Uporedimo religije

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Evo neto za tebe i naseg cenjenog urednika Jurivaku:yea:
revolution.gif

YouTube - Che Guevara Song (Hasta Siempre Comandante) - Traditional Version
Hvala, kota! Znaš, na onoj tvojoj šajkači, odlično bi pristajala i petokraka!:D

Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Kod mene u porodici znam da ce biti smesno al pokojni djed mi je bio u partizanima i gonio je Svabu do slovenije peske a moja pokojna baba je bila u cetnicima i tako djed da bi spasio babu od partizana ozenio se njome.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Jedina stvar po kojoj se razlikuju sve religije ( i ateizam je religija ) je istina, koja može biti samo jedna. S obzirom da ćemo konačnu istinu saznati tek posle smrti, (za sada verujemo, a neznamo ) ovo se nemože tek tako izneti kao argument pred neistomišljenicima.

Jedan od načina na koji može da se dođe do istine na ovom svetu je Božanska manifestacija, odnosno, da se desi neki natprirodni događaj u kome će se proslaviti Bog. Ali i tu ima komplikacija, jer je pitanje dali će neko verovati mom natprirodnom doživljaju. Takođe, nažalost nije retka ni pojava lažnog svedočenja pa se stvar dodatno komplikuje. Najlakše bi bilo kada bi se Bog pojavio lično i svima pokazao ko je on zaista (Otac, Sin i Sveti Duh naravno;)) ali on je gazda i on određuje pravila. I šta nam na kraju ostaje? Kada su apostoli pitali Hrista da im kaže kako da prepoznaju proroke rekao im je "pazite šta govore, pa ako bude kako kažu, onda je od Boga". Istina je da pojedini gurui i mogu da pogode prošlost, ali niko osim proroka Gospodnjeg nemože da zna šta će biti.

@SvensonT: ja ne pišem dobro. Pišem kao demokrata što je samo po sebi greh. wacko2

@kota: Mislim da je Trocki sa Lenjinom sa svojih 40 miliona žrtava ispred Staljina, a drug Mao sa 60 miliona ispred svih. Inače čim sam došao s posla pročitao sam ono što si mi poslao, i priznajem trebalo bi da pročitam još par puta natenane. Ali za sad, na prvo čitanje, ne vidim šta sam ja pogrešno rekao. I dalje smatram da netreba da se molimo svecima već samo jedinome Bogu, čak šta više, uveren sam da se i sveci na nebu protive tome govoreći "nismo vas tako učili". Postojanje hijerarhije i četa tu ništa ne menja. Ali kada budem dobro proučio dati tekst, možemo otvoriti novu temu i razgovarati o tome.

Pozdrav.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Gundark, ateizam nije religija. Ne može ni po čemu to biti. Druga je stvar, što bi ti, iz nekog razloga, volio da to jeste. Ali, ni po kakvoj definiciji, ni pokakvom rezonu, ateizam se ne može svrstati u religije. Ateizam nije vjerovanje niti vjera da Bog ne postoji. Ateista zna da Bog ne postoji. Da ne bude nesporazuma, ovo "zna" treba shvatiti na pravi način. To znanje je zasnovano na onome što savremena nauka i naš zdrav razum kažu o tome. Ateista vjeruje zdravom razumu i nauci.
Da bi se neko shvatanje nazvalo vjerom, ideologijom, religijom..., ono mora biti insitucionalizovano, mora imati svoja pravila i kanone, a pripadnici takvih društvenih ili socijalnih organizacija, moraju ta pravila poštovati i po njima živiti. Gdje sve to nalaziš u ateizmu?

Član
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poruka
34
Ateista zna da Bog ne postoji.

DOKAZ da je to istina?

Dodato posle 3 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Svako ali svako veruje u nesto. Ateista u stvari veruje da zna. Covek je bice vere.

Dodato posle 5 minuta:

Vera ne moze da se institucionalizuje.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
DOKAZ da je to istina?

Dodato posle 3 minuta:

Svako ali svako veruje u nesto. Ateista u stvari veruje da zna. Covek je bice vere.

Dodato posle 5 minuta:

Vera ne moze da se institucionalizuje.
Ono "zna" ne treba shvatati bukvalno, već onako kako sam rekao. Dokaz? Dokaz ti nudi nauka!
Čovjek je u prvom redu, biće razuma. Kada ovdje govorimo o vjeri, podrazumijeva se o kakvoj vjeri govorimo. Ovo je PF religija, a ne filozofija. Prema tome, svaka vjera je institucionalizovana. Ne treba miješati pojmove. Vjerom se može zvati i čovjekovo ubjeđenje da će sutra padati snijeg. Mi ovdje ne govrimo o takvoj vjeri.

Član
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poruka
34
A odakle razum? Iz `osecanja`, iz vere da je to tako.

Od cega je ubedjenje? Od vere.

Mi ovdje ne govrimo o takvoj vjeri.

Vera je vera. Takva, onakva, iz istog izvora, uvek od istog `materijala`.

Covek je bice osecanja. Nema razuma bez osecanja.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
A odakle razum? Iz `osecanja`, iz vere da je to tako.
Pretenciozno pitanje, pa bi i odgovor na njega bio takav. Ljudski mozak je u velikoj mjeri još uvijek tajna i za nauku. Ono što se zna o razumu i misli, jeste da su oni posledica ili produkt interakcije moždanih neurona.

Od cega je ubedjenje? Od vere.
Zašto samo od vjere? Ubjeđenje nastaje, u prvom redu, iz spoznaje.
Razum prethodi svim ostalim čovjekovim osjećanjima, pa i svakoj vjeri kao takvoj. Da bi čovjek usvojio ili prihvatio neku vjeru, neko vjerovanje, mora to prethodno pojmiti, razumjeti.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
U srednjoj školi sam imao profesora biologije (koji je bio izraziti anti-kreacionista) koji je voleo da govori "na osnovu dosadašnjih saznanja, nauka zna...". A onda sam ga pitao, da su se tokom vremena smenjivale razne teorije u skladu sa otkrićima. Šta će biti kada se pronađe nešto novo što će baciti u vodu ovo što ste do sada sa sigurnošću tvrdili. Dobio sam odgovor da je do toga već došlo. Rekao mi je da postoji vrsta crva koji se polno razmnožavaju a nemaju ni DNK ni RNK, što je samo po sebi paradoks.
Nastavak već prelazi u filizofiju. Znanje dobijate tako što primate informacije i prihvatate ih kao ispravne. Kasnije kada formirate stav, informacije podležu evaluaciji.
Da skratim, nauka je nešto što se vremenom menja, nije stalna, tako da mi je malo čudno kada ljudi temelje svoj stav na nečemu tako nestalnom. Inače svaka nauka (naučna grana) se sastoji od postulata, odnosno od pretpostavki koje se moraju prihvatiti kao tačne i koje se ne dokazuju, i iz toga se sve dalje izvodi. Moj profesor na faksu je znao da govori da je geometrija najsavršenija nauka jer ima najmanje postulata (4 ako se dobro sećam).
Ajde malo da se zabavimo, da veru stavimo na isti nivo sa naukom. Pošto vera ima samo dva postulata, to je savršenija nauka čak i od geometrije.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U srednjoj školi sam imao profesora biologije (koji je bio izraziti anti-kreacionista) koji je voleo da govori "na osnovu dosadašnjih saznanja, nauka zna...". A onda sam ga pitao, da su se tokom vremena smenjivale razne teorije u skladu sa otkrićima. Šta će biti kada se pronađe nešto novo što će baciti u vodu ovo što ste do sada sa sigurnošću tvrdili. Dobio sam odgovor da je do toga već došlo. Rekao mi je da postoji vrsta crva koji se polno razmnožavaju a nemaju ni DNK ni RNK, što je samo po sebi paradoks.
Nastavak već prelazi u filizofiju. Znanje dobijate tako što primate informacije i prihvatate ih kao ispravne. Kasnije kada formirate stav, informacije podležu evaluaciji.
Da skratim, nauka je nešto što se vremenom menja, nije stalna, tako da mi je malo čudno kada ljudi temelje svoj stav na nečemu tako nestalnom. Inače svaka nauka (naučna grana) se sastoji od postulata, odnosno od pretpostavki koje se moraju prihvatiti kao tačne i koje se ne dokazuju, i iz toga se sve dalje izvodi. Moj profesor na faksu je znao da govori da je geometrija najsavršenija nauka jer ima najmanje postulata (4 ako se dobro sećam).
Ajde malo da se zabavimo, da veru stavimo na isti nivo sa naukom. Pošto vera ima samo dva postulata, to je savršenija nauka čak i od geometrije.

Hoćeš da kažeš da je to minus za nauku - što se neke teorije mijenjaju, što se neke postavke koriguju na osnovu novih saznanja, što se iz temelja mijenjaju cijele naučne grane...? Ako tako misliš, a može se implicitno zaključiti, na osnovu onoga što si prethodno rekao, da upravo tako misliš, onda teško da možemo voditi neku ozbiljnu raspravu. Ono što ti smatraš minusom, upravo je ogromna prednost nauke, u odnosu na dogmu, gdje je sva zacementirano i gdje su sve "istine" kazane zauvijek.
Ergo, vjera se nikako ne može staviti na isti nivo sa naukom, ama baš ni kom pogledu. Da se sad ovdje ne razmećemo definicijama. Vjerom se saamo "dokazuje" imaginarni predmet vjere i ništa više. Za razliku od vjere, nauka se ne bavi imaginacijom, nego stvarnošću.

Poslednja izmena:
Natrag