Torte i kolači sa keksom

Član
Učlanjen(a)
14.04.2010
Poruka
50
Jedan stari recept za keks tortu

T U T I F R U T I

Od litre mleka odvojiti 1 casu,a ostatak podeliti
na 2 dela.U svaki deo staviti po 4 kasike secera
i prokuvati.
Mleko iz case takodje podeliti na 2 dela.U jedan
deo staviti 2 kese pudinga od cokolade izmesanog
sa 4 kasike secera.U drugi deo staviti 4 zumanca
4 kasike secera i 4 kasike brasna izmesano.
Ovo dodati u mleko i kuvati svako posebno,u
predhodno podeljeno i sa secerom skuvano mleko.
Petit keks pre redjanja umakati u mleko i redjati,
braon fil pa zuti fil ,i tako redom.
Na kraju dobro umutiti 4 belanca ,kao za puslice
i premazati tortu odozgo,pa malo narendati
cokoladu,ili ukrasiti necim drugim,po zelji.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta od piškota i keksa

Torta od piškota i keksa

Za 4 osobe: 100 g maslaca, 100 g šećera, 100 g mladog sira, 50 g puslica, 50 g petit ber keksa, 150 g piškota, 100 g čokolade za kuvanje, 2 jajeta, malo višnjevače i 100 g mešanog kandiranog voća.


Penasto umutite maslac sa šećerom, dodajtre jedno po jedno žumance, malo-pomalo sira i nastavite da mutite. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca i lagano ga pomešajte sa kremom od žumanaca. Keks i puslice izmrvite, čokoladu iseckajte ili izrendajte krupnije, sitno iseckajte kandirano voće, sve prelijte višnjevačom i polako sipajte u pripremljenu kremu. Dubok četvrtast pleh dobro podmažite ili obložite kolačarskim papirom, duž zidova i po dnu poređajte piškote koje ste prethodno poprskali višnjevačom razblaženom s malo vode. Pleh do vrha napunite pripremljenom smesom i ostavite da odstoji dva sata u frižideru. Pola sata pre serviranja kolač prebacite u zamrzivač.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brza “pti-ber” torta

Brza “pti-ber” torta

Za 6 osoba: 32 “pti-ber” keksa, 1,2 dl zaslađne, jake crne kafe, 0,3 dl ruma, 250 g margarina, 125 g smeđeg šećera, 2 kašičice instant kafe, 3 jajeta.

Penasto umutite margarin, dodajte šećer i nastavite da mutite da se šećer sasvim sjedini sa margarinom. Naizmenično dodajte jedno po jedno žumance i malo po malo instant kafe, da dobijete homogenu masu. Umutite čvrst sneg od belanaca i vrlo pažljivo pomešajte sa pripremljenom masom od margarina, šećera, žumanaca i kafe. Pola količine “pti-ber” keksa na kratko umočite u unapred pripremljenu jaku, zaslađenu crnu kafu i ređajte ih u dva reda u pleh obložen kolačarskim papirom. Odozgo premažite sa pola količine pripremljenog krema i ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sav materijal. Do služenja čuvajte u frižideru.



 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2011
Poruka
1
Desert veoma lak za pripremu, veoma ukusan i omiljen, narocito medju decom. Potrebno je: 1.5l vode, 6 vanilin pudinga, 400g secera, 300g mlevenog posnog keksa, 300g pecenog mlevenog lesnika, 2 margarina, 250g secera u prahu i 300g posnog slaga. Skuvati pudinge na vodi sa 400g secera pa ohladiti. Za to vreme umutiti margarine sa 250g secera u prahu. Hladane pudinge sastaviti sa umucenim margarinima. U mleven keks dodati deo fila da se dobije masa od koje treba oblikovati koru na odgovarajucoj tacni. Mleveni lesnik takodje pomesati sa delom fila pa staviti preko kore od keksa. Ostatak fila premazati preko kore od lesnika. Umutiti 300g posnog slaga sa hladnom gaziranom vodom pa ukrasiti tortu. Prijatno.
P.S. Torta se inace zove BAJADERA.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rumba torta

13106_keks-kocke-01_shutterstock_13512718_kul.jpg


RUMBA TORTA


POTREBNO JE
400 g keksa, 100 ml mleka, kašika ruma, 500 ml slatke pavlake, 300 g neslanog sremskog sira, 100 g šećera, kesica želatina, kašika kakaoa
ZA GLAZURU 150 g čokolade za kuvanje, kašika rendane čokolade

PRIPREMA

Umutite slatku pavlaku sa šećerom i sastavite sa sirom. Želatin rastopite u malo vode na laganoj vatri, prohladite i sipajte u umućenu slatku pavlaku. Trećinu fila odvojte i umešajte kakao. Keks umačite u mleko pomešano s rumom, složite jedan red na duguljastoj tacni, pa po njemu rasporedite polovinu belog fila. Složite zatim red keksa umočenog u mleko s rumom i premažite filom s kakaom. Ređajte, a na kraju tortu premažite rastopljenom čokoladom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
13108_shutterstock_38890075_kul.jpg


KEKS TORTA

POTREBNO JE
500 g keksa, šolja skuvane crne kafe, 250 g margarina, 16 kašika šećera u prahu, 10 štangli čokolade, 4 jajeta, 200 g mlevenih lešnika

PRIPREMA
Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte žumanca, pet štangli rastopljene čokolade, mlevene propržene lešnike, kesicu vanilin šećera i umućena belanca. Keks umačite u kafu i poređajte po tacni. Preko prvog reda keksa premažite fil, pa postupak ponavaljajte dok ne potrošite materijal. Završite keksom.
Od preostale čokolade, margarina i mleka napravite glazuru i premažite tortu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ledena torta

Ledena torta

ledena-torta.jpg

Za 4 osobe: 200 g „ptiber“ keksa, 200 g sušenog voća po želji, 2 žumanca, 100 g šećera, 50 g kakao-praha, 100 g čokolade, 100 g maslaca i 2 dl slatke pavlake za šlag.

Čokoladu izlomite na komadiće, dodajte maslac i zajedno otopite na pari uz stalno mešanje. Penasto umutite žumanca sa šećerom, postepeno dodajte otopljenu čokoladu koju ste malo ohladili i nastavite snažno da mutite. Dodajte 30 g kakao-praha, suvo voće isečeno na komadiće i izdrobljen keks i sve pažljivo promešajte. Dobijenu masu sipajte u pleh obložen kolačarskim papirom, poravnajte spatulom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 4 sata. Ohlađenu tortu preručite na poslužavnik, pospite preostalim kakaom, dekorišite komadićima suvog voća i servirajte sa šlagom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jogurtina

Jogurtina

1123.jpg

Potrebno je:

  • 700 gr pti ber keksa
  • 300 gr mlevene plazme
  • 1 l jogurta
  • 200 gr šećera u prahu
  • 100 gr mlečne čokolade
  • 350 gr jagoda
  • 2 šlaga za ukrašavanje
  • mleko za šlag
Pti bert keks izlomiti na krupnije parčiće, dodati mlevenu plazmu, šećer u prahu i promešati. Preliti jogurtom i dobro promešati da se sve sjedini. Polovinu smese izručiti u kalup veličine 23 x 33 i izravnati. Preko keksa na krupno izrendati čokoladu, zatim staviti drugu polovinu smese od keksa. Jagode iseći na kolutove i složiti na keks jednu pored druge. Ukrasiti šlagom.

Izvor: Minjina kuhinjica

Napomena: pravila sam je ove godine sebi za rođendan, i odlična je. Ali mi je jogurta bilo malo pa sam dodala otprilike još jednu čašu, da se sve lepo poveže i ne ostane suvo. Umesto običnog šlaga iz kesice koristila sam slatku pavlaku, koja je i dva dana posle pravljenja stajala kao da sam je tek umutila. Ono što bih ja eventualno dodala ovoj torti je recimo suvo grožđe prethodno natopljeno u nekom likeru, ili grubo seckani orasi, bademi, lešnici...
Naravno, mislim da umesto jagoda može gotovo bilo koje voće i sigurno ću probati još neku varijantu, ali verovatno duplo manju meru, jer ova je zaista ogromna. U svakom slučaju, toplo preporučujem da probate. :yea:



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Fina keks torta

Fina keks torta

news_11724.jpg

Sastojci:

800 grama "pti ber" keksa (četvrtast keks);
2 pudinga od čokolade;
50 grama čokolade za kuvanje;
1 puding od vanile;
2 l mleka;
15 kašika šećera;
2 vanil šećera;
375 g margarina;
2 kesice šlaga.

Način pripreme:

U posudu staviti 6 dl mleka, dodati 10 kašika šećera i kuvati dok ne proključa. Posebno sjediniti 2 dl mleka sa pudingom od čokolade pa zakuvati u ključalom mleku dok se masa ne zgusne. Dodati i izlomljenu čokoladu pa mešati da se čokolada otopi. Ostaviti da se puding hladi. U ohlađen puding dodati 250 grama margarina pa masu umutiti mikserom.

Posebno skuvati puding od vanile i to tako što se u šerpu stavi 3 dl mleka i 5 kašika šećera da proključa. Posebno sjediniti 1 dl mleka sa praškom za puding od vanile pa skuvati puding u ključalom mleku. Kada se puding od vanile prohladi, dodati mu 125 grama margarina i umutiti mikserom.

Na kraju formirati tortu. U pravougaoni pleh poređati jedan red keksa koji je natopljen u mleku. Premazati ga polovinom fila od čokolade. Zatim poslagati drugi red keksa (takođe natopljen mlekom) pa ga prekriti filom od vanile. Ovaj fil pokriti trećim redom natopljenog keksa. Na kraju tortu odozgo premazati ostatkom fila od čokolade i dekorisati je šlagom pripremljenim po uputstvu sa kesice. Ova torta je lagana i veoma izdašna.

Vreme pripreme: 60 minuta

Izvor: Krstarica




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Keks torta

keks-torta.jpg

Potrebno je - za koru:
225 mlevenog čokoladnog keksa, 60 g margarina i 60 g kakao praha.
Za fil: 160 g čokolade za kuvanje, 180 g margarina, 4 jajeta, 90 g belog i 90 g smeđeg šećera, 1,8 dl slatke pavlake i 1 dl jake crne kafe.
Za dekoraciju: kesica pudinga od čokolade, kesica šlaga i malo mrvica od čokolade.

Pomešajte mleveni keks i margarin, dodajte kakao u prahu i mutite dok ne dobijete homogenu masu, pa je preručite u okrugli kalup prečnika 24 cm, obložen kolačarskim papirom i ostavite da odstoji u frižideru. Penasto umutite jaja sa dve vrste šećera, dodajte slatku pavlaku i ranije pripremljenu i ohlađenu crnu kafu i promešajte. Na pari otopite uz mešanje čokoladu i margarin, sklonite s ringle, sačekajte da se prohladi i polako pomešajte sa smesom od jaja i kafe. Penastu mešavinu sipajte preko ohlađene kore i pecite 45 minuta u rerni na 180 stepeni. Kolač izvadite, sačekajte da se ohladi, stavite na poslužavnik i premažite slojem pudinga od čokolade. Odozgo nanesite šlag, ukrasite mrvicama od čokolade i do služenja čuvajte u frižideru.



 
Natrag
Top