Turska

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
"Adam i Eva" - hotel raja, greha i osmeha

27. 07. 2010. 08:00h| net.hr| foto: adamevehotels.com


"Adam i Eva" - hotel raja, greha i osmeha


Hotel “Adam i Eva“ u turskom Beleku napravljen je po meri onih koji su uvek spremni da izdvoje mnogo, mnogo novca za uživanje, a za uzvrat žele da budu maženi i paženi kao da su kraljevi.

81328_hotel-adam-i-eva-01_ig.jpg

81327_hotel-adam-i-eva-15_ig.jpg

81330_hotel-adam-i-eva-03_ig.jpg

81332_hotel-adam-i-eva-05_ig.jpg

81334_hotel-adam-i-eva-07_ig.jpg

81337_hotel-adam-i-eva-10_ig.jpg

81336_hotel-adam-i-eva-09_ig.jpg


Neki nazivaju “Adama i Evu“ najromantičnijim hotelom, drugi ga smatraju kičastim skrovištem za bogate snobove, ali niko nije ravnodušan pred zdanjem površine 100.000 m2, s jedne strane okruženim tirkiznim Sredozemnim morem, a s druge zimzelenom šumom i obroncima planine Toros.

Hotel se nalazi u Beleku, 35 kilometara od aerodroma Antalija i 45 kilometara od centra Antalije.

81329_hotel-adam-i-eva-02_ig.jpg


Na vratima hotela “Adam i Eva“ očekuje vas “anđeo“, u stvari, seksi recepcionerka-domaćica, koja će vam u bilo kom trenutku razjasniti sve nedoumice oko snalaženja po hotelu.

Prvo što vam upada u oči, (posle “anđela“), je trava na zidovima, plafonima, u odrazu u ogledalu, ali i stabla jabuka, raznobojna svetla i neverovatno puno sjajnih malih stakala.

81331_hotel-adam-i-eva-04_ig.jpg


Tvorac impresivnog hotela, turski arhitekta Eren Talu, insistirao je na spoju senzualnosti, čistoće i minimalizma. Odabrao je belu boju kao dominantnu, a utisak je upotpunio upotrebom stakala i ogledala.

81335_hotel-adam-i-eva-08_ig.jpg


Sve sobe, apartmani, rezidencije, kao i ultraluksuzne vile opremljeni su sistemom osvetljenja koje se menja shodno raspoloženju i željama (na promenu zvuka i tapšanjem).

81338_hotel-adam-i-eva-11_ig.jpg


Vizualna iskušenja prisutna su i u fascinantnom baru i klubu s čijeg svoda svetluca mozaik od skoro pet miliouna ogledalaca (!) i tako čini idealan prostor za lude zabave.

81339_hotel-adam-i-eva-12_ig.jpg


Hotel ima 497 soba koje su u proseku veličine 64 m2. Sve sobe imaju epoksidni pod, a svi zidovi su od ogledala i uvek možete imati pogled na more ili planinu. Hotel nudi usluge luksuznog spa kompleksa, golf terene, niz barova, klubova, bioskopske sale, a u njemu se često održavaju venčanja i kongresi. Osim restorana koji imaju neverovatno bogat jelovnik s delikatesima iz celog svijeta, postoji i poseban restoran za slepe i slabovide.

81341_hotel-adam-i-eva-14_ig.jpg


Na zapadnom delu hotelskog kompleksa postoje 24 vile. Svaka vila ima privatni vrt, bazen, saunu, kuhinju i privatnu plažu.








 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Turska - izleti za sve ukuse

Turska - izleti za sve ukuse

M. Mijatović | 20. 07. 2010. - 13:07h | Blic Online


U zavisnosti od toga koje letovalište izaberete, imaćete mogućnost da obiđete drevne gradove Efes, Perge, Olimpos, amfiteatar Aspendos, ostatke iz vremena Seldžuka i Osmanlija...

59377_kiza01_f.jpg


Efes - cena izleta 35 evra

Antički grad Efes pravo je mesto ako želite da saznate i vidite nešto više o antičkom svetu, o megalopolisu u kome je Aleksandar Veliki nazvan božanski, o rodnom mestu Heraklita, osnivača savremene filozofske misli, kao i mestu razvoja umetnosti i nauke. Na prostoru današnjeg Efesa nalaze se ostaci tri grada iz različitih epoha, jer je originalna lokacija izmenjena razaranjima grčkih, persijskih i rimskih osvajača, kao i prirodnim katastrofama. Ostaci burne prošlosti, Artemidin hram, amfiteatar, Celzijusova biblioteka, agore i kupatila danas privlače milione turista iz celog sveta i predstavljaju najbogatije arheološko nalazište u Maloj Aziji.


Pamukale - cena izleta 30 evra

Pamukale, što u prevodu na srpski znači pamučna tvrđava jedno je od najinteresantnijih mesta na svetu, očaravajuće lepote geoloških formacija, koje su termalni mineralni izvori stvarali milenijumima. Taloženje minerala kalcijum-oksida stvorilo je blistavo bele kaskade sa malim bazenima koje izgledaju kao izvajane u ledu. Na samom izvoru ležao je antički grad Hierapolis, posvećen kraljici Heri. Današnji ostaci datiraju iz perioda rimske vladavine ovim delom Turske. Najveći nekropolis antičkog sveta se nalazi na ovoj lokaciji, kao i jedan od najbolje očuvanih amfiteatara sa reljefima i statuama. Ponesite rezervnu odeću ili kupaći kostim i kremu za sunčanje.


Krstarenje Egejskim morem - cena izleta: 12-25 evra
U blizini Kušadasija se nalazi izuzetan nacionalni park do koga možete doći brodićima koji organizuju jednodnevno krstarenje. Usput ćete otkriti mnoštvo skrivenih uvala i pećina, a kupaćete se na plažama sa bleštavo belim peskom, čija boja naročito dolazi do izražaja naspram smaragdno zelenog mora. Krstarenje najčešće uključuje i neku vrstu animacije tokom putovanja, bilo da je u pitanju tradicionalni ples ili neki manji muzički sastav, uz zvuk talasa, ovo je pravi ugođaj. Na brodu vas takođe očekuje i bogat ručak, te iskoristite svako usidrenje pre ove pauze kako biste skakali sa broda.


Aspendos cena izleta - 20 evra
U pitanju je jedan od najbolje očuvanih antičkih amfiteatara, a nalazi se na oko četrdesetak kilometara istočno od Antalije. Prema istorijskim tekstovima, ovaj amfiteatar sagrađen za vreme dok je Marko Aurelije vladao rimskim carstvom, negde oko 155. godine p.n.e. Izgradnja je bila poverena tada čuvenom grčkom arhitekti Zenonu, a kapacitet amfiteatra projektovan je za 15.000 posetilaca. Osim svog velelepnog izgleda ono po čemu se ovaj amfiteatar i danas izdvaja od drugih sličnih građevina jeste njegov prečnik od gotovo stotinu metara i neverovatna akustika, u šta se posetioci mogu uveriti na licu mesta.


Perge, Side, Termesos - cena izleta 50 evra
Jedno je u nizu antičkih nalazišta na antalijskoj rivijeri, 25 kilometara istočno od grada Antalije. Gradom su vladali Grci, Liđani, Persijanci, Aleksandar Veliki, a procvat je doživeo u vreme Rimljana. U Pergeu se mogu videti ostaci pozorišta na otvorenom, ulica sa kolonadama i mozaicima, agora, na bregu akropolj s hramovima, jedan od najbolje očuvanih stadiona i veliko rimsko kupatilo. Većina agencija organizuje celodnevni izlet tokom koga možete obići amfiteatar Aspendos i Perge zajedno. Kada ste već tu, nadohvat ruke su vam i ostaci antičkog grada Side, kao i amfiteatar Termesos.


Demre, Mira i Kekova - cena izleta 30 evra
celodnevni izlet, kombinacija autobusa i broda. Najlepša priroda na ovom delu turske obale nalazi se između Antalije i grada Demre, udaljenog 147 km. Istorijski grad Mira je poznat po grobnicama uklesanim u stene, ali i kao mesto u kome je rođen i sahranjen jedan od najvećih hrišćanskih svetaca - sveti Nikola. Obilazi se bazilika Sv. Nikole iz prvog veka, sa predivnim podnim mozaicima, freskama i samim sarkofagom sv. Nikole. Osim razgledanja ostataka drevnog likijskog grada i nekropole, koji se velikim delom nalaze na dnu mora, sa kupanjem u kristalno čistoj vodi.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kapadokija: Priroda kao vajar

Kapadokija: Priroda kao vajar

Vladimir PRERADOVIĆ | 09. septembar 2010. 15:28 | Večernje novosti

Prvi pogled na Kapadokiju asocira na pejzaž iz filmskog hita "Gospodari prstenova", stvarajući osećaj da ste upravo stigli na neku drugu planetu


Nebojša Paraušić

JEDNO od svetskih čuda prirode nalazi se nedaleko od turskog Kajserija, milionskog grada u centralnoj Anadoliji. Prvi pogled na Kapadokiju asocira na pejzaž iz filmskog hita "Gospodari prstenova", stvarajući osećaj da ste upravo stigli na neku drugu planetu.
Reljef oblasti koja obuhvata sedamdesetak kvadratnih kilometara delo je najčuvenijeg skulptora - majke prirode. Taloženjem vulkanskog pepela, erozijama i uticajem vetra nastali su neverovatni oblici i čudesne doline. Sa tla prekrivenog prašinom, koja neodoljivo podseća na Mesečevu, uzdižu se ogromne stene u obliku kupe i pečuraka s jednom, dve ili tri glave, nazvane vilinski dimnjaci.

FILMADŽIJE
RELjEFNA jedinstvenost Kapadokije privukla je i svetske filmadžije. "Vanzemaljske" lokacije korišćene su i za snimanje Spilbergovih filmova "Ratovi zvezda" i "Indijana Džons". Oblast u centralnoj Anadoliji iznedrila je i najveći turski kulturni izvozni projekat, plesnu grupu "Vatre Anadolije", za koju mnoge svetske zvezde i predsednici država tvrde da izvodi najbolji i najdinamičniji šou na svetu.

Prateći tragove magične igre prirode, drevni ljudi su primitivnim čekićima uklesali svoje domove u meke vulkanske stene, danas pretvorene u privatne apartmane i luksuzne hotele sa pet "zvezdica", u kojima noćenje košta i do 120 evra.
Dar prirode od kojeg zastaje dah zaslužan je i za drugo ime Kapadokije - kolevka hrišćanstva. Progonjeni od rimskih upravnika Judeje, prvi hrišćani našli su utočište u vulkanskim stenama, i krajem drugog veka formirali veliku zajednicu. Religiju u povoju čuvali su i širili među paganskim stanovništvom u katakombama Kapadokije.
Izgradili su 38 podzemnih gradova, od kojih je najveći imao 19 nivoa i mogao da primi 50.000 ljudi. Bili su povezani uskim tunelima, koji su zatvarani loptastim stenama. Imali su i efikasne ventilacione sisteme koji su omogućavali boravak od šest do najviše deset meseci. Tokom boravka nisu smeli da izlaze, kako ne bi otkrili sklonište Rimljanima u neprekidnom lovu na hrišćane.

ĆUPOVI
GRNČARSKI zanat jedna je od dugih tradicija Kapadokije. Sačuvan je do današnjeg dana udruživanjem desetak porodica, koje su zadržale ručnu metodu izrade predmeta od crvene zemlje (terakota) i keramike. Posetioci imaju priliku da na licu mesta vide svaki korak u složenom procesu, koji se završava ulaskom u prostorije za prodaju gotovih proizvoda. Cene se kreću od nekoliko evra za jednostavnije posude pa do 6.000 evra, koliko košta veliki ćup najdelikatnije izrade.

Kapadokija je u četvrtom veku postala poznata kao zemlja trojice svetaca: svetog Bazila, svetog Grigorija i svetog Đorđa, koji je i rođen u toj oblasti današnje Turske. U vulkanskim stenama izdubljeno je oko 600 hrišćanskih crkava i manastira, oslikanih freskama iz ranog vizantijskog doba. Neke od njih sačuvane su u celosti.
Čudo svetske kulturne baštine danas živi turističkim životom u najpoznatijim gradovima: Goreme, Avanos, Urgup i Mustafpaša. Preporuka "Nacionalne geografije" da je Kapadokija jedno od deset mesta na planeti koje morate da posetite, dozvala je turiste sa svih strana sveta. Turski trgovački duh prepoznatljiv je na svakom koraku po finoj kapadokijskoj prašini.
Suveniri, šopovi sa brošurama i simbolima borbe hrišćana za očuvanje religije, restorani s turističkim cenama, vinarije sa vekovnom tradicijom proizvodnje vina, koja možete degustirati i, ako vam se dopadnu, skupo da platite. Čak ni komercijalizacija nije uspela da naruši opčinjavajući izgled Kapadokije. U pamćenju svakog posetioca biće uklesani nestvarni prizori stena koje paraju kristalno nebo.
Glavna turistička atrakcija je let balonom iznad Kapadokije. Jedan sat nestvarnog pogleda iz vazduha u proseku košta oko 150 evra. Takvo zadovoljstvo sebi je priuštio selektor košarkaša Jordana Mario Palma, koji je poveo kompletan tim u obilazak Kapadokije tokom takmičenja u grupi u Kajseriju, na Svetskom prvenstvu u Turskoj.

BOGATA PROŠLOST
* RELIGIJA čuvana u katakombama Kapadokuje, na 60 metara ispod površine zemlje, ugledala je svetlost dana u Carigradu.
* GRADOVI Kapadokije su, zapravo, gradovi večne slave, kulturne riznice, istorijski fenomeni...
* ISTOVREMENO, to su i gradovi filozofa, ratnika i grčkih bogova, sa poznatim hramovima koje su kasnije pohodili apostoli, bacajući na njih anatemu.
* U RANOM hrišćanstvu, stara prestonica Kapadokije, Mazaka, pod novim imenom Kesarija (Ćesarija) bila je važno episkopsko središte.
* ZA Kapadokuju se kaže da je mesto svemirskog pejzaža koji neodoljivo podseća na Mesečevu prašinu.







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
U vodi turskih laguna

U vodi turskih laguna

01. 09. 2010 / Press

Da bi stvorili svojevrsne mediteranske gradove rizorte, stanovnici bajkovite antalijske regije i zapadne turske obale mnogo su ulagali u razvoj ovdašnjeg turizma koji poslednjih deset godina beleži ogroman rast. U ovoj zemlji bukvalno možete birati kakav odmor želite, a zbog činjenice da je blagoslovena velikim brojem sunčanih dana sve do duboko u zimu, Turska je savršena jesenja destinacija za odmor

1.jpg

Bodrum

Agencija „Kon Tiki travel" za Antalijsku regiju u svim hotelima daje popust od 60 do 80 evra (polasci 11. i 18. septembra, aranžmani od osam i 15 dana), a za zapadnu tursku, tačnje za turističke centre kao što su Fetije i Marmaris, nudi popuste od 50 do 80 evra (polazak 10. septembra, 12 dana). Takođe, za Bodrum i Kušadasi (polasci 4. i 18. septembra, osam i 15 dana) specijalna ponuda je popust od 50 do 60 evra.

Raskrsnica vremena

Smešten direktno u antalijskom zalivu, istoimeni turski grad mesto je na kome se ukrštaju istorija i moderna turska kultura. Od sredine šezdesetih godina Antalija je poznata kao kapija turske rivijere. Antalija se može pohvaliti savršeno očuvanim rimsko-otomanskim kvartom Kaleici, sa koga puca pogled na planinu Beidaglari, u čijem podnožju je „ušuškana" rimska luka sa osvežavajuće čistom vodenom površinom. I mada stanovništvo još nije dostiglo nivo urbane sofisticiranosti kakvu ćete sresti u Istanbulu ili Ankari, „život" grada nezadrživo grabi napred u stilu popularnih savremenih destinacija. Na krajnjem istočnom i krajnjem zapadnom delu grada prostiru se dve velike gradske plaže - peščana Lara i šljunkoviti Konijalti. Međutim, pošto je ovo ipak dvomilionski grad, možda je bolje da ga posetite iz nekog od jednako popularnih okolnih letovališta kao što su Alanja, Kemer, Side, Belek ili bajkoviti Bodrum.


Za svačiji ukus

Smešten na poluostrvu, na mestu gde se susreću Egejsko i Sredozemno more, Bodrum se može podičiti impozantnom tvrđavom Halikarnas iz 15. veka i jednim od svetskih čuda antičkog doba - grobnicom kralja Mausolusa. Bodrum posebno pogoduje ljudima koji vole opušteni odmor, jer kao umetnička kolonija ima brojne kafee, galerije i jedinstvene stare vetrenjače, što sve zajedno stvara boemsku atmosferu.
Iako je nemoguće izdvojiti idealno letovalište u Turskoj, po lepoti predela izdvajaju se Fetije i Marmaris. Od samog pogleda na Fetije zastaje dah, jer panorama ovog grada otkriva rajski zaliv i nestvarni planinski venac koji „štiti" ovu lagunu. Jednako zanimljive sadržaje nudi i Marmaris, a ono što će vas sigurno fascinirati je marina sa šarenim jahtama, Kleopatrina plaža i jedinstvena kupovina na otvorenom bazaru.



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Antalija vas čeka!

Antalija vas čeka!

Alo 04.02.2011 09:15



Biser turističke ponude Turske zadovoljava potrebe najzahtevnijih turista

Antalijska rivijera kao biser turističke ponude Turske je spremna da po prihvatljivoj ceni zadovolji zahteve najprobirljivijeg i najzahtevnijeg gosta.

U hotelima „Ali bej klub“ i „Ali bej rizort“, u koje turiste vodi beogradska agencija „1A Travel“ iz Srbije, pored beskrajne ljubaznosti domaćina čeka odmor iz snova, koji su kao malo gde u svetu u prilici da pruže sebi i svojoj porodici.

„Ali bej“

„Ali bej rizort“ je izgrađen na uređenom terenu od 100 hektara, gde se kombnuju luksuzni i tradicionalni stil istanbulskih „jali“ kuća. Nalazi se na istočnoj obali Sidea, udaljen dva kilometra od centra grada i 70 kilometara od Antalije, u mestu Kzilač. Do antičkog Sidea dolazi se laganom dvadesetominutnom šetnjom po plaži, a u sam grad se ulazi kroz antičko nalazište pored velelepnog amfiteatra. Ukupno 275 luksuzno sređenih soba s mermernim podovima pruža osećaj udobnosti svakom gostu. U ponudi su glavni „Ali bej“, zatim akva park, restoran na plaži, kao i sedam barova. Na menijima restorana, koji su skoro po ceo dan otvoreni, domaćini su pažljivo izbalansirali spoj nacionalne turske i svetske kuhinje. Samo za ručak se služi oko 200 jela i poslastica, što posetiocu stvara utisak da se našao u jednoj od bajki iz 1001 noći. Tu su i raznovrsni sportski sadržaji, od sportova na vodi do odbojke, fudbala i streličarstva. Tu je i veliki bazen okružen terasama, gde su postavljene ležaljke i suncobrani.

Akva park i Side imaju bogatu ponudu

Akva park se prostire na 15.000 kvadratnih metara i nudi nezaboravnu zabavu sa brojnim toboganima, veličanstvenim bazenom, vodenom masažom i džakuzijem, a za najmlađe tu je i bazen sa piratskim brodom i raznim životinjskim figurama, kao i bazenčić za bebe. Ako ste pak spremni da se obavestite o kulturi u izvornom smislu, grad Side, koji se nalazi samo kilometar od „Ali bej rizorta“, vratiće vas u antičku kolevku civilizacije. Obavezno obiđite jedan od najvećih rimskih koloseuma, tržnicu robova Agoru i naravno nezaobilazni Apolonov hram, koji je ilustracija u svim udžbenicima istorije i turističkim prospektima Turske. Zalazak sunca pored Apolonovog hrama ostaće vam u doživotnom sećanju. U „Ali bej rizortu“ iskoristite i velnes i spa centar na 2.000 kvadrata sa svim mogućim sadržajima. „Rizort“ ima i dva teniska terena sa instruktorima sa DTB/VDT sertifikatima. Tim od 40 animatora organizuje mnoge aktivnosti, predstave i mjuzikle. Mini klub i tin klub su preporuka za porodice s decom. Usluga u hotelu je ol inkluziv. Ovo je jedan od najboljih hotela u Sideu.Akva park se prostire na 15.000 kvadratnih metara i nudi nezaboravnu zabavu sa brojnim toboganima, veličanstvenim bazenom, vodenom masažom i džakuzijem, a za najmlađe tu je i bazen sa piratskim brodom i raznim životinjskim figurama, kao i bazenčić za bebe. Ako ste pak spremni da se obavestite o kulturi u izvornom smislu, grad Side, koji se nalazi samo kilometar od „Ali bej rizorta“, vratiće vas u antičku kolevku civilizacije. Obavezno obiđite jedan od najvećih rimskih koloseuma, tržnicu robova Agoru i naravno nezaobilazni Apolonov hram, koji je ilustracija u svim udžbenicima istorije i turističkim prospektima Turske. Zalazak sunca pored Apolonovog hrama ostaće vam u doživotnom sećanju. U „Ali bej rizortu“ iskoristite i velnes i spa centar na 2.000 kvadrata sa svim mogućim sadržajima. „Rizort“ ima i dva teniska terena sa instruktorima sa DTB/VDT sertifikatima. Tim od 40 animatora organizuje mnoge aktivnosti, predstave i mjuzikle. Mini klub i tin klub su preporuka za porodice s decom. Usluga u hotelu je ol inkluziv. Ovo je jedan od najboljih hotela u Sideu.

Grad Antalija

Poput drugih turskih gradova, Antalija datira još iz grčkog perioda, a mnoga mesta u njenoj okolini to mogu i da potvrde. Mesto gde se nalazi tvrđava Kale najlepši je deo grada. Grad Antalija može se podeliti na dva dela: jedan moderan, umnogome podseća na evropski grad sa širokim bulevarima, modernim zdanjima, luksuznim prodavnicama, i drugi, koji još živi u prošlom vremenu, deo je oko stare luke. Nad gradom dominira neobično minare, visoko 37 metara, koje je izgrađeno početkom 13. veka. U gradu su odlični restorani, prodavnice, dobra infrastruktura i diskoteke. Stara luka je mesto na kojem se održavaju mnogi koncerti i događaji na otvorenom.
U okolini Antalije postoji dosta zanimljivih tačaka koje treba posetiti, a neke od njih su drevna mesta poput Aspendosa, Perge i Faselisa, na udaljenosti 50 kilometara od grada. Amfiteatar Aspendos je najveći amfiteatar u okolini i u dobrom je stanju. Svakog leta, razni muzički festivali održavaju se upravo na tom mestu, koje prima oko 20.000 ljudi.



 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Turska: Tragom hrišćanstva

Turska: Tragom hrišćanstva

Odmor - Vanpansionski sadržaji u Turskoj. Poseta Kapadokiji, Pamukalama... Istorija Likije kroz ples​

novosti.rs

tur-turska_310x186.jpg

SEZONA turističkih odmora u zemlji na dva kontinetna ne počinje samo sa letnjim temperaturama. Raznolik sadržaj Turske u gradovima kraj mora privlači posetioce koji žele da osete uzbudljivi način života i ostatke stare kulture i to po osetno povoljnijim cenama nego u jeku sezone.

Kolevka

ZALJUBLJENICI u mistiku nekadašnje Troje oduševiće se putovanjem koje odiše mešavinom religija. Turistička agencija „Halo turs“ vodi na put kroz Kapadokiju, Pamukale i Istanbul, za 199 evra.


Putovanje počinje u svemirskom pejzažu Kapadokije, koji neodoljivo podseća na mesečevu površinu. Vulkani, reke, vetar i vreme oblikovali su ovu zanimljivu visoravan. Hrišćani su ovde sagradili 36 podzemnih gradova, koji su danas sastavni deo grada.

Tura dalje nastavlja kroz jedinstveni prirodni fenomen - Pamukale, poznat kao „dvorac pamuka“. Topli termalni izvori iz planine Keldaga stvarali su vremenom krečnjačke formacije, koje ostavljaju utisak da je sve isečeno iz leda i oblaka blagotvornom anđeoskom rukom.

Prava senzacija za turiste je i sjajni Prijamov grad. Posetioci lutaju ruševinama Troje i čini im se da još čuju bojne trube Ahajaca i topot konja, koji spremaju na boj.

„Vatra“

KOMBINACIJA domaćeg folklora i savremene baletske igre trupe „Vatra Anadolije“ privukla je, dosada, više od 10 miliona posetilaca u Aspendos. Turisti, koji žele da osete čari turskog plesa, mogu da krenu na putovanje sa turističkom agencijom „1 A travel“, koja vodi u hotele nedaleko od ovog grada.

Aspendos arenu, amfiteatar sa 1.300 mesta, ljubitelji ezgotične igre mogu da posete iz Kemera, Antalije, Sida, Beleka i Alanje.

Celu istoriju Likije i Turske na sceni igra 120 plesača, koji vam igrom predstavljaju velike vojskovođa, od Makedonskog do sultana Murata. Kroz sintezu hiljada figura, na posmatrače prenose lagane i emotivne ritmove, ali i grmljavinu stotinu bubnjeva.

„Vatra Anadolije“ je, do sada, gostovala u više od 40 zemalja sveta, a to je ujedno i prva predstava izvedena u prostoru kineskog parlamenta. U Egiptu je izvedena u podnožju samih piramida, a ples „Anadolije“ zaživeo je kao prvi igrački spektakl i u Antičkom teatru u Bodrumu, nakon 2.300 godina.



GINISOVI REKORDI

MUZIČKI performans koji se svrstava među najveće na svetu, „Vatra Anadolije“, uspeo je da postigne i dva Ginisova rekorda. Tako su 241 korak u minuti, odigrali plesači ove trupe i pokazali snagu izraza ovog spektakla. Drugi rekord ostvarili su posetioci na koncertu u gradu Eregli na Crnom Moru, kojih je bilo čak 400.000.
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Kapadokija

Fantasticna kupasta brda srednje Turske


Sve do 20. veka naziv Kapadokija nije mnogo znacio stanovnicima zapadnog sveta. Mozda su u njemu kao kroz maglu prepoznavali naziv mesta u Maloj Aziji koje se pominje u Bibliji, u prvoj poslanici sv. Petra upucenoj ziteljima Kapadokije. Ipak je danas taj deo srednje Turske oko visoravni Urgup i Goreme putnicima iz citavog sveta poznat po svojim zadivljujucim pejzazima, pri cemu imaju i nesto sasvim neocekivano.





U najcudnijem bajkovitom pejzazu kamene kupe i piramide uzdizu se iz golih ravnica. Neki se pravilno suzavaju prema vrhu, koji se nalazi na 50 metara visine. Drugi su krseviti i nepravilni, kao da su nemarno izgradjeni ili ostavljeni pre nego sto su bili zavrseni. Ovde ima i kamenih stubova i usamljenih stena. Carobna boja predela (pastelna krem boja, ruzicasta, crvena, bledoplava ili siva) ovdasnju atmosferu cini jos nestvarnijom.




Citavoj nezemaljskoj atmosferi doprinose ploce i kugle od tamnijeg kamena koje ponegde stoje na vrhu kupa i stena. Zbog toga neke izgledaju kao neobicne pecurke, a druge podsecaju na coveka u ogrtacu sa nakrivljenim sesirom na glavi. Na pojedinim mestima kupe i stene razbacane su po koritu doline, dok se na drugima kupe redjaju u nizovima. Zato je lako razumeti misticno objasnjenje njihovog porekla. Prema tom verovanju, zarobljenici pljackaske vojske, koji su Kapadokiju drzali pod opsadom, molili su se Alahu, a on je napadace pretvorio u kamenje.




Neprirodne kamene skulpture u Kapadokiji nalaze se na visoravni kojom dominira ugaseni vulkan Erkijas Dagi. Ova planina visoka 3.916 metara bila je izvor materijala od kojih se sastoje kupe. Pre vise miliona godina snazna erupcija vulkana izbacila je pepeo koji se rasirio po sirem podrucju. Pepeo se ohladio i stvrdnuo i tako je nastao debeli sloj tufa, bele stene koja je dovoljno meka da se moze oblikovati nozem. Od tog vremena tuf je bio izlozen stalnom delovanju kise, snega i vetra. Potoci kisnice izdubili su krivudave doline i gudure, dok su izmedju dolina ostala kupasta brda i drugi oblici stena.




Erupcije vulkana stvorile su nekoliko slojeva toliko vrelog tufa da se tlo pod njim skamenilo i tako su nastale tvrdje stene, koje su uglavnom tamnije. Kako su se kroz ove slojeve usecali klanci, preostali komadi tvrdog tamnog tufa ostali su da stoje na vrhu pojedinih kupa, stiteci meksi tuf ispod sebe i stvarajuci tako specificne oblike.




Dodir ljudske ruke




Kao da ovaj pejzaz nije sam po sebi dovoljno neverovatan, posetioca ocekuje jos jedno iznenadjenje. U kupastim brdima i liticama na stenama uklesana su vrata i prozori. Sve do 20. veka ljudi su stanovali u prostorijama izdubenim u kupama i liticama.



Na tu ideju dosli su mozda jos oko 4.000 godine pre nove ere, kad su prosirivali prirodne pecine i poceli jos vise da dube meku stenu. Oko 2.000 godine pre nove ere sa istoka su stizali talasi Hetita. Moguce je da su se u to doba stanovnici pecina poceli ukopavati dublje u zemlju i iskopavati podzemna sklonista, koja su se kasnije pretvorila u velike podzemne gradove.



Hriscanstvo se brzo prosirilo na ovoj visoravni, a usamljene doline i neobicna kupasta brda privlacila su muskarce i zene sklone kontemplativnom zivotu. Do kraja 4. veka male grupe kaludjera i casnih sestara gradile su manastire u kupama i liticama, koji su se sastojali od malih soba, kuhinja i zajednickih trpezarija.





Od domova kaludjera daleko su upecatljivije bogato ukrasene crkve kojih u ovom podrucju ima oko 400. Izmedju 7. i 12. veka kaludjeri su gradili crkve sa stubovima, kriptama i kupolama. Upotrebljavali su jake pigmente da bi zidove oslikali freskama jarkih boja. Freska u jednoj od crkava u dolini Goreme prikazuje sv. Djordja u borbi sa azdajom. Druge freske prikazuju scene iz Novog zaveta, kao sto je beg u Egipat.




Kupasta brda i njihove ukrasene crkve privlace veliki broj turista koji nazalost dodatno unistavaju stene i freske. Odroni zemljista mogu odneti freske stare stotine godina, jer je erozija, koja je kupole stvorila, proces koji i dalje traje. Iako sadasnji oblici polako nestaju, stvaraju se novi.












izvor: Sva cuda sveta
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Кушадаси - царство мора

Кушадаси - царство мора

Глас Српске 17.06.2011 06:09

206864.jpg

Кушадаси је највеће љетовалиште на турској егејској обали које сваке године привлачи све више туриста.

То је мјесто гдје непрекидно пристају путнички бродови, одакле туристи одлазе да виде древни град Ефес. Називају га царством мора и птица.
Плаже су претежно пјешчане, налазе се на десетак минута од града и као створене су за сунчање и купање, што Кушадаси чини идеалним за оне који желе да се добро одморе.
Море је изузетно чисто и топло. Кушадаси се налази у југоисточном дијелу Турске на само 80 километара од Измира. Не тако давно Кушадаси је био обично, мало рибарско село. Временом је добио обрисе правог града, а потом и туристичког центра на егејској обали Турске.
Добио је име по малом "Острву птица", које се налази у непосредној близини луке. Данас се на острву налазе бројни ресторани, барови и посластичарнице, у којима можете да пробате специјалитете турске кухиње.

ГРAД
ИМA НЕКОЛИКО плажа. Уска градска плажа је најмање атрактивна опција, а осим тога у сезони је буквално крцата. Много пријатнији дио за купање је плажа Кадинлар Денизи, која се налази три километра јужније, мада и она умије да буде препуна током љета.

Око пола километра даље је Зелена плажа, мала, али пријатна пјешчана плажа са палмама и дијеловима који су прекривени травом.
Дуга плажа, јужно од Кушадасија, дугачка је око шест километара. Ту има доста хотела, викендица, кафића, ресторана.
Бакшиш је начин живота у Турској и уљудно је оставити који ситниш за већину услуга. У већим ресторанима и хотелима ако на рачуну нису урачунате услуге, уобичајено је да се остави десет до 15 одсто рачуна.

У
ОКОЛИНИ ГРAДA има неколико "beach club" варијанти. За не тако велике паре овдје можете да изнајмите лигештуле и сунцобране, пиће ће вам бити послужено на плажи, а моћи ћете и да се окупате у базену, изнајмите скутер или се скијате на води. Постоји мноштво оператера и ронилачких центара.

Поред луке налазе се зидине Старог града (Caravabeserai) унутар којих су смјештене безбројне радњице, ресторани, и мјеста за ноћни провод.
Одмах поред је Острво птица, шармантно острвце на чијем се шпицу налази малена Ђеновљанска тврђава.

ОКО 220
КИЛОМЕТAРA источно од Кушадасија су бајковити бијели окамењени слапови Памукале, који су једна од најспектакуларнијих природних атракција у Турској.
До Памукала се стуже послије два и по часа вожње аутобусом од Кушадасија.


И
сторија

Историја Кушадасија задире у дубоку прошлост. Град је израстао на зидинама античког Неополиса, који је био под управом Ефеса, тада једног од најмоћнијих градова Средоземља.
Једна од легенди каже да су у непосредној близини, у вријеме Тројанског рата, болесни војници краља Aгамемнона основали своје градове Маратезион и Пигале. До почетка првог вијека, тада град са именом Сцала Нуова, био је под управом Венеције, да би га 1914. године освојио султан Мехмед Челебија, од када припада турској територији.



 
Učlanjen(a)
15.09.2011
Poruka
86
Čari Egeja na Ostrvu ptica

Čari Egeja na Ostrvu ptica


Izvor: Novosti

Kušadasi ja nadaleko poznat po svojim dugim plažama sa finim zlatastim peskom i toplom, kristalno bistrom moru boje tirkiza

2.jpg

2-(1).jpg


2-(7)_620x0.jpg

U jednoj od najlepših uvala severnog Egejskog mora, preko puta grčkog ostrva Samosa, ušuškan među visokim borovima, smestio se Kušadasi, živopisan lučki grad koji nikada ne spava.Nadaleko je poznat po svojim dugim plažama sa finim zlatastim peskom i toplom, kristalno bistrom moru boje tirkiza.
Najveće i najstarije tursko letovalište na Egeju, za kratko vreme postalo je omiljena destinacija turista iz celog sveta. Ima oko 66.500 stanovnika, ali se u letnjim mesecima taj broj udesetostruči i dostiže čak milion.

Od malog ribarskog sela, gotovo preko noći, Kušadasi se preobrazio u mondenski turistički centar sa brojnim sukovima, buticima, prelepom marinom u kojoj pristaju jahte iz celog sveta i živopisnim glavnim trgom, pešačkom zonom. Popločane ulice pune su prodavnica suvenira, kože, nakita od zlata po povoljnim cenama, šarolikih bazara, radnjica punih ručno rađenih tepiha prelepih boja i dezena.
Džuma Pazar je ulica koja se sredom pretvara u veliki bazar gde po veoma povoljnim cenama može da se kupi odeća, obuća, suveniri, dok je petkom tu zelena pijaca. Naziva se i srpska ulica, zato što veliki broj turista iz Srbije odseda u hotelima koji se nalaze u njoj.
Kušadasi se, inače, širi velikom brzinom, pa svake godine niču nove kuće i hoteli duž obale i uz niska brda koja je okružuju. Nazivaju ga i grad-hotel zbog velikog broja (oko hiljadu) hotela i apartmana na njegovoj 22 km dugoj razuđenoj obali.
Smešten u podnožjuplanina Pilov i Kadafat na istoku i planine Kese na zapadu, Kušadasi je zaštićen od vetrova s kopna, a ima više od 300 sunčanih dana godišnje. U njegovu veliku luku neprestano pristaju ogromni prekookeanski i putnički brodovi kojima turisti iz svih krajeva sveta dolaze da vide i drevni

Efes. U tom antičkom gradu, udaljenom 17 km od Kušadasija, nalaze se ostaci jednog od sedam svetskih čuda antičkog sveta, Artemidinog hrama, zatim impozantnog amfiteatra koji je mogao da primi 25.000 gledalaca, pozorišta, starih kupatila, Agore (trga) i Celzijusove biblioteke. I ovde i u Pamukalama mladenci rado dolaze da se slikaju, mada je Kušadasi, prema statistici u i danas patrijarhalnoj Turskoj, na prvom mestu po broju razvoda.
Svoju popularnost Kušadasi duguje i blizini drugih kulturno-istorijskih lokaliteta iz antičkih vremena, kao što su Troja, Pergamon, Milet, Didim, Prijena i ostaci iz perioda Vizantije i Otomanskog carstva.
Duh Otomanskog carstva može se osetiti na svakom koraku, dok šetate uskim kaldrmisanim ulicama starog grada, cenjkate se u nekoj od prodavnica ili uživate u đakonijama turske kuhinje. Na senovitim terasama okruženim raskošnim mediteranskim zelenilom, u živopisnim malim restoranima, ispija se raki, piće slično grčkom uzu, uživa u ribljem roštilju i pogledu na Ostrvo ptica, kako još nazivaju Kušadasi. Sve kuće stepenasto se spuštaju do zaliva, pa imate utisak kao da će svakog trenutka “upasti” u more.
A pre samo tridesetak godina Kušadasi je bio obično, malo ribarsko mesto sa četiri hotela. Stanovništvo se bavilo prodajom ribe i sunđera, a danas uglavnom živi od turizma. Dolmušima, mini-busevima, možete da se prevezete do bilo kog dela grada, prekrasnih plaža i akvaparkova.
Akvaparkovi u okolini Kušadasija veoma su popularni, zbog mnoštva tobogana, bazena, veštačkih talasa i vodenih prskalica, uz koje se pleše u ritmu muzike. Akva Fantazi, jedan od najvećih akvaparkova u Evropi, sagrađen je u Diznijevom stilu sa raznovrsnom ponudom koja uključuje i ostrvo sa blagom, podmornicu za decu i više od 30 različitih tobogana. Možete da posetite i delfinarijum, a za ljubitelje uzbuđenja postoji i mogućnost organizovanja splavarenja. Inače, do skrivenih plaža i uvala, dostupnih isključivo s mora, može i da se stigne jedino brodom.
Nacionalni parkje mesto netaknute prirode, „divljih“ plaža sa toplim morem i kristalno čistom vodom u kojoj jesvaka vrsta ronjenja, s maskom ili bocom veoma popularna. Među 33 uglavnom peščane plaže, skrivene u raskošnom mediteranskom zelenilu, najpoznatije su Lejdis bič, na kojoj su se do pre desetak godina kupale isključivo žene, zatim 20 km duga Long bič, Grin bič i Dajmond bič. Gužve uglavnom nema, pa je boravak na njima pravi odmor za ljubitelje kupanja, sunčanja, jedrenja, skijanja na vodi, odbojke na plaži.
Na putu za nacionalni park nalazi se Zevsova pećina u kojoj se, prema legendi, Zevs često kupao sa prelepim devojkama skrivajući se od svoje ljubomorne žene Here. Ko se okupa u kristalno čistoj, ali veoma hladnoj vodi, kažu meštani, biće jak i zdrav.
Na putu za Efes, koji svakako treba da posetite kada ste već u njegovoj blizini, na vrhu planine Bulbul, nalazi se kamena kuća bogorodice Marije u kojoj je ona, prema predanju, provela svoje poslednje dane, a u blizini kuće su tri čudotvorna izvora, za zdravlje, ljubav i posao. Na zidu željaokačeno je na hiljade belih maramica i papirića vezanih u čvor, sa različitim željama i molitvama. I sveti Jovan je, smatra se, nekoliko godina boravio ovde šireći hrišćanstvo, o čemu svedoči jedna od najstarijih krstionica.
A kada se nađete među 2.000 godina starim ruševinama Efesa, jednog od najbolje sačuvanih antičkih gradova na svetu, saznaćete tek mali deo njegove moćne istorije, pa i to da su ga, prema legendi, osnovale žene ratnice, Amazonke, a naseljen je još od bronzanog doba. Kroz vekove menjao je vlasnike, od maloazijskih naroda preko Grka, Rimljana, Vizantinaca, pa sve do Turaka. Efes, jedna od najvažnijih trgovačkih luka na Mediteranu, bio je drugi najveći grad Rimskog carstva, odmah posle Rima, sa oko 250.000 stanovnika. Da bi se grad redovno snabdevao vodom, napravljeni su akvadukti dužine 100 km, što je i za naše uslove mnogo više od građevinskog poduhvata. Najveći deo ulica tog drevnog grada u antičko vreme bio je pokriven, kako sunce i kiša ne bi ometali šetače. Poznati filozof Heraklit rođen je u Efesu, a po zapisima i sveti Pavle je tri godine tu boravio i održavao propovedi. Artemidin hram totalno je uništen u požaru u noći rođenja Aleksandra Velikog. Po rečima poznatog istoričara tog vremena, Plutarha, hram je izgoreo jer boginja nije mogla da ga sačuva pošto je u tom trenutku morala da bude na drugom mestu, odnosno na rođenju budućeg vojskovođe.
Ostrvo golubovaKušadasijem su kroz istoriju prodefilovali Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantinci, krstaši i gusari, o čemu i danas svedoče mnogi arheološki ostaci u blizini grada. Iz vizantijskog doba poznat je pod imenom Efesus Neopolis, Skala Nuova, a na početku 20. veka dobija ime Kušadasi. Neki ga skraćeno zovu Ada. Savremeni naziv grad je dobio po poluostrvu na izlasku iz centra grada, Ostrvu golubova, koje je pre spajanja sprudom sa obalom bilo ostrvo. Đenovljanima, koji su boravili na ovim prostorima, ono je ličilo na glavu ptice, pa otuda i naziv grada Kušadasi (kuš-ptica, ada-ostrvo), što znači „ostrvo koje pripada pticama“. U nekadašnjem gusarskom utočištu danas se nalaze ostaci kamene tvrđave iz 14. veka, zaštitnog znakaKušadasija, u kojoj je, prema predanju, živela po zlu poznata porodica gusara Barbarosa. Tvrđava je danas većim delom pretvorena u botaničku baštu i kafeteriju, a na poluostrvu se nalaze i svetionik i mali zoološki vrt.
Dvorci od pamuka
Jedno od čuda prirode, Pamukale (na turskom, „zamak od pamuka“), u stvari su kaskadne, snežno bele krečnjačke stene sa termalnim izvorima i bazenima. Radi zaštite te prirodne lepote koja je nastajala hiljadama godina, broj posetilaca je ograničen i nikada nije omogućen pristup svim bazenima. Pre nego što uđete u neki od tih plitkih terasastih bazenčića, morate se izuti, a uski putić kojim prolazite veoma je klizav. Veruje se da ova lekovita voda, čija temperatura dostiže 35 stepeni, pomaže kod problema sa cirkulacijom, nervnim sistemom, srcem, reumom, kožnim bolestima. Zato su kraljevi Pergama tu u 2. veku p. n. e. osnovali grad-lečilište Hijerapolis. Tu se mogu videti ostaci termi, hramova i drevni rimski amfiteatar u kojem se i danas održavaju razne svečanosti, zatimmartirijum svetog Filipa, koji se zajedno sa Pamukalama nalazi pod zaštitom Uneska. Atrakcija je svakako i Kleopatrino kupatilosa predivnim bazenom u mozaiku u kojem se ona kupala verujući da je ta voda podmlađuje.
Bogat noćni provod i ukusna hrana
Kušadasi je, pored Bodruma i Marmarisa, jedno od najpopularnijih turskih letovališta na egejskoj obali, posebno među mladima. Centar noćnog života je Stari grad, a u najpopularnijem delu grada,Ulici barova, sa diskotekama, irskim pabovima i nargila-barovima, piju se odlični kokteli i uživa u svetskim muzičkim hitovima. Najveća diskoteka je „Ekstazi bar”, a dah prave istočnjačke večernje zabave osetićete u klubu “Karavansaraj” uz trbušne plesačice. Mnoge kuće pretvorene su u živopisne restorane na čijem meniju su raznovrsne ukusne salate, čorbe, pikantna jela sa povrćem i mesom, riba, jagnjetina, piletina, masline, pečeni patlidžan, zapačeni paradajz, baklave, tulumbe, sutlijaš... Obavezno treba probati i Iskender kebab ili kebab Aleksandra Makedonskog, jelo za koje se veruje da je bilo njegovo omiljeno, jagnjetinu u paradajz sosu koju će vam poslužiti sa kiselim mlekom.



 
Natrag
Top