Turska

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
„Majorka turske obale“ - Alanja

„Majorka turske obale“ - Alanja


Blic


Turska je zemlja čiju obalu zapljuskuju četiri mora, primorje ima idealnu klimu i peščane plaže, a gostoljubivi i nasmejani domaćini nalaze se širom simpatičnih mediteranskih gradića. Ovo je zemlja kontrasta, mesto gde se prepliću staro i novo, tradicionalno i moderno.

82523_birger-khnel--alanja-naslovna_af.jpg

Prelepa obala Alanje foto: Birger Kuhnel/flickr.com


Obalno područje jedno je od turističkih najrazvijenih u Turskoj. A pored 8.300 km obale, pažnju privlače i šarenoliki pejzaži, prirodni lokaliteti izuzetne lepote, šoping i zabava za sve generacije. Brojna primorska mesta obilaze turisti iz svih krajeva sveta, a SuperOdmor i agencija S.A.B. International predstavljaju vam i preporučuju da posetite „Majorku turske obale“ – Alanju.

94572_alanja-1--igor-relic_af.jpg

Alanja - Foto: Igor Relić



Alanja je grad podignut oko dve uvale, a odlikuju je žuta boja peščanih plaža, tirkizno plavo more i očuvane zelene šume crnog bora. Ovo je jedno od najatraktivnijih turističkih centara na mediteranskom delu turske obale. Odiše prijatnom atmosferom, interesantnim noćnim životom, ovde se nalaze brojni istorijski spomenici, ali i 26 km duga peščana obala.

82535_jrgenbot---alanja-more2_af.jpg


Tirkizno plavo more Alanje foto: JurgenBOT/flickr.com


Uz pomoć povoljnih ponuda agencije S.A.B. leškarite na plažama Alanje, koje su nagrađene Plavom zastavom. Oprobajte se u brojnim sportovima na vodi, jer su plaže ovog letovališta idealno za to: možete jedriti, roniti, skijati na vodi, ali i vratiti se u detinjstvo, ako posetite fenomenalni akva park.

Agencija S.A.B. International u svojoj ponudi uvrstila je hotele sa tri ili četiri zvezdice, a na vama je samo da izaberete ono što mislite da najbolje odgovara vašim potrebama. Možete, na primer, odsesti u hotelu Kleopatra Celine ili Merlin Beach Park.

94573_alanja--igor-relic_af.jpg

Alanja - Foto: Igor Relić


Hotel sa tri zvezdice Kleopatra Celine udaljen je manje od 3 km od centra Alanje, a deli ga samo jedna ulica od popularne plaže Kleopatra. U sklopu ovog hotela nalaze se restoran, tri bara, bazen, ovde možete igrati bilijar, pikado, stoni fudbal, odbojku. Ako letujete sa porodicom, znajte da je ovaj hotel mislio i na najmlađe, specijalno za njih napravljeno je dečje igralište.

82542_timoanddog--pogled-preko-zamka_af.jpg

Letujte na Majorki turske obale foto: TimoAndDog/flickr.com


Hotel sa četiri zvezdice Merlin Beach Park nalazi se, takođe, u blizini centra grada, udaljen je od njega samo 5 km. Ovde u hotelskom restoranu možete probati tradicionalne specijalitete, posetiti neki od ukupno 5 barova, tu su i 2 otvorena bazena sa delom za decu, ali i brojne interesantne pogodnosti: tursko kupatilo, hamam, fitnes centar. Plaža se nalazi na manje od minut hoda od ulaza u hotel, peščana je, na jednom delu stenovita, možete koristiti hotelske suncobrane i ležaljke, ali uz doplatu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kemer – dragulj turskog primorja

[h=1]Kemer – dragulj turskog primorja
[/h]B92


Kemer se nalazi na turskom mediteranskoj obali u šumovitoj dolini okruženoj Taurus planinama. To je jedno od najlepših letovališta u ovoj oblasti smešteno nedaleko od moderne Antalije.


3058461894f69b1f1245e8529438749_orig.jpg

Kemer, Foto: Crymaker/Wikimedia Commons

Najbliži međunarodni aerodrom nalazi se u Antaliji, pa do Kemera možete stići autobusom sa glavne autobuske stanice. Budući da tokom cele godine u njemu vlada blaga mediteranska klima, leti je prilično toplo i suvo sa prosečnim temperaturama između 25 i 30 stepeni Celzijusa. Ipak, vrućina vam neće teško pasti, jer sa pučine stižu povetarci koji osvežavaju vazduh.

Prosečna temperatura vode je u leto 26 stepeni Celzijusa. Takođe, u to doba cveta cveće u parkovima, palmino drveće, kao i razne vrste citrusa.

12650411514f69b1f13827b202753066_v4%20big.jpg

Foto: masteplaan/Flickr

Kemer je okružen čistim morem s jedne, a divnim planinama s druge strane. Odmaralište je divno, a peščane plaže deluju kao idealno mesto za opuštajući odmor ili za istraživanje prirode, ako ste avanturističkog duha.

Dve najpopularnije plaže su gradska i šljunkovita plaža sa restoranima, kafićima i brodovima koji voze na izlete.

Vodeni sportovi su na raspolaganju svim onim koji ne vole da lenstvuju na letovanjima – parasejling, vindsurfing, ronjenje, skokovi u vodu, skijanje na vodi i slično.

13763931564f69b1f149930680739148_v4%20big.jpg

Foto: offwhitehouse / Flickr

Kemer takođe ima nekoliko istorijskih lokaliteta uključujući ostatke drevnog grada Faselis, gde je otkrivena čuvena Hadrijanova kapija.

Nešto dalje su i gradovi Olimpos i Cirali. Odmaralište je poznato i po rustičnom parku Yoruk u kom se nalaze prelepa šetališta i hlad drveća.

Ako osetite potrebu da istražite i okruženje Kemera, obavezno posetite komšijsko odmaralište Camyuva, ili idite u Antaliju kako biste osetili pravi „gradski šmek“.

Kemer se ne može pohvaliti razuzdanim noćnim životom, ali je Antalija zato odličan izbor za provod do „sitnih“ sati.

Najpovoljnije aranžmane možete naći među "first minute" ponudama za jun i jul koje imaju i naše agencije. Tako agencija Travel Expert koja ima aranžmane za mnoga letovališta u Turskoj, ima i Kemer u ponudi od oko 300 evra all inclusive za hotele sa 4 zvezdice, sa avionskim prevozom.

Agencija Filip Travel nudi hotele sa 5 zvezdica po ceni od oko 600 evra sa avionskim prevozom uz all inclusive uslugu. Argus Tours nudi polupansione u hotelima sa tri zvezdice uz avionski prevoz od 280 evra, a za hotele sa 4 zvezdice od 315 evra pa naviše.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bosfor krasi 600 istorijskih palata

Bosfor krasi 600 istorijskih palata

Na obalama Bosfora nalazi se 600 vila koje su istorijski spomenici najviše kategorije. Najstarija bosforska vila je Amđazede Husejin Pašina vila ili "Koprulu Palata" koja je stara 314 godina. Ona ne samo da je arhitektonski biser, već se u njoj odigralo i nekoliko istorijski važnih događaja, kao što je potpisivanje sporazuma kojim je Otomansko carstvo prepustilo neke evropske posede Rusiji, Austriji i Poljskoj.

227787_palata_f.jpg

Dolmabaše palata u kojoj je živelo više turskih sultana

Zmijska Palata - Sagrađena je u 18. veku i bila je Naziri Mustafa Efendijina palata. Međutim, mnogo se sviđala sultanu Mahmudu Drugom zbog čega je hteo da je prisvoji. Mustafa Efendija je to rekao svom prijatelju Said Efendiji i zatražio njegovu pomoć. Said Efendija, kao mudar i cenjen čovek, doseti se i reče caru da je čuo kako je ta palata "puna zmija". Car je naravno odustao od namere da preuzme palatu, a ona se i danas zove "Zmijska Palata“.

Palata oružara Zeki Paše - Građevina se nalazi na elitnoj lokaciji ispod drugog mosta na Bosforu, a sagrađena je od kamena u 20. veku. Palata je nekoliko puta menjala vlasnika, a poslednji je bila ćerka poslednjeg otomanskog paše Sultan Vahdetina, Sabiha Hatun. Ovaj kameni dvorac ima više od dvadeset prostorija.

Afif Ahmed Pašina palata na Kadikoju - Ovo je slavno utvrđenje koje su sagradili Aleksandar Veliki i jedan skoprski arhitekta. U toku pisanja svog romana "Ubistvo u Orient Ekspresu", Agata Kristi je boravila u ovoj palati. Ovaj dvorac je za ogromne svote novca menjao nekoliko vlasnika, a poslednji je Suzan Sabanci. Zbog svoje lepote i elegantnog izgleda, palata se i danas koristi za snimanje različitih filmova i serija. Neka od popularnih filmskih i serijskih ostvarenja snimanih na ovoj lokaciji su "Ask-i Menu" i "1001 noć".

Palata Kneza Burhaneddina - Ovo je jedna od najvećih bosforskih palata sa 64 prostorije. Abdulaziz ju je 1911.
godine kupio svom bratancu, sinu Abdulhamida Drugog, i dao joj naziv "Kneževa Palata". Trenutni vlasnik, 150 miliona dolara vredne palate je porodica Erbilgin. Ovo je jedna od deset najskupljih kuća na svetu.

Said Halim Pašina palata - Ovo zdanje sagrađeno je 1863. godine za porodicu Aristarhis. Said Halim Paša je bio vezir i posle smrti svoga oca otkupio je od braće njihove udele i postao samostalni vlasnik palate. Građevina neoklasičnog stila je 1995. godine pretrpela požar, a posle restauracije je postala popularna lokacija za organizaciju svadbi i drugih svečanosti.

Čuruksulu palata na Uskudaru - Sagrađena je u 18. veku i jedan je od najlepših primeraka otomanskog graditeljstva iz tog doba. Ovo prelepo drveno zdanje je restaurirano 1971. godine.

Sadulah Pašina palata - Ovo je jedna je od najstarijih bosforskih palata, a svedočila je mnogim istorijskim događaja. Sadulah ju je kupio od Mehmed age 1872. godine ali pošto je bio protiv vlasti Sultan Abdulhamida Drugog, Sadulah biva proteran u Beč, gde je 1891. počinio samoubistvo. Njegova supruga Neđibe nikada nije poverovala u njegovu smrt i sve do svoje smrti mu je spremala i slagala njegova omiljena odela.

Mahmud Nedim Pašina palata - Još jedna lepotica sa obala Bosfora. Njenu gradnju je naručio otomanski ambasador u Beču Mahmud Nedim paša a, najupečatljivija karakteristika ove palate jeste vidljivi uticaj Mahmud pašinog boravka u Beču i Pragu i sličnost ovog zdanja graditeljskom stilu Austrije. Unuci Mahmud paše su palatu poklonili Crvenom polumesecu Turske, a ova humanitarna organizacija prodala ju je 2004. godine za tri miliona dolara.

Zarif Mustafa Pašina Palata - Jedna od najlepših i najvrednijih palata na obalama Bosfora. Sagrađena je na zidinama vizantijskog manastira, a u bašti palate i danas se mogu videti ostaci manastira. U stara vremena kada je ženama bilo zabranjeno kupanje u moru, u ovoj palati je bio bazen u kojem su se tamošnje devojke družile i plivale, a danas se taj salon koristi kao kafeterija.

Palata Princeze Rukije - Sagrađena je u 19. veku kao poklon princezi od porodice njenog muža.

Izvor: Vesti online




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Autentično bosansko selo usred Turske

Autentično bosansko selo usred Turske

U selu Kajdabi, oko 1.000 kilometara od Istanbula, žive Bosanci čiji su preci 1924. godine došli u Tursku. Iako se nalazi usred Anadolije u selu se praktikuju bosanski običaji i kultura, pa ko nije bio u BiH i video kako se tamo živi može da svrati u "malu Bosnu" na proputovanju po Turskoj.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg


U selu koje ima oko 28 domaćinstava, svi govore bosanski jezik, a neizostavno je i pripremanje bosanskih jela kao što su raznovrsne dolme, pite i hleb. Nastavljajući da godinama praktikuju bosansku kulturu u selu se tokom različitih proslava oblače i tradicionalne bosanske nošnje.


"Otkako su naši preci iz Jugoslavije došli na ove prostore praktikuju se bosanski običaji. Sačuvali smo običaje i kulturne vrednosti, pa ih svakodnevno primenjujemo u pripremanju hrane i oblačenju", izjavio je Vedat Ćelebi u razgovoru s novinarom "Anadolije".

"Šaljemo puno pozdrava našim zemljacima u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo jednog dana doći u Bosnu", istakao je Ćelebi.

Stanovnik sela Hasan Dursun kaže da u selu svi nastoje da praktikuju bosansku kulturu koliko god mogu da ne bi bila zaboravljena. "Nadam se da će uvek ovako biti. Nastavićemo praktikovati bosanske običaje i kulturu onako kako su ih praktikovali i kako je praktikuju naši stariji", rekao je 24-godišnji Fatih Demir, stanovnik sela.

Izvor: Sarajevo-x




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najlepše plaže turske rivijere

Najlepše plaže turske rivijere

Turska ima nekoliko prelepih plaža koje mogu da uđu na svetsku listu najlepših. Ima sjajnih za vodene sportove kao i za uživanje i sunčanje i to na Egejskom, Sredozemnom i Crnom moru. U gradovima na obali ćete naći jedinstvenu burnu istoriju, prirodne lepote ali i zanimljivu kuhinju. Evo najlepših turskih plaža.

1.jpg

Oludeniz

Ova plaža u provinciji Mugla je veoma razuđena, sa isturenim delom u svetlo plavom moru koje mami bezbroj turista uz plaže sa belim peskom.

2.jpg

Alanja

Na južnoj obali turske na Sredozemnom moru nalazi se predivno letovalište Alanja veoma popularno i kod naših turista. Nekad tajna lokalnog stanovništva (prvi hotel je izgrađen tek 1958 godine) sada je jedno od najpopularnijih mesta na Mediteranu.

3.jpg

Antalija

Antalija ima divan istorijski deo grada, gde se može i lepo pazariti ili ići na ručak. Unutrašnjost utvrđenja zove se Kaleići. Oblast Antalije se nalazi na raskršću između plaža i hotela i mnogi hotelski kompleksi se nalaze baš ovde.

4.jpg

Sinop

Mali grad na obali Crnog mora turisti kao da zaobilaze. A to je baš šteta jer ovde ima mnogo lepih plaža, bogate kulture i hrane koje nećete pronaći u drugim delovima Turske.

5.jpg

Bodrum

Bodrum je danas letovalište gde dolaze turske filmske zvezde i elita iz čitave Evrope. Ovde je takođe i jedna od luka „Plavog puta“ (The Blue Voyage) – čuvenog krstarenja po okolnim plažama.

Izvor: B92




 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Koracima Sulejmana Veličanstvenog

Koracima Sulejmana Veličanstvenog


Blic


Topkapi palata nalazi su Istanbulu, glavnom gradu Turske, i bila je rezidencija osmanskih sultana skoro 400 godina (1465 – 1856). Ova palata je značajno istorijsko mesto koje morate posetiti, bila je administrativni centar jednog od najvećih carstava na svetu, a danas je jedan od posećenijih muzeja Evrope, u kojem se čuva bogata kolekcija spomenika i umetničkih dela.

97746_paviljon-blazenog-plasta-----david-jones_af.jpg

Paviljon blaženog plašta u kompleksu Topkapi palate foto: David Jones/flickr.com


Gradnju velelepne Topkapi palate započeo je Mehmed II Osvajač, 1462. godine. Kompleks se sastoji od četiri glavna dvorišta i brojnih manjih zgrada. U njoj je nekada živelo čak 4.000 ljudi. Tokom vekova i svoje istorije, ovaj kompleks se menjao i proširavao, a veliko renoviranje usledilo je nakon zemljotresa 1509, i požara 1665. godine. Ime palate je bilo „Saray-i Cedide-i Amire“, ali je zbog brojnih topova koji su se nalazili ispred kapije, nazvana „Topkapi“.

97747_carski-divan-----david-jones_af.jpg

Topkapi palata je pravi primer osmanske arhitekture foto: David Jones/flickr.com


A sada ono što ostavlja bez daha: ukupna površina palate je oko 700.000 m2 (što je dva puta veće od Vatikana, ali i od pola Monaka). Okružena je velikim zidovima, koji dostižu visinu od 5 m, a štite je 28 tornjeva. Zidovi palate datiraju iz vizantijskog perioda, a s obzirom na to da je nekoliko puta renovirana, uočavaju se različiti arhitektonski stilovi.

97748_kapija-cednosti-----david-jones_af.jpg

Kapija čednosti foto: David Jones/flickr.com


U ovom komplesku, pored glavne palate, nalaze se i džamije, bolnica, pekare, kovačnica. Ono što rastužuje jeste da nisu sve prostorije otvorene za javnost: otvorene su samo najvažnije, dok ostatak čuvaju oružane snage turske vojske i ministarstva. Ovde možete saznati sve o Osmanlijama, njihovom vojničkom i birokratskom životu.

97749_kapija-pozdrava------paulsimpson.org_af.jpg

Kapija pozdrava foto: paul-simpson.org/flickr.com


Do četiri glavna dvorišta vode različite kapije. Kapija pozdrava vodi do dvorišta u kojem su se nalazile carska većnica i riznica; Carska kapija do dvorišta u kojem su bile uprava i kancelarije; Kapija čednosti ulaz je za treće dvorište u kojem je bio smešten harem i privatne sultanove prostorije, kao što je privatna škola; kroz četvrtu kapiju dolazilo se, takođe, do privatnih prostorije i mesta za dnevni boravak sultana.

97750_harem-----paulsimpson.org_af.jpg

Pogled na sultanov harem foto: paul-simpson.org/flickr.com


Riznica, koja se nalazi u prvom dvorištu, čuva raznovrsne dragocenosti, od neprocenjive vrednosti: relikvije muslimanske i hrišćanske religije. U prvom dvorištu nalazi se i crkva Svetog Mira ili Aja Irena, bivša vizantijska crkva. Crkvu je sagradio 537. godine Justinijan I Veliki, a današnji izgled datira iz 8. veka, kada je obnovljena nakon zemljotresa. Konstantin V ukrasio je mozaicima i freskama, a njeni ukrasi redak su primer ukrasa iz vremena vizantijskog ikonoborstva.

97751_topkapi-palata-----quartierlatin1968_af.jpg

Topkapi palata prostire se na površini od 700.000 m2 foto: QuartierLatin1968/flickr.com


Topkapi palata je pravi primer osmanske arhitekture. Tu se čuvaju vrlo dobri primeri carskog nameštaja, porculana, oružja, odeće, kaligrafija, rukopisa, nakita, a mogu se i videti.

Pogledajte video i poslušajte priču o Topkapi palati:


 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Yunak Evleri": Turski hotel uklesan u stene

"Yunak Evleri": Turski hotel uklesan u stene

Turska regija Kapadokija već godinama važi za jednu od najpopularnijih destinacija u toj zemlji. Turisti mogu da biraju između velikog broja luksuznih hotela, a onima koji su ekološki nastrojeni dopašće se "Yunak Evleri", hotel uklesan u stene.

1.jpg

Kapadokija obiluje mekanim vulkanskim stenama koje se lako mogu oblikovati. Upravo u takvoj sredini nalazi se ekološki hotel "Yunak Evleri", smešten u drevnom selu Urgup.

2.jpg

Kompleks se sastoji od šest pećinskih kuća sa 30 soba, od kojih neke datiraju još iz šestog veka. Enterijer hotela predstavlja spoj modernog i tradicionalnog stila, sa unikatnim nameštajem i originalnim detaljima.

3.jpg

Iako poštuje prirodu, kompleks je opremljen i modernom tehnologijom. Tu su muzička soba sa velikom kolekcijom diskova, kompjuterski centar sa bežičnim internetom, kao i prostorija za gledanje filmova.

Danju turisti uživaju u prelepom krajoliku, a uveče se odmaraju sedeći na turskim jastucima pored kamina.

Izvor: Super odmor




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Istanbul: Spoj nespojivog

Istanbul: Spoj nespojivog

Izvor: Lisa

[TABLE]
[TR]
[TD="align: center"][TABLE]
[TR]
[TD]1.jpg
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Boravak u Turskoj iskoristite i za obilazak brojnih zanimljivosti koje pruža ovaj neverovatni grad

Grad na Bosforu oduvek je bio raskršće civilizacija i religija, ali i centar sveta više od nekoliko vekova. I ime je nekoliko puta menjao - od Konstantinopolja, preko Carigrada, do današnjeg Istanbula. Danas se sastoji od evropskog i azijskog dela koje povezuje bosforski most. Evropski deo podeljen je na stari i novi deo, koje razdvaja zaliv Zlatni rog, a spaja most Galata.
Evo kratkog vodiča za one koji žele da upoznaju grad sa najzanimljivijom istorijom na svetu.


Aja Sofija
U starom evropskom delu grada nalazi se nekad najveća hrišćanska crkva na svetu, pa najveća džamija, a danas muzej. Potrebno je oko sat vremena za ulazak i obilazak.


2.jpg
Aja Sofija

Egipatski bazar
Egipatski bazar, poznatiji kao pijaca začina i slatkiša, mesto je odakle nećete lako izaći. Vreme potrebno za obilazak je relativno, u zavisnosti od interesovanja za ratluke, alve, šarene bombone, sitne turske kolače, začine, čajeve, egzotično voće…


Plava džamija

Jedna je od tri najveće džamije u Turskoj, impozantna i spolja i iznutra. Izuvanje pred džamijom je obavezno, a vreme potrebno za obilazak oko pola sata.


Poslednja stanica Orijent ekspresa

Sirkedži je mesto iz romana Agate Kristi i nekadašnja poslednja stanica Orijent ekspresa, najčuvenijeg voza u istoriji, koji je saobraćao između Pariza i Istanbula. Sačuvan je nekadašnji izgled zgrade, kao i restoran u kojem se nalaze fotografije poznatih putnika na ovoj najčuvenijoj železničkoj trasi.


Galata kula

Nalazi se u novom, evropskom delu Istanbula, a sa nje se pruža neverovatan pogled na ceo grad. Oko pola sata dovoljno je za razgledanje, a obavezno i fotografisanje jer se sa ovog vidikovca objektivom fotoaparata može „uhvatiti” stari deo grada sa džamijama, zaliv Zlatni rog, Bosfor, kao i azijski deo grada.


Cisterna Basilika

Rimski podzemni rezervoar za vodu nalazi se preko puta Aja Sofije, tj. nasuprot glavne ulice u tom delu grada. Vreme potrebno za obilazak, a možda i kafu (pod zemljom su napravili i kafe) iznosi pola sata do četrdeset minuta.


Grand bazar na Kapali čaršiji

Veliki bazar sa stotinama radnji sa suvenirima, tkaninama, lampama, nakitom, odećom i raznim sitnicama neizostavna je „stanica” u obilasku Istanbula. Skoro svaki trgovac na bazaru razume srpski, tako da je kupovina mnogo lakša jer je cenkanje obavezno. Potrebno je dva do četiri sata za obilazak, što takođe zavisi od interesovanja kupaca.


Vidikovac Čamlidža

U azijskom delu grada nalazi se vidikovac sa kojeg se vidi ceo Istanbul sa sve Bosforom i njegovim mostovima - jedan od najlepših utisaka koje ćete poneti kući. Nažalost, ako ste smešteni u starom evropskom delu grada odlazak do njega, zbog udaljenosti i vremena koje vam je potrebno da stignete, neće biti jednostavan.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Pamučne tvrđave Turske

Pamučne tvrđave Turske

Blic



Pamukale je jedno od najinteresantnijih i najneobičnijih mesta na svetu. Njegov naziv u prevodu znači tvrđava od pamuka, i uvreženo je mišljenje da je mesto tako nazvano zbog specifičnog izgleda litica i terasa, dok legenda govori da su davnih vremena divovi ovde sušili pamuk, pa otuda ime "Pamukale". Nalazi se na Egejskom moru i predstavlja izuzetno značajno prirodno obeležje Turske.

103804_pamukale1_af.jpg

Foto: Marcel Oosterwijk/flickr.com


Ukoliko pogledate fotografije Pamukalea pomislićete da se radi o snežnim terasama ili zamrznutim vodopadima, a tajna prelepog izgleda ovog mesta su zapravo izvori visoko mineralizovane vode bogate kalcijumom, koji se slivaju niz kaskadne terase na nagnutom terenu.

103805_pamukale2_af.jpg

Foto: Fathzer/flickr.com

Na ovaj način se stvara beličasta mreža, čija se blistavo bela boja može videti i sa udaljenosti od 20km. Temperatura izvora je između 35 i 100 stepeni Celzijusa i milenijumima unazad ove termalne vode blagotvorno deluju na psiho-fizičko stanje ljudi koji se kupaju u njima.

103806_pamukale3_af.jpg

Foto: Marcel Oosterwijk/flickr.com

Osim svojih zadivljujućih prirodnih karakteristika Pamukale u sebi krije i brojne kulturno-istorijske atrakcije. Antički grad Hijerapolis, koji je imao značajnu ulogu u širenju hrišćanstva u Anadoliji, je izgrađen na termalnim izvorima Pamukalea. U njemu ne bi trebalo zaobići drevni rimski amfiteatar, a još neke od znamenitosti kroz koje ćete osetiti duh antičkih vremena su Apolonov hram, Nekropola, Domicijev put i kapija, Hram Plutona, rimska kupatila...

78648_pamukkale_af.jpg


Pamukale i Hijerapolis su pod zaštitom svetske baštine UNESCO-a, a Pamukale je postao globalna atrakcija koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca. Ne propustite priliku da posetite Kleopatrine izvore gde možete uživati u isceliteljskoj moći tople vode.


[TABLE="class: antre_c back_c_1, width: 470"]
[TR]
[TD]Činjenice
- Pamukale se nalazi u jugozapadnoj Turskoj
- Sačinjen je iz 17 termalnih izvora
- Starogrčki grad Hijerapolis je osnovan u 2.veku p.n.e. a ime je dobio po Hijeri, prelepoj ženi Telefa, kralja Pergama
- Hijerapolis predstavlja mesto gde je preminuo jedan od dvanaest Apostola, Filip, zbog čega je postao značajan verski centar
- Hijerapolis i Pamukale su 1988.godine uvršćeni u listu svetske baštine UNESCO-a


[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Član
Učlanjen(a)
12.03.2013
Poruka
12
A zasto ne pricate o svojim iskustvima nego kopirate podatke sa sajtova... onda ova tema nema nikakv smisao... :assive:
 
Natrag
Top