Teniske vesti i zanimljivosti

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Spremna da nasledi Anu i JJ

Koracima od sedam milja mlada i velika nada srpskog tenisa Ivana Jorović vinula se u sam vrh belog sporta. Od ponedeljka je drugi reket sveta u konkurenciji juniorki, a na Rolan Garosu za juniore biće prvi nosilac. Ivana tvrdi da ima kvalitet da do kraja godine bude u top 200 i jedva čeka da napuni 18 godina da može da hara među seniorkama.

1208356-16.jpg

Ivana parira i daleko iskusnijim protivnicama sa WTA liste | Foto: D. Milenković
FORHEND - Ivana se trenutno u Beogradu sprema za nova takmičenja, a jedan deo priprema odrađuje i na terenima Teniskog saveza Srbije u "Impuls holu" pod budnim okom trenera Marka Đokovića i Vuka Tapuškovića. Kaže da joj najviše znači što je uvidela veliku razliku između seniorskog i juniorskog tenisa.

- Razlika je ogromna u samom pristupu igri i obavezama. U seniorskom tenisu nema predaje. Igra se do poslednjeg poena i, nekad, do poslednjeg atoma snage. U juniorskom tenisu ima i predaja, malodušnih suparnica koje odustanu čim vide da su u podređenom položaju. Mnogo znači da si mentalno spreman, jak, da i tu pokažeš svoju superiornost. Radila sam mnogo na tom segmentu i, naravno, radim i dalje. To je, zapravo najvažniji deo teniske igre. Možeš da budeš ekstratalenat, da imaš sve udarce, ali ako nemaš “glavu”, ako nemaš tu mentalnu snagu koju moraš za vreme meča da pokažeš,protivnici, slabi su izgledi za uspeh - kaže Ivana.

Ona je u poslednja dva meseca imala nekoliko mečeva sa jakim igračicama sa WTA tura i, kako kaže, videla je da može da ih i pobeđuje.

- Pre nedelju dana sam odigrala meč s Rumunkom koja je bila trideseta na WTA listi. Iako sam izgubila u tri seta, bila sam zadovoljna. Na ITF listi cilj mi je da se domognem prve pozicije i mislim da ću u najskorije vreme biti na toj poziciji, a što se tiče plasmana na WTA, želela bih da uđem u top 200 do kraja godine - zaključila je Ivana Jorović.

Izvor: http://www.24sata.rs/sport/vesti/vest/spremna-da-nasledi-anu-i-jj/130945.phtml

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Majami: Berdih ima tri razloga za slavlje

Tomaš Berdih je obezbedio plasman u polufinale Mastersa u Majamiju. Češki teniser je u meču četvrtfinala savladao Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova, rezultatom 2:0 (6:4, 7:6). U polufinalu igraće protiv Rafaela Nadala.
00122270.jpg

Berdih je veliki uspeh ostvario plasmanom u polufinale, ali će meč sa Ukrajincem pamtiti i kao 450. pobedu na ATP turnirima. Ovim podatkom može da se pohvali još osam aktivnih igrača. I treći razlog za slavlje Berdiha je što će na sledećoj rang listi biće među prvih pet.

U drugom polufinalu igraće Novak Đoković i Kei Nišikori.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=122270

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Majami: Posle preokreta protiv Raonića, Nadal se pridružio Đokoviću, Nišikoriju i Berdihu

Rafael Nadal plasirao se u polufinale turnira u Majamiju i tako se pridružio Novaku Đokoviću, Japancu Keiju Nišikoriju i Čehu Tomašu Berdihu, koji su to učinili nešto ranije. Španski teniser savladao je u četrtfinalu turnira iz Masters serije 1000 Kanađanina Miloša Raonića sa 2:1, po setovima 4:6, 6:2 i 6:4, posle dva sata i 38 minuta igre.
00122272.jpg

Protivnik Špancu u borbi za finale biće Čeh Tomaš Berdih koji je savladao Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova sa 2:0, po setovima 6:4 i 7:6 (7:3).

Turnir Masters serije na Floridi igra se za nagradni fond od 5,64 miliona dolara.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=122272

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Rao namučio Rafu, Nadal ipak slavio
Miloš Raonić nije uspeo da napravi senzaciju i savlada Rafaela Nadala, ali ga je dobro "oznojio". Španac je pobedio sa 2:1, po setovima 4:6, 6:2, 6:4.
435951_600.jpeg

Miloš Raonić je svojim servisom i forhendima, ali i neočekivanim i učinkovitim izlascima na mrežu dobro namučio Nadala.

U prvom setu visoki Kanađanin je dobro servirao, kada se otvarala šansa Nadalu za brejk, po pravilu je bio najbolji.

Dočekao je svoju šansu u desetom gemu, kada je Nadal napravio nekoliko nekarakterističnih grešaka i praktično sa dve duple greške poklonio set Raoniću.

Nadal je dodao gas u drugom setu, rešio ga sa dva brejka prednosti, a u trećem se ponovo razvila velika borba, dok Raonić nije poklekao u sedmom gemu.

Videlo se da visoki teniser nema više snage i da ga Nadal lomi ritmom, te je prvi teniser sveta uspeo da privede ovaj meč kraju.

Nadal će u polufinalu "ukrstiti rekete" sa Tomašom Berdihom, dok je Novak Đoković izaći na megdan Keiju Nišikoriju.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/rao-namucio-rafu-nadal-ipak-slavio-172545.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Nadal: "Pobeda za samopouzdanje"

Prvi teniser sveta španac Rafael Nadal rekao je da je zadovoljan plasmanom u polufinale Mastersa u Majamiju.
435271_600.jpeg

Nadal ističe da će mu pobeda protiv Miloša Raonića, do koje je došao nadoknadivši set zaostatka, mnogo značiti za nastavak sezone.

Nadal je noćas pobedio Raonića sa 2:1 u setovima (4:6, 6:2, 6:4) i plasirao se u polufinale Mastersa u Majamiju.

"Ovo je veoma važna pobeda."

"Teško je igrati protiv ovakvih igrača, koji dobro serviraju, pogotovo kada meč ne počne onako kako biste želeli. Meč može da ode na drugu stranu ako ne koristite prilike, a ja sam u završnici odigrao mnogo bolje. Teško je analizirati kada meč odlučuje samo nekoliko lopti",
rekao je Nadal.

Španski teniser istakao je da će mu pobeda protiv Raonića doneti mnogo samopouzdanja uoči nastavka turnira i sezone, pošto se približava Rolan Garos, na kome je osvojio osam titula, a četiri uzastopno.

"Pobedio sam, ali mogao je i Miloš da pobedi. Kada igrate treći set protiv dobrog servis igrača, svašta može da se dogodi. Veoma je važno što sam se plasirao u polufinale, posebno posle lošeg rezultata u Indijan Velsu. Velika je razlika izmedju plasmana u četvrtfinale i polufinale. Ovo su važni turniri, zatim ide Rolan Garos, to je važan deo sezone za mene", rekao je prvi igrač sveta.

Nadal će u polufinalu igrati protiv Čeha Tomaša Berdiha, protiv koga je ostvario 16 uzastopnih pobeda.

"To je samo statistka. Nikada nisam izgubio ni od (Stanislasa) Vavrinke pre Australijan opena, pa se to desilo u finalu tog turnira. Međutim, mislim da u poslednjih nekoliko godina igram veoma dobro protiv Berdiha", rekao je Nadal.

U drugom polufinalu večeras od 20 sati igraju Novak Đoković i Kei Nišikori.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/nadal-pobeda-za-samopouzdanje-172560.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Nišikori pred duel sa Đokovićem: Pobeđivao sam ga i ranije!

Nakon što je eliminisao Rodžera Federera u četvrtfinalu turnira Masters serije u Majamiju, 24-godišnji Japanac Kei Nišikori pričao je o predstojećem polufinalu sa Novakom Đokovićem.

333092_nindza-atp-tura-kei-nisikori-i-janko-tipsarevic_f.jpg

Optimista: Kei Nišikori u društvu Janka Tipsarevića

"Novak igra dobro, nema sumnje. Igrao sam sa njim davno, pre možda tri ili četiri godine u Bazelu, i pobedio sam, tako da se nadam da mogu to da ponovim, i odigram dobro, kao protiv Rodžera" rekao je Japanac.

Nišikori se do sada samo u dva navrata sastajao sa Đokovićem na turnirima, najpre je izgubio u tri seta na Rolan Garosu 2010. (6:1, 6:4, 6:4), a onda je godinu dana kasnije pobedio srpskog teniserka u polufinalu turnira u Bazelu sa 2:6, 7:6(4), 6:0.

Izvor: http://www.vesti-online.com/Sport/T...d-duel-sa-Dokovicem-Pobedivao-sam-ga-i-ranije

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Na Li u finalu na Serenu
Dve vodeće teniserke sveta boriće se za titulu u Majamiju.

16207681385334ff380efa0183473027_size3.jpg

Beta/AP
U reprizi finala ovogodišnjeg Australian Opena Kineskinja Na Li pobedila je Dominiku Cibulkovu u tri seta – 7:5, 2:6, 6:3, za 2 sata i 16 minuta.

Duel dve teniserke koje su odlično započele sezonu doneo je mnogo uzbuđenja i preokreta, ali i očekivan rezultat. Li će se za trofej boriti sa Serenom Vilijams, koja je bila bolja od Marije Šarapove.

Slovakinja će u ponedeljak prvi put u karijeri biti u top 10. Cibulkova je do polufinala stigla posle haotičnog meča sa Radvanjskom, u kojem je načinila 8 duplih grešaka, doživela 10 brejkova, imala 51 neiznuđenu grešku, gubila 1:0 u setovima i 5-2 u taj-brejku, odbranila 3 meč-lopte i uprkos svemu tome pobedila.

Osim protiv odlične Kineskinje ove noći igrala je i protiv tradicije – od prvog susreta u Antverpenu 2008. uspela je da uzme samo dva seta protiv Li. Pored Melburna (2:0), Li je pobedila u tri seta pre desetak dana na Indijan Velsu.

Ni u ovom polufinalu servis nije igrao veliku ulogu, obe teniserke načinile su po 7 brejkova i završile gotovo poravnate po broju poena kada serviraju i kada primaju servis (54-54 kada servira Li, 41-40 za Cibulkovu kada ona servira). Razliku je napravila psiha - kada je protivnica imala brejk-loptu Li se odbranila 7 puta, a Cibulkova samo triput.

Kao i protiv Karo Voznijacki u prethodnoj rundi Li je imala više nerava u završnici prvog seta, dobila ga 7:5 (baš kao oba seta protiv Dankinje).

Cibulkova je uspela da se u potpunosti vrati i preuzme kontrolu nad mečom, osvojivši 9 od narednih 12 gemova. Ona je tako ne samo izjednačila na 1:1, nego je stekla i brejk prednosti u trećem setu.

Međutim, tada je Slovakinja stala i dozvolila protivnici da se vrati u meč. Iako su i u poslednjem setu gemovi trajali dugo, posebno na servis Na Li, svih pet gemova pripalo je Kineskinji.

Drugo mesto na listi je učvršćeno, u finalu Li će probati da osvoji već treću titulu ove sezone i jubilarnu desetu u karijeri. U direktnim duelima sa Cibulkovom sada ima 7-0 u celoj karijeri i 3-0 ove sezone.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=28&nav_id=829526

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Ziki: Nestor i ja možemo sa svima
Nenad Zimonjić i Danijel Nestor zaustavljeni su u četvrtfinalu turnira u Majamiju.

10022999755334b8b095912524631512_size3.jpg
Ipak, srpsko-kanadski par u prva tri meseca nove sezone pokazao je da je obnavljanje saradnje bila prava odluka.

Zimonjić i Nestor osvojili su turnir u Sidneju, igrali su finale u Dubaiju, kao i polufinale u Melburnu. U intervjuu za B92 Zimonjić je govorio o tome šta će biti ključno u ovoj sezoni, o singl igračima u dublu, Majamiju...

Nestor i Zimonjić su počeli sezonu titulom u Sidneju, što je nagovestilo da su samo nastavili tamo gde su stali 2010. Nenad je pričao o tome šta je bio najlakši, a šta najizazovniji aspekt njihove ponovne saradnje.

"Najlakše je bilo što nismo morali da se prilagođavamo jedan drugom, pošto je bilo kao da nikad nismo prestali da igramo zajedno. Očigledno se razumemo, šta treba da očekujemo na terenu jedan od drugog, kakvi udarci dolaze od koga. Teži deo je bio da ulazimo na turnire sa visokim samopouzdanjem - Danijel ga je imao, nakon osvajanja Brizbejna sa Firstenbergom. Ali, za mene, bilo je malo teže.

Imali smo jako težak žreb u Sidneju, pa je fantastičan rezultat koji smo postigli. Od prvog do poslednjeg poena na turniru nisi mogao da kažeš da je bilo lako.

U Indijan Velsu, imali smo vrlo naizvestan meč, 11:9 u super-tajbrejku protiv Conge i Maua. Prethodno, pobedili smo Čilića i Del Potra, u još jednoj teškoj završnici. Mislim da smo igrali sjajan tenis, sve se svodilo na jedan poen - bilo je tri taj brejka u meču. Lepo ješto ovde lakše uzimamo brejk protivnicima.

Kompletan intervju pročitajte ovde.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=28&nav_id=829510

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Nadal: Ni od Stena nisam gubio...
SO
Rafael Nadal izjavio je da mu je jako drago što je savladao nezgodnu prepreku u vidu Miloša Raonića u četvrtfinalu turnira u Majamiju – 4:6, 6:2, 6:4.

12560817185334f06c8c67f302068763_size3.jpg

Beta/AP Photo/Luis M. Alvarez
“Ovo je veoma važna pobeda za mene. Nije lako igrati protiv tipa igrača kao što je Raonić, naročito kada se ne počne dobro. Da sam iskoristio neku od brejk šansi u prvom setu, mogao sam da igram mirnije i agresivnije. Ali kada sam propustio prilike, osećao sam da sam u nevolji, a onda sam mnogo grešio na 5:4 u prvom setu. Imao sam sreće da na početku drugog seta napravim brejk, to je baš bilo bitno. Dobro je što sam igrao sve bolje kako je meč odmicao“, analizirao je meč Nadal.

Za plasman u finale Rafa će igrati sa Tomašom Berdihom, sa kojim ima skor ubedljivih 17:3, uz 16 uzastopnih pobeda.

“Igrao sam veoma dobro protiv njega u prošlosti, ali to ne mora ništa da znači. Nikada nisam izgubio od Vavrinke pre Melburna, pa sam poražen u tom finalu. To je samo statistika, a činjenica je da u polufinalu igram sa jednim od najboljih igrača na svetu. Moraću da odigram najbolje što umem, u prošlosti sam ga zato i pobeđivao, zato što sam igrao jako dobro protiv njega“.

Nadal još nikada nije osvojio turnir na Floridi, iako je tri puta igrao u finalu.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=28&nav_id=829522

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Majami: Đoković u finalu, Nišikori predao

Najbolji srpski teniser Novak Đoković bez borbe se plasirao u finale Mastersa u Majamiju! Drugi reket sveta je od 20 sati trebalo da igra protiv Japanca Keija Nišikorija, ali je ovaj odustao od duela zbog povrede prepona, javlja Sportklub.
00122321.jpg

Trostruki osvajač ovog turnira će u nedelju, za trofej, 1000 poena i 719.000 dolara, igrati sa boljim iz duela Rafael Nadal - Tomaš Berdih.

Ovo je već drugi put u Majamiju da Đoković dobija meč bez borbe. Podsetimo, Florijan Majer se zbog povrede povukao u osmini finala.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=122321

Natrag