Moram da priznam da sam i ja imao problema sa NDS, verzija v.1.8.13.b.563/564 MOD na uredjaju u kolima, sva sreca pa sam imao obican TomTom na telefonu.
Isao sam u Tursku kolima, do Kusadasija, i kad smo krenuli ucitam unapred pripremljenu rutu, sve ok, ali prilikom prve pauze, odnosno prvog gasenja auta i ponovnog paljenja desilo se da kad mi se pokrenuo NDS rute vise nije bilo, nije bila aktivna. Vec mi je ovo bilo cudno, ranije bi uvek ruta ostala aktivna, nebitno koliko puta ugasim navigaciju, ali kazem dobro, ucitacu rutu opet, nije neki problem, ucitam i primetim da je duzina rute veca za nekih 500km!. Kako sam vec poceo da vozim na brzinu smanjim mapu da vidim celu rutu i primetim da pored moje ucitane rute navigacija kao da je dodala i alternative deonice i planira da me proveze i njima. Ustvari prva stvar sumnjiva koju sam primetio je da kad sam ucitavao rutu pisalo je da se traze i alternativne rute. Ne bi trebalo da trazi alternative, vec da samo ucita spremljenu rutu. Pokusao sam jos 5-6 puta da ucitam moju rutu, uvek je isto bilo i kako nisam mogao previse da se zezam sa tim ugasio sam nds i pokrenuo standardni tomtom na telefonu koji nas je odveo do odredista sasvim lepo.
Kad smo stigli, probao sam NDS i na telefonu, istu verziju, ista ruta, palio gasio telefon, ruta ostaje aktivna, onda me nije mrzelo, posle par dana napravim rutu od hotela do neke lokacije gde smo planirali da idemo, isprobam u sobi na telefonu, sve radi kako treba, medjutim isprobao sam je u voznji (na telefonu) i skontao gde nastaje problem, ako aktiviram rutu od pocetne tacke i krenem sve ok, medjutim ako u bilo kom momentu u toku rute ugasim navigaciju i upalim pocne da dodaje alternative, dakle ako se pokrene ruta koja je vec napravljena i ucitam je ali nisam krenuo od pocetne tacke vec sam negde usput navigacija pocne da pametuje. Resenje za mene je bilo da kad god napravim pauzu, odnosno moram da ugasim navigaciju i upalim, moram da napravim rutu koja pocinje od te tacke gde sam i onda bude sve u redu. Naravno, ovo je totalno neprihvatljivo resenje, ali da nisam imao rezervnu navgiaciju morao bih tako da se dovezem do kuce.
@ivica122, sve pohvale za realan prikaz NDS navigacije. To i ne čudi jer si i ranije imao korektne komentare u vezi sa problemima sa pojedinim navigacijama. Ja se sećam konstruktivne diskusije sa dolaskom do Lidla u Sofiji... Ovakva iskrena analiza i zamerke, samo mogu da koriste i ostalim članovima foruma. Takođe, svaka čast na odluci da voziš ipak ozbiljnu rutu od oko 1.100km od tvog grada.
I ja sam primetio značajne nelogičnosti u TomTom NDS navigaciji zbog kojih smatram da je i ona puna bagova i ne bih je, za sada, preporučio za korišćenje.
1) Ruta do Bara o kojoj smo dosta polemisali. Kada izaberem destinaciju Rista Lekića, NDS v1.8.17 (nije MOD) mi ponudi put preko Čačka, Kraljeva i Novog Pazara. Na toj ponudi se vidi da je od Beograda brži put preko Prištine i Albanije. Tu je i problematična ruta preko Višegrada... Pre nego da pokrenem vožnju, NE NUDI MI SE IZBOR ALTERNATIVNIH RUTA. Kada kao krenem da vozim, sada mogu da tapnem na Alternativne rute i ponuda je sasvim drugačija. I dalje je put preko Novog Pazara dat kao prvi izbor iako se vidi da je i dalje put kroz Albaniju brži za 10 min a UOBIČAJENI PUT PREKO UŽICA, ZLATIBORA I NOVE VAROŠI BRŽI 25min I KRAĆI 42km. Dakle, da bih stigao do optimalne putanje, potrebno je dosta eksperimentisanja a i pitanje je da li NDS sve računa korektno...
2) Od početka imam ozbiljnu zamerku TomTom navigacijama (GO Mobile, NDS i GO Navigation) što, iako je SELEKTOVAN RAD U POZADINI, posle određenog vremena se navigacija isključi ako je ekran bio isključen. Ipak, ponovnim pokretanjem aplikacije, nastavlja se navođenje od trenutne korekte lokacije... Ipak, to neke navigacije ne rade. One, zaista rade u pozadini...
3) Manir da navigacija insistira na skretanju da bi se uključio u neki put koji je samo NDS zamislio i odredio je ozbiljan nedostatak. U nastavku su slike koje pokazuju realnu vožnju od ovog jutra. NDS nudi srednju rutu iako pokazuje da je gornja ruta brža 2 min. Ja ipak biram donju putanju (zbog testiranja) a vozim srednjom, slika u prilogu posle rute do Crne Gore. Vozim srednjom rutom, mislim da je ujutru najbolja, NDS rerutira ali ne želi da me "odvuče" na izabranu najsporiju rutu, već DA ME PREBACI NA NAJBRŽU RUTU, koju nisam ni ja izabrao a ni prvi ekran ponudio... Na kraju, neshvatljivo, izgleda samo da bih na odredište stigao po želji NDS, navigacija predlaže na pretposlednjoj slici skretanje na zakrčenu Ibarsku magistralu i put od 1.1 km a ja imam izbor da pređem Ibarsku semaform za pravo i da vozim putem od oko 600 m.
4) Do Kušadasija mi NDS od Beograda nudi, nisam nikada vozio do Turske, smatram optimalan put (prvi skrinšot) jer istu rutu predlaže i "ona" navigacija za koju i dalje tvrdim da je ubedljivo najbolja. Zato bih molio kolege, koji se ne slažu sa mnom, DA PRIMERIMA POKAŽU OVAKVE GREŠKE KOJE SADA VIDIMO I KOD TomTom NDS....Ne prihvatam primere grešaka u mapi, jer ih je sve manje a i greške su prisutne u svim mapama, VEĆ ISKLJUČIVO PRIMERE NELOGIČNOG RUTIRANJA I RERUTIRANJA, tj. PRIKAZ KVALITETA NAVIGACIONOG ALGORITMA, a ne greške u MAPI... Drugar
@ivica122 je svojevremeno korektno ukazao na primere da "moja" navigacija vodi kontra smerom u tunel... Dakle, navijači, javite se slikama. Ili bar uverljivim opisima kao što ih Ivica daje...