Torte i kolači sa višnjama i trešnjama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čokoladna torta sa višnjama

8504_cokoladna-torta-sa-visnjama--cherry-filling-shutterstock_41175418_if.jpg


ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA

POTREBNO JE

ZA KORU 3 jajeta, 3 kašike šećera, kesica vanilin šećera, 2 kašike limunovog soka, kašičica nastrugane kore pomorandže, 3 kašike oštrog brašna
ZA FIL 500 g neslanog sremskog sira, 100 g šećera, 250 ml slatke pavlake, 100 g rastopljene čokolade za kuvanje, kesica želatina, 200 g očišćenih višanja, 50 ml vode, 50 g seckanih lešnika, kesica želatina
ZA GLAZURU 100 g čokolade za kuvanje, 50 g maslaca
ZA DEKORACIJU umućen šlag, višnje i trešnje

PRIPREMA

Žumanca, šećer i vanilin šećer penasto umutite. Dodajte sok od limuna, nastruganu koru pomorandže, brašno i čvrst sneg od belanaca. Smesu preručite u podmazan i brašnom posut okrugli kalup. Pecite 20 minuta na 180 stepeni. Višnje i vodu stavite da se kuvaju i, kad višnje omekšaju, skinite s vatre, te ohladite. Penasto umutite sremski sir i šećer, te sastavite sa želatinom. Na kraju dodajte dobro umućenu slatku pavlaku.
Odvojte trećinu smese i pomešajte sa prokuvanim višnjama, a u preostali deo umešajte rastopljenu čokoladu. Na koru rasporedite polovinu čokoladnog fila, zatim stavite beli fil sa višnjama i na kraju premažite preostalim čokoladnim filom. Čokoladu i maslac rastopite na pari i, kad se prohladi, premažite tortu. Držite je u frižideru najmanje dva sata da se ohladi i stegne. Pre služenja ukrasite šlagom, višnjama i trešnjama.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Višnje u testu

8503_visnje-u-testu-stock-photo-cherry-sponge-cake-shutterstock_33710494_if.jpg


VIŠNJE U TESTU

POTREBNO JE
4 jajeta, 200 g šećera, oko 150 g brašna, 4 kašike mleka, 300 g očišćenih višanja ili trešanja ZA DEKORACIJU kašika šećera u prahu, pola kesice vanilin šećera, trešnje ili višnje

PRIPREMA
Mutite šećer i žumanca, pa dodajte mleko i ujednačite masu. Zatim sastavite sa brašnom i dobro umućenim belancima. Testo preručite u podmazan i brašnom posut pleh. Pospite višnjama ili trešnjama i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Pečen kolač pospite šećerom u prahu koji ste pomešali sa vanilin šećerom, ukrasite svežim trešnjama ili višnjama i isecite.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Višnje na bavarskom kremu

8502_visnje-na-bavarskom-kremu-stock-photo-vanilla-dessert-with-cherry-confiture-shutterstock_41995045_kul.jpg


VIŠNJE NA BAVARSKOM KREMU

POTREBNO JE

ZA KREM 250 ml mleka, 4 žumanca, 100 g šećera, kesica vanilin šećera, malo soli, kesica želatina, 2 kašike konjaka, 200 ml slatke pavlake ZA SOS 250 g očišćenih višanja, 150 g šećera, pola kašičice cimeta

PRIPREMA

Penasto umutite žumanca, šećer i konjak da dobijete gustu smesu. Posebno skuvajte mleko sa vanilin šećerom, pa još vruće polako sastavite sa umućenim žumancima, uz neprekidno mešanje. Nastavite sa kuvanjem na laganoj vatri, mešajući da se krem ne uhvati za dno posude. Vruć krem skinite s vatre i umešajte u oceđeni želatin, omekšan u vodi. U rashlađeni krem umešajte umućenu slatku pavlaku i razlijte u čaše. Šećer ušpinujte sa malo vode, ređe nego za slatko. Dodajte višnje i kuvajte. Kad višnje omekšaju, začinite cimetom i ostavite da se ohladi. Ohlađen sos razlijte u čaše sa rashlađenim kremom i poslužite.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta s višnjama

Torta s višnjama

Za 8 osoba: 9 žumanaca, celo jaje, 150 g šećera, kašika višnjevače, 50 g kakao praha, 60 g mlevenih badema, 10 mlevenih piškota, 9 belanaca, 600 g očišćenih višanja, 150 g šećera, 3 kašike gustina, kašičica soka od višanja i 7,5 dl slatke pavlake.

Penasto umutite žumanca, celo jaje i šećer, pa u dobijenu masu sipajte višnjevaču i snažno promešajte. Dodajte kakao u prahu, bademe, piškote, čvrst sneg od belanaca i 50 g šećera. Sve pažljivo pomešajte i sipajte u pleh za torte, obložen kolačarskim papirom i dobro podmazan. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepni, pa smanjite na 180 stepeni i pecite dok torta ne počne da se odvaja od kalupa. U međuvremenu očišćene višnje pomešajte sa šećerom i ostavite ih da odstoje dok ne puste sok. Pomešajte gustin s kašičicom soka od višanja, a višnje kuvajte do vrenja. Čim tečnost sa višnjama proključa sipajte gustin i kuvajte, uz stalno mešanje, dok se masa ne zgusne. Skinite s ringle i ostavite da se ohladi. Za to vreme umutite šlag od slatke pavlake. Ohlađen biskvit horizontalno prepolovite. Svaku koru poprskajte mešavinom vode, šećera i višnjevače. Prvu koru premažite ohlađenim sirupom od višanja, prekrijte drugom korom, pa premažite šlagom od slatke pavlake. Tortu na kraju ukrasite struganom čokoladom.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćna torta

Voćna torta



Sastojci: 600 grama višanja, dva veća pakovanja piškota, tri kisele pavlake, 250 grama slatke pavlake, 15 kašika šećera, dva decilitra soka od višanja.

Priprema: Pomešanu pavlaku sjediniti sa šećerom i višnjama. Ako su zaleđene ne treba čekati da se odmrznu, jer će tečnost upiti piškote. Posudu za tortu prekriti alufolijom, a onda na dno prvo ređati piškote, prethodno potopljene u sok od višanja, pa mešavinu pavlake i voća. Red piškota i voćnog nadeva stavljati dok ima, vodeći računa o tome da poslednji sloj budu piškote. Preostalim sokom poprskati piškote i ostaviti u frizu nekoliko sati da se stegne. Nakon toga, tortu iz šerpe izvrnuti na odgovarajuću tacnu i premazati šlagom sa svih strana. Po želji ukrasiti višnjama ili nekim drugim sezonskim voćem.







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slatko osveženje

Slatko osveženje

Za 6 osobe: 500 g višanja, 200 g crvenih ribizli, 60 g šećera u pahu, 2 listića želea, 1 dl slatke pavlake, 250 g krem sira, 3 jajeta, 8 piškota i 60 g šećera u prahu.

Ribizle očistite, stavite u posudu, dodajte šećer i malo vode da ogreznu i kuvajte uz stalno mešanje da se masa zgusne. Listiće želea razmekšajte u malo hladne vode, ocedite, sipajte u posudu sa ribizlama, promešajte i dodajte oprane i očišćene višnje. Smanjite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Pola količine ostavite sa strane, a ostatak izmiksajte, procedite, pomešajte sa slatkom pavlakom i ostavite da se ohladi. Za to vreme penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte krem sir i na kraju čvrst sneg od belanaca. Sve lagano promešajte. Piškote izlomite i rasporedite u 6 staklenih čaša, odozgo sipajte kremu od sira i jaja, preko toga višnje i žele od ribizla, pa opet kremu od sira i na kraju prelijte mešavinom sirupa od višanja i slatke pavlake. Do serviranja čuvajte u frižideru.





 
Član
Učlanjen(a)
14.04.2010
Poruka
50
MIMOZA TORTA

Potrebno je 300 grama mlevenog keksa
8 jaja
1 margarin
1 soja seckanih oraha
1 solja ociscenih visanja
1 solja suvog grozdja

Prvo umutiti margarin sa 10 kasika secera,u to dodati 2 belanca,
zatim 8 vec umucenih zumanaca,keks,orahe,suvo grozdje,visnje.

Sve sastojke dobro ali lagano izmesati,pa oblikovati koru kao za
tortu,okruglo ili cetvrtastog oblika.

Dobro umutiti 6 belanaca sa 6 kasika secera,a na sporetu staviti
u serpu 10 kasika secera da se otopi,i tako vrelo sipati kap po kap
u belanca,a mikserom non stop mesati dok se belanca ne ohlade.
Ovako umucen i ohladjen fil premazati preko torte,ostaviti u friz
da odstoji,i onda sluziti
Moze i slag odozgo,ali ne mora,ovako je lepsa,i jos jedna napomena
ako se stavljaju zamrznute visnje onda ih po odmrzavanju treba
ostaviti da se ocede da nebi razvodnile koru.
 
Član
Učlanjen(a)
09.08.2010
Poruka
2.132
Seri kuglice

Potrebno je:

- 200g. secera
- 350g. pecenih,mlevenih,lesnika
- 50-60 dobro iscedjenih visnji iz kompota
- 400g. cokolade
- 6 supenih kasika mleka
- 50ml ruma

Priprema:

Visnje potopimo u rum i ostavimo ih da stoje pola sata da povuku aromu.

Cokoladu istopimo na pari, pa dodamo secer, lesnike i mleko. Mesamo dok ne dobijemo glatku, jednolicnu masu.
Od te mase formiramo kuglice velicine oraha, sa visnjom u sredini.
Kuglice odmah valjamo u kristal secer (secer se nece zalepiti ako mesa pocne da se steze) i stavljamo u korpice.

Preporuka:

Odlicno idu uz sampanjac i penusava bela vina.

Prijatno...
kuhar.gif
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prugaste kocke

9706_prugaste-kocke-stock-photo-blueberry-cake-with-whipped-cream-and-orange-decoration-shutterstock_48988786_if.jpg


PRUGASTE KOCKE

POTREBNO JE

ZA KORU 3 jajeta, 150 g šećera, 50 ml ulja, 100 ml mleka, 100 g čokolade, 70 g brašna, kesica praška za pecivo, 100 g mlevenih lešnika
ZA TAMNI FIL 400 ml mleka, puding od čokolade, 60 g šećera, 100 g čokolade, 6 kašika jake crne kafe, 250 g maslaca
ZA BELI FIL 150 g očišćenih višanja ili trešanja, 2 kesice šlag pene, 2 kesice šlag fiksa
ZA DEKORACIJU 2 kesice preliva za torte, šlag, čokoladne mrvice

PRIPREMA

Jaja i šećer penasto izmešajte mikserom, dodajte ulje, mleko, rastopljenu čokoladu, brašno pomešano s praškom za pecivo i lešnike. Smesu dobro izjednačite i preručite u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Prašak za puding pomešajte sa dve-tri kašike šećera. Od hladnog mleka odvojte šest kašika i izmešajte ih sa smesom pudinga i šećera. Ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre i sastavite ga sa razmućenim praškom za puding. Nastavite da kuvate još dva minuta, ali pazite da vam se krem ne zgusne previše. U topli puding umešajte rastopljenu čokoladu i crnu kafu. Dobro ga ohladite, sastavite ga sa umućenim maslacem i rasporedite po ohlađenoj kori. Umutite šlag penu s vodom, dodajte oceđene višnje ili trešnje, još malo mutite i rasporedite po tamnom filu. Na kraju prelijte pripremljenim prelivom izmešanim sa seckanim višnjama ili trešnjama. Ohlađen kolač isecite na kocke, svaku ukrasite šlagom i pospite čokoladnim mrvicama.





 
Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
490
Nešto razmišljam već 2 sedmice da napravim neku tortu a sve me mrzi...:vorred:
Mada bih mogla sad da smutim nešto ili sutra. Pa mi treba savet.

Mislila sam da napravim obične 2 kore (patišpanje) i da u njih sunem malo extrata lešnika, na prvu koru samo puding od vanile (nisam kupila margarin za onaj klasičan fil), pa višnje, a na drugu slatka pavlaka + višnje i na kraju šlag.

Da li valja ovo praviti ovako, bez fila već sa pudingom, i sa običnim korama? :dance2:

(ako neko uopšte otvori ovu temu..)

I da li treba da prskam kore sokom s obzirom da su višnje već... vlažne dovoljno... :mrgreen:
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top