Tražiti Boga srcem i umom

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Ja ne jedem skoro meso. Šnicle od soje, tjestenina, povrće. Ponekad riba.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Hm, dobra tema sta muskarci jedu, meso slabo, ne zato sto ne volim meso, nego meni to tesko pada za stomak, jednostvno ne prija mi. Mozda to ima veze i sa krvnim grupama i kulturom. Krvne grupe B vise vole meso da jedu, a krvne grupe A ne vole meso. Kombinacija AB jedu i jedno i drugo podjednako. To je kako je klasifikovano. E sad ja bih od mesa najradije jeo piletinu i ribu, neko ko je iz bosne on bi janje.. :)

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737

PSALAM 139 (138)

Pohvala Sveznajućeg

Jahve, proničeš me svega i poznaješ,
2 ti znaš kada sjednem i kada ustanem,
izdaleka ti već misli moje poznaješ.
3 Hodam li ili ležim, sve ti vidiš,
znani su ti svi moji putovi.

4 Riječ mi još nije na jezik došla,
a ti, Jahve, sve već znadeš.
5 S leđa i s lica ti me obuhvaćaš,
na mene si ruku svoju stavio.
6 Znanje to odveć mi je čudesno,
previsoko da bih ga dokučio.

7 Kamo da idem od duha tvojega
i kamo da od tvog lica pobjegnem?
8 Ako se na nebo popnem, ondje si,
ako u podzemlje legnem, i ondje si.

9 Uzmem li krila zorina
pa se naselim moru na kraj,
10 i ondje bi me ruka tvoja vodila,
desnica bi me tvoja držala.

11 Reknem li: »Nek’ me barem tmine zakriju
i nek’ me noć umjesto svjetla okruži!« –
12 ni tmina tebi neće biti tamna:
noć sjaji kao dan
i tama kao svjetlost.

13 Jer ti si moje stvorio bubrege,
satkao me u krilu majčinu.
14 Hvala ti što sam stvoren tako čudesno,
što su djela tvoja predivna.
Dušu moju do dna si poznavao,
15 kosti moje ne bjehu ti sakrite
dok nastajah u tajnosti,
otkan u dubini zemlje.

16 Oči tvoje već tada gledahu djela moja,
sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj:
dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.
17 Kako su mi, Bože, naumi tvoji nedokučivi,
kako li je neprocjenjiv zbroj njihov.
18 Da ih brojim? Više ih je nego pijeska!
Dođem li im do kraja, ti mi preostaješ!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
POJAM POBEDE U SVETOVNOJ, I BIBLIJSKOJ PERSPEKTIVI

Tokom istorije od najranijih početaka ljudske civilizacije, od Vavilona, preko Grčkih Olimpijskih igara, i sa modernim dobom elektronskih tehnologija i štampe - sa različih strana sveta mogli su se čuti glasovi o pobedama.

U početku pobedama u ratnim sukobima, a kasnije i gladijatorskim borbama u arenama i sportskim igrama - u kojima su pobednici proglašavani bogovima, a u modernom dobu kako u sportu, tako i u takmičenjima intelektualnog znanja, kvizova i igara na sreću, ili jednostavno u postizanju nekog cilja, ili prevazilaženju različitih životnih situacija.

U pogledu ratnih sukoba - danas je u okviru jedne nacije popularno govoriti o pobedama u prošlim ratovima, koje su obećavale stvaranje jednog novog pravednijeg i boljeg poretka.

Tako se u svetu svake godine obeležavaju nacionalni praznici pobede u ratovima za oslobođenje.

Julije Cezar je posle jedne bitke izjavio "veni, vidi, vici - dođoh, videh, pobedih"

Ljudi ne samo da su veličali nacionalne heroje koji su donosili slavu pobede - dočekujući ih na ulicama i trgovima uz pesmu i vatromet - oķićeni nacionalnim obeležjima, već su od toga napravili i svojevrsnu religiju.

Tako su mnogi narodi u prošlosti stvorili kultove - slaveći bogove i boginje pobede, poput boginja "Viktorije, Nike..
Same olimpijske igre u Grčkoj su se održavale u čast bogova sa Olimpa.

I pored činjenice da danas svet poseduje nekakvu svest o pobedi - realnost pokazuje jednu drugačiju sliku stvarnosti.
Sliku čovečanstva koje se nalazi u jednom stanju totalnog gubitnika - koji stoji pred ponorom koji preti da ga odvuče u svoje dubine.

Uzrok takvog stanja je upravo moralna i duhovna degradacija čovečanstva, u kome su sebični principi zauzeli prvo mesto u čovekovom životu, a pojam pobede ili postizanja nekakvog cilja - postao kao nekakva mračna zvezda vodilja radi ostvarivanja sopstvenih sebičnih ciljeva, koji bi mu doneli svetovnu slavu, uspešnu karijeru, i dobru zaradu.

Šta biblija reč Božja govori o pobedi, i kakvu ona ulogu i efekte treba da ima u čovekovom životu.

Biblija govori o tome - da svi ljudi na planeti zemlji poseduju telesnu i duhovnu prirodu.
Takođe, da se čovečanstvo od trenutka pada prvih ljudi Adama i Jeve nalazi u sred velike borbe između dobra i zla.

Ova borba se vodi ne protiv vidljivog, već nevidljivog neprijatelja sotone palog anđela i njegovih demona, koji se svim silama bore kako bi ljude zadržali u svojoj vlasti.

Sotona i demoni to čine tako što svojom destruktivnom obmanjivačkom silom deluju na čovekovo biće, i ubacuju u čovekov um zle grešne misli, i raspiruju u njemu svaki oblik telesnih strasti i želja - navodeći čoveka da krši Božanske principe morala zapisane u Božjoj reči, koji su dati radi našeg spasenja.

Po bibliji - najvažnija pobeda koju čovek treba da ostvari u svom životu, to je pobeda nad samim sobom, i nad sotonom i njegovom silom prevare.

Bog nas u svojoj reči poziva na postizanje ove lične pobede:

"Koji pobijedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin" ( otkrivenje 21. 7 ).

Apostol Pavle govoreći o ovoj velikoj borbi koju čovek vodi sa samim sobom, a protiv sile sotone - kaže sledeće:

"Ja nesretni čovjek, ko će me izbaviti od tijela smrti ove" ( Rimljanima poslanica 7. 24 ).

Na drugom mestu isti apostol daje živu nadu pobede:

"Ali hvala Bogu koji svagda nama daje pobjedu u Hristu Isusu, i kroz nas javlja miris poznanja svojega na svakom mjestu" ( 2 Korinćanima 2. 14 ).

Takodje, upućuje na ono šta čovek treba da čini da bi ovu pobedu ostvario:

A dalje, braćo moja, jačajte u Gospodu i u sili jačine njegove.Obucite se u sve oružje Božije, da biste se mogli održati protiv lukavstva đavolskoga:
Jer naš rat nije s krvlju i s tijelom, nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovoga svijeta, s duhovima pakosti ispod neba.
Toga radi uzmite sve oružje Božije, da biste se mogli braniti u zli dan, i svršivši sve održati se.
Stanite dakle opasavši bedra svoja istinom i obukavši se u oklop pravde.
I obuvši noge u pripravu jevanđelja mira;
A svrh svega uzmite štit vjere o koji ćete moći pogasiti sve raspaljene strijele nečastivoga;
I kacigu spasenija uzmite, i mač duhovni koji je riječ Božija.
I svakom molitvom i moljenjem molite se Bogu duhom bez prestanka, i uz to stražite sa svakijem trpljenjem i molitvom za sve svete" ( Efescima poslanica 6. 10 - 18 ).

Isus je još pre oko 2000 godina osigurao ovu pobedu svojom žrvom na krstu Golgote, i daje je svakom čoveku pod uslovom da sebe i svoju volju potpuno preda Bogu, i da dopusti Svetom Duhu da deluje na njegovo srce i misli i da ga promeni, i da ga kroz proces posvećenja očisti od greha, i od njega stvori savršenog čoveka u visini mere rasta Hristova.

Tako pojam pobede u biblijskoj perspektivi ima lični, ali i opšteljudski civilizacijski značaj, kako za lično spasenje, tako i spasenje čovečanstva u celini.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Jesam li vam dakle postao neprijatelj, što sam vam govorio istinu? Galaćanima 4,17

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
16473883_1750837164942362_9194883220172397765_n.jpg

Natrag