 6:1, 7:6, 7:6.

Njegov naredni rival je Dan Evans.

Natrag