Teniske vesti i zanimljivosti

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Samo su sestre Vilijams ispred Jelene

Jelena Janković će na WTA turniru u Bogoti imati priliku da odbrani titulu. Srpska teniserka je u polufinalu pobedila Šanel Šipers i za trofej na turniru u Kolumbiji će igrati protiv 20-godišnje Francuskinje Karoline Garsije.
00123385.jpg

Osim zbog plasmana u samu završnicu turnira Janković može da bude zadovoljna zbog još jednog podatka. Trijumf nad igračicom iz Južne Afrike bio je 550. u karijeri 29-godišnje teniserke. Ispred nje su u ovom trenutku (od aktivnih igračica) samo sestre Vilijams. Starija Venus ima 651 pobedu, a mlađa Serena četiri manje.

- Potrudiću se da osvojim drugu titulu u Bogoti. Garsija je mlada i talentovana teniserka koju sam oba puta pobedila. U oba meča igrala je veoma dobro - kazala je Jankovićeva.

Srpkinja je deveta na svetskoj rang listi, a Francuskinja 74.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=123385

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Đoković: Rivalstvo sa Nadalom je najveće do sada

Novak Đoković je prošle sezone u Monte Karlu prekinuo niz Rafaela Nadala od osam pobeda u nizu na turniru u Kneževini. Drugi teniser sveta se nada da će i ove sezone biti bolji od Španca i na taj način povećati samopouzdanje pred Otvoreno prvenstvo Francuske.
00123411.jpg

Inače, Đoković živi u Monaku, pa kaže da se raduje što će igrati kod kuće.

- Prošlogodišnje osvajanje titule u Monte Karlu pobedom nad Nadalom definitivno je jedan od bitnijih momenata u mojoj karijeri. Volim da igram na ovom turniru. Porodica će biti uz mene tokom narednih dana tako da se osećam prijatno, kao kod kuće – rekao je Novak, a prenosi ESPN.

Nadal do sada ima 62 osvojene titule u karijeri, a Đoković 43, takođe Španac u međusobnim duelima sa srpskim teniserom vodi 22:18.

- Mi smo skoro ista generacija, mnogo je još godina pred nama. Očekuje nas još velikih izazova. Ne isključujem ostale igrače, ali rivalstvo koje imamo je najveće do sada.

Nadal je poražen u tri poslednja meča sa Đokovićem.

- Naravno da utiču nas vas, ali se nadam da ću mu vratiti za te poraze na šljaci. U Majamiju nisam igrao na vrhunskom nivou, nisam bio dovoljno dobar – rekao je Nadal, koji se prisetio prošlogodišnjeg finala u Monte Karlu.

- Postoji početak, ali i kraj. Nisam mislio da ću osvojiti 14 titula u nizu. Želim da osvojim svaki turnir na šljaci, tako će uvek biti, neće uskoro doći dana kada neću želeti da uzmem bar još jedan trifej - dodao je prvi igrač sveta.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=123411

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Novak i Ziki brane titule u Monte Karlu

Prošle sezone, turnir u Monte Karlu bio je veoma uspešan za naše tenisere, pa se nadamo da će tako biti i ovog puta.
ndj600176526020140313223907.jpg

Prelepi Monte Karlo sledeća je stanica najboljih tenisera sveta. Masters u Kneževini je do prošle godine bio u "vlasništvu" Rafaela Nadala, koji je od 2005. do 2012. osam puta uzastopno podizao trofej u Monaku.

Međutim, Novak Đoković je prekinuo sjajan niz i prvi put u karijeri podigao trofej u gradu u kojem mu je rezidencija. Srpski as pobedio je Rafu sa 6:2, 7:6 (7:1) i u svom trećem finalu u Kneževini uspeo da skine skalp kralju šljake.

Šest od deset najboljih igrača sveta dolazi u Monako. Pored Nadala i Đokovića za titulu će se boriti Stanislas Vavrinka (3), David Ferer (4), Tomaš Berdih (7) i Rišar Gaske (9).

Prošle godine, u dubl konkurenciji, Nenad Zimonjić je trijumfovao u paru sa Francuzom Žilijenom Benetoom.
Turnir u Monaku ima tradiciju još od 1897, a Nadal je sa osam titula ubedljivo najuspešniji takmičar.

Direktni prenosi mečeva sa ovog turnira prikazivaće se na Sport klubu, od ponedeljka, s početkom u 10:30h.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/novak-i-ziki-brane-titule-u-monte-karlu-174839.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Novo finale, isti protivnik za Krajinovića

Filip Krajinović plasirao se u finale fjučersa u američkom Litl Roku. On je u polufinalu savladao domaćeg tenisera Stefana Kozlova sa 2:1.
krajinovic600201521020140411191016.jpg

Krajinović je u novom finalu! Posle prve titule u karijeri koju je osvojio prošle nedelje u Harlingenu, Krajinović je stigao i do finala u Litl Roku.

Za titulu će igrati protiv istog protivnika kao i prošle nedelje, Britanca Smetharsta.

Krajinović je u polufinalu bio bolji od jednog od najmlađih igrača koji redovno igra sa profesionalcima i velike teniske nade, 16-ogodišnjeg Stefana Kozlova.

Bilo je 2:1, po setovima 3:6, 6:4, 6:3.

Krajinovićev protivnik Smetharst nije imao većih problema da savlada svog protivnika, Bugarina Kutrovskog, sa 2:0.

Finale je na programu večeras.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/novo-finale-isti-protivnik-za-krajinovica-174802.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Jelena Janković zabeležila 550. pobedu u karijeri

Srpska teniserka, Jelena Janković, zabeležila je danas važan korak u karijeri, pošto je plasmanom u finale turnira u Bogoti ostvarila svoju 550. pobedu u profesionalnoj karijeri, po čemu je treća od svih aktivnih teniserki.
469359_600.jpeg

Juče je Jelena Janković pobedom nad Šanel Šepers i plasmanom u finale zabeležila svoju 550. pobedu u karijeri profesionalne teniserke po čemu je treća od svih aktivnih.

Ispred Srpkinje su samo sestre Vilijams od aktivnih igračica. Venus ima 651 pobedu, a Serena ih ima 647.

Jankovićeva je danas u dva seta pobedila Šanel Šepers, a u finalu će igrati protiv Karoline Garsije.

Jelena Janković je danas zabeležila i 20. pobedu u WTA takmičenju ove godine, i tako postala peta igračica koja je prešla tu granicu. Agnješka Radvanska i Li Na imaju po 21, a Dominika Cibulkova i Klara Kulakova po 20.

Srpska teniserka je dva puta igrala sa Garsijom u karijeri i oba puta je pobedila.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/jelena-jankovic-zabelezila-550-pobedu-u-karijeri-174791.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Bogota - Jankovićeva u finalu!

Najbolja srpska teniserka plasirala se u finale WTA turnira u Bogoti nakon što je u dva seta bila bolja od Šanel Šepers iz Južne Afrike u polufinalnom susretu koji je trajao sat i 20 minuta.
jankovic143501020140118134128.jpg

Deveta teniserka sveta i prva nositeljka na turniru u Bogoti opravdala je ulogu favorita u dosadašnjem toku takmičenja, pošto je i duel polufinala rešila u svoju korist.

Jelena Janković savladala je Šanel Šepers iz Južne Afrike rezultatom 2:0 (6:1, 7:5) uz prilično sigurnu ubedljivu igru, posebno kada je reč o prvom setu.

Najboljoj srpskoj teniserki bilo je dovoljno 25 minuta da reši prvi set u svoju korist a protivnci je za to vreme prepustila samo jedan gem.

Nastavak borbe doneo je nešto više neizvesnosti uz veliki broj brejk lopti i oduzetih servisa sa obe strane. Jankovićeva je tri puta oduzimala servis protivnici, što je bilo dovoljno da se meč privede kraju i overi plasman u finale.

U borbi za titulu Jankovićeva će se sastati sa Francuskinjom Karolin Garsijom koja se trenutno nalazi na 74. poziciji na WTA rang listi, a na turniru u Bogoti postavljena je za petu nositeljku.

Jankovićeva i Grasija do sada su se sastajale dva puta a oba puta je u tri seta srpska teniserka stizala do pobede.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/bogota-jankoviceva-u-finalu-174765.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Monte Karlo - Nole i Fedeks na istoj strani žreba

Branilac titule na Mastersu u Monte Karlu preskočiće prvo kolo turnira dok ga u drugom očekuje duel sa kvalifikantom ili Francuzom Perom. Sa Rafom će moći da se sastane tek u finalu.
nole600115895020130421171445.jpg

Najbolji srpski teniser i drugoplasirani na ATP rang listi slobodan je u prvom kolu Mastersa u Monte Karlu.

U drugom kolu turnira na kojem brani trofej i 1000 ATP bodova Novak će se sastati sa boljim iz duela jednog od kvalifikanata i Benoe Pera.

Đoković će u nastavku takmičenja, u slučaju pobede u drugom kolu, igrati protiv boljeg iz duela Gael Monfis (Francuska) - Kevin Anderson (Južna Afrika), dok bi u eventualnom četvrtfinalu protivnik mogao da mu bude Čeh Tomaš Berdih.

Projektovani rival Novaka Đokovića u polufinalu trebalo bi da bude Rodžer Federer, dok bi u finalu mogao da se sastane sa Rafaelnom Nadalom, prvim teniserom sveta i takozvanim "kraljem šljake".

Turnir u Monte Karlu počinje u nedelju a igra se za nagradni fond od 3.452.415 evra.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/monte-karlo-nole-i-fedeks-na-istoj-strani-zreba-174748.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Novak: Sada manje mislim o Garosu
IZVOR. B92, ZVANIČNI SAJT | SO
Drugi teniser sveta Novak Đoković izjavio je da želi da se koncentriše na tri turnira iz Masters serije pre nego što počne da misli o Rolan Garosu.

503050518534aafe215e55353177397_orig.jpg

Beta/AP Photo/Lionel Cironneau

Gren slem u Parizu jedini je koji nedostaje Novaku, a u prethodne dve godine u neizvesnim mečevima gubio je od Nadala.

“Prošle godine sam više razmišljao o Rolan Garosu, konstantno mi je bio u mislima. Ne kažem da je to dobro ili loše, niti da to znači da ove godine ne želim da ga osvojima. Potrudiću se svim silama da to učinim, ali kada dođe vreme za to“, kaže Novak.

Đoković je potom detaljnije objasnio zašto ove godine želi da promeni pristup u odnosu na prošlu.

“Trenutno želim da se u potpunosti fokusiram na Monte Karlo, Madrid i Rim, tri velika turnira na šljaci. Želim da tu igram dobro i da tako steknem samopouzdanje pred Rolan Garos. Prošle godine uložio sam mnogo energije, mentalne, fizičke i emotivne, u osvajanje trofeja u Parizu. To mi je odmoglo za turnire pre toga. Sada imam drugačiji pristup, a o Gren slemu ćemo pričati kada za to dođe vreme“,dodao je srpski teniser.

Đoković je sezonu počeo porazima u četvrtfinalu Australijan opena i polufinalu Dubaija, ali je potom osvojio titule u Indijan Velsu i Majamiju.

“Lakše je izgubiti samopouzdanje nego steći ga. Trenutno imam vere u sebe posle dva trofeja u SAD – oni su došli u pravo vreme jer sam nešto slabije počeo sezonu. Pobede u finalima nad Rafom i Rodžerom daju dosta samopouzdanja, nadam se da će mi to pomoći na šljaci“.

Prošle godine Novak je u finalu savladao Nadala u jednoj od 40 epizoda njihovog rivalstva.

“U našem rivalstvu pozitivno je što teramo jedan drugog da napredujemo i da posle poraza razmišljamo o tome šta treba da popravimo. Igrali smo 40 puta (22-18 za Nadala), to je najveće rivalstvo u mojoj karijeri, a još je dosta vremena pred obojicom“, zaključio je Đoković.

U drugom kolu u Monte Karlu Novak će igrati sa pobednikom meča Benoa Per – kvalifikant.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=04&dd=13&nav_id=836190

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Verdasko u finalu, Brajanima titula
IZVOR. B92, TANJUG | SV
Španski teniser Fernando Verdasko plasirao se u finale ATP turnira u Hjustonu pošto je savladao Kolumbijca Santjaga Hiralda sa 6-4, 7-5.

1514702787534a44629530a868970846_orig.jpg

Beta/AP Photo/Pat Sullivan

Protivnik Verdasku u "španskom finalu" biće njegov zemljak Nikolas Almagro kojem je Amerikanac Sem Kveri predao polufinalni meč bez borbe zbog povrede leđa.

U Hjustonu je odigrano i finale u konkurenciji parova. Amerikanci, braća Bob i Majk Brajan savladali su u završnom meču turnira španski dubl Verdasko / David Marero sa 4-6, 6-4, 11-9.

Almagro je do sada osvojio 12 titula a u Hjustonu će drugi put uzastopno igrati u finalu dok Verdasko juri šesti trofej pri čemu je pet prethodnih osvojio na zemljanoj podlozi.

Ukupni nagradni fond na turniru iznosi 474.605 dolara.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=04&dd=13&nav_id=836040

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Sampras: Strah od poraza uvek najveća motivacija

Značaj psihičke komponenete u sportu me je oduvek oduševljavao. Pre svakog finala, ujutru bih se probudio sa velikim naletom adrenalina, rekla je legenda tenisa
sp-sampras.jpg

Svako ima način na koji tera sebe da bude bolji, nešto zbog čega uvek pruža više od onoga što može. Izuzetak nisu ni najbolji svetski sportisti, a upravo jedan od njih je i Pit Sampras. Legendarni američki teniser otkrio je šta je to što je njega guralo napred.

- Značaj psihičke komponenete u sportu me je oduvek oduševljavao. Pre svakog finala, ujutru bih se probudio sa velikim naletom adrenalina, ali i strahom od potencijalnog neuspehom. Shvatio sam da nikoga ne zanima sudbina poraženog u finalima i upravo mi je strah od poraza bio najveća motivacija u karijeri - iskren je Sampras.

Nekadašnji prvi reket planete, osvajač 14 gren slem trofeja, priznao je da mu nije bilo lako kada je odlučio da se penzioniše.

- Prve četiri godine posle kraja karijere su mi veoma teško pale, pokušao sam slobodno vreme da ispunim golfom, pokerom i košarkom, ali ništa od toga mi nije pružalo isto zadovoljstvo kao „beli sport”. Tada sam odlučio da učestvujem na nekim egzibicionim turnirima, da treniram povremeno i to me je psihički vratilo - zaključio je Pit Sampras.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:487128-Sampras-Strah-od-poraza-uvek-najveca-motivacija

Natrag