Torte i kolači sa višnjama i trešnjama

Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Šeri kuglice:

rrqyd2.jpg


Upustvo za pripremu:

Potrebno je :

1. 200 g. mlevenih oraha,
2. 100 g. čokolade,
3. 100 g. kristal šećera,
4. belance, ušećerene višnje,
5. kristal šećer za ukrašavanje.

Priprema:

Pomešati orahe sa rendanom čokoladom. Umutiti belance sa
šećerom, dodati orahe i čokoladu i dobro promešati. Smesom
obložiti višnju, formirati kuglice i uvaljati u kristal šećer.

 
Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Torte i kolači sa višnjama

TORTA SA VIŠNJAMA ILI TREŠNJAMA

Upustvo za pripremu:

Sastojci:

- jaja (4 kom.)
- margarin (250 g)
- prašak za pecivo (1 kesica)
- šećer (250 g)
- višnje (1 kg)
- brašno (250 g)


Način pripreme:

Penasto umutiti margarin sa šećerom, dodati žumanca, zatim brašno u koje je umešan prašak
za pecivo i na kraju čvrst sneg od belanaca. Sve blago promešati i dodati voće. Peći u
prethodno podmazanom i brašnom posutom plehu. Ispečenu i ohladjenu tortu posuti šećerom
u prahu.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Švarcvaldska torta

Švarcvaldska torta



Upustvo za pripremu:


Sastojsci:

7,5 dcl slatke pavlake
- 9 jaja
- 200g šećera
- 1 dcl trešnjevaće
- 20g naribane čokolade
- 100g mrvica od keksa
- 60g naribanog badema
- 50g kakaoa u prahu
- 400g višanja bez koštica (najbolje višnje iz rakije tzv. pijane višnje)

Priprema:

Umutite 8 žumanaca, 1 celo jaje, šećer i kašiku vode dok masa ne postane penasta.
Tome dodajte nariban badem, mrvice keksa,kakao i sneg od 8 belanaca.
Masu sipajte u kalup za tortu prečnika 25cm, prethodno namazan maslacem i posut brašnom. Pecite na umerenoj toploti 45 minuta.
Kad se testo ohladi presecite ga na 3 dela.
Prethodno napravite sirup od malo gustina, mleka i soka od višanja. Sirupom premažite prvu koru. Zatim poredjajte višnje. Preko njih namažite deblji sloj ulupane slatke pavlake, u koju ste stavili trešnjevaču. Drugi deo testa stavite preko pavlake, takodje zalijte sirupom pa zatim celu tortu premažite debljim slojem pavlake.
Tortu ukrasite struganom čokoladom i trešnjama iz slatka. Obavezno je do služenja držite u hladnjaku.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Svarcvald torta

ŠVARCVALD TORTA


:info:

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]

Potrebno je: 100 gr. putera,100 gr. šećera,1 vanil šećer, 100 gr. prah šećera,4 jaja,70 gr. oljuštenih i samlevenih badema ili oraha,100 gr. čokolade u prahu,50 gr. brašna i 50 gr. skrobnog brašna ( ili 100 gr. brašna) 1 prašak za pecivo,7-10 kašika višnjevače,malo soka od višanja, pola litre slatke pavlake, višnje iz kompota 750 gr. ili sveže ocedjene oko 500 gr. ili zamrznute,malo rendane čokolade za ukras.
Posebno umutiti čvrst sneg od belanaca a u drugoj posudi penasto umutiti puter,šećer i vanil šećer pa dodati žumanca,badem ili orahe,čokoladu u prahu,brašno i skrobin sa praškom za pecivo.U to lagano umešati sneg od belanaca. Kalup za pečenje dobro namazati i posuti brašnom pa izliti masu i peći 20-30 min. na 180-200 stepeni na sredini rerne.Pečeno ohladiti i iseći na 3 kore.Pavlaku dobro umutiti sa 100 gr. šećera u prahu.Na tacnu staviti donju koru pa je poprskati sa višnjevačom pomešanom sa malo soka od višanja ako ima,pa staviti deo šlaga oko 2 cm i preko šlaga idu višnje(treba ih dobro ocediti).Zatim ide druga kora a postupak je isti. Nakon toga treća kora koja se premazuje samo šlagom i sa strane celu tortu. Ukrasiti je višnjama i rendanom čokoladom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jednostavna torta sa višnjama

Jednostavna torta sa višnjama



Potreban materijal:
6 jaja
180gr brašna
narendana korica jednog limuna
120gr šećera
1 kašika mlevene instant čokolade
400gr višanja bez koštica
sok od višanja za potapanje kora
300ml slatke pavlake
malo prah šećera – po ukusu
.



Priprema:
Žumanca pomešati sa dve kašike tople vode i penasto umutiti sa šećerom. Dodati limunovu koricu, čvrstu penu od belanaca, brašno i mlevenu čokoladu. Peći u zagrejanoj rerni oko pola sata na 200C. Kada se pečena kora ohladi, preseći je na dva dela. Slatku pavlaku umutiti sa prah šećerom. Kore prskati sokom od višanja, poređati polovinu višanja, staviti polovinu umućene slatke pavlake, prekriti drugom korom i ponoviti postupak. Po želji, ukrasiti krupno rendanom čokoladom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Plazma torta sa višnjama

Plazma torta sa višnjama

torta-sa-visnjama.jpg


Potrebno:
500ml slatke pavlake, 300ml šlag - pene, 1 kisela pavlaka, 200gr klasičnog plazma keksa, 300gr mlevenog plazma keksa, 1/2kg višanja, 0,5l mleka, 1 štangla čokolade za kuvanje.

Priprema:
Umutiti slatku pavlaku. Umutiti 200gr šlaga sa 2dl mleka i u to dodati kiselu pavlaku.Sve to sjediniti (kiselu pavlaku i šlag) i podeliti na 2 dela, pa u jedan deo staviti 300gr mlevenog plazma keksa. Plazma keks u komadu umakati u mleko i redjati na plato. Zatim poredjati jednu polovinu mase, višnje, drugu polovinu mase (s keksom) i odozgo nafilovati sa ostatkom umućeđnog šlaga. Ukrasiti izrendanom štanglom čokolade za kuvanje.
 
Član
Učlanjen(a)
21.02.2010
Poruka
23
Dunavski talasi sa višnjama

Dunavski talasi sa višnjama


food_015.jpg



Potrebno je:

Za testo: tegla višanja (720 g),
200 g putera,
150 g šecera,
4 jaja,
375 g brašna,
3 kašicice praška za pecivo,
20 g kakao praha, kašika mleka.

Za krem:

2 kesice pudinga od vanile,
750 ml mleka,
100 g šecera,
300 ml pavlake,
kakao za posipanje.

Testo:

Višnje ocediti. Omekšali puter penasto umutiti sa šecerom. Jaja pojedinacno, jedno za drugim umešati, pa sa mucenjem nastaviti sve dok se šecer ne rastopi.
Rernu prethodno zagrejati na 175 stepeni. Pomešati brašno i prašak za pecivo, umešati u puter umucen sa jajima, masu dobro ujednaciti. U jednu trecinu testa umešati kakao i mleko. Svetlo testo izruciti u pleh obložen papirom za pecenje. Na ovo testo rasporediti ocedene višnje. Preko njega sipati tamnu trecinu testa, odozgo izravnati. Peci oko 45 minuta.

Krem

Prah za puding razmutiti sa 150 ml mleka, a preostalo mleko sipati u šerpu i zakuvati. Skinuti sa vatre, umešati razmucen prah, uz mešanje pustiti da provri. Šerpu zatim spustiti u ledenu vodu i masu mešati dok se ne ohladi.
Pavlaku cvrsto ulupati i umešati u ohladeni puding.

Završnica

Krem u obliku talasa premazati preko testa i ostaviti u frižideru da se oko dva sata ohladi. Pred služenje kolac iseci i posuti kakao prahom. Po želji, ukrasiti svežim višnjama ili višnjama iz slatkog.
Prijatno!

1-59.gif
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Švarcvaldska torta od višanja

Švarcvaldska torta od višanja

„Schwarzwälder kirsch Torte“, švarcvaldska torta od višanja je u Nemačkoj kraljica torti. Nema čuvenije nemačke torte od torte sa višnjama. Kao Snežana iz bajke stoji na svečano postavljenom stolu.


46824683494634943e28b522965529_orig.jpg


Snežno beli šlag, kao krv-crvene višnje, piškota od tamne čokolade i naravno, kao dekoracija rendana čokolada. Ova torta divno miriše na najfiniji liker od aromatičnih višanja. Poznata je i u Americi kao Blek mauntin čeri kejk (Black Mountain Cherry Cake). Prvi put je pomenuta negde oko 1930. godine, tako bar piše u muzeju kolača u Kicingenu.

Torta se sastoji od: donje, tvrđe i hrskave kore, meke čokoladne piškote i 2 vrste fila.

Sastojci i priprema

Za donju koru:

- 125 grama brašna
- 60 g putera
- 45 g šećera
- 1 žumance

Izmešati sve sastojke u posudi ili na stolu. Staviti da se peče u kalup za tortu, iste veličine kao kasnije za piškotu - 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 175 °C. Pustite da se ohladi.

Za piškotu:

- 210 grama brašna
- 8 jaja
- 120 grama šećera
- 40 grama čokolade
- 1 kašičica kvasca

Odvojite žumanca od belanaca. Ulupajte sneg od belanaca sa šećerom. Izmešajte brašno i kvasac. Izmutite dobro žumanca dok ne postanu beličasta. U umućena žumanca dodajte mešavinu brašna, kvasca i čokolade. Spojite dve mase. Stavite u okrugli kalup za tortu (26 cm) koji ste namazali masnoćom i posuli brašnom. Stavite testo da se peče 55 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C.

Za fil od višanja:

- Tegla kompota od višanja, oko 400 g
- 3 kašičice kukuruznog brašna, skroba

Ocedite višnje, sačuvajte 1/4 l tečnosti. Odvojite četiri kašike od 1/4 l oceđenog soka i pomešajte s kukuruznim brašnom. Ostatak tečnosti prokuvajte. Kada proključa, dodajte mešavinu kukuruznog brašna i soka. Ostavite 16 višanja za ukras na vrhu torte.

Za beli fil i preliv

- 1 litar slatke pavlake
- 5 listova želatina ili učvršćivača za šlag
- 50 g marmelade ili želea od višanja
- 50 g strugane čokolade
- "Kirschwasser" - rakija od višanja; kao alternativa može da se koristi i liker od višnje.

Ugrejte marmeladu od višanja. Izrežite čokoladnu piškotu na dva ili tri dela. Premažite donju koru i jednu piškotu marmeladom.

Umutite slatku pavlaku, šećer i učvršćivač. Poprskajte nekoliko kapi rakije po piškoti. Namažite sloj ulupanog šlaga po piškoti i poređajte višnje. Nekoliko kapi rakije na višnje i pokrijte s drugim krugom piškote. Ostatak krema namazati po vrhu i na stranama torte.

Ukrasiti višnjama i struganom čokoladom.


"Deutsche Welle"



 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Letnja torta sa višnjama

Letnja torta sa višnjama

Potrebno je:

6 jaja
120 g šećera
120 g brašna
50 g rastopljenog butera
1 kg očišćenih višanja
1 šolja prezli od keksa
150 g šećera
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih ulupati u čvrst sneg sa 60 grama šećera, kao za puslice. Žumanca umutiti sa 60 grama šećera u penastu masu, pa dodati rastopljeni buter i brašno. Masu izmešati pa dodati penu od belanaca, pa sve zajedno dobro umešati da se dobije ujednačena masa. Šerpu od 4 litra namazati buterom, poprašiti brašnom, pa razliti dve trećine mase. Staviti u pećnicu da se upola ispeče. Izvaditi iz pećnice, porećati očišćene višnje, posuti višnje sa šećerom i mrvicama od keksa, preliti ih ostatkom testa, pa vratiti u pećnicu, da se ispeče torta do kraja. Pečenu tortu pustiti da se ohladi, posuti je prah šećerom, seći je na kriške i služiti.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Batida sa višnjama


7498_sema-torte-sa-koktelima-ZA-BLIC-21-ide_kul.jpg


BATIDA SA VIŠNJAMA

POTREBNO JE

Za testo: 150 g brašna, 15 g kakaoa, 2 kašike praška za pecivo, 125 g šećera, vanilin šećer, 3 jaja, 150 g butera, 75 ml likera od višnje
Za fil:
čaša višanja, 150 ml soka od višanja, 100 ml vode, 30 g šećera, pakovanje crvenog želea
Za preliv:10 listića belog želatina, 150 ml likera od višnje, 50 g šećera, 600 ml slatke pavlake, 50 ml soka od višanja

PRIPREMA

Umutite sastojke za testo, sipajte ga u pleh i pecite 30 minuta na 180 stepeni. Izvadite koru i po njoj poređajte oceđene višnje. Za krem žele pripremite prema uputstvu na pakovanju, i pomešajte ga sa 150 ml soka od višanja, vodom i šećerom. Za preliv takođe pripremite želatin prema uputstvu i pomešajte ga sa likerom, šećerom i sokom od višanja. Čvrsto umutite slatku pavlaku i pažljivo je umešajte u preliv od likera. Koru premažite prvo prelivom, pa zatim kremom.





 
Natrag
Top