Torte i kolači sa kruškama

Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Pijane kruške

mm4oyv.jpg


Upustvo za pripremu:

Potrebno je :

1. kilogram krupnijih krušaka,
2. 2 dl crnog vina,
3. šolja šećera,
4. kesica vanilin šećera,
100 g. mlevenih oraha,
5.
6. 100 g. čokolade za kuvanje,
7. 50 g. suvog groždja,po želji šlag.

Priprema:

Oprane kruške oljuštiti, ali ostaviti drške. Staviti da provri vino sa šoljom šećera (odvojiti dve
kašike) i vodom koliko je potrebno da kruške,kada se spuste u ovu tečnost, budu pokrivene do
drške. Prokuvati da samo malo omekšaju, pa ih ocediti i ohladiti. U činiju staviti čokoladu koja je
istopljena sa vanilin šećerom, 2 kašike šećera i malo vode, posuti mlevenim orasima i suvim
groždjem, a odozgo poredjati uspravno kuvane, od vina crvene kruške. Može se po želji poslužiti
uz šlag.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Kolač sa kruškama

Kolac sa kruskama

pear-cake-slice-300x216.jpg


Sastojci:

  • 3 cijela jaja
  • 1 jogurt
  • 1 čaša šećera (od jogurta)
  • 2 čaše oštrog brašna
  • Pola čaše ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kruška
Priprema:

Tijesto:
3 jaja izmiksati sašećerom, dodati jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo i naribanu krušku. staviti peći, ohladiti.

Fil:

kruške oguliti narezati na kriške, staviti u 1l vode, zašećerene sa4 žlice šećera i 1 vanili šećer. lagano da zakipi, izvaditi i staviti na pečeni kolač. 3 pudinga od vanilije skuhati u vodi gdje su se kuhale kruške. preliti po kruškama, ohladiti.2 šlag pjene istući i premazati kolač.


Autor: Zdenka Vukovic
 
Član
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poruka
1.416
Čokoladna torta sa kruškama

Čokoladna torta sa kruškama

chuck_norris_cake.jpg


SASTOJCI:
* 4 jajeta
* 175 g šećera
* 200 g brašna
* 1 kašika kakaa
* 1 kašičica praška za pecivo
* 1 konzerva krušaka (850 ml)
* 1 kesica želatina
* 125 ml mleka
* 150 g čokolade
* 1000 ml slatke pavlake
* 2 kašike ruma
* 2 kašike džema od kajsija
* 1 učvršćivač za šlag
* 1 kašika praha za čokoladni napitak, 1 kašika pistaća
Calories:7650 K.cal.
PRIPREMA:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Kremasto umutiti jaja, 4 kašike vode i sećer. Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo i posuti preko krema od jaja, a potom pažljivo promešati. Masu sipati u pleh (26 cm) obložen peki papirom. Testo za biskvit peći oko 30 minuta. Izvaditi testo iz pleha, prohladiti ga i preseći vodoravno. Kalup za tortu staviti oko donje kore. Ocediti kruške i iseći ih na pola. Otopiti želatin. Zagrejati mleko i u njemu otopiti ćokoladu. Izlomiti želatin i staviti ga u masu. Ostaviti da se masa od čokolade i mleka ohladi. Čim počne da se stvara želatinska masa, ulupati čvrsto 500 ml "šlaga i pomešati. Masu namazati na koru i rasporediti kruške. Na drugu koru sipati malo ruma i namazati džem od kajsija. Stranu premazanog testa staviti na kruške. Hladiti tortu oko 2 sata. Skinuti kalup za tortu. Preostalu slatku pavlaku ulupati čvrsto sa učvršćivačem za šlag. Dodati prah za čokoladni napitak. Tortu preliti sa 2/3 slatke pavlake pomešane sa kakaom. Ivice ukrasiti u vidu prugica. Preostalu slatku pavlaku sipati u špric i praviti kupice. Torta se na kraju može ukrasiti prema sopstvenom izboru cokoladnim mrvicama, pistaćima i štapićima od cokolade.`


2hnz9t2.gif

i448064_1zwcbjn.gif.

 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Kolač od krušaka sa marmeladom

Kolač od krušaka s bademima

img497cf3e4b4815.jpg


Potrebni sastojci:

230 gr brašna
130 gr šećera u prahu
280 gr maslaca
100 gr rendanih badema
100 gr prezli
1 kesica vanilin šećera
malo soli
rendana kora pola limuna i jedne pomorandže
za Fil:
4 kruške
5 dl belog vina
sok jednog limuna
komadić kore cimeta
nekoliko klinčića
6 kašika marmelade od ribizli
3 kašike marmelade od kajsija
papir za pečenje
1 jaje za mazanje
listići badema za posipanje


Priprema jela:

Brašno prosejte na radnu površinu zajedno sa šećerom u prahu. Dodajte vanilin šećer, bademe, prezle i rendanu koru limuna i pomorandže. Po brašnu rasporedite listiće maslaca, zatim brzo umešajte prhko testo. Omotajte ga prozirnom folijom i stavite dva sata u frižider.

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kruške oljuštite, prepolovite i izvadite semenke. Belom vinu dodajte limunov sok, koru cimeta i klinčiće pa u toj tečnosti na blagoj vatri kuvajte polovine krušaka tako da ostanu čvrste. Ohladite ih u vodi, zatim isecite na listiće. Dve trećine testa istanjite oklagijom na centimetar debljine. Testo položite na pleh obložen papirom, a ivice malo podignite. Dno na nekoliko mesta izbodite viljuškom, premažite ga marmeladom od ribizli i obložite kruškama. Od preostalog testa oblikujte po površini kolača mrežu. Potom je premažite umućenim jajetom.

Kolač pecite 40 minuta, a nakon što se ohladi, isecite ga na komade. Ugrejte marmeladu od kajsija, a listiće badema na suvo propržite u tiganju. Svaki komad kolača premažite vrućom marmeladom i pospite prženim listićima badema.


Dodato posle 36 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Kolač od krušaka sa marmeladom

img497cece18f660.jpg


Potrebni sastojci:

4 kašike mleka
4 jajeta
pola kesice praška za pecivo
270 gr brašna
250 gr šećera u prahu
200 gr putera ili margarina
rendana kora pola limuna
pola kesice vanilin šećera
600 gr zrelih, čvrstih krušaka
sok od jednog limuna
marmelada od kajsija za mazanje


Priprema jela:

Omekšali maslac ili margarin penasto pomešajte sa korom limuna, vanilin šećerom i šećerom u prahu. Potom postepeno dodajte po jedno jaje, a na kraju, zajedno s hladnim mlekom, pomešajte brašno prosejano s praškom za pecivo. Sve sastojke lagano spojite u glatku smesu.

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Na pleh obložen masnim papirom rasporedite testo. Oprane i oljuštene kruške prepolovite, izvadite semenke i isecite na kriške. Površinu testa gusto obložite isečenim kruškama, zatim ih poprskajte limunovim sokom.

Kolač pecite 35 do 40 minuta dok ne poprimi lepu zlatnožutu boju. Pečeni kolač izvadite iz rerne i ostavite malo da se ohladi. Potom ga sasvim tanko premažite ugrejanom i dobro promešanom marmeladom od kajsija.

Sačekajte da se kolač potpuno ohladi i premaz malo očvrsne pa kolač tek potom isecite na komadiće
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa kruškama

Kolač sa kruškama

Za 4 osobe: 2 veće kruške, 6 malih krušaka, 4 jajeta, 2 kisele pavlake, 50 g ulja, 125 g brašna, 125 g mlevenih badema, pola kašičice sode bikarbone, na vrh noža soli, 200 g šećera i kašičica vanilin šećera.

Za posipanje:
kašika mlevenih badema i kašika šećera.


Kruške oljuštite i očistite, veće isecite na listiće, a manje na kockice. U posudu stavite jaja, pavlaku i ulje i dobro promešajte. Dodajte brašno, mlevene bademe, sodu bikarbonu, so i šećer, ponovo promešajte da se svi sastojci sjedine. Dobijena masa je prilično retka, pa je najbolje da je rasporedite u više manjih kalupa (kao što su oni za projice) premazanih maslacem. Odozgo rasporedite komadiće i listiće krušaka, pospite mešavinom mlevenih badema i šećera i pecite 30-40 minuta u rerni zagrejanoj na 150 stepeni.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kruške u karamel sosu

Kruške u karamel sosu

Za 4 osobe: 2 kruške, 150 ml vode, 140 g šećera, štapić vanile, 450 g slatke pavlake, 5 žumanaca, 0,3 dl ruma i po želji kesica C šlaga sa ukusom slatke pavlake.

Kruške oljuštite, prepolovite, uklonite im koštice i kuvajte 10 minuta u vodi u koju ste sipali 60 g šećera i semenke iz pola štapića vanile. Umutite šlag od slatke pavlake koju ste pomešali sa žumancima i ostatkom šećera, pa dodajte rum i ostatak semenki iz štapića vanile. U vatrostalne kalupe položite po jednu polovinu kruške i svaku prelijte s pripremljenom kremom. Kalupe poređajte u pleh koji ste do polovine napunili vodom i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 120 stepeni. Pred kraj pečenja odozgo sipajte malo šećera da se karamelizuje. Ostavite da odstoji nekoliko minuta u ugašenoj rerni, pa servirajte uz šlag koji ste pripremili prema uputstvu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tortice sa kruškama

Tortice sa kruškama

Za 4 osobe - Za testo: 200 g brašna, 80 g maslaca, jaje, kašika smeđeg šećera, voda, na vrh noža soli i kesica C šlaga.
Za kruške i krem od badema:
4 manje kruške, 2 jajeta, 1,5 dl slatke pavlake, 280 g mlevenih badema, 50 g šećera.
Za sirup:
150 g šećera, 2 zrna anisa, limun i 500 ml vode.


Prvo pripremite sirup: u vodu sipajte šećer, istruganu limunovu koru i zrna anisa i kuvajte do vrenja. Kruške oljuštite, ali im ostavite drške. Oštrim nožem dno svake kruške pažljivo izdubite i odstranike koštice. Čim jednu krušku oljuštite poprskajte je limunovim skokom kako ne bi potamnela. Kruške ređajte u posudu sa vrelim sirupom i kuvajte 20 minuta, pazeći da se ne raspadnu. Kuvane kruške ređajte na tanjir i ostavite sa strane. Sirup takođe sačuvajte za kasnije. U većoj posudi pomešajte brašno i maslac, dodajte šećer, na vrh noža soli, jaje i malo po malo vode, i mesite dok ne dobijete elastično testo koje se ne lepi za prste. Poklopite kuhinjskom krpom i čuvajte 30 minuta u frižideru. Za to vreme pripremite krem od badema: pomešajte mlevene bademe i šećer, dodajte slatku pavlaku i jaja i mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Testo istanjite i njime obložite 4 dobro podmazana manja kalupa. Testo na dnu kalupa izbušite viljuškom, u svaki kalup stavite jednu krušku i oko nje sipajte krem od badema. Pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni na 210 stepeni, odnosno dok se ne napravi zlatno-žuta korica. Sačekajte da se tortice ohlade, pažljivo izvadite iz kalupa, prebacite ih na tanjiriće, prelijte ostatkom sirupa i služite sa C šlagom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zamrznuta torta

Zamrznuta torta

Za 6 osoba: 2 okrugle gotove kore za torte, 400 g mladog kravljeg sira, 2 dl slatke pavlake, 170 g šećera, 200 g krušaka, 2 kašike maslinovog ulja, limun, 2 dl suvog belog vina, kašičica šafrana u prahu i šećer u prahu za posipanje.


Penasto umutite sir sa 120 g šećera, dodajte čvrsto umućen šlag od slatke pavlake i lagano promešajte. Kruške oljuštite, odstranite im koštice, iseckajte na kockice, prelijte limunovim sokom, dodajte preostali šećer i izdinstajte na vrelom ulju da porumene. Dodajte vino u kojem ste razmutili šafran u prahu, pojačajte temperaturu, dinstajte dok alkohol ne ispari i skinite s ringle. Šupljom kašikom vadite komadiće kruške i ređajte ih na upijajući papir, a sok od dinstanja sačuvajte za kasnije. Aluminijumski okrugli kalup za torte obložite kolačarskim papirom i preko njega položite gotovu koru za torte, poprskajte sa pola količine soka u kojem su se dinstale kruške i premažite sa pola količine pripremljene kreme. Prekrijte drugom korom i ceo postupak ponovite. Ovako složenu tortu prekrijte listom aluminijumske folije i zamrznite. Tortu izvadite iz zamrzivača 45 minuta pre serviranja i obilato pospite šećerom u prahu.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta od dve vrste brašna

Torta od dve vrste brašna

TORTA-OD-DVE-VRSTE-BRASNA.jpg

Za 6 osoba: 250 g pšeničnog brašna, 150 g kukuruznog brašna, 300 g margarina, 4-5 kašika mleka, jedno ili dva jaja, 150 g šećera, kesica suvog kvasca, 150 g mrvica od čokolade, 6 krušaka i šećer u prahu za posipanje.

Kruške oljuštite i uklonite im koštice. Pet krušaka isecite na kockice, a šestu na tanke kriške. U većoj posudi pomešajte pšenično i kukuruzno brašno, dodajte šećer, jaje, margarin i snažno mešajte. Ako je masa suviše gusta stavite još jedno jaje. Dodajte kruške isečene na kockice, mrvice čokolade, jednu po jednu kašiku mleka i suvi kvasac, i mešajte da dobijete glatku, homogenu masu. Pripremljenu masu sipajte u okrugli pleh prečnika 22 cm, obložen kolačarskim papirom, podmazan i posut brašnom. Po površini rasporedite kriške krušaka i pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu tortu izvadite iz rerne, sačekajte da se ohladi, pažljivo je preručite na poslužavnik i obilato pospite šećerom u prahu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kruške u kremu od pomorandže

Kruške u kremu od pomorandže

19m-(1).jpg

Za 4 osobe:
4 kruške, 7,5 dl mleka, 180 g mlevenih badema, 160 g šećera, 2 jajeta, 50 g brašna, 20 g maslaca, 2 kašike likera od pomorandže, štapić vanile, malo kandirane kore od pomorandže i prstohvat soli.

Kruške oljuštite i uklonite im semenke. Sipajte 100 g šećera u 2 dl vode i kuvajte do vrenja. Kada voda počne da vri umočite kruške, poklopite, kuvajte na sasvim niskoj temperaturi 35 minuta, ocedite i ostavite da se ohlade. Za to vreme zagrejte mleko, dodajte štapić vanile i kuvajte da proključa. U posebnoj posudi penasto umutite žumanca sa preostalim šećerom i prstohvatom soli, dodajte brašno i malo-pomalo proceđenog mleka, uz stalno mešanje. Kuvajte na sasvim niskoj temperaturi i mešajte da se krem zgusne i sklonite s ringle čim krem proključa. Sačekajte da se malo ohladi, pa dodajte maslac i čvrst sneg od belanaca. Kada se krem sasvim ohladi stavite mlevene bademe i liker i promešajte. Ovako pripremljen krem sipajte u četiri staklene čaše, a u centar svake do pola umočite po jednu krušku. Ukrasite kandiranom korom od pomorandže i do serviranja čuvajte u frižideru.
 
Natrag
Top