Torte i kolači sa medom

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Štanglice od badema i meda

Štanglice od badema i meda

Za 4 osobe: 500 g kore od pomorandže, 850 g meda, 200 g oljuštenih badema i kesica-dve C kokosovog brašna.


Koru od pomorandže iseckajte na tanke listiće i pomešajte je u šerpi sa medom. Kuvajte na umerenoj temperaturi, a kada proključa kuvajte još 15 minuta, ili dok masa ne počne da se zgušnjava. Dodajte iseckane bademe i nastavite da kuvate dok se masa sasvim ne zgusne. Skinite s ringle, pripremljenu masu sipajte na čistu ravnu površinu otpornu na toplotu i tanko je izravnajte spatulom. Kada se sasvim ohladi, pospite kokosovim brašnom, isecite i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medene šapice

Medene šapice

Za 4 osobe: 225 g brašna, 100 g šećera u prahu, 100 g maslaca + 25 g za podmazivanje kalupa, 75 g meda, kesica praška za pecivo, 4 jajeta i limun.

U manjoj šerpi na umerenoj temperaturi zajedno otopite maslac i med. Penasto umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju mešavinu meda i maslaca. Dodajte limunov sok, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta u frižideru. Kalupe za šape premažite maslacem i napunite pripremljenom masom. Pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta od meda i šlaga

Torta od meda i šlaga

Torta-od-meda-i-slaga.jpg

Za 4 osobe: 70 g lešnika, 60 g pšeničnog brašna, 50 fino mlevenog kukuruznog brašna, 5 kašika maslinovog ulja, 40 g smeđeg šećera, 20 g livadskog meda, žumance, 1 dl slatke pavlake i prstohvat soli.

Izmiksajte maslinovo ulje, šećer i med da dobijete homogenu masu. Lešnike rasporedite u pleh i pecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Deo pečenih lešnika, oko 60 g sameljite i sipajte u masu od šećera i meda. Zatim dodajte obe vrste brašna, žumance, prstohvat soli i snažno promešajte da se svi sastojci sjedine. Okrugli kalup za torte, prečnika 18 cm, obložite kolačarskim papirom, u njega sipajte pripremljenu masu i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pečeni kolač izvadite iz kalupa, sačekajte da se ohladi, u krug ukrasite šlagom od slatke pavlake i preostalim lešnicima koje ste krupnije iseckali.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ruski kolač sa medom

Ruski kolač sa medom

1.jpg


Potrebno je:
400 g oštrog brašna, 3 jajeta, 200 g šećera, 3 kašike meda, 180 g butera, 2 kašičice sode bikarbone i 4 šake lešnika ili badema.
Za fil:
400 g kristal šećera i 1,5 l punomasne kisele pavlake ili milerama.


Kiselu pavlaku i šećer za fil sjedinite, polako promešajte varjačom i ostavite u frižideru 30 minuta. Izvadite i opet promešajte, vratite u frižider i promešajte na svakih pola sata dok se šećer ne istopi u pavlaci, ali nemojte mutiti mikserom. Kada se fil sjedini, do upotrebe čuvajte u frižideru. U posudu za kuvanje stavite jaja i šećer, i na pari mutite mikserom oko 15 minuta dok ne dobijete kompaktni svetložuti krem, penast i gust. Za to vreme, u drugoj posudi istopite med i buter na niskoj temperaturi, pa polako sipajte u krem od jaja i mutite još nekoliko minuta. Dodajte sodu bikarbonu, izmešajte i sklonite s ringle. Polako dodajte brašno, šaku po šaku, posle svakog dodavanja mešajte varjačom. Testo ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohladi i zgusne, podelite ga na dva dela. Papir za pečenje, veličine pleha, pospite brašnom, pa ravnomerno sipajte polovinu testa. Zatim, stavite drugi papir za pečenje iste veličine i pređite nekoliko puta oklagijom da biste poravnali koru. Postupak ponovite i za drugi deo testa. Kore pecite 7-8 minuta na 180 stepeni, pazite da ne izgore, pa ostavite da se hlade jedna preko druge sa sve papirom. Kad se stvrdnu, presecite ih po dužini na pola, kako biste dobili četiri kore. Fil iz frižidera podelite na tri dela, njim mažite tri kore i slažite jednu na drugu, a poslednju nemojte da filujete. Kolač prekrijte plastičnom folijom, stavite u frižider na 24 časa, zatim ga izvadite i na gornju koru pospite iseckane lešnike ili bademe.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Posni medenjaci

Posni medenjaci

Potrebno:
- 7 šolja brašna
- 1 šolja šećera
- 2 šolje meda
- na vrh noža sode bikarbone
- 3/4 šolje vode.

Priprema:
U šerpici pomešati šećer, med i vodu, pa staviti na vatru dok ne provri. Kad se malo prohladi, dodati brašno i sodu pa zamesiti testo. Ostaviti ga da se odmori dvadesetak minuta, pa rastanjiti koru na 1/2 cm, i vaditi medenjake modlom po želji.
Ređati u pleh obložen papirom za pečenje, pa peći u rerni zagrejanoj na 220-250C dvadesetak minuta.
Po želji, testo možete zamirisati vanilom, cimetom, muskatom...

Prijatno! :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medeni kolačići

Medeni kolačići

1.jpg

Za 4 osobe:
500 g brašna, 150 g meda, 2,5 dl belog vina, 1,5 dl maslinovog ulja, pomorandža, pola kašičice cimeta u prahu i ulje za prženje.

Na radnu površinu sipajte brašno, u sredini formirajte udubljenje, pa u njega sipajte maslinovo ulje, vino, struganu koru pomorandže, cimet u prahu i snažno mesite da dobijete čvrsto, glatko, homogeno testo, a zatim testo podelite na četiri dela. Od svakog dela formirajte dugačke kobasice i nožem isecite na kolutove iste debljine. Svaki kolut od testa blago, sa obe strane, pritisnite rendetom da dobije rapavu površinu. Ovako dobijene kolačiće pržite u vrelom ulju da sa svih strana dobiju zlatno-žutu boju, pa ređajte na upijajući papir da se ohlade. U međuvremenu na umerenoj temperaturi zagrejte mešavinu meda i proceđenog soka od pomorandže, mešajte dok se med sasvim ne otopi, a zatim sklonite s ringle i, u još vrelu mešavinu, umačite jedan po jedan ohlađeni kolačić, da u potpunosti budu prekriveni medom. Servirajte toplo.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medena pita

Medena pita

1.jpg

Potrebno je za kore: 3 kašike mleka, 5 kašika meda, 3 kašike ulja, 100 g šećera, 400 g brašna (pola oštrog, pola glatkog), 1 kašika sode bikarbone, 1 jaje, 2 kašike ruma. Za fil: 500 ml mleka, 6 kašika griza, 150 g šećera, 1 vanil šećer, 200 g butera, 3 kašike čokolade u prahu.

Mleko, ulje, med i šećer sipajte šerpu i zagrevajte na pari uz neprekidno mešanje dok se šećer sasvim ne otopi, a zatim pomerite sa ringle. U to sipajte brašno, sodu bikarbonu i umućeno jaje pa rukama zamesite testo. Pokrijte krpom i ostavite oko 15 minuta da se opusti. Zatim ga podelite na četiri jednaka dela i oklagijom razvucite u tanke kore. Svaku koru posebno pecite na plehu obloženom kolačarskim papirom. Pecite na 180 stepeni 5 minuta, čim dobiju braonkastu nijansu izvadite kore i ostavite da se sasvim ohlade. Mleko, šećer i vanilin šećer skuvajte na pari i dodajte griz. Kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne, pa sklonite da se ohladi. U ohlađen fil umešajte penasto umućen buter pa sve umutite mikserom u fini krem. Od dobijene smese odvojite trećinu i u nju umešajte čokoladu u prahu. Prvu koru poprskajte sa malo ruma pa je namažite filom, poklopite drugom korom i dlanovima pritisnite da se slepi. I drugu koru takođe poprskajte rumom, stavite čokoladni fil i pokrijte trećom korom, namazanom ostatkom belog fila i poklopite poslednjom korom na koju ćete naneti rum. Pitu pokrijte folijom i ostavite u frižideru preko noći. Sutradan je pospite šećerom u prahu i cimetom i poslužite kao poslasticu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Crveni kolačići

Crveni kolačići

17c.jpg

Potrebno je:
400 g cvekle, 12 kašika mleka, 6 kašika soka od jabuke, 4 kašike meda, 2 kašike žutog šećera, 1/2 kašike sode bikarbone, kašičice cimeta, kašičica soli i 2 šolje brašna.

Uključite rernu na 180 stepeni, za to vreme skuvajte cele neoljuštene cvekle oko 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Izvadite ih iz vode i ostavite da se malo ohlade, pa ih isecite na komade i ispasirajte u blenderu. Pire sipajte u posudu za mućenje i dodajte sok od jabuke, med, žuti šećer, sodu bikarbonu, cimet, so i brašno. Mešajte drvenom varjačom da se smesa izjednači. Zatim tu smesu ubacite u kalup za kolače i oblikujte prema želji. Poređajte na pleh koji ste prethodno obložili papirom i pecite 10-12 minuta, izvadite i ostavite da se hlade nekoliko minuta. Kolače pospite šećerom u prahu i cimetom, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi, a možete ih servirati uz kafu ili čaj.

(Novosti)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Praznični medenjaci i kako da ih ukrasite

Praznični medenjaci i kako da ih ukrasite

1.jpg

Sastojci:

350 grama brašna
2 jaja
200 grama šećera
150 grama maslaca ili margarina
2-3 kašike meda
kašičica cimeta
prašak za pecivo
rendana limunova kora
2 kašike ruma
prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

1. U posudu stavite med i šećer da se rastope na slaboj vatri. Pošto ste posudu sklonili sa šporeta, dodajte jaja i rum. Penasto umutite sve sastojke i dodajte mešavinu brašna, praška za pecivo i limunove kore. Testo dobro zamesite rukama i ostavite da se hladi bar
sat vremena.

2. Nakon toga ga razvaljajte na debljinu od jednog centimetra i izrezujte željene oblike. Ako nemate kalupe, na kartone nacrtajte srca, zvezdice i borove i izrežite ih. Dobijene oblike možete staviti na testo i izrezati. Po želji možete izrezati rupice na vrhovima kroz koje možete provući ukrasnu traku i kasnije ih iskoristiti kao novogodišnje ukrase ili jedinstvene poklone.

3. Zagrejte rernu na 200 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje i složite kolačiće. Pecite medenjake od 20 do 25 minuta.

Ukrašavanje:

Sastojci:

150 grama šećera u prahu
2 belanca
malo limunovog soka
po želji
boja
za kolače

Priprema: Izmešajte mikserom dok smesa ne postane čvrsta, a nakon toga dodajte limunov sok i lagano promešajte. Ako nemate špric za ukrašavanje, odsecite mali ugao na kesi za zamrzivač, sipajte smesu unutra i zatim iscrtavajte oblike po želji.

(24sata)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medeni kolutići

Medeni kolutići

1.jpg

Za 4 osobe - Za testo: 125 g putera, 80 g šećera, 80 g smeđeg šećera, celo jaje, 50 g kakaa u prahu, nekoliko kapi ekstrakta vanile, 200 g brašna, pola kesice praška za pecivo, 50 g mlevenih badema, prstohvat soli, pola kašičice sode bikarbone i kašičica instant kafe. Za fil: 90 g putera, 2 kašike šećera u prahu i 2 kašike meda.

Penasto umutite puter sa dve vrste šećera. Ne prestajući da mutite, dodajte jaje, malo pomalo brašna, kakao u prahu, mlevene bademe, prstohvat soli, sodu bikarbonu i instant kafu. Mutite dok ne dobijete čvrstu, homogenu smesu, pa je istanjite i odvajajte krugove. Krugove ređajte u pleh, obložen papirom za pećenje, pazeći da između ostavite dovoljno prostora jer će narasti. Pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i ohladite. Za to vreme penasto umutite puter sa šećerom u prahu. Dodajte med i sve sjedinite. Pola količine ohlađenih kolutića obilato premažite kremom od meda, spajajte sa ostatkom kolutića i ređajte na poslužavnik.

(Novosti)
 
Natrag
Top