Travnjak za jedan dan - postavljanje gotove trave

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Travnjak za jedan dan - postavljanje gotove trave

Postavljanje travnog ,,busena,,
1267000307_30_FT0_ref24large.jpg


1267000307_30_FT0_ref32large.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Zasnivanje travnjaka


Za pravilno zasnivanje travnjaka je vrlo bitna dobra i kvalitetna priprema zemljišta koju treba blagovremeno obaviti. Nakon pripreme sledi setva koju treba obaviti od polovine aprila do polovine oktobra meseca. Van ovog termina setva se ne preporučuje iz više razloga. Niske temperature mogu oštetiti tek iznikle biljke a preterana vlaga može da izazove truljenje semena i mladih bilja. Takođe, setva se ne preporučuje pri visokim temperaturama jer mlade biljke mogu da dožive temperaturni šok. Zato je travu najbolje sejati u proleće ili ranu jesen.
Prosečna količina semena za setvu travnjaka iznosi 25-50 g/m2, a to zavisi od sastava mešavine, mesta i namene travnjaka. Ako se poseje manje semena može se javiti problem sa korovima koji brže rastu i koji mogu da guše mlade biljke, problem nastaje takođe i ako se koristi više semena. Zato je potrebno pre setve izračunati tačnu količinu semena.
Setva trave može biti ručna ili mašinska. Na manjim površinama se mahom obavlja setva omaške, tako šte se količina semena podeli na dva jednaka dela, prvi deo se seje uzduž pacele, a drugi popreko. Nešto više semena se posipa na rubovima parcela i na mestima gde se travnjak više gazi. Posle setve zemljište se izgrabulja ili se prekrije tankim slojem humusa, da bi se seme unelo u zemlju. Travnjak se zatim umereno zalije, što treba nastaviti i u narednom periodu.
Da bi seme što pre proklijalo, preporučuje se valjanje travnjaka laganim valjkom.
Prvo košenje travnjaka treba obaviti obično 2 meseca od setve, kada trava dostigne 5 cm, kosi se na visinu od 2,5 cm. Pri tome treba voditi računa da se ne oštete mlade biljke i prvo košenje se često izvodi ručnom kosom. Košenje u narednom periodu treba izvoditi redovno i pravilno, po toplom i vlažno vremenu travu treba kositi češće, a u sušnom periodu, ređe.
Na izgled travnjaka veliki uticaj ima redovno zalivanje koje treba da bude obilno tako da se dobro nakvasi sloj od 10-15cm.
Jedna od obaveznih mera nege travnjaka je prihrana, obavlja se dva do tri puta u toku sezone i to rano u proleće, u toku leta i u jesen. Pri prvoj prihrani đubrivo treba da sadrži više azota da bi se pospešio rast mlade biljke.


Milanka Miladinović, dipl. ing.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=1]Izrada travnjaka[/h] Ako želite lep i dobro negovan travnjak tu smo za Vas



  • POSTAVLJANJE TEPIH TRAVE
  • SETVA

Dobar travnjak koji će dugo trajati, rezultat je nekoliko koraka koji se moraju ispuniti. To su: dobra priprema zemljišta, izbor pogodnih vrsta ili smesa za setvu trave (preporuka je u najvećem procentu engleski ljulj Lolium perene, prava livadarka Poa pratensis i Festuka bez deteline, jer je ona agresivnija od gore navedenih biljaka i ubrzo može preovladati travnatom površinom što umanjuje kvalitet travnjaka, a i vizuelni efekat nije isti).

Postavljanje gotovog travnog busena može zameniti setvu trave i ima više prednosti: trava je već formirana (starosti oko jedne godine) i možemo da je postavljamo u širem vremenskom intervalu, jer ne postoji mogućnost od izmrzavanja i truljenja semena. Trava je vrhunskog kvaliteta i vizuelni efekat možemo odmah da postignemo. Naravno ovde je bitan i finansijski momenat.

Travama najviše odgovaraju plodna, umereno rastresita i umereno vlažna zemljišta. Često se mora obaviti neophodno čisćenje otpadaka, raznih nečistoća, ukloniti ostatke građevinskog materijala kao što su cigla, kamen, drvo i drugo. Zemljište je potrebno i dobro očistiti od korova mehaničkim putem ili hemijskim sredstvima. U slučaju da je zemljište jače zagađeno otpacima tako da se ne moze očistiti ili se njegovo čišćenje ne isplati tada se površinski, zagađeni sloj odstranjuje.

Nasipamo sloj humusne rastresite zemlje od 20-30cm, poželjno je da se u ovaj sloj unese stajsko ili veštačko NPK đubrivo sto je naša preporuka jer u slučaju đubrenja stajskim đubrivima veći je razvoj korovskih vrsta koje su nepoželjne u svakom travnjaku. Posle ovoga obavezno nasipamo sloj sitnog peska od 2-3cm koji sluzi kao drenažni sloj počnemo sa ređanjem travnog busena.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[TABLE]
[TR]
[TD="colspan: 3"]Travnjaci - održavanje travnjaka[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"] Da biste imali gust, zdrav i otporan travnjak, morate ga pravilno održavati. Samo lijepi i zeleni travnjak pružiti će vam zadovoljstvo boravka u vrtu. Redovita kosidba travnjaka, pravilno zalijevanje i dovoljno hranjivo tlo učiniti će vaš travnjak dovoljno otpornim na bolesti i opterećenja prilikom hodanja po travnjaku. [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
odrzavanje-travnjaci-5.jpg

Održavanje travnjaka
Osnovna pretpostavka je da ste sve prethodne radnje prilikom postavljanja travnjaka obavili stručno jer samo tada možete očekivati dobre rezultate od njege travnjaka. Najosnovnija njega se sastoji od pravilnog košenja, zalijevanja i prihranjivanja.
Zavisno od širine travnjaka uz cvjetne grdice i uske prolaze osim standardne kosilice koristiti ćete i trimer. Budite oprezni prilikom šišanja trave sa trimerom u blizini drveća ili grmova s malim visećim granama zbog mogućih ozljeda.

Izmjena lijepo njegovanog, zelenog travnjaka sacvjetnim gredicama, drvećem i ukrasnim grmljem smanjiti će monotoniju vrta. Samo travnjak ili samo živica samo će djelomično oživjeti vrt. U kombinaciji oni čine okolinu u kojoj se osjećamo kao u prirodi.


[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
odrzavanje-travnjaci-4.jpg

Košenje travnjaka
Ubrzo nakon kosidbe, trava će potjerati nove izbojke i travnjak će s vremenom postajati gušći.
Visina reza ovisi ovrsti trave. nikada nije dobro prenisko kositi travu, jer trava neće moći obnoviti nove izraste i biti će znatno rijeđa.
Ako ne kosite travu duže vrijeme, možete nakon toga kositi na polovicu dužine izrasle trave a ne nikako najkraće. preporuka je kositi redovito i kositi na jednaku visinu.

Kućni travnjaci se mogu kositi svakih 7-10 dana.
Visina do koje se kosi trava iznosi do 5 cm, na ukrasnim travnjacima ( crvena vlasulja ). Kućni travnjaci, od običnog ljulja mogu se kositi na visinu 3-5 cm.
Za vrijeme ljetnih vrućina, preporuče se rijeđe kositi travnjake.
Kosi se suh travnjak, iako kosilice mogu kositi i za vrijeme vlažnih dana ali ostaju tragovi od kosilce u mekom tlu.
Na tržištu ima mnogo vrsta i tipova kosilica. Koju ćete odabrati ovisi o mnogo faktora. Bitno je da kosilica bude laka za rukovanje, prikladna po kapacitetu za veličinui vašeg travnjaka i da ne bude bučna.
Ako koristite trimer za travu, preporuča se nositi zaštitne naočale, rukavice i čvrste cipele na vezanje. Prije početka košenja, poregledati travnjak i pokupiti štapove, grane kamenje a trimer koristiti prema uputama proizvođača.

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
odrzavanje-travnjaci-21.jpg
Zalijevanje travnjaka
Zalijevanje travnjaka mora početi prije nego se zemlja sasuši. Zalijevanje travnjaka sa jakim neraspršenim mlazom je se skuplja voda na travnjaku. Zalijevati se mora raspršenim, sitnim kapljicama i za to su najprikladniji vrtni raspršivači. Na tržištu ima mnogorazličitih tipova raspršivača: kružni, pravokutni, pokretni. Koji od njih odabrati?
Bitno je da odaberete prskalicu adekvatnu veličini površine vašeg travnjaka.

Većinu travnjaka treba zalijevati kad god je tlo suho bez obzira na godišnje doba.
Ako se suša nastavi u jesen, potrebno je zalijevati jednom ili dva puta tjedno.
Vrijeme zalijevanja u toku dana je prikladno kada je manje isparavanje. Najprikladnije doba dana je rano u jutro ili kasno na večer. Izbjegavajte zalijevanje u ranim večernjim satima, jer to potiče razvoj gljivične bolesti
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"] Prihranjivanje i aeracija travnjaka
Ako nemate kosilicu sa košarom za otkos, preporuka je otkos pokupiti ručno sa grabljama. Ostavljeni otkos na travnjaku može biti podloga za razvoj uzročnika bolesti. Osim otkosa sa travnjaka redovito otklanjajte grabljnjem otpalo lišće.
Prihranjivanje se nesmije nikako izostaviti. Zbog čestog košenje trave, smanjena je fotosinteza i taj nedostatak nadopunjuje se prihranjivanjem.

Prihranjivanje travnjaka počinje u rano proljeće,
ukoliko niste gnojili krajem jeseni. Na jesen se dodaju gnojivo sa dodacima kalija, kao priprema za zimu. Dalje se nastavlja u ljeti, lipnju i krajem listopada sa gnojivom sa dodacima fosfora. Gnojivo se mora raspršiti jednomjerno po cijeloj površini.
Iza prihranjivanja travnjak se umjereno zalije.
U vrijeme velikih vrućina ne preporuča se prihranjivanje.

Za profesionalno održavanje travnatih površina koriste se prozračivači (aeratori). Alati i strojevi koji odstranjuju se staru, požutjela trava, korov i mahovinu i time osigurava bolji rast travnjaku se omogućuje bolje protjecanje vode sa površine.
Aeracije se provodi u proljeće, prije prihranjivanja.

[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[/TABLE]
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[TABLE]
[TR]
[TD="colspan: 3"]Travnjaci - postavljanje travnatih tepiha - busena[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"] Tehnologija uzgoja i postavljanje travnatih tepiha iz gotovih travnatih busena omogućije brzo zasnivanje travnjaka oko okućnica i velikih travnatih površina. [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
travnati-busen-1.jpg

Travnati buseni - proizvodnja
U rasdanicim specijaliziranim za proizvodnju tarvnog busenja uzgoj se odvija specijalnom tehnologijom. Rasadnik Flora d.o.o iz Markovaca, Izrada travnog busenja Flora d.o.o. pokraj Našica, uzgaja i transportira i postavlja travnati busen visoke kvalite i vrste trave.
Određene vrste trava se siju i nakon određenog vremena se režu u trake i transportiraju na odredišta gdje se postavljaju.

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"] Proljeće i jesen su najbolja razdoblja u toku godine, za postavljanje travnatog tepiha. To je vrijeme kada nema prevelikog isušivannja tla. Kada imate uvjete za njagu i natapanje, položenog travatog tepiha, onda to mogu biti i topla ljetna razdoblja.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
travnjak-4.jpg

Priprema tla za travnjak
Zasnivanje travnjaka travnatim busenom, zahtjeva pripremu tla ppodjednako kao i za sjetvu. Tlo mora odgovarati tlu na kojem je proizvedeni travnati busen.
Rasadnici i obrtnici uspješno i brzo mogu postaviti travnati tepih prema vašim zahtjevima:
Vrtni centar flora Izrada i postavljanje travnog busenja Flora d.o.o.
Rasadnik Fuderer Radanik Fuderer
Mandragora Mandragora
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"] Travnati buseni - postavljanje
Travnati busen od nabavke do postavljanja može stajati oko 6 sat, ukoliko je zaštićen i do 10 stai. Tlo na koje se polaže mora biti ravno. Prilikom postavljanja neki se buseni šštete ali se na bacaju. Nakon postavljanja se popravljaju. Izržu se mjest oštećenja i postavi zakrpa od ostatka busena.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
odrzavanje-travnjaci-4.jpg

Nakon postavljanja, potrbno je dobro zaljevanje. travnjak se nako ntoga dobro osuši i može se valjati valjcima ili utabati nogama. To je potrebno provesti kako bi se površine tla i travnatog busena dobro prionule jedna uz drugu.
Dva tjedna nakon toga , travnjak možemo prihranjivati. Mjesec dana travnjak je kontinuirano potrebno vlažiti, dok ne postigne potpuno zakorijenjivanje. Iza tog vremena travnjak se održava kao i klasično postavljen travnjak, sjetvom.


[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[/TABLE]
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[TABLE]
[TR]
[TD="colspan: 3"]Travnjaci - zasnivanje novog travnjaka[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"] Prije zasnivanja novog travnjaka oko vaše kuće, potrebno je odabrati tip travnjaka koji najviše odgovara vašim željama i potrebama. Za svaku namjenu postoji određena mješavina trava, koja trvanjaku daje najbolju kvalitetu.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
sijanje-travnjaka-2.jpg

Planiranje travnjaka
Prilikom planiranja travnjaka, bitan je odabir kvalitetnog sjemena, vrste trave , priprema tla i oblik travnjaka. Za uspješan rast travnjaka moraju biti dobre pripreme, sijeme posijano u odgovarajuće vrijeme i nakon svega dobro održavanje.
Za lakše održavanje travnjaka prilikom košenja, prikladni su pravilni oblici većih pravilnih površina.
Da bi se spriječilo zadržavanje oborinske vode, zavisno od vrste tla, preporuča se izvesti travnjak pod adekvatnim nagibom. Za izrazito vlažna tla, potrebno je provesti drenažu a to prepustite stručnjacima.

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"] Odabir sjemena
Sjeme za travnjake je relativno jeftino. S obzirom da se radi o velikim površinama, kupite najbolju kvalitetu sjemena, tako da možete imati koristi od najnovije tehnologije i čvrstu i otpornu travu od bolesti. Mješavine od nekoliko sorti iste vste trava u različitim omjerima mogu pružiti jedinstven izgled travnjaka.
Prije nego što odlučite o vrsti trave, možete u lokalnim rasadnicima saznati koje su sorte prilagođene vašem području.
Najmanje truda zahtjevaju mješavine kao engleski ljulj, livadna vlasulja i vlasulja crvena.
Dvije vrste trava
Gotova sve vrste trava za travnjake klasificirane su za hladno i toplo podneblje.
U poljoapotekama ili obližnjem, regionalnom rasadniku možete dobiti savjete koje sorte odabrati da najbolje uspjevaju u vašem vrtu što se tiče klimatskih uvjeta.

Trava za hladna podneblja, vrsta je trave koja je uglavnom prilagođeni za sjevernije, kontinentalne klime, gdje će snažno rasti u proljeće i jesen.
Trava za topla podneblja, su prilagođeni za jug i najbolje raste u toplom krajevima gdje su blage zime. Ljeti ima zelenu boju i dobar rast.

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
sijanje-travnjaka-1.jpg

Priprema tla za travnjak
Zdravije tlo je prvi uvjet za bolji travnjak.
Ako niste tlo pripremili na jesen prije zime, onda ga morate pripremiti do 2 tjedna prije sjetve kako bi dobili tlo očišćeno od krova.
Provjerite vrstu tla. Za tlo, više kiselo nego što je prikladno za travu ( veća kiselost od 6,0) , dodajte vrtni vapnenac, koji će neutralizirati višak kiselosti. Nikada ne stavljajte gnojivo i vapno istovremeno, jer kombinacija stvara amonijak i izvaja se koristan dušik.

Tlo se pripremi ručnom frezom ili štihačom i poravna grabljama. Obrađuje se suho tlo, na koje se nanese gnojivo obogačeno fosforom i sastojcima za rast dubokog korijenja.Sjetva novog tavnjaka je najprikladnija od svibnja do lipnja.
Sijanje sjemena radimo prema uputstvu sa pakovanja, gostoće po m2 ( 15-20 g/m2 ).
Ne pretjerujte sa gustoćom. Velike gustoće onemogućuju dobar rast, Oko biljke nema kruženja zraka i razvijaju se štetne gljivice. Grabljama se sjemenke rahlo prekriju zemljom. Tlo se nakon sjetve poljeva često u malim količinama, da se ostavri dobra klijavost. Vrijeme klijavosti je najkraće za ljulj, 5-8 dana a 3 tjedna za crvenu vlasulju i livadnu vlasnjaču.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]
sijanje-travnjaka.jpg

Bez obzira dali sijete cijeli travnjak ili samo manji dio vrta, ispitivanje tla, je na prvom mjestu.
Tlo bi trebalo biti neutralno ili blago kiselo, s pH vrijednosti od 6 do 7. Kako bi se osigurala dobra klijavost i rast sjemena dodaje se vapno.
Tlo koje se sasoji od gline ili ilovače, može se poboljšati kvaliteta tla dodavanjem riječnog pijeska u omjeru 1:3 ( pjesak:zemlja )
Kvalitetna zemlja mora biti debljine min. 20 cm.



Za velike površine koristite mehaničke sijačice. Sijanje vršite prvo u jednom smjeru a drugi pota okomito na prvi smjer.
Za gustoću sijanja pridržavajte se preporukama na pakovanju.
Osim toga, mnogi stručnjaci preporučuju sijanje travnjaka sa mješavinama. Posavjetujte se sa svojim dobavljačem i odabrate vrstu sjemena koja će najbolje uspjevatti u vašem području.
Izbjegavajte jeftino sjeme. Može biti staro i nema više dobru klijavost.

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"] Neke sorte travnjaka se može podići iz sjemenja a neke iz polaganje travnatog busenja ili hidrosjetvom.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]TRAVNJACI[/h]
travnjaci.jpg




Travnjak je ukras svakog vrta ako je izgrađen i održavan u skladu s temeljnim pravilima i potrebama te usklađen s neposrednim okolišem u kojem se nalazi. Travnjak u vrtu ima nekoliko funkcija, u prvom redu to je njegova estetska vrijednost, u smislu da pruža osjećaj ljepote i prostornosti, a jednako tako služi i kao prostor za igru i slobodno kretanje.


PRIPREMA I PLANIRANJE TERENA

Za lijep travnjak potrebno je pripremiti teren prije sjetve na taj način da se zemljište na kojem će se obaviti sjetva prekopa i dobro usitni da bi se stvorio fini površinski mrvičasti sloj debljine desetak centimetara. Potrebno je očistiti površinu od svih biljaka (korova ili nekog drugog bilja) mehanički - čupanjem korova ili kemijski - primjenom herbicida. Teren za travnjak mora se isplanirati i izmjeriti jer će nam dobivena kvadratura biti temelj za izračunavanje količine sjemena, gnojiva, plodne zemlje, pijeska i vremena potrebnog za izvedbu i održavanje travnjaka. Pri planiranju zemljišta teren ne smije biti potpuno ravan već mora imati pad od najmanje 0,5 % radi nesmetanog otjecanja atmosferskih voda. Sve neravnine uklanjamo nasipavanjem ili rastiranjem zemljišta. Zemljište se prekopava ručno ili kultivatorom, na dubinu od 10 cm za plodna humusna tla, 10-20 cm za teška, zbijena, glinasta tla. Sastav tla može se i popraviti. Tako se u pjeskovita tla dodaje treset, u glinena tla pijesak, a na vrlo tvrda i zbijena tla humusni sloj debljine 5 cm. Usitnjena zemlja se kasnije valja valjcima. Nakon valjanja površinski sloj zemlje se prorahli grabljama i ostavi da se slegne nekoliko dana.


GNOJIDBA TLA




Tjedan dana prije sjetve tlo je potrebno pognojiti mineralnim ili organskim gnojivima. Jedna od najčešćih pogrešaka koja uzrokuje loš izgled travnjaka je običaj da se zemlja gnoji neposredno prije sjetve trave i to stajskim gnojem koji nije dozreo. Naime, takav nedozreli gnoj sadrži vitalne sjemenke korova koje će u vrlo kratkom vremenu zakoroviti vaš travnjak. Da bi izbjegli takvu kontaminaciju zemljišta sjemenom korova nikako ne valja gnojiti zemljište jednogodišnjim, već odležalim višegodišnjim stajnjakom. Zemljište je potrebno prihraniti posebnim gnojivom za travnjake 2-3 puta godišnje sa 10-20 g gnojiva na četvorni metar. Preporučuje se upotreba mineralnog NPK gnojiva u formulacijama 8:16:8 ili 10:10:10.

SJETVA TRAVNJAKA

Najpogodnije vrijeme za sjetvu trave je sredina proljeća, dakle vrijeme prije početka jakih vrućina ili rana jesen, kad su vrućine prošle a još ne prijeti opasnost od naglih zahlađenja i oštrih mrazeva. Kilogram sjemena dovoljan je za zasijavanje od 30-40 četvornih metara travnjaka, pri čemu posebnu pozornost treba obratiti na ravnomjerno raspoređivanje sjemena prilikom sjetve. Da bi to postigli potrebna količina sjemena dijeli se na dva dijela. Prvu polovicu sijemo u smjeru sjever-jug, a drugu u smjeru istok-zapad. Sjeme trave je vrlo lagano, pa za sjetvu odaberite suh i miran dan bez vjetra. Ruku kojom sijete držite nisko pri tlu i razbacujte sjeme što je moguće ravnomjernije, tako će te gubitak sjemena smanjiti na najmanju moguću mjeru. Sjeme nakon sjetve lagano zagrabljajte ili prijeđite šupljim valjkom (da se sjeme bolje priljubi uz tlo i da se osigura potrebna vlaga za nicanje). Nakon 10-20 dana pojaviti će se prve vlati. Jedan od najefikasnijih načina obrane od ptica nakon sjetve je prekriti zasijane površine tamnom prozračnom tkaninom. To možete učiniti tako da oko budućeg travnjaka zabite kratke kolce i na njih razapnete tkaninu tako da ona ne leži izravno na zemlji.


ZALIJEVANJE TRAVNJAKA


Travnjak je najbolje zalijevati u ranim jutarnjim satima ili kasnim poslijepodnevnim satima, kada sunce više nije toliko jako. Mladu travu zalijevajte raspršivačem koji je postavljen u najfiniji položaj, tako da ispušta samo vodenu maglicu. Mlada trava zahtijeva svaki dan oko 4 l vode na četvorni metar, no kad naraste i dobro razvije korijenje, ta će se količina osjetno smanjiti.

KOŠENJE TRAVNJAKA

Izgled i kvaliteta travnjaka izravno ovisi i o redovitoj i pravodobnoj košnji. Najčešće se travnjak kosi kada trava dosegne visinu od oko 10 cm. Iznimka od toga je mlada trava koju kosite prvi put. Nju treba pokositi kada naraste otprilike 5-7 cm. Tada je preporučljivo koristiti strižnu ili ručnu kosu , jer rotacijska može počupati mlade busene trave zbog slabijeg korijena. Obavezno pokosite travu prije nego što padne snijeg, jer će zimi pod snježnim pokrivačem trava početi truliti, pa će vaš travnjak u proljeće izgledati vrlo ružno.

IZBOR SJEMENA


Izbor sjemena, odnosno sjemenske mješavine ovisi o tipu tla, o tome dali je travnjak sunčan ili u sjeni, te o namjeni travnjaka. Kućni vrt objedinjuje više tipova travnjaka po namjeni kao što su: uporabni travnjak, travnjak za igru i ukrasni travnjak. Takvi tipovi travnjaka imaju srednje zahtjeve u pogledu njege. Tipovi uporabnog travnjaka i travnjaka za igru imaju dobru sposobnost opterećivanja i otpornosti na sušu, dok se ukrasni travnjak odlikuje gustom tratinom. U sjemenskim mješavinama nalazi se 3,4-5 vrsta sjemena trava, u kojima je jedna vrsta nosilac bitnih svojstava, a ostale ju prate u manjem volumnom postotku. Travnjaci zasijani smjesom sjemena lakše su prilagodljivi klimi i terenu od onih zasijanih samo jednom vrstom. Mješavine sjemena obično se nalaze u pakiranju od 1 kg i dovoljne su za zasijavanje površine od 40 četvornih metara, a postotak klijavosti im se kreće od 65-70 %.

Za travnjake na sjenovitim terenima najčešće se koristi ova mješavina sjemena:
40 % Festuca rubra rubra (Vlasulja crvena)
30 % Poa trivalis (Obična vlasulja)
20 % Poa memoralis (Šumska vlasulja)
10 % Agrostis tenuis (Rosulja)

Za travnjake na vlažnim terenima:
40 % Festuca rubra commutata (Vlasulja crvena)
40 % Festuca rubra rubra (Vlasulja crvena)
10 % Agrostis tenuis (Rosulja)
10 % Phleum pratense (Mačji repak)

Najčešće mješavine sjemena koje se nalaze u prodaji pripremljene za sjetvu na okućnicama su u ovim omjerima:
50 % Lolium perenne (Engleski ljulj)
25 % Festuca pratensis (Livadna vlasulja)
25 % Festuca rubra (Vlasulja crvena)
50 % Lolium perenne (Engleski ljulj)
40 % Festuca pratensis (Livadna vlasulja)
10 % Festuca rubra (Vlasulja crvena)

Nakon što smo kvalitetnom pripremom tla i sjetvom uspjeli uzgojiti kvalitetan travnjak predstoji nam njegovo redovito održavanje. Mjere održavanja travnjaka obuhvaćaju njegovu košnju, prihranu, prozračivanje, zaštitu od bolesti, štetočina i korova i dr. Prema tome, da bi smo očuvali naš travnjak u dobrom stanju potrebno je puno truda i volje tijekom cjele godine, na što je spreman svatko tko želi imati lijepo uređen vrt i okućnicu.
Da bi tijekom cijele godine uživali u predivnom izgledu našeg vrta, posebnu pažnju trebamo posvetiti planiranju, uzgoju i održavanju travnjaka. Travnjak prvenstveno treba planirati jer povezuje sve elemente vrta, perivoja i krajolika u jednu skladnu cjelinu koja nam služi za odmor i rekreaciju. Pažljivim planiranjem, pripremom i sjetvom travnjaka učinili smo tek polovicu posla koji nam je potreban da bi postigli cilj, a to je gusti zeleni travnjak. Kako bi ostvarili cilj potrebno je uložiti mnogo truda u njegovo održavanje.
Redovite mjere održavanja travnjaka su: košnja, prihrana, prozračivanje, skarifikacija, topdresing, valjanje i zalijevanje. Koju ćemo mjeru i kojim intenzitetom primjenjivati ovisi prvenstveno o stanju našeg travnjaka i o željenim rezultatima. U narednom tekstu upoznati ćemo se sa svakom od navedenih mjera.

KOŠNJA TRAVNJAKA


Košnja travnjaka ovisi o tipu travnjaka, vrsti trave i o godišnjem dobu. Kositi možemo vrlo rijetko (do 2 puta godišnje) ili vrlo često (1-2 puta tjedno) što ovisi o tipu travnjaka.
Tako se travnjaci koji se nalaze na kosinama i polu prirodni travnjaci kose vrlo rijetko,1-2 puta godišnje. Uporabni travnjaci kao javno zelenilo, travnate površine stambenog naselja i kućni vrt kose se 1-2 puta mjesečno. Ukrasni i sportski travnjaci kose se 1-2 puta tjedno.
Učestalost i visina košnje ovisi i o vrsti trave. Podzemni organi kod jednogodišnjih trava sastoje se iz čvora busanja i čupavog korijenja, a kod višegodišnjih trava nalazimo i podzemne stabljike (rizome) koji služe kao organi za vegetativno razmnožavanje. Dakle, trave imaju podzemni čvor busanja ili imaju puzavu stabljiku. Prema tome svi su pupovi ispod ili na razini tla i košnjom ili ispašom odstranjuju se samo listovi i izdanci. Dio biljke koji raste ostaje nepovrijeđen i biljka nakon košnje može ponovo stvarati nove izdanke. Izgled i kvaliteta travnjaka ovisi o redovitoj i pravodobnoj košnji.
Travnjak se najčešće kosi kad trava dosegne visinu od 8-10 cm. Oko dva mjeseca nakon sjetve počinjemo sa prvom košnjom, kada trava naraste 5-8 cm. Pri prvoj košnji noževi moraju biti dobro naoštreni da bi se izbjeglo čupanje vlati mlade trave. Kosimo li prenisko, trava se teže obnavlja, a ljeti strada od suše. Uskolisne trave bolje podnose košnju od trava širokog lista. U početku vegetacije (ožujak ) trava raste sporo, sredinom travnja brže i u lipnju dostiže maksimum. Krajem kolovoza ponovo počinje intenzivnije rasti, da bi sredinom rujna dobila silaznu putanju. Prema tome najveći broj košnji imamo od polovice travnja do sredine lipnja kada trava najintenzivnije raste. U proljeće i rano ljeto kosite jednom na tjedan, a ljeti i u jesen rjeđe. Posljednju košnju obavite što kasnije, početkom studenoga da trava ne ostane previsoka, jer bi pod dugotrajnim pokrivačem mogla istrunuti.
U puno slučajeva postavlja se pitanje da li otkos ukloniti sa travnjaka ili ne? U većem broju slučaja ako se radi o lakšem, pjeskovitim tlu otkos se ostavlja, a ako se radi o težem, glinastom tlu otkos se uklanja. U praksi se najčešće kod primjene rotirajućih kosilica koje se koriste za košnju kućnih vrtova i parkova otkos uklanja, a kod primjene vretenastih kosilica koje se koriste za golf terene i ukrasne travnjake otkos ostavlja.

Prednosti uklanjanja otkosa sa travnjaka su:

- na travnjaku je smanjeno djelovanje glista
- olakšana je sljedeća košnja
- smanjena je mogućnost širenja korova i pojava gljivičnih oboljenja

Prednosti ostavljanja otkosa na travnjacima su:

- pozitivno djelovanje kod visoke aktivnosti tla
- ako količina otkosne mase prelazi 50 g/m 2 višak se uklanja, a manje količine ostavljenog otkosa za suhog i toplog vremena djeluju kao malč koji zadržava vlagu.
- Ako se uz travnatu površinu nalazi ograda, zid ili neki drugi sagrađeni objekt, korisno je na tom dijelu travnjaka napraviti obrub od betona ili položenih cigli, što će nam znatno olakšati košnju na tim dijelovima travnjaka.

PRIHRANA

Kao jednu od najvažnijih mjera održavanja travnjaka koju nikako ne smijemo zapostaviti je i redovita prihrana travnjaka. Naime, čestom košnjom travnjaka smanjena je fotosinteza biljaka kojom se biljka opskrbljuje potrebnim hranjivima, u tom slučaju taj nedostatak u ishrani našeg travnjaka nadoknađujemo prihranom. Prihranjivati možemo organskim i mineralnim gnojivima.

Organska gnojiva kao što su npr. stajski gnoj, kompost, treset stvaraju humusni sloj u tlu, duže se razgrađuju, pa se iz tog razloga i dodaju svake 2-3 godine. Prilikom njihove primjene trebamo voditi računa da takvo gnojivo nije zaraženo vitalnim sjemenkama korova, jer ćemo u protivnom primjenom takvog gnojiva u vrlo kratkom vremenu zakoroviti travnjak. Iz tog razloga ne gnojimo sa 1-god. stajnjakom, već sa odležalim višegodišnjim stajnjakom.

Kod mineralnih gnojiva možemo prihranjivati 2-3 puta godišnje, sa 10-20 g/m2. Tako se npr. prije početka vegetacije, zavisno o stanju usjeva i tla dodaje dušično gnojivo da bi se potakao razvoj zelene mase. Dušik se dodaje da stimulira rast u kritičnom razdoblju, npr. ako je u jesen travnjak sijan u teškim uvjetima (zbijeno tlo, loša kvaliteta tla i sjetve). Prije kraja vegetacije (prije zime) travu treba pripremiti pa se dodaje kalijevo gnojivo čijom primjenom se postiže otpornost trave na hladnoću i mraz. Prije same zime ne dodajemo dušično gnojivo da ne bi potakli pretjerani rast zelene mase.

Prva prihrana se preporučuje od sredine veljače do početka ožujka, a druga od početka druge dekade ožujka pa do defolijacije travnjaka. Na godinu ukupno utrošite 45-90 g/m2 gnojiva. Prihranu vršite za oblačnog vremena, ujutro ili navečer, prije kiše ili zalijevanja, utrošivši 5-10 l/m2 vode. Nikako ne smijemo vršiti prihranu za vrijeme jakih vrućina i po vjetrovitom vremenu.

PROZRAČIVANJE (AERIFIKACIJA)

Prozračivanje travnjaka provodi se strojevima za aerifikaciju tzv. aerifikatorima, i to prije gnojidbe ili navodnjavanja da bi se uravnotežili učinci gaženja. Na većim površinama (sportski tereni, golf igrališta) aerifikacija se provodi sa posebnim valjcima sa šiljcima koji prozračuju tlo na dubini od 2-3 cm. Na manjim površinama kao što je kućni travnjak učinak prozračivanja može se postići primjenom specijalnih cipela sa šiljcima, strojevima za prozračivanje tratine s rotirajućim zupcima ili vilama. Kod sportskih terena česta je pojava lošeg stanja tla, a to se najviše očituje u zbijenosti tla. Biljka u takvim uvjetima ne može normalno razvijati korijenov sustav, ne prima dovoljno hranjiva i posljedica toga je da odbacuje dio listova. U nekim slučajevima ugiba cijela biljka, pa tako dolazi do ogoljavanja terena.
Za regeneraciju takvog terena trebamo obaviti dosijavanje. Teren prethodno treba prozračiti, a često se dodaje i pijesak da se nadoknadi materijal i zatim se obavi dosijavanje terena.
Za popunjavanje ogoljelog terena mogu se koristiti i gotove role trave. Gotovi travnati buseni polože se gusto, jedan do drugoga na dobro izravnatu i pripremljenu podlogu, povaljaju se i dobro zaliju. Za nekoliko dana trava će se primiti i izjednačiti sa ostalim travnjakom.

Strojevi za aerifikaciju:
- Aerifikator sa šupljim šiljcima:
Prilikom primjene ovog aerifikatora šuplji šiljci radom vade čestice tla pa tako ostaju rupice u tlu koje se poslije nadopunjuju. Rupice se nadopunjuju pijeskom, a ravnanje terena vrši se mrežom koja se vuče po tlu.
-Aerifikator sa punim šiljcima:
Koristi se najčešće na pjeskovitim tlima. Šiljci se zabijaju u tlo i tako ga prozračuju, ostavlja manje tragove od aerifikatora sa šupljim šiljcima.
-Dubinski razrahljivač tla:

Prozračivanje terena takvim strojem vrši se tako što njegovi noževi ulaze dublje u tlo i pritom vibriraju. Takvim načinom rada postiže se učinak finog površinskog rahljenja tla.

SKARIFIKACIJA


U početku vegetacije na površini travnjaka ponekad se može pojaviti mekani sloj polu razgrađene trave tzv. ''filc''. On se javlja kad je razgradnja organske tvari veća od njezinog nastanka. Takav sloj štetno djeluje na razvoj i rast travnjaka. Do takve pojave može doći uslijed: kisele reakcije tla, slabe dreniranosti tla, sporog otjecanja površinske vode, predoziranja dušičnim gnojivom, prejakog nadzemnog rasta trave i prevelikog udjela lignina u biljnoj masi. Trave roda Festuca (vlasnjače) češće uvjetuju pojavu takvog sloja na površini tla. Takav sloj je mekan, vlažan i pogodan je za nastanak bolesti i pojavu štetnika. Sa površine tla možemo ga pokupiti grabljama ili mrežom koju povlačimo po tlu i zatim ga ukloniti sa travnjaka. Na površini travnjaka također često uočavamo pojavu velikog broja hrpica na površini tla što su uzrokovane velikom pojavom i radom glista. Takve hrpice nam ometaju rad kosilice, a možemo ih također izravnati mrežom ili grabljama.

TOPDRESING

Ovu metodu koristimo da bi popravili svojstva tla. Vrši se tako da se na površinu tla nasipava smjesa pijeska, organske tvari i hranjiva, do visine od 4 mm. Metodom topdresinga popunjavamo depresije u tlu, povećavamo propusnost tla i prozračnost terena, a ujedno unosimo i potrebna hranjiva.
Na manjim površinama smjesu nasipavamo ručno i metlom ili grabljama poravnamo površinu. Ta se metoda najčešće koristi kod tla koja imaju ph>7 (tla alkalične reakcije) i na glinastim tlima, gdje nasipavamo pijesak veličine granula od 0,06-2 mm. Organska tvar koju koristimo za nasipavanje (treset, kompost) ne smije sadržavati sjeme korova, a ako se koristi mora se prethodno sterilizirati.

VALJANJE

Valjanje tla se vrši kod same sjetve i kad trava naraste oko 2mm da bi učvrstili mladu travu koja je izašla klijanjem. Nakon sjetve valjamo laganim valjcima da bi pritisnuli sjeme uz sjetvenu posteljicu i tako uspostavili kapilaritet sjemena sa tlom da bi ono dobilo potrebnu vlagu za klijanje, jer bi se u protivnom sjeme osušilo. Na uporabnim travnjacima se izbjegava često valjanje, osim u rano proljeće kad se teren zbog mraza izdigne i tako razdvaja i trga korjenčiće trave od dubljih slojeva tla što izaziva propadanje trave. Takav teren povaljamo valjcima da bi trava opet uspostavila kontakt sa tlom i uspješno se održala i regenerirala u proljeće.

ZALIJEVANJE

Najveću količinu potrebne vode trava vuče iz tla. Međutim ukrasni travnjak treba puno više vode da bi se održao u dobrom stanju, a pogotovo u vrijeme velikih vrućina. Iz tog razloga na travnjacima provodimo dodatno navodnjavanje.

Postoje dva sustava navodnjavanja:
-Pokretni sustav navodnjavanja: Koristi se samo za izrazito ravne terene. U praksi se rijetko koristi.
-Stacionirani sustav navodnjavanja: Kod takvog sustava dovodne cijevi i same prskalice su ukopane u tlo, a pri uključivanju navodnjavanja prskalice iskoče van. Sustav je tako izveden da pokriva svaki kvadrat površine i postoji mogućnost samo uključivanja prskanja u točno određenom vremenu.

Općenito sve raspršivače je potrebno namjestiti u najfiniji položaj tako da ispuštaju samo vodenu maglicu. Travnjak je najbolje zalijevati u ranim jutarnjim ili kasnim poslije podnevnim satima. Sustave za navodnjavanje kod kojih postoji više mogućnosti navodnjavanja pogodnih za male površine moguće je naći u svakom bolje opskrbljenom vrtnom centru.
Asortiman se kreće od najjednostavnijih mlaznica kojima sami vršimo zalijevanje, pa sve do specijalnih raspršivača koji namješteni u određeni položaj impulsno raspršuju finu vodenu izmaglicu u svim smjerovima zalijevanja. Takav sustav je ujedno najpraktičniji i najpovoljniji. Travnjak je jednolično zaliven, utrošeno je manje vode, izbjegnuto je gaženje tla pri zalijevanju i potrebno vrijeme je svedeno na minimum.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=1]Saveti za formiranje i održavanje vrtova[/h]
[h=2]Uređenje dvorišta[/h] Finansijske mogućnosti prvenstveno utiču na izbor i način uređenja. Uspehu projekta uređenja vrta doprinose dobar ukus, skladnost, proporcije, bez obzira na elemente koji se koriste za njegovu realizaciju. Kompozicija vrta stilski treba da bude usklađena sa arhitekturom zgrade, sredinom u kojoj se nalazi i da ističe postojeće prirodne elemente.
Ukoliko se odlučite na uređenje vrta treba da obratite pažnju na dva bitna detalja: vrtna arhitektura ( kapije,ograde,staze ) i ozelenjavanje. Na početku se moraju izvšiti zemljani i građevinski radovi. U nekim slučajevima treba ispoštovati položaj terena ili ga treba izmeniti da bi vrt dobio nov izgled.
Treba znati da ravnim površinama odgovaraju prave staze a neravnim nepravilne linije. Uspešno dizajnirani vrtovi pripadaju jednom od tri osnovna načina dizajniranja: kružnim, dijagonalnim i četvrtastim motivima.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Košenje je jedan od najvažnijih zadataka prilikom održavanja travnjaka zbog toga što redovno košenje doprinosi bujnosti travnjaka. GARDENA nudi dva različita tipa kosilica: rotacione kosilice za standardno košenje i cilindrične za izrazito fino košenje.
1d96ec52.png
Ukoliko želite da nađubrite travnjak prirodnim putem, najbolje je da izaberete kosilicu koja ima funkciju malčiranja. Posebno je na proleće važno kositi travnjake najmanje jednom nedeljno. GARDENA kosilice za travu imaju posebno sečivo za nisko koje služi za nisko i precizno košenje trave.

Bez obzira na to da li ćete izabrati električnu ili akumulatorsku rotacionu kosilicu, kosilicu na benzinski pogon ili onu koja ima uređaj za upravljanje ili pak cilindričnu kosilicu koja može biti ručna, električna i akumulatorska kako biste vašu baštu pretvorili u autentičan engleski vrt, GARDENA proizvodi predstavljaju pravo rešenje za sve vaše potrebe.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Za dobijanje gustog travnjaka neophodno je njegovo pravilno košenje. Ni jedna jelka niti bor neće izgledati dobro ako je oko njih loša trava.
Za košenje travnjaka važi pravilo da prvobitnu dužinu travnjaka skraćujemo za 1/3. To znači da 6 cm visoku travu kosimo na dužinu 4 cm. Optimalna visina travnjaka iznosi oko 2–3 cm. Ako budete kosili isuviše nisko, postoji mogućnost da vam se trava osuši. Ukoliko po svaku cenu želite da imate sasvim nizak travnjak, ne zaboravite da ga dobro zalijete posle košenja (bar 10–15 l vode na 1 m2).
Kod nas se koriste 2 vrste kosilica – klasične i kosilice sa malčiranjem.
Kosilice sa malčiranjem ne kupe pokošenu travu, nego je seckaju na sitne delove i razbacuju po travnjaku. Travnjak se na ovaj način prilikom svakog košenja automatski đubri. Međutim, ove kosilice nisu pogodne ako na travnjaku imate bazen, jer biste na tabanima u bazen unosili sitne komade trave. Za ove travnjake je bolje koristiti klasične kosilice s korpom za sakupljanje trave.
Danas takođe postoje kosilice prelaznog tipa. Ako stavite korpu za travu dobićete klasičnu kosilicu, a ako korpu ne stavite – dobićete kosilicu sa malčiranjem.
Kosilice se mogu koristiti za košenje travnjaka čiji je nagib do 15º. Ako se vaš travnjak nalazi na strmijem zemljištu, morate koristiti ručnu kosilicu. Ručnu kosilicu je dobro koristiti i za košenje oko drveća i trajnih biljki zasađenih na travnjaku ili na njegovim ivicama.
 
Natrag
Top