Mire, da te ne znam zakljucio bih iz tvog pisanja da si ti jedan vrlo pokvaren covek
Bas ti hvala, ja pokvaren?
Gde sam ja napisao da jevreji nisu znali da subota pocinje zalaskom sunca.
Pa ispada po tebi, da nisu znali, jer im kaze
"da paze da ne ZAKASNE uci u pocinak"!
Ako se tu radi o "vremenu", ispada da oni nisu znali kad subota pocinje!
Znaci ne radi se tu o vremenu!
Napisao sam da Pavle govori o vremenu, jer si ti tvrdio da on ne pise o vremenu vec o mestu.
Naravno da govori o "mestu" a ne o "vremenu", evo vidi :
"Jer da je Isus Navin one doveo na MESTO POCINKA, ne bi za drugi dan govorio po tom" (Jevr. 4:8)
"Preostaje dakle da NEKI IMAJU U NJEGA UCI, a oni koji su prvi primili blagovijest ne uđoše zbog nepokornosti." (Jevr. 4:6)
Zatim dva stiha kasnije govori:
"Dakle: preostaje SUBOTNI POCINAK narodu Božjemu!" (Jevr. 4:9)
"Da se postaramo uci u taj pocinak, DA NE ZAKASNI KOJI OD VAS" (Jevr. 4:11)
Znaci u sta oni ulaze?
Ne ulaze oni u "vreme", kao u doslovnu subotu, da je svetkuju, vec ulaze u pocinak, koje je predstavljeno
MESTOM, obecanom zemljom, a za nas je to "duhovni pocinak" u Isusu Hristu!
Znaci, oni u Hristu pocivaju!
Subota nije nikakva "SENKA" ili Predslika Hrista, u potpunoj si zabludi
Kako nije SENKA, kad Pavle kaze da jeste?
"Jer negdje reče ZA SEDMI DAN ovako: 'I POCINU BOG u sedmi dan od sviju djela svojih.'" (Jevr. 4:4)
"
I na tom mjestu opet: "NECE UCI u pokoj moj." (Jevr. 4:5)
>>> Ovde ti povezuje subotu sa odmorom u obecanoj zemlji i sa 'duhovnim pocinkom' u Hristu! Znaci ona je slika ili
SENKA naseg pocinka u njemu!
Ovo potvrdjuje i Mojsije, u svojim ponovljenim zakonima, navodeci 'drugi' razlog za svetkovanje subote:
"PAMTI DA SI BIO ROB U ZEMLJI EGIPATSKOJ, I ZATO TI JE GOSPOD ZAPOVEDIO DAN OD ODMORA (SUBOTU)"
Znaci Bog je jevrejima dao subotu da bi se "odmorili od robovanja" (od svog posla), a nama je dao "odmor od greha u Isusu Hristu".
Pavle, kao vrstan poznavalac pisma i bivsi farisej je dobro znao za ovu Bozju zapovest, odnosno razlog davanja subote, tj. da je ona data da bi se jevreji "odmorili od robovanja" (u obecanoj zemlji) a u konacnici da bi se odmorili od ropstva grehu - koje se ispunjava u Isusu Hristu!
I to je u poslanici jevrejima i obrazlozio!
Nisam ni rekao da je pocinak iskljucivo u Bozjem carstvu, vec da mi postujuci subotu ovde na zemlji, ulazimo vec sada u onaj vecni mir ili pocinak, ali ce se on potpuno ostvariti tek Hristovim dolaskom
Pavle nije ovde govorio o
SVETKOVANJU SUBOTE KAO DANA (on nije ucio jevreje kako da svetkuju subotu, kao da oni ne znaju) , vec je govorio o
ZNACENJU SUBOTE i njenoj simbologiji!
Buduci da je za Pavla subota
SIMBOL ili
SENKA odmora u obecanoj zemlji, a u konacnici je simbol naseg odmora u Isusu Hristu, ti ne mozes tvrditi da ona nije
SENKA!
Sve si izokrenuo i izlagao na moj racun.
Nista ja izlagao nisam, a ti se vredjaj koliko god hoces.
Za Pavla je subota
SENKA koja ukazuje na "odmor u obecanoj zemlji" (za jevreje), a za na nas je ona "odmor od greha" u Hristu Isusu!
Nikako ovo ne mozes poreci, i ne mozes objasniti kako to subota uopste moze biti SENKA (simbologija) , ako je prema vasoj teologiji ona samo "uspomena na stvaranje"?
Ne moze biti nikako!
Znaci da vase tumacenje nije ispravno!
A to je ono sto ja svo vreme i govorim!
Ako Pavle sedmicnu subotu alegorizuje i pridaje joj simbolicno znacenje, a vi kazete da onda i ostalih 9 mozemo alegorizovati i razvodniti, te nas optuzujete da mi to radimo, zasto onda i Pavla ne optuzite da "razvodnjava dekalog"?
Vidis li da vam tumacenje nije ispravno?
Cak i Pavle je dekalog posmatrao u okviru celovite Tore, a ne kao izdvojeni zakon! Inace da je suprotno, on nikad ne bi subotu alegorizovao i pravio
SENKOM i tako "razvodnjavao" dekalog! Jer po vama, onda mozemo razvodniti i ostale zapovesti!