Teniske vesti i zanimljivosti

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
WTA - Jelenin skok, Ana i dalje 12.

Objavljna je najnovija WTA rang lista najboljih teniserki sveta.
anajelene107777020130117123454.jpg

Srpska teniserka Jelena Janković je, posle plasmana u finale turnira u Bogoti, popravila plasman za jednu poziciju na danas objavljenoj WTA listi, pa sada zauzima osmu poziciju, dok je Ana Ivanović i dalje 12. teniserka sveta.

Janković je juče poražena u finalu turnira u Bogoti od Francuskinje Karoline Garsije sa 2:0 u setovima, ali je i pored toga napredovala na listi. Sada je na osmoj poziciji sa 4.010 bodova.

Ivanović je i dalje na 12. mestu sa 3.280 bodova, Bojana Jovanovski je, kao i prošle nedelje na 39. mestu sa 1.300 bodova, dok je Jovana Jakšić bolja za jednu poziciju i zauzima 105. mesto na WTA listi sa 602 boda.

Osim napretka Jelene Janković, odnosno pada Marije Šarapove za jednu poziciju, među najboljih 10 teniserki sveta nije bilo drugih promena. Amerikanka Serena Vilijams i dalje je ubedljivo najbolja teniserka sveta.

WTA lista:

1. Serena Vilijams (SAD) 12.375
2. Li Na (Kina) 7.585
3. Agnješka Radvanska (Poljska) 5.980
4. Viktorija Azarenka (Belorusija) 5.441
5. Simona Halep (Rumunija) 4.695
6. Petra Kvitova (Češka) 4.295
7. Andželika Kerber (Nemačka) 4.110
8. Jelena Janković (Srbija) 4.010
9. Marija Šarapova (Rusija) 3.961
10. Dominika Cibulkova (Slovačka) 3.720
----------------------------------------------
12. Ana Ivanović (Srbija) 3.280
39. Bojana Jovanovski (Srbija) 1.300

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/wta-jelenin-skok-ana-i-dalje-12-174950.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
ATP - Ista meta, isto odstojanje

Srpski teniser Novak Djoković zadržao je drugo mesto na danas objavljenoj ATP listi, baš kao i Janko Tipsarević koji je na 90. poziciji, dok je Dušan Lajović pao za tri mesta i sada je 79. teniser sveta.
447228_600.jpeg

Srpski teniser Novak Đoković zadržao je drugo mesto na danas objavljenoj ATP listi, baš kao i Janko Tipsarević koji je na 90. poziciji, dok je Dušan Lajović pao za tri mesta i sada je 79. teniser sveta.

Đoković je drugi sa 11.680 bodova i za prvim teniserom sveta, Špancem Rafaelom Nadalom zaostaje, kao i prošle nedelje, 2.050 bodova.

Janko Tipsarević je zadržao 90. mesto sa 610 bodova, dok je Dušan Lajović sada na 79. poziciji sa 659 bodova.

Među prvih deset tenisera nije bilo većih promena u odnosu na prošlu nedelju. Jedina razlika je u tome što je Amerikanac Džon Izner sada na 11. mestu, dok je među najboljima Kanađanin Miloš Raonić.

ATP lista:

1. Rafael Nadal (Španija) 13.730
2. Novak Djoković (Srbija) 11.680
3. Stanislas Vavrinka (Švajcarska) 5.760
4. Rodžer Federer (Švajcarska) 5.355
5. Tomaš Berdih (Češka) 4.720
6. David Ferer (Španija) 4.640
7. Huan Martin Del Potro (Argentina) 4.260
8. Endi Marej (Velika Britanija) 4.040
9. Rišar Gaske (Francuska) 2.635
10. Miloš Raonić (Kanada) 2.580
-----------------------------------------
79. Dušan Lajović (Srbija) 659
90. Janko Tipsarević (Srbija) 610

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/atp-ista-meta-isto-odstojanje-174951.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Teniski pregled nedelje – Nove titule za Krajinovića i Krstina, Jankovićeva poklekla u finalu

U protekloj teniskoj nedelji, srpski teniseri osvojili su dve titule na fjučersima (Krstin i Krajinović), a Jelena Janković je bila najbliža da osvoji titulu u konkurenciji dama, ali je izgubila u finalu Bogote od Karolin Garsije. Evo pregleda rezultata svih naših tenisera koji su igrali prošle nedelje.
tenis-600-20120211032810.jpg

Na ATP nivou nastupili su Nikola Čačić (599) i Dušan Lajović (76), u kvalifikacijama za turnir u Kazablanci. Čačić je imao težak posao protiv Žila Simona (27). Naš teniser se odlično držao, osvojio je set, ali više nije mogao. Lajović je, kao 2. nosilac kvalifikacija, prošao Idmbareka (697), ali ga je u drugom kolu iznenadio Španac Baenja (273).

Na čelindžerima je nastupio Nikola Ćirić (877). On je igrao kvalifikacije na turniru u Brazilu, ali nije uspeo da se plasira u glavni žreb. Ćirić je savladao Vajsborna (550) i Mijelea (500), ali je poklekao pred 6. nosiocem kvalifikacija Santanom(422). Možemo reći da je ovo bila dobra nedelja za Ćirića, pošto je dobio dva tenisera višeg rankinga.

Na fjučersima je nastupilo mnogo naših tenisera, i možemo reći da su mnogi ostvarili zapažene rezultate. Nove titule su osvojili Peđa Krstin (323) u Alžiru i Filip Krajinović (223) u Litl Roku. Filip je na putu do druge uzastopne titule savladao Miltona (530), Kinga (491), Junga (322) i kao i prošle nedelje, u finalu je bio bolji od Smetharsta (272).Krstin je bio drugi nosilac na turniru u Brazilu, a do titule je savladao Grola (1503), Čalu (1487), Bensusana (997), Rošea (644), a u finalu je bio bolji od Maraija (738), kojeg je pobedio i pre nedelju dana.

Na turniru u Puli (Hrvatska) nastupilo je mnoštvo srpskih tenisera u kvalifikacijama, ali niko nije uspeo da prođe u glavni žreb turnira. Najbliži je bio Strahinja Rakić (1407), koji je u četvrtoj, poslednjoj rundi izgubio od Čeha Filipskog (1198). Jandrić (bez rankinga) i Zdravković (1601) su stigli do treće runde.

U glavnom žrebu Pule nastupio je Laslo Đere (481). U prvom kolu bio je bolji od Urbanje (603), savladao je i Perea (1104) u drugom kolu, ali je u četvrtfinalu poklekao pred 1. nosiocem turnira Ignatikom (224).

Marko Tepavac (699) igrao je u Šarm El Šeiku i uspeo je da prođe u drugo kolo pobedom nad 3. nosiocem Hosamom (343), ali ga je u sledećem meču zaustavio Mensurado (1027).

U grčkom Heraklionu igrao je Dejan Katić (689), ali je već u prvom kolu izgubio od domaćeg tenisera Mikosa (1008). U kvalifikacijama na ovom turniru nastupili su Jakovljević (1814) i Marko Đoković (1261). Jakovljević je posle pobede nad Žukom (bez rankinga) izgubio od Hoanga (1345), koji se kasnije i kvalifikovao za glavni žreb turnira i prošao do drugog kola, a Đoković je u prvom kolu bio slobodan, ali je u drugom kolu kvalifikacija izgubio od Mulemansa (1498).

U kazakhstanskom Šimkentu igrao je Nikola Milojević (581). Milojević je bio postavljen za 5. nosioca, ali je izgubio već u prvom kolu od Estruha (1234), kojem je morao da preda meč zbog povrede u prvom setu.

Miki Janković (563)je nastupio na turniru u Antaliji i stigao do četvrtfinala u kojem ga je zaustavio Austrijanac Nojhrist (356) koji je na kraju bio poražen u finalu. Pre Nojhrista, Janković je savladao Baltenšpergera (bez rankinga) i Kerna (470).

U ženskoj konkurenciji na WTA nivou Jelena Janković (9) je kao 1. nosilac na turniru u Bogoti stigla do finala, gde je poražena od Karolin Garsije (74). Do finala, Jankovićeva je savladala Johanson (147), Šapatavu (215), Aruabarenu (182) i Šipers (79).

U Katovicama su nastupile Jovana Jakšić (106) i Vesna Dolonc (115) u glavnom žrebu, dok jeAleksandra Krunić (158) igrala kvalifikacije. Jakšićeva je poražena u prvom kolu od Hrvatice Lučić (104), dok je Vesna Dolonc takođe u prvoj rundi izgubila od Alis Korne (22), koja je na kraju i osvojila turnir. Krunićeva je savladala Brijanti (190) i Pašek (177), ali je u poslednjem kolu kvalifikacija izgubila od 1. nositeljke Fojerštajn (123).

Na ITF turnirima nastupilo je nekoliko srpskih teniserki. Tamara Čurović (536) nije opravdala ulogu 9. nositeljice kvalifikacija turnira u Pelhamu, pošto je već u prvoj rundi izgubila od Harman (1066).

Milana Spremo (467) je u hrvatskom Bolu stigla do četvrtfinala. Ona je tako opravdala poziciju 5. nositeljice, savladavši u prvom kolu domaću teniserku Marijanu Dražić (1203), a zatim i Rumunku Simion (1203). U četvrtfinalu od nje je bila bolja Tomova (406), koja je kasnije i osvojila turnir.

Bojana Marinković (bez rankinga) nastupila je u kvalifikacijama za turnir u Heraklionu. Ona je u prvom kolu savladala Sugiharu (bez rankinga), ali je zatim od nje bila bolja Alis Bake (1172).

Mila Popivoda (bez rankinga) igrala je u kvalifikacijama za Šimkent i u prvom kolu poražena je od Popove (bez rankinga).

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/...ina-jankoviceva-poklekla-u-finalu-174978.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
"Novak među najboljima u istoriji"
IZVOR. B92
„Ovo je moj omiljeni deo godine“, rekao je Rafael Nadal pred početak Mastersa u Monte Karlu koji označava početak sezone na šljaci.

749836064534b9f0913dd1746327286_orig.jpg

Beta/AP

Upravo je narednih osam nedelja ono što Nadala odvaja od ostatka ATP tura. Tri Mastersa, Rolan Garos i turnir u Barseloni, sve na njegovoj omiljenoj podlozi.

Od 2005. Nadal je u ovom periodu osvojio čak 35 titula – osam u Monte Karlu, Barsloni i Rolan Garosu i jednu manje u Rimu.

„U poslednjih osam, devet godina imam pozitivne rezultate ovde. Dobio sam dosta mečeva na šljaci i takmičio sa se za najveće trofeje. To čini početak sezone na šljaci posebnim za mene., jer kad god se vratim na ove turnire, imam poseban osećaj.Sve turnire koje ću igrati u narednih mesec i po dana volim. Osećam se opušteno u svakom gradu, na svakom turniru“, rekao je Maljorčanin.

Ove godine Rafa bi mogao da obori i neke rekorde na ovoj podlozi. Nedostaju mu dve pobede do jubileja (300), a ima samo tri titule na šljaci manje od rekordera Giljerma Viljasa (46). Takođe, vodiće tokom narednog perioda i veliku borbu za teniski presto sa Novakom Đokovićem.

„Ovo je važan deo sezone za sve tenisere. Tri Mastersa, jedan Gren slem i jedan turnir serije 500. Mnogo je poena u igri.“

Novak u tom periodu ima 3.000 bodova manje od Nadala da brani, ali će u Monte Karlu braniti titulu. Srpski teniser prekinuo je prošle sezone seriju od osam titula Nadala.

„Sve ima svoj početak i svoj kraj. On je odigrao sjajno. U prvom setu je igrao neverovatno. Dobio je većinu dugih relija. U drugom setu sam bio u dobroj poziciji da izjednačim, ali nisam. Igram protiv jednog od najboljih igrača u istoriji. Normalno je da mogu da pobedim, ali i da izgubim“, dodao je Nadal.

Novak Đoković rekao je pred star sezone na šljaci da ove godine ne razmišlja toliko o osvajanju Rolan Garosa.

Nadal turnir u Monte Karlu počinje u drugom kolu protiv boljeg iz duela Gabašvili – Simon.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=04&dd=14&nav_id=836359

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Lander Paes igra protiv Srbije
IZVOR. B92, BETA
Indijski teniser Leander Paes rekao je da će igrati za Dejvis kup reprezentaciju svoje zemlje u duelu protiv Srbije.

124536345534bc0092132d918224264_orig.jpg

FoNet

Srbija će gostovati Indiji u baražu za opstanak u Svetskoj grupi Dejvis Kupa.

"To je važan duel. Nikada nisam zazirao od igranja za svoju zemlju. Nikada. Uvek ću biti spreman da se odazovem", rekao je Paes za indijske medije odgovarajući na pitanje da li će biti u timu za meč protiv Srbije.

Vest o tome da će Paes igrati za Indiju dolazi samo nekoliko dana pošto se njegov kolega iz reprezentacije, takođe specijalista za dubl, Maheš Bupati stavio na raspolaganje selektoru za meč Srbije.

Duel izmedju Indije i Srbije igraće se od 12. do 14. septembra.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=04&dd=14&nav_id=836440

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Jakšićeva za B92: Ana kao sestra
IZVOR. B92
Jovana Jakšić plasmanom u finale turnira u Montereju ponovo je dospela u centar pažnje srpske teniske javnosti.

858717399534b8b5ed8510152838570_orig.jpg

Beta/AP

Posle brojnih putovanja Jovana je na nekoliko dana došla u Beograd, a tu priliku iskoristili smo za razgovor sa našom teniserkom u usponu.

Jakšićeva u intervjuu za B92 govori o čarobnosti Montereja, odnosu sa Anom Ivanović koju doživljava kao stariju sestru, ali i o finansijskim preprekama koji neminovno prate igračice kada krče put ka vrhu.

Takođe, razgovarali smo o predstojećem meču sa Rumunijom u Fed kupu, medijskoj pažnji, ali i o različitim reakcijama izazvanim Jovaninim emotivnim ponašanjem na terenu.

Monterej je magično mesto za Jovanu, grad na severoistoku Meksika koji će joj zauvek ostati u lepom sećanju. Prošle godine je iz kvalifikacija stigla do drugog kola, a sada je tu igrala i prvo WTA finale.

“Ne znam da li je do lokacije, ljudi ili organizacije, možda i od svega pomalo, ali Monterej mi prija. Tamo sam debitovala na WTA turu, tu sam napravila posebnu emotivnu vezu sa publikom, imala sam dosta lepih uspomena od prošle godine i obećala sam da ću se uvek vraćati tamo. Sada sam u Montereju prvi put bila direktno u glavnom žrebu, a onda sam i prvi put bila u finalu. Tamo mi sve prija, ljudi su prekrasni i publika je neverovatna, bez njih neke mečeve ne bih uspela da izvučem“.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=04&dd=14&nav_id=836316

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Đoković pred start Monte Karla: Želim novi pehar!
Moja prva titula u ovom gradu 2013. godine je poseban trenutak koji mi dosta znači. Nadam se da ću i sada osvojiti titulu, ali vrlo dobro znam koliko je to teško učiniti, kaže Novak Đoković

Novak Đoković foto AP

NA poslednja četiri mastersa, kao i na završnom turniru sezone u Londonu, Novak Đoković je osvajao šampionske pehare, ali ne želi na tome na da se zaustavi: stigao je u Monte Karlo po novu krunu! Sada će mu biti znatno lakše nego u 2013, jer je tada konačno razbio "čini" Rafe Nadala koji je vladao u Kneževini punih osam godina. Pošto je srušio tu tradiciju, Nole je skinuo izvesnu psihološku barijeru i oreol nepobedivosti Majorčanina na ovom tlu, pokazavši da je Španac i te kako ranjiv na zemlji.

Ipak, činjenica da je Nadal samo na šljaci osvojio 43 titule, koliko je Đoković učinio u celoj dosadašnjoj karijeri, govori da u "konačnom obračunu" dvojice asova ni ovog puta neće nedostajati neizvesnosti.

- Osećam se dobro i jedva čekam početak turnira. Jasno mi je da neće biti lakih mečeva. Ovo je jedno od najjačih takmičenja na svetu, videćemo kako će sve na kraju ispasti - oprezan je naš teniser.

Uspomene na sjajno izdanje iz 2013. u Monte Karlu još su sveže.

- Bio je to izvanredan turnir. Moja prva titula u ovom gradu, i to u meču protiv Nadala koji je osvojio osam uzastopnih titula. Poseban trenutak koji mi dosta znači. Nadam se da ću i sada osvojiti titulu, ali vrlo dobro znam koliko je to teško učiniti.

Novak je zadržao visoku formu sa američke turneje.

- Pobeda u Indijan Velsu mi je mnogo pomogla, jer pre toga nisam osvojio titulu u ovoj godini. Potom se desio Majami, gde sam igrao zaista dobro, uključujući i ono super finale sa Rafom. Čeka nas dugačka nedelja, ovo je prvi turnir na šljaci u 2014, ali ja sam spreman - ističe Đoković, koji je u prvom kolu slobodan, a u drugom ide verovatno na Benoa Parea.

Sa druge strane, Nadal želi da povrati kraljevski status u Kneževini.

- Da bih napravio razliku i pobedio Đokovića, neophodno je da budem agresivan, krećem se po šljaci veoma dobro i pokušam da nađem najbolji mogući put u svakom poenu. Novak jeste dominirao na proteklim mastersima, ali ja sam prvi na listi po poenima osvojenim ove godine i kao takav dočekujem sezonu na crvenoj zemlji. To je pozitivna okolnost za mene, ali uprkos svemu, moram da prikažem 100 odsto svojih mogućnosti - zaključuje Španac.

SERIJA 1.000

MONTE KARLO 2013. ĐOKOVIĆ NADAL

MADRID 2013. NADAL VAVRINKA

RIM 2013. NADAL FEDERER

MONTREAL 2013. NADAL RAONIĆ

SINSINATI 2013. NADAL IZNER

ŠANGAJ 2013. ĐOKOVIĆ DEL POTRO

PARIZ 2013. ĐOKOVIĆ FERER

LONDON 2013. ĐOKOVIĆ NADAL

IND. VELS 2013. ĐOKOVIĆ FEDERER

MAJAMI 2014. ĐOKOVIĆ NADAL

MONTE KARLO 2014. - -

*turnir, šampion, finalista

KLjUČ JE U MASTERSIMA

TENISER koji je u šest od poslednjih osam godina osvojio najviše mastersa u sezoni, na kraju je i završavao kao broj jedan, bez obzira na učinak na grend slemovima. Trenutno, Novak vodi u ovom segmentu sa dva pehara (Indijan Vels i Majami), a ovo je pogled na ranije sezone:

o 2013. Rafael Nadal 35-3 5

o 2012. Novak Đoković 34-6 3

o 2011. Novak Đoković 33-1 5

o 2010. Rafael Nadal 29-5 3

o 2009. Rafael Nadal 32-6 3

o 2008. Rodžer Federer 34-3 4

*godina, igrač, pobede-porazi, titule

APRILSKI ŠAMPIONI

NADAL je osvojio najviše pehara u aprilu, ukupno 15 od 62 titule uzeo je baš u ovom periodu. Od 2005. se nije desilo da nije uzeo barem jedan trofej u ovom mesecu.

o 15 Rafael Nadal (Monte Karlo 2005-2012, Barselona 2005-2007, 2009-2012).

o 4 Novak Đoković (Majami 2007, 2011-2012, Monte Karlo 2013).

o 3 Rodžer Federer (Majami 2005-2006, Erijas 2008)

o 2 Nikolas Almagro (Valensija 2006-2007, Hjuston).

*titule koje su igrači osvajali u aprilu

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:487176-Djokovic-pred-start-Monte-Karla-Zelim-novi-pehar

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Krstinu treći turnir zaredom

Srpski teniser Peđa Krstin osvojio je turnir u alžirskom Benaknunu, nakon što je u finalu savladao Matea Maraija sa 6:7 (8), 6:2, 6:2. Ovo je drugi turnir u Alžiru na kojem je trijumfovao pošto je prošle nedelje slavio i na turniru u Oranu.

1237035-10.jpg

Peđa Krstin | Foto: Profimedia

ČUDESNO - Posle velike borbe u prvom setu, koji je pripao italijanskom teniseru, Krstin je na sličan način kao pre desetak dana, kada je slavio sa 6:1, 6:1, rešio pitanje pobednika.

Ovo je bio treći trofej za 19-godišnjeg srpskog tenisera u samo mesec dana. Turnir u Benaknunu se igrao za nagradni fond od 15.000 dolara, a Krstinu kao pobedniku već drugu nedelju zaredom pripada 27 ATP bodova.

Perspektivni Srbin od početka sezone konstantno napreduje na svetskoj rang-listi, gde je ove nedelje zauzimao 323. mesto, a posle dvostrukog uzastopnog trijumfa u Alžiru, u naredne dve nedelje trebalo bi da napreduje za više od 50 pozicija.

Izvor: http://www.24sata.rs/sport/vesti/vest/krstinu-treci-turnir-zaredom/132738.phtml

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Monte Karlo: Đoković startuje od Montanjesa

Novak Đoković odbranu titule na Mastersu u Monte Karlu počeće duelom protiv Alberta Montanjesa 57. igrača sveta u drugom kolu. Španski teniser je savladao francuskog igrača Benao Pera sa 2:1, po setovima 7:5, 4:6, 6:2.
00123493.jpg

Đoković, koji je postavljen za drugog nosioca turnira, i Montanjes odigrali su pet međusobnih mečeva, a drugi igrač sveta je slavio na svih pet. Poslednji put su igrali prošle sezone u Rimu kada je Novak pobedio Španca sa 6:2, 6:3.

Masters u Monte Karlu igra se za nagradni fond od 3,45 miliona evra.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=123493

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
FED kup: Bojana u Bukureštu čeka Anu i Jovanu

Najbolje teniserke Srbije predvođene Anom Ivanović tokom predstojećeg vikenda igraju meč sa Rumunijom na njihovom terenu za opstanak u drugoj Svetskog grupi. Pored Ane Srbiju će predstavljati Bojana Jovanovski, Jovana Jakšić i Nina Stojanović. S druge strane, Rumunke su kompletne, Simona Halep, Sorana Kirstea, Monika Nikulesku i Irina Beku pokušaće da zaustave naše igračice. U slučaju poraza Srbiji predstoji takmičenje u Evro-afričkoj zoni, a ako pobede igraće u Svetskog grupi dva. Takođe, Ana i Jovana će se našem timu pridružiti u sredu, a dočekaće ih Bojana koja je već u Bukureštu
00123502.jpg

- Imali smo prvi trening, uslovi su zadovoljavajući. Imamo još pet dana da se priviknemo na podlogu i uslove. Tereni obično nisu u dobrom stanju u ovo doba godine, ali ovaj je odličan - rekao je selektor Vraneš posle prvog treninga.

Na centralnom terenu "Arenele" trenirala je Bojana, a u utorak će najmlađa članica Fed kup reprezentacije Nina Stojanović.

- Nismo još stigli da pogledamo ko je ovde iz protivničke ekipe, ali verovatno su i one u punom sastavu. Narednih nekoliko dana gledaćemo njihov trening i videti koja je u kakvoj formi - dodao je Vraneš.

Jovanovski je prethodne dve nedelje trenirala na šljaci i prilagođavala se podlozi. Žreb za Fed kup u Bukureštu održaće se u petak u 13.00.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=123502

Natrag