Torte i kolači sa medom

Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Torta sa medom

b_9fa690b3ba.jpg


Upustvo za pripremu:

Pripremite:

1 šolju meda, 1 šolju vode, kašičicu sode bikarbone, brašna prema potrebi (da testo ne bude
tvrdo), 2 šolje šećera, 3 kašike ulja, 2 kašike ruma, 2 kašike kakao praha, malo soka od limuna,
150 gr šećera u prahu i šolju mlevenih oraha.
Zamesite testo od vode, meda, ulja, sode bikarbone i brašna, gustine kao i za svaku drugu tortu.
Peći u podmazanom plehu na umerenoj temperaturi dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i ostaviti
na stranu da se ohladi. Uspinujte šećer sa šoljom vode da sirup bude gust kao za slatko. Dodajte
mlevene orahe, ulje, rum, kakao prah i malo soka od limuna. Sve izmešajte, skinite sa vatre i
ohladite. Presecite sad onu ispečenu i ohladjenu koru po sredini da bi ste dobili dva jednaka dela.
Premažite donju nadevom i poklopite gornjom korom. Umutite u porculanskoj posudi šećer u
prahu sa rumom sve dok šećer ne dobije modru boju. Ovom glazurom prelijete tortu i secite je
kada se glazura potpuno osuši.
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kolač sa medom

KOLAČ SA MEDOM


:info:



Kora: 50 gr. masti,3 kašike meda,1 belance,150 gr. šećera, 1 kašičica cimeta,
1 kašičica sode bikarbone, 1 kašika mleka, 3 lončeta od 250 gr. brašna oštrog ali ne sve odjednom. Dva lončeta odmah a treće dodavati po potrebi da se dobije glatko testo
koje se ne lepi i ne sme biti jako trvrdo. Peći tri kore na prevrnutom i podmazanom plehu.
Nije komplikovano nemojte da vas uplaši, pogotovo što ćete dobiti 3 kore tvrde kao crepovi.Tako treba da budu. Fil: 500 gr. mleka,4 kašike šećera,6 kašika brašna,1 kašika gustina, Skuvati beli krem. Ohladiti.250 gr, putera ili margarina umutiti
sa 250 gr. prah šećera i dodati u beli krem .Sve zajedno umutiti.
Filovati kore iznutra i spolja. Ukrasiti sa rendanom čokoladom.
Vrlo brzo će kore omekšati i dobićete jedan sjajan i nesvakidašnji kolač.
Meni se veoma sviđa.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Medenjaci

MEDENJACI


:info:



200 gr. masti, 200 gr. šećera umutiti, dodati 2 cela jaja, 200 gr. meda.
1 kašika sode bikarbone,vanil šećer, cimet , oraščić i
700-800 gr. brašna. Sve zamesiti, praviti medenjake veličine koje želite.
Na sredinu svakog utisnuti po pola jezgra oraha.
Ređati u podmazan pleh i peći.
medenjaci.jpg

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kocke s medom

Kocke s medom

POTREBNO JE
šolja meda, šolja vode, šolja ulja, kašičica sode bikarbone, brašna po potrebi; za fil: 2 šolje šećera, 3 šolje mlevenog kikirikija, 3 kašike ulja, 4 kašike votke; za glazuru: 150 g šećera u prahu, malo soka od limuna, žuta kolačarska boja

PRIPREMA
Zamesite testo od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna tako da ne bude tvrdo. Pecite koru na umerenoj temperaturi dok ne porumeni. Ohladite i podelite na dva jednaka dela. Za fil ušpinujte šećer sa šoljom vode da bude gust kao za slatko. Dodajte kikiriki, ulje i votku. Sve umutite, ohladite, pa spojite kore filom. Za glazuru umutite šećer u prahu s limunom, dodajte boju, prelijte kolač šećernom glazurom i ostavite da se glazura stegne i osuši. Kolač secite na šnite ili na kocke.



3729_kocke-s-medom-emil-conkic_if.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Šišarke sa medom

Sisarke sa medom

c_4d1e9da8df.jpg


Sastojci


  • 1 margarin
  • 3 kašike meda
  • 300 grama šećera
  • 100 grama čokolade
  • 300 grama kornflejksa
Način pripreme

Istopiti margarin, med, šećer i čokoladu. Kada se masa istopi, dodati kornflejks. Od dovoljno ohlađene mase praviti šišarke u kalupu od cediljke za limun.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Hrskavi krem sa medom

Hrskavi krem sa medom

honig_kreme145.jpg


Sastojci:
500 ml hladnog mleka
1 kesica Dr. Oetker Galetta pudinga sa ukusom vanile
50 g Dr. Oetker Vitalis muslija krispi med
4 kašičice šumskog meda ili
malo Dr. Oetker dezertnog sosa sa ukusom karamela


Ukrašavanje:
malo Dr. Oetker Vitalis muslija krispi med
šumskog meda ili
malo Dr. Oetker dezertnog sosa sa ukusom karamela

Priprema:
Sipajte mleko u činiju za mućenje, dodajte prašak za Galetta puding i kratko mutite mikserom da se smesa ujednači. Mutite još 2 minuta tako da dobijete krem. Dodajte musli krispi med i mutite još kratko, tako da se musli ravnomerno rasporedi.

U 4 dezertne čašice sipajte po 1 kašičicu meda, ili dezertnog sosa, i to tako što ćete šarati njime spiralno po unutrašnjoj strani čaše. Sipajte krem i ukrasite muslijem i medom (ili ponovo dezertnim sosom).
Poslužite odmah!


SAVET VIŠE: Lakše ćete ukrasiti čaše ako med sipate iz bočice sa malim pipkom.

Dr.Oetker
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Medene kocke

Medene kocke

kolac-od-meda.jpg


Jednostavan i brz kolač

Sastojci:

6 jaja
200g meda
200g šećera
400g brašna
100g seckanih oraha

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom i medom, zatim dodati čvrst sneg od belanaca, brašno i seckane orahe, sipati u podmazani pleh i peći.

Seći u kocke. Prijatno !
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jednostavna torta

Jednostavna torta

Za 4 osobe - Za koru: 500 g brašna, 250 g meda, kesica C kvasca, 0,3 dl ruma, 0,5 dl mleka, 2,5 dl vode, na vrh noža soli i pola kašičice cimeta u prahu.
Za glazuru od čokolade: 150 g čokolade za kuvanje i 60 g maslaca.
Za ukrašavanje: 100 g badema.


Med sipajte u veću šerpu, dodajte vodu, rum, so i cimet i kuvajte 10 minuta na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje. Polako, malo po malo, dodajte brašno pomešano sa C kvascem i lagano mešajte. Na kraju dodajte toplo mleko, promešajte i skinite sa ringle. Četvrtast pleh obložite aluminijumskom folijom, podmažite maslacem i sipajte pripremljenu smesu. Pecite sat vremena u zagrejanoj rerni na 180 steoeni. Za to vreme na pari otopite čokoladu, dodajte komadiće maslaca i mešajte dok se ne sjedini sa čokoladom. Pečeni kolač prelijte još toplom masom od čokolade i ravnomerno je razmažite. Bademe kratko obarite u ključaloj vodi, oljuštite, propržite i njima ukrasite tortu. Do služenja držite u frižideru da se čokoladna glazura dobro stegne.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slatki kuglof

Slatki kuglof

Za 4 osobe: 4 jaja, 3 kašike maslinovog ulja, 400 g brašna, 500 g meda, kesica C vanilin šećera, 120 g lešnika, 2 kašike ruma, limun, so, dosta ulja za prženje.


Jaja blago ulupajte, dodajte na vrh noža soli, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike ruma, istruganu limunovu koru i energično promešajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte malo po malo brašna i mesite dok ne dobijete homogeno, glatko testo. Odvajajte prstima jednake komadiće testa i formirajte male kuglice trudeći se da budu istih dimenzija. U većem tiganju zagrejte ulje i u njemu pržite kuglice od testa dok ne porumene sa svih strana. Vadite šupljom kašikom i ređajte na upijajući papir. Bademe par minuta kuvajte u ključaloj vodi, ocedite, sačekajte da se malo ohlade, oljuštite, propržite u zagrejanoj rerni dok ne požute i isecite na tanke listiće. Med sipajte u veću posudu, dodajte vanilin šećer, promešajte i kuvajte uz stalnno mešanje, na srednjoj temperaturi, dok med ne potamni. Skinite sa ringle, dodajte ohlađene, pržene kuglice od testa i listiće badema i lagano promešajte drvenom varjačom da sve bude prekriveno ujednačenim slojem meda. Uljem dobro podmažite unutrašnjost kalupa za kuglof, sipajte mešavinu meda, kuglica od testa i badema, masu ravnomerno rasporedite i poravnajte i ostavite da nekoliko sati stoji na sobnoj temperaturi. Pred služenje izručite kolač na poslužavnik, ukrasite po želji i poslužite.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa orasima i lešnicima

Kolač sa orasima i lešnicima

Za 4 osobe: 500 g brašna, kašičica C praška za pecivo, 250 g maslaca, 250 g šećera, 5 žumanaca, po 80 g iseckanih badema, lešnika i oraha i 120 g meda.

Maslac omekšajte na sobnoj temperaturi pa pomešajte sa žumancima, brašnom, praškom za pecivo i šećerom i mesite dok ne dobijete glatko testo. Formirajte jufku, prekrijte folijom i ostavite da stoji sat vremena. Podelite testo na dva dela. Prvi deo istanjite u obliku diska, prečnika 18 cm, oštrim nožem isecite 4 otvora različitih oblika, a višak testa pomešajte sa drugim delom testa. I ovo testo istanjite, pazeći da dimenzije budu iste, ali sada ne usecajte otvore. Testo prebacite u dva pleha, obložena kolačarskim papirom i podmazana maslacem i pecite odvojeno 40 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Med zagrejte na umerenoj temperaturi, dodajte sitno iseckane bademe, lešnike i orahe, promešajte i skinite sa ringle. Ostavite po par oraha, badema i lešnika za kasnije. Ovu mešavinu nanesite na koru od testa koja nema otvore, poklopite drugim testom, pritisnite prstima da se dobro zalepe, ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 10 minuta, pospite šećerom u prahu, ukrasite celim, oljuštenim prženim bademima, lešnicima ili orasima i poslužite.



 
Natrag
Top