Torte i kolači sa kruškama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Aromatične kruške

Aromatične kruške

1.jpg


Potrebno je:
4 sočne kruške koje nisu previše meke niti tvrde, 2 limuna, 50 g buđavog sira, šaka seckanih badema, 2 kašike jabukovog sirćeta, 3 kašike porta i 4 kašike žutog šećera.


Uključite roštilj na jaku temperaturu, dok se greje operite i isecite kruške na polovine uzdužno, očistite ih od semenki i peteljki, a kašikom za sladoled izdubite unutrašnjost. Natopite ih sokom od limuna, jer će to sprečiti da potamne dok se peku. Pecite ih sa ljuskom oko minut sa obe strane, pa ih poređajte na tanjir. Pomešajte izmrvljeni sir sa bademima i mesom kruške, pa time napunite sredinu. Napravite preliv tako što ćete da pomešate jabukovo sirće, žuti šećer i porto, prelijte ih i servirajte kao topli desert, uz slatko vino ili šampanjac.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tortice sa kruškama

Tortice sa kruškama

1.jpg


Za 4 osobe - za testo:
250 g brašna, jaje, 100 g maslac, 100 g šećera i nekoliko kapi ekstrakta vanile.
Za krem od lešnika: 70 g brašna, 3 žumanca, 90 g šećera, 25 g maslaca, 0,5 l mleka, 100 g mlevenih lešnika i kašičica ruma.
Za marinirane kruške: 2 kruške "viljamovke" srednje veličine, limun i kašičica đumbira u prahu.

Brašno sipajte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje, dodajte komadiće maslaca i jaje, pa snažno mesite da dobijete homogeno testo. Napravite jufku, umotajte je u providnu foliju i čuvajte u frižideru 30 minuta. Ohlađeno testo istanjite i njime obložite četiri plitka okrugla kalupa. Testo na dnu kalupa izbockajte viljuškom, odozgo sipajte po šaku pasulja i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene kore pažljivo izručite iz kalupa i ostavite da se sasvim ohlade. Za to vreme zagrejte mleko do vrenja. U drugoj posudi pomešajte brašno, mlevene lešnike, dodajte komadiće maslaca, jedno po jedno žumance i rum i snažno promešajte. Postepeno sipajte vrelo mleko i kuvajte uz stalno mešanje da dobijete gust krem. Kruške oljuštite, uklonite im semenke i isecite na sasvim tanke kriške. U šerpici pomešajte limunov sok i đumbir u prahu i kuvajte do vrenja. Kada tečnost proključa, u nju položite kriške krušaka i kuvajte dva-tri minuta, pa ređajte na upijajući papir. Ohlađene tortice napunite još toplim kremom od lešnika, odozgo poređajte marinirane kriške krušaka i pecite još 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Izvor: Večernje novosti





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamelizovane kruške

Karamelizovane kruške

1.jpg

Za 4 osobe potrebno je: 4 kruške srednje veličine, 4 kašike putera, 150 g smeđeg šećera, kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli i kesica šlag-kreme od vanile.

U većem tiganju otopite buter na jakoj temperaturi. Kada se sasvim otopi, po dnu tiganja poređajte oljuštene kruške kojima ste uklonili semenke i prepolovili ih i pržite dok strana koju pržite ne dobije zlatno-žutu boju, pa smanjite temperaturu i pržite još tri minuta. Okrenite kruške na drugu stranu i pržite 4,5 minuta. Zatim dodajte šećer i kašiku vode, ponovo okrenite kruške i kuvajte još dva, tri minuta odnosno dok se šećer ne karamelizuje. Na kraju dodajte ekstrakt vanile i prstohvat soli, lagano promešajte i skinite sa ringle. Služite tople, sa ohlađenim šlag-kremom od vanile koji ste pripremili prema uputstvu na kesici.

(Novosti)




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lagana poslastica

Lagana poslastica

1.jpg

Za 6 osoba: 4 kruške, 100 g meda, 3 jajeta, 120 g mlevenih badema, 50 g šećera, 100 g putera i prstohvat kurkume u prahu.

Kruške oljuštite, uklonite im semenke, isecite na kriške i položite u šerpu. Dodajte med, kurkumu i 5 dl vode. Poklopite i kada tečnost proključa sasvim smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Za to vreme penasto umutite puter sa šećerom. Ne prestajući da mutite, dodajte jedno po jedno jaje i mlevene bademe. Mutite sve dok ne dobijete glatku masu. Dublji četvrtast pleh obilato podmažite puterom i naizmenično u njega sipajte sloj pripremljene mase i sloj oceđenih krušaka. Pleh položite u drugi pleh koji je do pola napunjen vodom i pecite 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da odstoji tokom noći u frižideru i sutradan servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolačići od kruške i brusnice

Kolačići od kruške i brusnice

1.jpg

Potrebno vam je:
2 šolje integralnog brašna
1/4 šolje smeđeg šećera od šećerne trske
1 kašiku sode bikarbone
1 šolja sojinog ili bademovog mleka
1/4 soka od pomorandže
1/3 šolje suve brusnice
2 kašike rendane kore pomorandže
1/4 šolje palminog ulja
1 šolja oljuštene i na kocke isečene kruške

Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i sodu bikarbonu. U drugoj posudi pomešajte mleko, sok od pomorandže, brusnicu, koru pomorandže i palmino ulje. Pomešajte suve i vlažne sastojke i kada sve dobro sjedinite ubacite kruške. Kašikom vadite smesu i ređajte na pleh. Pecite 12 do 15 minuta, dok gornji deo blago ne potamni.

Izvor: Zdrav život
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa crvenim vinom

39937829064281199377.jpg


Za 6 osoba: 200 g krušaka, 2 kašike soka od limuna, 100 g putera, 100 g šećera, prstohvat soli, 2 jaja, 250 g brašna, po pola kašičice cimeta i kakao praha, 2 kašičice praška za pecivo, 8 kašika crvenog vina, 50 g crne čokolade i 6 kašika šećera u prahu.

Kruške oljuštite, izvadite semenke, isecite na kockice i prelijte limunovim sokom. Mikserom kremasto umutite puter sa šećerom i prstohvatom soli i umešajte jedno po jedno jaje. Postepeno sipajte brašno, cimet, kakao i prašak za pecivo, a zatim dodajte kockice krušaka i čokolade. Testo sipajte u nauljenu vatrostalnu šolju od 200 ml i pecite u rerni zagrejanoj na 165 stepeni oko 40 minuta. Šećer u prahu pomešajte sa dve kašike crvenog vina, prelijte preko ohlađenog kolača i servirajte.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top