Turska

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Brod-hotel na suvom

pool-v.jpg


SPOJITE LUKSUZ I ALL INCLUSIVE USLUGU


Brod-hotel na suvom


Petak - 28.05.2010

Mediteranski grad Antalija, turistički centar istoimene regije, ima prelep geografski položaj jer se formirao u podnožju planine Taurus, na dve krečnjačke ravni.

Najlepšim delom Antalije smatra se Lara, gde je smešten veličanstveni hotel „Titanik deluks“ (Titanic de Luxe), stvoren za sve one koji sanjaju o odmoru iz bajke. Ako želite da se maksimalno opustite, zaboravite na poslovne obaveze i relaksirate od stresa, ovaj jedinstveni turistički kompleks, koji se uzdiže iz talasa toplog Sredozemnog mora, ispuniće vaša očekivanja.
Hotel postoji od 2003. godine i do danas je postao sinonim za udobnost, sigurnost i odmor. Rajski kompleks „Titanik risort“ prostire se na 95 hektara i obuhvata zgradu u obliku broda sa devet spratova, aneks zgrade sa porodičnim sobama i 10 vila. Dodatna pogodnost za turiste je što je hotel svega 12 kilometara udaljen od centra grada i 10 kilometara od aerodroma. „Titanik“ ima sedam restorana, šest barova i poslastičarnicu, a u ponudi su i svi mogući sadržaji za rekreaciju - zatvoreni i otvoreni bazeni za odrasle i decu, „Latern“ akvapark, dečji klub“ Santa Maria“, fitnes centar, kuglana, skvoš salon, tereni za sve sportove, a tu su i SPA i velnes centar.


Neodoljivi aranžman

Pošto hotel ima sopstvenu peskovitu plažu, sjajnu ponudu hrane i pića, koji se mogu služiti i dok leškarite na suncu kraj bazena, postoji mogućnost da uplatom aranžmana imate ultra all inclusive uslugu. Beogradska turistička agencija „1A travel“, koja „Titanik deluks“ preporučuje kao biser iz svoje ponude, omogućava vam da uplatom aranžmana dobijete upravo takvu uslugu. Ona obuhvata sve glavne obroke na bazi švedskog stola, koji se služe u glavnom restoranu „Parkfora“, dečji bife koji je na raspolaganju za vreme ručka i večere, i dijetetsku hranu, koja je na raspolaganju tokom celog dana. U uslugu su uključeni i kasni doručak, kolači, užina na plaži, ali i lubenice, kolači, ravioli, kebab, pica servis i još mnogo toga iz bogate kuhinje ovog regiona. Uz doplatu od 10 evra možete uživati u specijalitetima „a la carte“ restorana, a sva lokalna alkoholna i bezalkoholna pića, čajevi, sokovi i voda ulaze u koncept.

Posao i odmor

„Titanik deluks“ ima adut i za poslovne ljude, a to je „Pacifik grand“ sala, koja može da se koristi za velika okupljanja ili organizovanje konferencija. Pored nje, hotel ima još 12 manjih konferencijskih sala.

D. G.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Odmor u Turskoj - Raj u Kirišu

Odmor u Turskoj - Raj u Kirišu

Alo 04.06.2010 09:39



Predeo između kristalnoplavog mora i vrhova planine Taurus u Turskoj, koji je načičkan raznovrsnim, vrhunski sređenim hotelima smeštenim duž nekoliko kilometara obale, idealan je za letovanje cele porodice.

Oko nekadašnjeg ribarskog sela Kemer, sa zadivljujućom kontrasnom slikom prirode koju čine brda sa borovim šumama s jedne i morsko plavetnilo s druge strane, formirao se niz manjih atraktivnih turističkih sela, od kojih se Kiriš izdvaja kao jedno od najlepših za odmor. U njemu se nalazi „Sejlors bič klub“ („Sailor‘s Beach Club“), oaza iz snova koju od centra Kemera deli svega sedam kilometara živopisnog planinskog puta.
Hotelski kompleks obuhvata četiri četvorospratne zgrade pozicionirane na korak od morske pene i sa svojih 288 soba čini turistički grad u malom. Iako ima četiri zvezdice, usluga i smeštaj hotela su na nivou pet zvezdastih simbola, a to potvrđuje sadržaj kojim „Sejlors bič klub“ raspolaže. U njemu su smešteni brojni restorani, od kojih najveći, i svakako najlepši, jeste prostrana „Savarona“ sa 500 mesta i terasom koja prima 300 posetilaca, brojni tematski barovi sa udobnim mestima i dobrom zabavom. Ono što će vaše letovanje učiniti bajkovitim i što je najvrednije u hotelu je privatna plaža široka sedamdesetak metara, prekrivena svilenkastim peskom. Za goste koji vole kupanje u bazenima spreman je veliki otvoreni bazen, jedan manji za decu i još jedan sa dva ogromna tobogana, namenjen onima koji vole akciju. Dan obiluje različitim dešavanjima kao što su igre na bazenu, vaterpolo, gimnastika u vodi, odbojka, turniri u streljaštvu i aerobik, pa je hotel postao mesto na koje rado dolaze ljubitelji sportova na vodi. Ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim jeste velnes i spa centar, opuštajuća oaza mistične atmosfere čiji je sadržaj raspoređen na 710 kvadratnih metara.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kula Galata čuvar istorije

Kula Galata čuvar istorije

Nezavisne novine 08.06.2010 06:13



Sjeverno od Zlatnog roga, rukavca koji razdvaja stari dio Istanbula od njegovog modernog dijela, sa predivnim pogledom na cijeli grad i Bosfor, uzdiže se kula Galata ili kula Hrista, kako bi rekli Latini koji su je sagradili.

Ova kula, visine 62 metra, izgrađena je u srednjem vijeku od drveta i kao takva pretrpjela je mnoga oštećenja. Služila je u razne svrhe, da bi danas milionima turista pružala užitak pogleda na dva kontinenta, Evropu i Aziju.
Danas je kula od kamena, ali sve do šezdesetih godina 20. vijeka bila je od drveta. Kula Galata ili Galata toranj, kako vole reći inostrani turisti, je jedna od najupadljivijih građevina orijentalnog grada smještenog na Bosforu, a nalazi se u starom dijelu, nekadašnjem Carigradu. Godišnje primi milione turista, jer je boravak u Istanbulu nemoguće zamisliti bez posjete ovom tornju sa koga se, za samo deset turskih lira ili deset KM, pruža veličanstven pogled na cijeli grad.
Dugo je ova kula, visine 66,90 metara bez ukrasa na vrhu ili 51,65 metara na vidikovcu sa koga turisti uživaju u pogledu, bila je najviša građevina u gradu. Nadmorska visina Galata tornja u prizemlju je 35 metara iznad nivoa mora.
Kula ima spoljni prečnik 16,45 metara u osnovi i prečnik skoro devet metara unutar kule, a zidovi su debljine 3,75 metara.
Nedaleko od sadašnje lokacije, koja je sagrađena kao kula Hrista 1348. godine za vrijeme širenja, odnosno vrhunca utvrđenja đenovljanske kolonije u Carigradu, nalazila se stara kula.
Trenutni toranj ne treba miješati sa starom kulom Galata, originalnim vizantijskim tornjem. Stari toranj je kontrolisao sjeverni kraj mora, a ulaz u Zlatni rog zatvaran je masivnim željeznim lancem. Taj toranj je uništen tokom Četvrtog krstaškog rata 1204. godine
Prema istorijskim navodima, oko 1630. godine, Hezarfen Ahmet Ćelebija letio je sa tornja kao pilot pomoću vještačkih krila za let i sa ovog tornja je preletio Bosfor gotovo šest kilometara daleko od tornja.
Za vrijeme otomanskog perioda toranj je bio korišćen kao osmatračnica za uočavanje požara u gradu i to od 1717. godine.
U 1794. godini, za vrijeme vladavine sultana Selima Trećeg, krov kule koji je bio od olova i drveta, kao i drvene stepenice, su teško oštećeni vatrom. Nakon toga još jedan požar oštećuje zgradu 1831. godine.
Tokom oluje 1875. godine, konstrukcija krova na vrhu zgrade je srušena, a kula je ostala bez krova do kraja otomanskog perioda.
Mnogo godina kasnije, u periodu od 1965. do 1967. godine, za vrijeme Turske republike, originalna konstrukcija kape je obnovljena. Tokom ove konačne obnove drvena konstrukcija kule je zamijenjena betonskom i nakon toga toranj je komercijalizovan i otvoren za javnost.
Turisti danas, odmah na ulazu u toranj, imaju mogućnost da kupe suvenire u mnogim suvenirnicama. Na visini od 50 metara, na vidikovcu, otvoren je restoran sa predivnim pogledom na Istanbul i Bosfor. Takođe, u gornjem dijelu nalazi se noćni klub koji je domaćin turskih zabavnih programa.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lepota Karavansaraja na ostrvu ptica

Lepota Karavansaraja na ostrvu ptica


Stari deo grada predstavlja splet neobičnih, uzanih ulica, prepun malih restorana i turskih barova, a glavni ukras čini sedam peščanih plaža



Kušadasi je veoma živo, moderno letovalište, smešteno na severnoj obali Egejskog mora, udaljeno oko 90 kilometara od Izmira, trećeg po veličini grada u Turskoj. U prevodu njegovo ime znači ostrvo ptica, a dobio je naziv po malom ostrvu koje je povezano sa kopnom uzanim nasipom. Kamena tvrđava iz 15. veka, izgrađena na sredini ostrva i okružena zidinama, postala je tako zaštitni znak Kušadasija.

Od malog ribarskog sela, Kušadasi se, gotovo preko noći, razvio u mesto sa velikom lukom u koju neprestano uplovljavaju ogromni prekookeanski brodovi. I ne samo to. Za kratko vreme postao je najveće i najpoznatije tursko letovalište na Egeju i omiljena destinacija turista iz celog sveta, pa i Srba. To je grad sa popločanim pešačkim ulicama punim prodavnica suvenira, kože, nakita i tepiha. Sve kuće se stepenasto spuštaju do zaliva, pa imate utisak da će svakog trenutka upasti u more. U Kušadasiju trenutno živi oko 50.000 stanovnika, ali u letnjim mesecima broj njegovih žitelja se udesetrostruči.
Stari deo grada predstavlja čudan splet neobičnih, uzanih i kaldrmisanih ulica sa kućama u otomanskom stilu, prepun malih restorana i turskih barova, odakle se često može čuti i srpska muzika, a najčešće Ceca i Željko Joksimović. Ukoliko shvate da ste iz Srbije, dovitljivi konobari će vam, ako je potrebno, na uvce otpevati neku našu pesmu. Što bi oni rekli, sve za “komšije” i “zemljake”. Kušadasi je verovatno jedino mesto na svetu gde "zemljaci" i “komšije” imaju ekstrapopust i mogu u svako doba dobiti meni na srpskom, i to po značajno nižim cenama. Za Srbe iznose čak i posebnu garderobu, po posebnim cenama i sa manje uočljivim propustima u tim kopijama svetskih brendova.
Sama kupovina, i pored raznorodne ponude, može da bude veoma zamorna zbog neizbežnog cenkanja, pa za one koji ne vole tu vrstu šopinga, najbolje je da se upute u Soke, mesto udaljeno 10-ak kilometara od Kušadasija, gde se nalazi gomila autleta u kojima se mogu kupiti kvalitetni firmirani proizvodi po veoma povoljnim cenama.
Ipak, glavni ukras ovog lepog, čistog i relativno bezbednog grada čini sedam predivnih peščanih plaža, od kojih su najpoznatije "Long bič", "Lejdis bič", "Kustur bič" i "Pamucak bič", koje posebno privlače turiste. Ne bi trebalo zaobići ni Nacionalni park “Mili”, 30 km južno od Kušadasija, gde možete pronaći na drugim mestima davno zaboravljeni mir, nedirnute prirodne plaže i kristalno čistu vodu. Tu su plaže polupeščane polušljunkovite, i vrlo prijatne: s jedne strane more, s druge gusta borova šuma.
Po vedrom danu odatle je moguće videti grčko ostrvo Samos, udaljeno nešto više od sat vremena vožnje brodom, koje bi, zahvaljujući postojećoj viznoj liberalizaciji, neizostavno trebalo posetiti.
U okolini grada nalaze se i četiri akvaparka, od kojih je “Akva fantazi” jedan od najvećih u Evropi. Pogotovu što je sagrađen u Diznijevom stilu, sa raznovrsnom ponudom, uključujući i ostrvo sa blagom, podmornicom za decu i preko 30 različitih tobogana, od kojih prilikom spuštanja većini zastaje dah. Poseban specijalitet čine veštački talasi i ples sa vodenim prskalicama uz ritam muzike.
Na prvi pogled, zajedno sa okolinom, Kušadasi predstavlja specifičnu kulturnu, versku i mitološku riznicu. Nije ni čudo, s obzirom na to da su kroz istoriju gradom prodefilovali Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, krstaši i gusari, o čemu i danas svedoče mnogi arheološki ostaci u blizini grada. Čitav grad se prostire na više od 10 kilometara, ali je zato izvanredno povezan mini-busevima, takozvanim dolmušima koji će vas za samo nekoliko evra prevesti do bilo koje destinacije u gradu i van njega.
Za vreme Otomanskog carstva, u gradu je sagrađen Karavansaraj, gde se i danas odvija trgovina, a ujedno i bogat noćni život. Građevina je zadržala svoj prvobitni orijentalni izgled i predstavlja nezaobilazan deo u dnevnim ili večernjim šetnjama gradom.
Što se provoda tiče, Ulica barova je veoma popularna, a najveća diskoteka u gradu je “Ekstazi bar” koja može da primi oko 1.000 ljudi. Ukoliko želite da osetite pravi istočnjački način večernje zabave, sa mnoštvom trbušnih plesačica, ne propustite odlazak u “Karavansaraj klub”.
Ono što je, ipak, najvažnije, more u Kušadasiju je izuzetno čisto i toplo, zbog čega ga podjednako obožavaju i mladi i stari. Retki su gradovi koji na tako malom prostoru imaju mogućnost ludog provoda, dobrog šopinga i neophodnog mira sa uživanjem u plivanju.

BOGORODICA
Svakako jedno od najinteresantnijih mesta u okolini Kušadasija je kuća Bogorodice, koja se nalazi na vrhu planine Bulbul, 9 kilometara udaljena od drevnog Efesa. Veruje se da je Devica Marija baš tu provela svoje poslednje dane. Kuća je izrađena od kamena, a originalna dvospratna građevina sastojala se od predvorja, spavaće sobe i sobe za molitve, kao i sobe sa kaminom. Za turiste je otvoren samo centralni deo, kao i soba desno od oltara.
U blizini kuće nalazi se izvor sa pijaćom vodom za koji se veruje da je čudotvoran. Ispred Bogorodičine kuće nalazi se zid molitvi na kojem je okačeno na hiljade belih maramica i papirića vezanih u čvor, sa različitim željama i molitvama koje bi trebalo da budu uslišene. Takođe, veruje se i da je sveti Jovan, šireći hrišćanstvo, ovde boravio nekoliko godina, o čemu svedoči jedna od najstarijih krstionica.

PAMUKALE
Na dva-tri sata vožnje od Kušadasija nalaze se čuvene “pamučne tvrđave” ili “dvorci od pamuka”. Kaskadne stene od belog krečnjaka, sa termalnim izvorima i bazenima, nastajale su hiljadama godina. Da vlasti nisu reagovale na vreme, kada su Pamukale proglasile nacionalnim blagom i zatvorile sve hotele koji su za svoje bazene koristili prirodom datu toplu vodu, svi izvori bi presušili i samo bi fotografije podsećale da je tu nekada postojao predeo iz snova.
U cilju zaštite ove prirodne lepote, broj turista je ograničen, nije dozvoljeno ići obuven po ovim stenama i nikada nije omogućen pristup svim bazenima. Kažu da je ova termalna voda, bogata solima, jako zdrava za kožu, jedino što nije baš sigurno je da je deset minuta u ovoj vodi dovoljno da se podmladite pet godina.
Za ovo bajkovito mesto znala je i čuvena Kleopatra, pa se u blizini nalazi njeno kupatilo, sa predivnim bazenom u mozaiku, gde je ona dodatno negovala svoju lepu kožu.
Veruje se da je grad Hierapolis, na čijem se davno napuštenom tlu nalaze Pamukale, osnovao jedan od pergamskih kraljeva u 2. veku p.n.e. Moguće je videti ostatke grada, kao i drevni rimski amfiteatar koji još odoleva vremenu i gde se i dan danas održavaju razne svečanosti.

EFES
Na tlu Turske, nadomak Kušadasija (14 kilometara), nalazilo se jedno od sedam svetskih čuda starog sveta – Artemidin hram u Efesu. Svetilište je bilo posvećeno ovoj boginji lova, divljine i plodnosti i, nažalost, iako je hram bio skoro četiri puta veći od čuvenog Partenona, danas je na tom mestu ostao samo jedan jedini stub. Zabeleženo je da je neki ludak podmetnuo požar i da je hram totalno uništen u noći kada je rođen Aleksandar Veliki. Po rečima Plutarha, poznatog istoričara tog vremena, hram je izgoreo jer je boginja u tom trenutku morala da bude na drugom mestu, prisustvovala je rođenju budućeg vojskovođe.
Hram je tokom istorije više puta bio obnavljan i skrnavljen, dok nije i potpuno uništen. Po starim legendama, grad Efes su osnovale žene ratnice, poznate Amazonke, krajem bronzanog doba. Grad je menjao lokacije i vladare. U trećem veku p.n.e. bio je najvažnija trgovačka luka na Mediteranu. Imao je čak 200.000 stanovnika. Efes je bio organizovan bolje od mnogih gradova današnjice, što se može zaključiti po ostacima ulica, javnih toaleta, kupatila, kanalizacije, vodovoda, tržnica, bordela i okolnih kuća. Da bi se grad redovno snabdevao vodom, napravljeni su akvedukti dužine 100 km, što je i za ove naše uslove više od građevinskog poduhvata. Celzijusova biblioteka i amfiteatar govore i o visokom kulturnom nivou tadašnjeg stanovništva.
U Efesu je rođen i živeo poznati filozof Heraklit, po zapisima, sveti Pavle je tu boravio i održavao propovedi pune tri godine. Svakako, veći užitak od čaše hladnog “efesa” pruža šetnja ulicama ovog drevnog grada. Pogotovu što je najveći deo ulica u ono vreme bio pokriven, kako sunce i kiša ne bi ometali šetače.

MILET
Drevni grad Milet nekada je bio jedan od najvećih gradova Starog sveta, imajući u jednom trenutku više od 100.000 stanovnika. Zbog odlične geografske pozicije mogao je decenijama nesmetano da se razvija. U ovom gradu živeli su poznati filozofi Anaksimander, Anaximenes, i najčuveniji među njima, Tales, kojeg je Aristotel smatrao prvim pravim filozofom na svetu. Tales je smatrao da je voda osnov sveta, ali je bio i izvanredan matematičar, pa se njegove teoreme i danas uče. Za života je stekao titulu mudraca, a zahvaljujući njegovom otkriću sazvežđa Malog medveda, znatno su olakšane plovidbe moreplovcima.
Najvažniji ostaci ovoga grada su: Faustinino kupatilo, amfiteatar i hram Delfinijum. Udaljen je 55 kilometara od Kušadasija.

Izvor: Večernje novosti





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Raj za odmor

raj-v.jpg


LETOVANJE U BAJKOVITOM HOTELSKOM KOMPLEKSU U BELEKU


Raj za odmor

Jedno od idealnih mesta za letovanje, koje će podjednako odgovarati višečlanoj prodici kao i mladim ljudima i zaljubljenim parovima bez dece, jeste turski grad Belek.

Nalazi se na samo 30 kilometara od Antalije, a turiste privlači zadivljujućom prirodnom lepotom koju čine šume bora i eukaliptusa i plaže sa zlatnožutim peskom, ali i raskošnim hotelima. S obzirom na to da je bogat terenima za golf i poznat po turnirima ovog sporta koji se u njemu održavaju, Belek važi za miran grad, u kome se gosti bude uz cvrkut ptica. Upravo je sova Tito alba, koja živi u gustim borovim šumama, postala njegov zaštitni znak, a grad je poznat i kao rezervat još 100 vrsta ptica i neobične vrste vodenih kornjača, popularno nazvanih „morske drvoseče“.
U ovom atraktivnom turističkom centru smešten je i „Calista Luxury Resort“, hotelski kompleks stvoren da zadovolji sve ukuse.
Hotel se nalazi na četvrtom kilometru od Beleka i udaljen je svega 27 kilometara od aerodroma. Raspolaže sa 502 sobe koje imaju sve ono što je svakom gostu potrebno - klimu, bežični internet, telefon, mini-bar, sef, LCD televizore. „Calista“ je mesto za sve uzraste i ljude koji, kada je u pitanju boravak na moru, imaju različite afinitete i očekivanja. Garancija za to je tim multinacionalnih i profesionalnih animatora, kao i bogat program zabave, rekreacije i drugih aktivnosti koje se svakodnevno osmišljavaju za poseban ugođaj svakog gosta. Hotel nudi uživanje u renoviranom SPA centru koji zauzima 3.500 kvadrata i nudi veliki izbor tretmana i kozmetičkih usluga među kojima su tursko kupatilo, saune, parna kupatila, ledena soba masaže i druge usluge. Ono što će sigurno oduševiti mlade ljude koji vole akciju su brojne sportske aktivnosti u akva-parku, na teniskim terenima, u bazenu, fitnes centru i mestima za odbojku, košarku, odbojku na plaži i vodene sportove.

„Ultra All Inclusive“ koncept, koji vam je dostupan u agenciji „1 A travel“, a koji podrazumeva kompletne obroke iz kombinacije turske i internacionalne kuhinje, prava je definicija je hedonizma. Glavni obroci poslužuju se u restoranu „Bellum“, ali tu je i sedam „a la carte“ restorana u kojima se pripremaju specijaliteti iz raznih svetskih kuhinja. Na plaži se može uživati u salatama, voću, brzoj hrani i raznim poslasticama koje će zadovoljiti sve ukuse. „Calista“ poseduje privatnu plažu sa manjim dokom, a suncobrani, ležaljke i peškiri se ne naplaćuju. Osim soba, ovaj hotel ima i 18 vila, raspoređenih u tri bloka, namenjene gostima koji vole da uživaju i odmaraju na visokom nivou.

Kurs na odmoru
Boravak u ovom raskošnom kompleksu možete iskoristiti i da, tokom letovanja, savladate neku od kreativnih veština na mini-kursevima koje „Calista“ nudi. Časovi učenja su vrlo zabavni i osmišljeni tako da samo dodatno oplemenjuju vaše dane odmora zbog čega su idealna zanimacija za aktivne ljude koji vole da uvek iznova otkrivaju nove stvari. Časovi traju 30 minuta, a veštine kuvanja, pravljenja koktela, savladavanje pokreta salse i kurs za DJ-a su samo neki od onih koji su vam na raspolaganju.

D. Grubačić
Izvor: Alo





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Luksuzne turske plaže: Antalija, Kemer, Belek

Luksuzne turske plaže: Antalija, Kemer, Belek

Blic žena

Turska rivijera, čije centralno mesto zauzima grad Antalija, već godinama predstavlja hit na našem turističkom tržištu. Zbog bogatog istorijskog nasleđa i prirodnih lepota Antalija s pravom nosi titulu jedne od najprestižnijih evropskih turističkih destinacija.

8136_IMG_6533_if.jpg


„Mardan palas“ jedan je od najluksuznijih hotela na svetu, a smešten je u Lari, na sopstvenoj peščanoj plaži


ANTALIJA
Istorija grada seže do starogrčkih i rimskih vremena, a i dan-danas čuva obeležja koja već vekovima izmamljuju uzdahe turista. Od ostataka iz tog perioda najznačajniji su svakako ostaci gradskih zidina među kojima se ističe impozantna Hadrijanova kapija. Kale, mala otomanska citadela, smatra se najlepšim delom grada i prošarana je uskim uličicama, starim kućama i kamenim lukovima. Postoji više ulaza u ovu četvrt, ali ipak je najlepše ući kroz Hadrijanovu kapiju. Jedno od mesta koje ne smete zaobići u Antaliji jeste i Arheološki muzej u kome se nalaze unikatne kolekcije rimskih skulptura od mermera.
Turistička agencija „Big blu“ (Big Blue) u Srbiji ima najveću ponudu aranžmana za letovanje u Turskoj, i to u hotelima sa pet zvezdica. Jedan od njih je i luksuzni hotel „Mardan palas“, koji se nalazi u mestu Lari, koje se smatra najlepšim delom Antalije.
„Big blu“ u svojoj ponudi ima aranžman za ovaj hotel po ceni od 1.156 evra po osobi, s polaskom 18. juna. U cenu aranžmana uključeno je deset noćenja s doručkom i avionski prevoz, s tim što deca do dve godine ne plaćaju ništa.


8135_IMG_6096_if.jpg


Kemer je nekadašnje ribarsko selo koje je zahvaljujući položaju između kristalnog mora i vrhova planine Taurus izraslo u atraktivno letovalište


KEMER
Kemer je nekadašnje ribarsko selo koje je zahvaljujući položaju između kristalnog mora i vrhova planine Taurus izraslo u atraktivno letovalište. Nalazi se na zapadnoj obali Antalijskog zaliva, udaljen je 42 km od Antalije i okružen najlepšom prirodom u regionu. U blizini Kemera su ostaci likijskog grada Faselisa.
Preko agencije „Big blu“ možete naći super aranžmane ukoliko želite da letujete u ovom mestu. Agencija u ponudi ima aranžman za vrhunski de luks hotel „Riksos sangejt“ (sa pet zvezdica koji, između ostalog, ima i ogromni akvapark i sopstvenu šljunkovito-peskovitu plažu. U cenu aranžmana od 1.162 evra po osobi uključeno je deset noćenja na bazi „ol inkluziv“ usluge i avionski prevoz, a polazi se 18. juna.


8137_IMG_6912_if.jpg


BELEK

Za ljubitelje peščanih plaža, raskošnih hotela i golf klubova, okruženih senovitom šumom, najbolji izbor biće Belek. U njemu se nalazi jedan od najprovokativnijih hotela na svetu-„Adam i Eva“ (Adam Eve Hotel), koji predstavlja simboliku raja na zemlji s neverovatno velikim i udobnim krevetima. Aranžmane za letovanje u ovom hotelu možete naći u agenciji „Big blu“.





 
Član
Učlanjen(a)
22.06.2010
Poruka
1
Big blue je realno dobar ali ima jos jedan sajt koji treba pogledati, nadam se da mi necete zameriti ali ovde smo zbog isto razloga, da sto bolje prodjemo za sto manje parice :) lastminutponude.com ili rs, nisam siguran, vredi pogledati...
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Antalijska rivijera: Odmor s pet zvezdica

Antalijska rivijera: Odmor s pet zvezdica

Alo 25.06.2010 08:38



Antalija i Kemer, koji je 60 kilometara udaljen od nje, prva su asocijacija na luksuz pristupačan čak i našem džepu, ali i na prelepe plaže Mediterana, ljubaznost domaćina i izuzetnu hranu i ukusne đakonije tipične za ovo podneblje.

Sa živopisnom rivijerom, Antalija spada u sam vrh turske ponude letovanja. Za ovu regiju smatra se da zaslužuje kategorizaciju od pet zvezdica, a kada u njoj imate i smeštaj u hotelu s pet zvezdica, rezultat je savršeni odmor.
Upravo takav je „Fantasia de Luxe“, hotelski kompleks koji se nalazi u Kamjuvi, mestu nedaleko od Kemera, poznatom po zadivljujućoj prirodi. Prostire se na 65 hektara, na kojima je raspoređen bogat prateći sadržaj, kao i plaža od sitnog oblog kamenja sa čuvenom plavom zastavicom, koja govori o izuzetnoj čistoći mora. Osim što je luksuz njegovo drugo ime, zbog svog fantastičnog položaja, gostima koji ga posete u „first“ ili „last minute“ terminu, nudi nesvakidašnju mogućnost da ujutru uživaju na suncem okupanoj plaži, a da po podne testiraju svoje skijaško umeće na stazama zimskog centra na obližnjem ugašenom vulkanu. Ono što će privući avanturiste jeste neposredna blizina Adalara, podvodnog ronilačkog centra, ali i Fazelisa, Olimposa, Termesosa, Side, Manavgata, Aspendosa, Perge i još desetine antičkih nalazišta koja krase ovu regiju.
U ovom hotelu svakodnevno možete uživati u spoljnim i unutrašnjim bazenima s toplom vodom, ali i vrhunskoj rekreaciji na dva teniska terena, surfovanju, odbojci na plaži, u kuglani i vožnji kanuima, ali i relaksaciji moždanih vijuga u sobi za igrice, mini-klubu i salama za bilijar i stoni tenis. Ukoliko ste na odmor došli s decom, vaši mališani moći će da se zabavljaju na dečjim bazenima s toboganima i u mini-klubu gde će vas, u aktivnostima kojima ste prinuđeni da neprekidno držite njihovu pažnju, odmeniti uigrani tim animatora. U okviru hotela nalazi se pet restorana, od kojih je u glavnom restoranu „Palm“ usluga na bazi švedskog stola, a ostala četiri restorana su „a la carte“, za one koji imaju specijalne želje kada je u pitanju degustacija hrane i pića.

Ovde je moguće opuštanje u turskom kupatilu, sauni, đakuziju i laganim masažama, posle kojih možete dati sebi oduška u šoping centru ili solarijumu, frizerskom salonu i, na kraju, degustacijom slatkiša u poslastičarnici.






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Automobilom kroz Antaliju

Turska, spoj istorije i luksuza modernog doba

Automobilom kroz Antaliju


E. B. | 02. 07. 2010. - 00:02h | Blic online


Ukoliko ste avanturista, najbolji način da upoznate sve lepote provincije Antalija jeste da iznajmite automobila i upustite se u istraživanje. Jedino tako ćete moći da upoznate i tradiciju i kulturu i duh naroda, da vidite vodopade, posetite rimski amfiteatar, tipične turske bazare... - sve ono što u hotelima ne postoji.


53786_blicletoza02-automobilom-kroz-antaliju-5_f.jpg


Ukoliko se odlučite na takav potez, treba da znate da vam put neće teško pasti. Magistralni putevi koji povezuju mesta oblasti Antalija odlično su uređeni. Svaki smer ima po tri trake, a između dva smera dužinom od stotinak kilometara pruža se kanal u kome je posađeno tropsko i mediteransko cveće, palme... Taj prizor zaista prija očima posebno kada ste čarter letom iz Beograda stigli u 7.00 ujutro.


Ovaj deo Turske zapravo nije preterano naseljen. Tek poneka stambena zgrada, nedavno sagrađena, u veselim bojama. Sve su to turistička mesta sa ogromnim hotelskim kompleksima, toliko međusobno udaljenim da mnogi turisti biraju da uopšte ne napuste komplekse u kojima su odseli. Zato su hoteli uređeni do poslednje sitnice, pravi gradovi u malom. Ipak, avanturisti koji odluče da obiđu ovaj deo turske obale treba da znaju šta ih čeka na putu. Pomalo krivudav, ali ipak pretežno ravan put koji povezuje Antaliju i Alanju urađen je besprekorno. Toliko da usput nećete videti gotovo nijednu ulubljenu banikinu. To posebno čudi kada znate kakvi su turski vozači. Upućeni bi vam rekli da smo mnoge stvari pokupili od Turaka, kao i da je „bezbedna“ vožnja svakako jedna od tih stvari. Preciznije rečeno, voziti ili pešačiti centralnim delovima glavnog grada Antalija, ravno je igranju ruskog ruleta. Zato se obavezno zaustavite i na zelenom svetlu za pešake, jer se nikad ne zna ko će od vozača da za muri prilikom prolaska kroz semafor.

Na magistralnim putevima postoji veliki broj restorana i barova, takozvanih krajputaša, gde možete da se osvežite, da pojedete nešto sa švedskog stola (ako imate hrabrosti), popijete kafu i probate tradicionalnu tursku tortilju sa mesom, lukom i sirom.


U lokalima i kafanicima na magistrali kafa, sok i mediteranski doručak (kroasani, džem, sirevi, paradajz, šunka, kuvana jaja, masline...) stajaće vas između pet i deset evra - zavisi koliko ste gladni i žedni. Bitno je, međutim, da već tada imate turske lire u džepu, jer vam se u suprotnom može dogoditi da sedam turskih lira (oko četiri, pet dolara, zavisno do kursa) najednom postanu 22 dolara.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Raskošno leto na turskoj rivijeri

Raskošno leto na turskoj rivijeri

Alo 03.07.2010 10:27



Turska je zemlja bogate tradicije, živopisne prirode i sjajne usluge, zato beleži ogromno interesovanje stranaca koji žele da svoj godišnji odmor provedu na nekom od delova njene prostrane rajske obale.

Među stanovnicima Srbije i regiona kao najpoželjnije destinacije već su se pokazala letovališta antalijske regije, bodrumskog poluostrva, kao i Kušadasi, Marmaris i Fetije, koja privlače kvalitetnim hotelima, visokim nivoom usluge, prirodnim i istorijskim zanimljivostima. Upravo je lepota gradova i marina, zaliva i plaža ono što letovanje u ovoj zemlji čini jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom.
Raznovrsna ponuda fakultativnih izleta s bogatim kulturno-istorijskim sadržajima razlog je više da leto provedete baš u ovoj zemlji. Drevni antički grad Efes, prirodne lepote Dalijana i Kaunosa, čarobne Pamukale i Hijerapolis, antički grad Perge, impozantan kanjon Saklikent samo su neki od lokaliteta koji Turskoj pridaju još veći turistički potencijal.
S druge strane, brojnim pogodnostima i sadržajima za porodice s decom, Turska već duže vreme s punim pravom nosi epitet jedne od najpoželjnijih destinacija za porodičan odmor. Hotelijeri su odavno prepoznali sve potrebe porodica s mlađom, starijom kao i s decom tinejdžerskog uzrasta, tako da su svi sadržaji u hotelima koji su smešteni na obali Turske prilagođeni mirnom odmoru roditelja i aktivnom odmoru dece. Unutrašnji i spoljašnji, bazeni, tobogani, mini-klubovi, dečje igraonice i radionice, animatori, kafeterije, barovi, raznovrsni restorani, ali i mesta vrhunske relaksacije koja čine saune, turska kupatila, SPA i fitnes centri, deo su ponude gotovo svakog hotela. Međutim, ono na šta posebno treba obratiti pažnju jesu pogodnosti kada su u pitanju cene za smeštaj višečlane porodice, jer brojni hoteli nude besplatan smeštaj za decu. To podrazumeva da je potrebno da za svoje mališane platite samo povratnu avio-kartu koja iznosi 180 evra.

Zato, ukoliko ste se ovog leta odlučili za Tursku, u poslovnicama „Kontiki travela“ sigurno ćete pronaći hotel koji će ispuniti sva vaša očekivanja. Pronalaženjem svog idealnog aranžmana u ovoj turističkoj agenciji možete obezbediti i značajne popuste. Pravi izbor mesta za odmor, koji označava najbolji odnos cene i kvaliteta, učiniće da vam ovo leto ostane u najlepšem sećanju za sva vremena.





 
Natrag
Top