Teniske vesti i zanimljivosti

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Nadal: Sistem bodovanja ATP je loš
IZVOR. B92
Rafael Nadal se požalio na sistem bodovanja u svetskom tenisu i dozvoljeno vreme između poena.


13726227925547a5e83d7d2490233432_orig.jpg

Beta/AP

Španac smatra da je veoma teško pri ovakvom sistemu bodovanja ostati u samom vrhu ATP liste.

Nadal je prethodnih godina imao mnogo problema sa brojnim povredama. Trenutno je peti teniser sveta, a posle Rolan Gaorsa bi mogao dodatno da padne na ATP listi.

„Šest meseci nisam osvojio nijedan bod, veoma teško je ostati u vrhu uz ovakav godišnji sistem. Ne sviđa mi se trenutni sistem bodovanja“, rekao je Nadal.

On je takođe istakao i da ne misli da će se vratiti pravilo da se finala Mastersa igraju na tri dobijena seta.

„Mislim da se to neće vratiti. Sada svi žele da ubrzaju stvari, što je veoma komplikovano. Tvrde da vreme brzo prolazi između poena, pokušavaju da ubrzaju terene, a tada nemate vremena za razmišljanje, već samo za snažne udarce. Zbog toga mislim da se neće vratiti dobra stara vremena kada su se finala Mastersa igrala na tri dobijena seta. To su bila dobra vremena, ali moramo da prihvatimo promene.“
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Teniseri ustali protiv ATP sudija
IZVOR. B92, TENNISWORLDUSA.ORG | ĐN
Sve više vrhunskih tenisera uključilo se u akciju u kojoj apeluju da sudije koje sude mečeve na Turu moraju da se poprave.


1982743276554f29f9b7e89904218688_640x410.jpg

Photo by Julian Finney/Getty Images

Ranije ove nedelje Felisijano Lopes je posle teške pobede nad Benjaminom Bekerom ušao u sukob sa Karlosom Bernardesom zbog kazne i oduzetog poena zbog psovanja.

Lopes je priznao da njegovo ponašanje nije bilo primereno jednom teniseru, ali je bio veoma grub prema sudiji Bernardesu, za kojeg je rekao da ga uopšte nije upozorio pre kazne.

„U početku nisam shvatio da mi je uputio upozorenje i zato sam bio veoma iznenđen kada mi je rekao da moram otići na suprotnu stranu terena jer mi je poen oduzet“, rekao je Lopes.

Španac se posle tog meča osvrnuo i na detalj sa ATP turnira u Minhenu, kada je Lukaš Rosol prilikom promene strana ramenom udario Endija Marija. Takođe, on je istakao da pravila na ATP Turu nisu jednaka za svakog igrača.

„Šta se desi ako igrač ramenom udari protivnika prilikom promene strana? Ništa se ne desi. Gledamo na drugu stranu i to je sve. Ili, ako igrač ispuca lopticu van stadiona i sudija se pravi da nije video. Mislim da ovakvo ponašanje nije normalno i da bi trebalo da se eliminiše. Pravila bi trebalo da budu ista za svakoga“, spomenuo je Lopes i incident sa ATP turnira u Eštorilu prošle nedelje.

Nik Kirjos je u prvom kolu eliminisao Alberta Ramos-Vinoljasa iz Španije, ali je taj susret obeležio incident krajem trećeg seta. Posle jednog izgubljenog poena Australijanac je izbacio lopticu van stadiona, Ramos-Vinoljas je zahtevao kaznu, ali je arbitar odbio da to učini jer navodno nije video taj detalj. U pitanju je bila završnica odlučujećeg dela igre koju je Kirjos dobio u taj brejku.


Osim njih, zamerke na rad sudija imao je i četvrtoplasirani na ATP listi Rafael Nadal. Nadal je optužio sunarodnika Nikolasa Almagra da je u drugom kolu turnira u Barseloni vršio pritisak na sudije da mu izreknu sankciju za kršenje vremena između dva poena.

„Svi rade šta hoće, ali nije mnogo lepo kada kolega (Almagro) pritiska sudije“, rekao je tada Nadal.

’Bik sa Maljorke’ sve češće dobija opomene zbog „probijanja“ pauze između poena, pa mnogo više nego ranije raspravlja sa sudijama.

„Sudije bi trebalo da budu malo bolje i kod drugih pravila. Trebalo bi da budu bolje u pozicioniranju posle onoga što se prošle nedelje desilo u Eštorilu. Nisu donele ispravnu odluku u veoma bitnom trenutku. Stvari treba da budu iste za svakoga, ne samo za jednu određenu osobu. Po mom mišljenju, na drugoj strani mreže dešavaju se mnogo lošije stvari, a to svakako nije pravi primer za decu, ili bilo koga drugog“, zaključio je Nadal.

Pored toga, na mnogim turnirima od početka sezone viđene su velike greške kako linijskih, tako i glavnih sudija. Rodžer Federer je nezadovoljan odlukama u meču sa Kirjosom u Madridu rekao da je "potreban klovn za ovaj cirkus".

Jasno je da pojedini igrači nisu zadovoljni, videćemo dokle će ih to nezadovoljstvo dovesti...




 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
RF: Treba nam klovn za ovaj cirkus
IZVOR. B92 | SO
Rodžer Federer eliminisan je sa turnira u Madridu, a u finišu drugog seta meča sa Kirjosom imao je interesantan komentar.


1876841759554b046166648274673552_orig.jpg

Beta/AP

Posle niza tesnih odluka linijskih sudija zbog kojih je glavni sudija Mohamed Lajani morao nekoliko puta da silazi, Federer je na taj brejku na promeni strana rekao: “Potreban nam je klovn za ovaj cirkus“. Na konferenciji za medije Rodžer je potvrdio da je to bilo upućeno linijskim sudijama.

Federer je imao set i brejk prednosti, ali je izgubio od Nika Kirjosa sa 6:7, 7:6, 7:6. Posle meča izjavio je da je loš ritern bio uzrok poraza.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Izašla nova ATP lista, mešoviti uspeh srpskih tenisera
ATP tur objavio je najnoviju listu najboljih tenisera sveta, a u prvih deset nije bilo promena.

Novak Đoković će, kako je i najavljeno, na US Open krenuti kao šesti teniser sveta, on će se u prvom kolu sastati sa Mađarom Martonom Fučovičem.

Filip Krajinović je pao zajednu poziciju, te je sada 33. teniser sveta, u SAD-u će igrati protiv Metjuea Ebdena.

Dušan Lajović je i dalje 62. teniser sveta, a danas ga očekuje duel sa Damirom Džumhurom na poslednjem Gren slemom u godini.

Laslo Đere je napredovao za jedno mesto i zauzima 89. mesto, dok Viktor Troicki nije menjao svoju 102. poziciju.

TOP 10

1. (1.) Rafael Nadal (Španija) - 10.040

2. (2.) Rodžer Federer (Švajcarska) - 7.080

3. (3.) Huan Martin del Potro (Argentina) - 5.500

4. (4.) Aleksander Zverev (Nemačka) - 4.845

5. (5.) Kevin Anderson (Južnoafrička Republika) - 4.615

6. (6.) Novak Đoković (Srbija) - 4.445

7. (7.) Marin Čilić (Hrvatska) - 4.445

8. (8.) Grigor Dimitrov (Bugarska) - 3.790

9. (9.) Dominik Tim (Austrija) - 3.485

10. (10.) David Gofin (Belgija) - 3.435

 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
30.08.2018

Izvinjenje Korneovoj: "Nisam videla kako sam se obukla"

Američki teniski savez se izvinio francuskoj teniserki Aliz Korne koja je dobila opomenu zbog toga što je tokom meča skinula, a zatim obukla majicu na terenu.
Meč koji je Aliz Korne izgubila od Johane Larson se našao u žiži javnosti zato što je 31. teniserka sveta skinula svoju majicu između ponena jer ju je obukla naopačke. Kako bi to korigovala ona je skinula i obukla majicu i dobila je opomenu od sudije jer je teniserkama zabranjeno da skidaju majice van svlačionice.

"Mislim da je fer što su mi se izvinili. Cenim taj potez. kada sam se probudila jutros nisam očekivala da će opomena zbog kršenja dres koda za manje od 24h postati toliko popularna. Da budem iskrena, iznenađena sam. Na terenu je to delovalo kao greška ssudije, ništa više od toga", rekla je Korne.

"Mislim da je sudija bio zbunjen. napolju je bilo veoma vruće. Jednostavno nije doneo pravu odluku. Bila sam iznenađena što sam dobila opomenu, pošto sam majicu promenila veoma brzo. Nisam očekivala tako nešto. Rekla sam mu da je odluka prilično čudna. Međutim, ja sam samo nastavila da igram, pokušala sam da dobijem meč. Brzo sam zaboravila ceo taj događaj. Teniski savez Sjedinjenih Američkih Država mi se brzo izvinio, tako da nema nikakvih problem".
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Zimonjić odabrao igrače, bez Novaka

IZVOR: BETA

Selektor teniske reprezentacije Srbije Nenad Zimonjić saopštio je danas spisak igrača za duel sa Indijom, u plej-ofu za popunu Svetske grupe Dejvis kupa.
Zimonjić je u Međunarodnu tenisku federaciju (ITF) poslao spisak na kome su petorica igrača: Filip Krajinović, 33. igrač sveta, Dušan Lajović (62), Laslo Đere (89), Nikola Milojević (199) i Peđa Krstin (194), preneo je Teniski savez.

"U ovom momentu ovo je najjači mogući sastav koji smo mogli da imamo. Najvažnije je da se naši igrači adaptiraju na šljaku što pre, imali su napornu sezonu na betonu, nisu imali problema sa povredama što je najvažnije. Mislim da smo definitivno u singlu u prednosti u odnosnu na igrače Indije. Daleko od toga da treba potceniti nekoga koje u prvih 100 na svetu ili oko 110. mesta", rekao je Zimonjić.

Teniseri Srbije igraju protiv Indije od 14. do 16. septembra u hali u Kraljevu, na šljaci.

"Oni su definitivno favoriti u dublu, ali mislim da imamo dovoljno jak tim i očekujem da ćemo uspeti da obezbedimo plasman u Svetsku grupu za 2019", dodao je srpski selektor.

Zimonjić ima pravo promene tima, dva igrača, sat vremena pre žreba koji je zakazan za 13. septembar.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
St. Peterburg: Kližan i Tim u finalu

Izvor: Sportklub

U subotu su odigrana dva polufinalna meča ATP turnira u Sankt Petersburgu posle kojih su poznati učesnici finala.
U prvom meču polufinala Martin Kližan je pobedio Stena Vavrinku rezultatom 2:1, po setovima 6:3, 7:5, 4:6.

Švajcarski teniser je bolje ušao u meč, dobio prvi set, ali Kližan je potom preuzeo dominaciju. Ipak u trećem setu pri rezultatu 3:3 Slovak je pogrešio prilikom serviranja, ali ni to nije bilo Vavrinki da napravi preokret.

Dominik Tim je savladao Roberta Bautistu rezultatom 2:0, po setovima 6:4, 6:3 u drugom meču polufinala. Austrijanac je do trijumfa stigao gotovo rutinski za nešto manje od sat i po vremena.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Neverovatna Osaka zaustavljena kod kuće od Pliškove

Izvor: Sportklub

U finalu WTA turnira u Tokiju šampionka US Opena Naomi Osaka, nije uspela da osvoji novu titulu pred svojom poblikom, pošto je poražena u dva seta od Karoline Pliškove 6:4, 6:4.
Ono gde je demonstrirala najveću snagu u Njujorku, to Osaka nije uspela na "svom terenu" u Tokiju. Mentalno Čehinja je potpuno izdominirala, pošto nije dozvolila nijedan brejk, a sama je u svakom setu uspela da napravi po jedan.

Na kraj je Pliškova zasluženo slavila i 11. titulu karijeri.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Krajinović u četvrtfinalu, Kirjos predao Bašiću


Izvor: Sportklub

Filip Krajinović plasirao se u četvrtfinale turnira iz Serije 250 u Moskvi, pošto je pobedio domaćeg takmičara Jevgenija Donskoja sa 7:5, 6:4.
Drugi set je bio pun preokreta – Krajinović je poveo 2:0, Donskoj je zatim poveo 4:3 uz brejk, da bi Filip uzvratio svojom serijom od tri gema i došao je do pobede za 96 minuta igre.

Filip će se za polufinale boriti sa Andreasom Sepijem, koji je dobio Francuza Erbera 7:6 (8-6), 7:6 (7-5). Italijan je trenutno 46. na svetu, a Filip do sada nije igrao sa njime.

Među osam najboljih prošao je i Mirza Bašić, kojem je Nik Kirjos predao meč još pre početka zbog povrede lakta. Bašića u četvrtfinalu čeka Rus Karen Hačanov.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Pobeda karijere Dominika Tima


Izvor: Sportklub

Dominik Tim savladao je Rodžera Federera u finalu Indijan Velsa 2:1. Po setovima je bilo 3:6, 6:3 i 7:5. Ovo je prvi Masters trofej za Dominika Tima.
U prvom setu Federer je odmah napravio brejk u drugom gemu u kom je iskoristio četvrtu brejk loptu. Držao je Federer prednost brejka do sedmog gema kada je izgubio servis, ali je momentalno napravio još jedan brejk pa je poveo 5:3. U narednom gemu Švajcarac je potvrdio brejk i za 38 minuta dobija prvi set 6:3.

Rodžer je imao prvi brejk lopte u narednom setu pri rezultatu 1:1, ali se Tim izvukao i začuvao servis, a odmah u narednom gemu pravi brejk za 3:1. Do kraja seta nije bilo brejk lopti i Austrijanac dobija set 6:3.

U trećem setu nije bilo nijedne brejk lopte do osmog gema u kom je Federer mogao da ostvari ključnu prednost ali je Dominik zadržao prisebnost i osvojio gem na svoj servis. U 11. gemu trećeg seta Dominik Tim pravi brejk i to nakon nekoliko fantastičnih poena. Tim je bio veoma siguran i u gemu u kom je servirao i dobio je set 7:5.
Timu je ovo prvi Masters trofej u karijeri, a pobedom je sprečio Federera da dođe do 101. ATP titule.
 
Natrag
Top