Šta je novo?

Travnjak za jedan dan - postavljanje gotove trave

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Šta uraditi sa pokošenom travom? Ako volite lep, nizak travnjak sigurno ga često kosite. Međutim, često košenje donosi velike količine pokošene travi koja vam (ako ništa ne uzgajate) jedino smeta. Većina baštovana koje lično poznajem pokošenu travu baca u smeće. Ja sa nevericom vrtim glavom i čudim se zašto tako rasipaju najjeftinije đubrivo.
Pokošena trava je pogodna za takozvano malčiranje. U pitanju je polaganje organskog materijala (pokošene trave, komposta, suve kore borova) na zemljište oko ukrasnih i namenskih biljki. Malčiranje ograničava prekomerno isparavanje vode, dugo održava povoljnu vlagu zemljišta i stvara povoljnu mikroklimu za korisne mikroorganizme. Štaviše, pokošena trava koju stavimo oko biljki oslobađa hranljive materije koje biljke lako preuzimaju. Malčiranje paradajza i patlidžana može vrlo efikasno da ograniči pucanje plodova. Ako za malčiranje upotrebite pokošenu travu ili nezreli kompost možete sprečiti opadanje plodova ribizli i ogrozda tokom suše koja je npr. ove godine bila vrlo duga. Suva kora borova nema hranivu vrednost te se koristi samo za malčiranje na reprezentativnim mestima – u parkovima, ispred kuće, u dvorištu,…
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Najbolji period za podizanje novog ili dosejavanje starijeg travnjaka je od maja do juna, ali s obrzirom na to da je ova godina bila izuzetno slaba što se padavina tiče, pogodno vreme za sejanje će biti tek u julu.
1. podizanje novog travnjaka Mesto na kome želite podići novi travnjak prekopajte do dubine 10–15 cm. Površinu zemlje sravnajte i prevaljajte valjkom.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Dalje imate dve mogućnosti:
a) zasejte travnjak Prvo izmerite površinu na kojoj želite da zasejete novi travnjak. Izračunajte koliko vam je potrebno travnog semena, računajte da vam je na 1 m2 potrebno 25 g setvenog semena + dodajte na svakih 10 m2 25 g semena za eventualno dosejavanje. Prilikom kupovine pazite da semena bude sveže, jer travno seme vrlo brzo gubi klijavost (klijavost dvogodišnjeg semena je niža od 50%). Prilikom kupovine vodite računa i o tome da li je seme u prodavnici bilo dobro skladišteno (ako je seme vlažno, ili neka semena klijaju – ne kupujte ga. Tako ćete izbeći bespotrebno razočarenje). Cena semena se u prodavnicama kreće od 3 s€/kg (u zavisnosti od vrste). Prilikom kupovine semena izaberite sortu u zavisnosti od toga kako ćete travnjak koristiti (razmislite da li ćete po njemu često hodati, da li ćete ga koristiti za aktivnu sportsku aktivnost, ili ne planirate da hodate po travnjaku, ili ćete ga koristiti isključivo za ishranu živine). Nikada ne kupujte neoznačeno seme! Ozbiljne firme imaju informacione letke koji će vam pomoći prilikom izbora semena među ogromnom količinom travnih smeša. U svakoj dobroj prodavnici bi vam ovakve leteke trebali dati na vaš zahtev. Kupljeno seme skladištite na suvom, hladnom i tamnom mestu. Ne preporučujemo vam da odlažete seme za sledeću godinu, jer brzo gubi klijavost. Seme sejte „široko“, u maju (ove godine tek u julu). Pre sejanja pomoću uskih grablji napravite brazdice u zemlji do dubine oko 1 cm. Posle sejanja površinu prevaljajte (npr. valjkom) i dobro zalijte. Seme niče oko 14 dana. Kad travnjak posegne visinu 10 cm, prvi put ga pokosite. Ako posle košenja na travnjaku nađete gola mesta možete ih dosejati. Ako želite da dobijete gust izgled travnjaka kosite ga do polovine septemba u 1–2 nedeljnim intervalima. Pokošenu travu nikad ne bacajte! Pročitajte pažljivo članak na poslednjoj strani ovog broja.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
b) za podizanje tavnjaka upotrebite unapred uzgojene travnate tepihe Ovo je brži, ali i nešto skuplji način. U svakom slučaju je povoljniji, jer kod većine firmi u kojima možete da kupite ovakve travnate tepihe cena uključuje i njihovo postavljanje. Dakle, rešićete se svog posla spojenog s podizanjem novog travnjaka. Za podizanje travnjaka koristite gotove, unapred uzgojene travnate tepihe. Njihova cena se zajedno sa postavljanjem kreće oko 90–150 slovačkih kruna/m2 (u zavisnosti od vrste).
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
2. negovanje starijeg travnjaka Svakog proleća (u zavisnosti od vremena tokom marta – maja) travnjak grabljama očistite od lišća i suve trave, a ako je potrebno dosejte ga. Travnjak će preko zime mraz „izvući“, pa je zato dobro da ga na proleće prevaljate. Na oporavljanje travnjaka blagodarno deluje i aeracija zemljišta. Za aeraciju možete napraviti jednostavan alat. Pripremite 2–3 cm debelu dasku dimenzija oko 30×30 cm. U nju zakucajte oko 10 cm duge eksere tako da izbijaju na drugu stranu. Udaljenost između eksera bi trebalo da bude 2–3 cm. Dasku sa ekserima pričvrstite na drvenu ručku (njena dužina zavisi od vaše visine, trebalo bi da bude toliko dugačka da vam se sa alatom radi dobro). Posle košenja zabadajte eksere u zemlju tako što ćete na dasku stati. Izvucite ih iz zemlje i postupak ponavljajte po celoj dužini travnika. Eventualno možete koristiti i vile. Ako želite da zalijete travnjak, zalijte ga posle aeracije. Voda će dospeti tamo gde je potrebno – do korenja.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Lep travnjak je centralni deo svake bašte i ponos njenog vlasnika. Nakon dugih zimskih meseci u kojima je malo sunčanih dana, travnjacima je potreban vazduh i nova energija kako bi povratili bogatu, zelenu boju. Nedelje kiše i mraza su iza sebe verovatno ostavile kompaktno i nepropusno zemljište – velike površine trave bez sjaja i delovi obrasli mahovinom. Travnjaku i zemljištu je potrebna nega. Čim se zemljište na proleće osuši, možete početi sa tretmanom ozelenjavanja.
Prvo što bi baštovani-amateri trebalo da urade je da izvade kosilicu iz šupe. Precizno pokošen travnjak nije samo praznik za oči. Redovno košenje je važno jer čini travu gušćom, a površine slabo obrasle travom pretvara u gust travnjak. Baštovani koji žele da njihovi travnjaci izgledaju poput onog na Vembliju trebalo bi da koriste ručnu, cilindričnu kosilicu kompanije GARDENA, koja omogućava istu onu preciznost kada se koriste makaze. Ako više volite „konvencionalnije” košenje travnjaka, linija GARDENA proizvoda sasvim sigurno ima nešto što vam odgovara. Travnjak koji se koristi se u suštini može pokositi do visine od tri do pet centimetara. Kada je reč o dekorativnim travnjacima, može se ostaviti visina od jednog do tri centimetra.

Na kraju, potrebno je da vaš travnjak bude provetren jer osetljiva trava ne može dobro da raste bez dovoljne količine vazduha i vode. Upotreba GARDENA EVC 100 električnog aeratora za travnjake, koji omogućava da vazduh prodre do korenja, daje izuzetne rezultate. Aerator vrši „piling” travnjaka. Ovaj snažni uređaj efikasno uklanja požutele slojeve pokošene trave i ostatke mrtvih biljaka kako bi travnjak mogao ponovo da diše. Dubina prodiranja sečiva se može podesiti na dubinu od 2-3 mm kako se ne bi oštetilo osetljivo korenje trave. Potom nanesite na travu još jednu poveću dozu đubriva koje se sporije razlaže, čime ćete obezbediti gustinu i bogatu, zelenu boju travnjaka.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Travnjaci imaju poseban sjaj u martu. Sveža zelena površina na kraju zime najavljuje dolazak proleća uz mladu, zelenu travu koja se konačno pomalja. Pored toga što je atraktivna u to doba, na mnogim mestima trava započinje godišnje odgonetanje zagonetke: Šta je sada najbolje učiniti da bi travnjak zaista bujao?
Proteklih nedelja mnogo čitalaca GARDENA biltena poslalo je svoja pitanja u vezi sa travnjacima. Hvala vam! Međutim, u okviru samog biltena u mogućnosti smo da odgovorimo na svega tri ili četiri pitanja. Iz tog razloga smo grupisali pitanja o travnjaku i dali odgovore u ovom dodatku o travnjacima. Budući da nije svako zainteresovan za sve, organizovali smo informacije po abecednom redu koristeći ključne reči. Pretražite oko dvadesetak ključnih reči da biste pronašli savet GARDENA stručnjaka – i uživajte u izvrsnoj sezoni travnjaka!
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=3]Aerifikacija[/h] Da, ovaj termin zaista postoji i rado ćemo vam objasniti šta znači! Odnosi se na ventilaciju korenja trave. Travnjaci su često zasejani na zemljištima koja nisu dovoljno peskovita, pa do korenja dolazi premalo vazduha, a za njih je neophodno da dišu. Usled toga, zemljište je previše čvrsto, a rast trave je usporen. Aerifkikacija, tj. dodavanje vazduha, može da bude od pomoći. Posebni uređaji za negu i uređivanje bašte koriste se za bušenje rupa na travnjaku. Ove rupe se zatim popunjavaju krupnim peskom da se ne bi formiralo blato. Na taj način površinska voda bolje otiče, a koren trave dobija više vazduha, što obezbeđuje bolji rast trave. Na malim travnjacima ispred kuće ili na problematičnim mestima (npr. na izrazito glinovitom zemljištu i/ili na lokacijama sa stajaćim vodama), travnjak može da se aerifikuje pomoću vila.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=3]Mravi[/h] Čujemo da su prava napast! Kada je reč o kućama, uglavnom ćete ih videti pored ploča od kojih je staza napravljena ili oko kamenja za gaženje po travnjacima – manje ih ima na sredini travnjaka. Mravi ne oštećuju sam travnjak, već obrazuju gomilice peska. Možete ih ukloniti sredstvom za uklanjanje mrava ili – ako je u pitanju manja površina – pomoću praška za pecivo koji se posipa po suvom vremenu. Imajte na umu da se veliki mravi koji nastanjuju drveće ne smeju ubijati jer su zaštićena vrsta. Mogu se pronaći u oblastima blizu šuma.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=3]Kako olakšati posao?[/h] Ukoliko planirate da zasadite travnjak, nemojte koristiti bilo koje seme. Sada postoji mešavina semena koja olakšava rad, čini rast ravnomernijim i utiče na to da trava raste oko tri puta sporije. To znači ređe košenje i skraćivanje.
 
Top