Uporedimo religije

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Uredu, ova rasprava prelazi u offtopic. Svi smo ovde ljudi sa izgrađenim stavom i teško da iko može promeniti mišljenje čitajući forum. Samo još nešto za kraj i neću više forsirati.
Moja vera je zasnovana na ličnom iskustvu (potvrđena serijom nečega što se može nazvati natprirodnim događajima, ili sa stanovišta ateista skupom događaja ekstremno male verovatnoće). Drugim rečima Bog se smilovao na mene i dao mi potvrdu svog postojanja (ili shvati ovo kako hoćeš). Ovo je lični događaj i ostalim ljudima malo znači, ali tako to ide.
Nauka zapravo ne isključuje postojanje Boga. Samo jedan mali deo nauke (evolucija) isključuje postojanje tvorca, ali i ona sama je nedokaziva (odnosno nemože da se posmatra, meri i ponovi u eksperimentima). Zapravo, imao sam prilike i sam da izvodim neke eksperimente i mogu reći da rezultati nisu uvek "po knjizi". E sad, o ovome već postoji tema (kreacionizam) pa koga interesuje neka pogleda tamo.
Dakle, ja smatram da je vera svakog pravog vernika zasnovana na ličnom iskustvu, a teško da je pročitao Sveto pismo i odmah odlučio da veruje (mada je i to moguće).
@Jurivaka - ono što sam rekao nije minus za nauku. Prava nauka teži za istinom i dokle god se menja znači da još nije postigla cilj (osim geometrije i još par grana koje su bliske savršenstvu ali koje same po sebi niti dokazuju niti nedokazuju Boga). Pravi naučnik (možda neko od vas to i jeste ) je manje siguran u ono što zna nego većina ateista koja o nauci zna ono što su učili u školi, gledali na televiziji ili slično, i takve izjave prihvatili kao tačne. Zapitaj se, da li si lično prisustvovao nekom naučnom eksperimentu ( nebitno iz koje oblasti ) i kaži da tvoje mišljenje nije zasnovano na nečemu što tvrdi neko drugi (koga najverovatnije nikada nisi ni video).

A sada da se vratimo malo na temu.
Zaista, može da se kaže da su sve institucionalizovane religije slične (ili čak iste). Zanimljiv komentar o ovome imate na YouTube - ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИ СВЕШТЕНИК (1.део)
Pogledajte i kažite šta mislite o ovome.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poruka
34
Ono što se zna o razumu i misli, jeste da su oni posledica ili produkt interakcije moždanih neurona.

Ovo kao da pricas o masini, o nekom procesoru :)

Koliko razum utice na osecanja a koliko osecanja na razum? Covek culima upoznaje svet, dozivljava ga kroz osecaj i to memorise. Kroz osecaj prijatnosti ili neprijatnosti. Osecaj neprijatnosti ga sprecava da nesto uradi a ne razum da je to lose. Deca ne razumeju, nego osete. Deca ne razumeju nego poveruju roditelju da je nesto lose ili dobro. Osecaj, senzacija im brani ili privlaci da nesto urade a ne razum. Razum ide iz osecanja.

Naucnik veruje da tamo nesto ima (pa istrazuje, dokazuje). Da ne veruje, ne bi pokusavao.

Za ubedjenje nije potrebna spoznaja.

Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Ovde, neki pricaju o veri, o religiji kao o buticima u trznom centru, o robi izlozenoj u izlozima i policama.

Kako nekome ko je slep od rodjenja da objasnimo boje?

Kako objasniti sta je miris?

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovo kao da pricas o masini, o nekom procesoru :)

Koliko razum utice na osecanja a koliko osecanja na razum? Covek culima upoznaje svet, dozivljava ga kroz osecaj i to memorise. Kroz osecaj prijatnosti ili neprijatnosti. Osecaj neprijatnosti ga sprecava da nesto uradi a ne razum da je to lose. Deca ne razumeju, nego osete. Deca ne razumeju nego poveruju roditelju da je nesto lose ili dobro. Osecaj, senzacija im brani ili privlaci da nesto urade a ne razum. Razum ide iz osecanja.

Naucnik veruje da tamo nesto ima (pa istrazuje, dokazuje). Da ne veruje, ne bi pokusavao.

Za ubedjenje nije potrebna spoznaja.

Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Ovde, neki pricaju o veri, o religiji kao o buticima u trznom centru, o robi izlozenoj u izlozima i policama.

Kako nekome ko je slep od rodjenja da objasnimo boje?

Kako objasniti sta je miris?
Naravno, da pričam o mozgu kao o procesoru, jer on ustvari to i jeste.
I nema više smisla voditi ovakve rasprave na ovoj temi jer odosmo u totalni offtopic.

Član
Učlanjen(a)
08.11.2009
Poruka
167
Hoćeš da kažeš da je to minus za nauku - što se neke teorije mijenjaju, što se neke postavke koriguju na osnovu novih saznanja, što se iz temelja mijenjaju cijele naučne grane...? Ako tako misliš, a može se implicitno zaključiti, na osnovu onoga što si prethodno rekao, da upravo tako misliš, onda teško da možemo voditi neku ozbiljnu raspravu. Ono što ti smatraš minusom, upravo je ogromna prednost nauke, u odnosu na dogmu, gdje je sva zacementirano i gdje su sve "istine" kazane zauvijek.
Ergo, vjera se nikako ne može staviti na isti nivo sa naukom, ama baš ni kom pogledu. Da se sad ovdje ne razmećemo definicijama. Vjerom se saamo "dokazuje" imagionarni predmet vjere i ništa više. Za razliku od vjere, nauka se ne bavi imaginacijom, nego stvarnošću.

Tu leži jedan od problema Crkve. Ona se ne mijenjaja, sve bi zadržala u prvom stoljeću a ovo je ipak dvadeset i prvo. Mentalni sklop ljudi se promjenio a oni i dalje pilaju kao da živimo u plemenskim zajednicama. Smiješno je u 21 stoljeću vidjeti kako papa, stari čiča sa plaštom i zlatnim štapom priča o kondomima :roll:. Kao da živimo u doba Maja.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Jes vala. Postoje mnogo boljih tema na ovom forumu za ovu diskusiju. Ako nemamo ništa više na zadatu temu ja se povlačim.
Ali samo jedno pitanje za zjovana. Da li treba da upoređujemo religije po sličnostima ili po različitostima? Kako si uopšte zamislio ovu temu?

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Pa ja mislim da je zjovan29 postavio temu da bi upoređivali religije po sličnostima.

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Pa ja mislim da je zjovan29 postavio temu da bi upoređivali religije po sličnostima.

Kada neko želi videti sličnost ma u čemu ona bila onda je i dsagleda i kao takvu je i prihvati a kada mu bilo kakva sličnost smeta onda i svoje pozitivnosti negira.Lepo si ovo rekla ali za to treba imati htjenje.

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Misao je drugačije sagledao postavku tvoje teme, a ja drugačije, a to samo potvrđuje onu istinitu tvrdnju, kako osjećaš tako i vidiš. Zjovan29 će znati šta sam htjela da kažem.:)

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Misao je drugačije sagledao postavku tvoje teme, a ja drugačije, a to samo potvrđuje onu istinitu tvrdnju, kako osjećaš tako i vidiš. Zjovan29 će znati šta sam htjela da kažem.:)

Bilo kakva misao koja nešto sagledava je dobra misao,tako je i tvoja misao koju u svakom slučaju podržavam misao koja sagledava !!!
Kao ti tako će i drugi razumeti na šta konkretno mislim !!!

Natrag